Kaupunki

HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Valtaosa rikos­ilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto selittää, mitä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen linjaus merkitsee

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Tutkinnanjohtajien vastuulla on, että jutut jäävät pääsääntöisesti esikäsittelyyn”, kuuluu määräys Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella rikostutkinnassa työskenteleville tutkinnanjohtajille osoitetussa linjanvedossa.

HS sai lokakuussa 2014 annetun, poliisin sisäiseen käyttöön tarkoitetun aineiston haltuunsa tämän vuoden joulukuussa. Tämä oli jatkumoa rikostutkinnan tilasta käydylle julkiselle keskustelulle, joka on poreillut viime kuukausina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yrittääkö poliisi tutkia lainkaan niin sanottuja pieniä rikoksia eli massarikoksia? Lakaistaanko valtaosa rikosilmoituksista viipymättä maton alle? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä on virinnyt viime aikoina paitsi Itä-Uudenmaan poliisin myös muun muassa Helsingin poliisilaitoksen toiminnasta.

Lue lisää: Hanna Graeffe ratkaisi reilussa vuorokaudessa rikoksen ja selvitti ”tyypistä” lähes kaiken – Poliisi: Tutkinta on keskeytetty

Lue lisää: Lukijan mielipide: Kansalaisille ei kerrota avoimesti rikostutkinnan tilasta – niin sanotut massarikokset jäävät ainakin Helsingissä käytännössä tutkimatta resurssipulan vuoksi

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neljä vuotta sitten tekemä linjaus kertoo varsin suorasanaisesti, että rikosilmoituksia on kehotettu lakaisemaan maton alle – vähintään väliaikaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esikäsittely toimii siten, että perusrikostutkintaan ohjautuu mahdollisimman vähän juttuja. Vähäiset omaisuus- ja muut rikokset keskeytykseen. Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamiset, lievät pahoinpitelyt ja muut vastaavat rikokset rajoitukseen”, listataan tutkinnanjohtajille Sektorin neuvottelupäivä -nimisessä tilaisuudessa Järvenpäässä 30.10.2014 annetuissa päätoimintalinjoissa.

Kyseistä toimintaa kutsutaan ruohonjuuritasolla poliisissa ”juttujen tappamiseksi”. Virallisissa puheissa poliisi tarkoittaa tutkinnan keskeytykseen panemisella sitä, että kaikki aktiiviset toimenpiteet rikosasian selvittämiseksi sysätään jäihin. Tämä voi tulla kyseeseen tapauksissa, joissa ei ole epäiltyä tiedossa eikä rikoksen selvittämiseen liittyvä todistusaineisto ole riittävä.

Rikoksen rajoittamisessa on puolestaan kyse siitä, että syyttäjä lopettaa poliisin esityksestä tutkinnan kokonaan. Rajoittaminen on esitutkintalain mukaan mahdollista esimerkiksi silloin, jos tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laadun kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Linjanvedon oli tutkinnanjohtajille annetun materiaalin mukaan määrä olla voimassa neljä kuukautta eli helmikuun 2015 loppuun asti.

 

”En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Itä-Uudenmaan poliisissa vuosia rikostutkintaa tehnyt mutta tänä vuonna irtisanoutunut mies kertoo HS:lle, että vuonna 2014 annettujen linjausten mukainen juttujen tappo -käytäntö on kuitenkin todellisuutta yhä edelleen.

”Ei tilanne ole siitä mihinkään muuttunut. Sitä ei vain ole kehdattu antaa kirjallisena toista kertaa”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisiuransa jälkeen yksityiselle sektorille työskentelemään siirtynyt mies suostuu kommentoimaan rikostutkinnan tilaa vain nimettömästi. Entinen poliisi pelkää, että nimen julkaiseminen voisi aiheuttaa ongelmia hänen nykyisessä työssään.

Mies kertoo kokeneensa lokakuussa 2014 annetun linjauksen selkeäksi käskyksi viitata kintaalla valtaosalle rikosilmoituksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ensimmäisenä heräsi ajatus, että se on lainvastaista”, hän toteaa ja viittaa esitutkintalakiin.

Lisäksi linjaus oli miehen mielestä kaikkea muuta kuin poliisin etiikan mukainen. Hänen mukaansa esimerkiksi omaisuusrikostutkinta on mennyt poliisin hallintorakenneuudistuksen jälkeen sellaiseksi, että käytännössä vain arvotavaraa pitkäkyntisille menettäneet ihmiset voivat realistisesti odottaa rikoksen selviävän mahdollisesti joskus.

”Sotii omaa filosofiaani vastaan. En lähtenyt poliisiuralle sen takia, että voisin toimia pelkästään hyvävaraisten poliisina.”

Mies ei nähnyt lopulta muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa poliisin työt kokonaan.

Pora III:ksi kutsuttu poliisin hallintorakenneuudistus tuli voimaan 1. tammikuuta 2014. Sen vuoksi muun muassa rikosten esikäsittelyä organisoitiin uudelleen.

Uudistus ei johtanut menestykseen ainakaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Rikostutkinnan osalta poliisilaitoksen rikoslakirikosten selvitysprosentit, läpivirtausajat sekä tutkinta-ajat näyttivät heikkenevän koko ajan vuodesta 2014 lähtien. Sopeuttamistoimien julkaisemisella oli myös selkeitä vaikutuksia negatiiviseen työilmapiiriin ja johtamiseen”, rikoylikomisario Petri Eronen kertoo Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella viime syyskuussa hyväksytyssä pro gradu -tutkielmassaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevän Erosen opinnäytetyö käsitteli rikosten esikäsittelyprosessia hänen omassa työpaikassaan.

Vuodesta 2016 lähtien rikosten esikäsittely on keskitetty kokonaisuudessaan laitoksen pääpoliisiasemalle Vantaalle, eikä sitä siis tehdä enää lainkaan paikallisesti pienemmillä poliisiasemilla.

Tutkinnanjohtajien lokakuussa 2014 saama linjaus juttujen keskeyttämisestä ja rajoittamisesta tapahtui poliisin rakenneuudistuksen tuoksinassa.

Linjauksen antoi rikosylikomisario Timo Nyyssönen. Hän ei ole enää rikostutkijoiden esimiehenä vaan toimii Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tuki- ja suunnitteluyksikön johtajana.

Linjaus ei Nyyssösen mukaan tarkoittanut sitä, että valtaosa rikosilmoituksista pitäisi kategorisesti heittää tutkimatta roskikseen. Hän kertoo, että kyse oli laillisesta priorisoinnista, jota tehtiin pakon edessä.

”Silloin oli jo näkyvissä se, että henkilöstö suhteessa juttumäärään ei riittänyt millään”, Nyyssönen sanoo.

”Tuo [linjaus] ajoittui kriisiajankohtaan. Avoimien juttujen määrä nousi yhtäkkiä sellaiseksi, että niitä oli lähemmäs 10 000. Tilanne olisi ollut muuten ihan hallitsematon.”

Nyyssösen mukaan se, että jokainen rikosilmoitus päätyisi erikseen aktiiviseen tutkintaan, ei ole ”nykyaikaa millään tavalla”. Sen vuoksi esitutkintalaki tarjoaakin poliisille mahdollisuuksia rikosten selvittämisen keskeyttämiseen tai rajoittamiseen. Myös rikosasioiden sovittelu on keino, jota käyttämällä poliisi välttyy tekemästä varsinaista tutkintaa.

”Paperin tarkoituksena oli se, että tutkinnanjohtajat joutuvat itsekin linjaamaan asioita eivätkä vain ajelehdi virran mukana. Jonkun pitää peräsintä pitää”, Nyyssönen sanoo.

 

”Esitutkintalaki suo nämä keinot.”

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kiistää rikosten esikäsittelyn olevan mitenkään esitutkintalain vastaista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella.

”Esitutkintalaki suo nämä keinot. Tätä kautta me olemme pystyneet raivaamaan tutkintaan tilaa jutuille, joissa on epäilty [tiedossa] ja jotka ovat vakavuudeltaan sellaisia, että ne on tutkittava”, Karvonen toteaa.

Poliisin prioriteettilistan kärjessä ovat henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset, seksuaalirikokset, perheväkivalta, lapsiin kohdistuvat rikokset sekä huumausainerikokset.

Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitetaan Karvosen mukaan vuosittain noin 95 000 rikoksesta. Poliisilla on esitutkintapakko, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tapaukset vähintään kirjataan poliisin järjestelmiin.

”Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että poliisi lähtee aina tutkimaan, jos asianosainen epäilee rikosta”, Karvonen sanoo.

Karvonen muistuttaa, että poliisi toimii niillä resursseilla, jotka päättäjät sille antavat.

”On täysin selvä asia, että meitä on liian vähän. Tarvitsemme lisää poliiseja, että pystymme kunnialla selviytymään tehtävästämme. Näiden asioiden kanssa me kamppailemme joka päivä.”

Vaikka kaikki rikosilmoitukset eivät johda aktiiviseen poliisitutkintaan, kannustaa Karvonen tekemään pienimmistäkin rikoksista ilmoituksen.

”Se luo poliisille tilannekuvaa kokonaisuutena. Emme missään nimessä halua ihmisten ajattelevan, että ’eivät ne tutki’ – ja jättävän ilmoittamatta sen takia.”

Yksittäinen vähäinen rikos voi myös olla osa laajempaa rikossarjaa. Tämä on tyypillistä esimerkiksi pyörävarkauksissa.

”Tapauksia selviää, joskin viiveellä”, Karvonen sanoo.

Karvonen kaipaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, tehdäänkö Suomessa nykyisellään oikealla tavalla rikostutkintaa.

”Poliisi on tämän asian kanssa vähän yksin, ja sitten meitä arvostellaan, että me vain tapetaan juttuja. Se ei ole koko totuus.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  6. 6

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  7. 7

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  8. 8

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää