Kaupunki

Helsingin poliisi ja syyttäjänvirasto ovat sopineet, että rikoksia jätetään tutkimatta – ”Sydäntä suojellaan ja lopulta raajat kylmenevät”

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Tomi Vuori kuvailee poliisin olevan hypotermian kaltaisessa tilassa, jossa sydäntä suojellaan mutta raajat kylmenevät. Helsingin poliisijohto vakuuttaa massarikosten tutkimatta jättämisen menevän kuitenkin esitutkintalain mukaisesti.

Helsingin poliisi ja Helsingin syyttäjänvirasto ovat sopineet kirjallisella muistiolla, että mahdollisimman suuri määrä rikoksia jää ilman varsinaisia poliisin tutkintatoimia.

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö, poliisikomentaja Tomi Vuori nosti asian itse esiin julkisessa blogikirjoituksessaan uudenvuodenaattona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuori julkaisi tekstinsä sen jälkeen kun HS oli kertonut viime viikonloppuna Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen sisäisestä määräyksestä, jossa tutkinnanjohtajille korostettiin rikostutkintojen keskeyttämisen ja rajoittamisen tärkeyttä.

Lue lisää: HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Valtaosa rikosilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto selittää, mitä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen linjaus merkitsee

Kyseistä toimintaa kutsutaan epävirallisesti ”juttujen tappamiseksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On rehellisesti sanottava, että myös Helsingin poliisilaitoksella on oma mallinsa. Poliisilaitos on yhdessä Helsingin syyttäjänviraston kanssa sopinut täysin yksimielisesti menettelystä juttujen mahdollisimman varhaiseksi rajoittamiseksi”, poliisipäällikkö Vuori kertoo kirjoituksessaan.

 

”On oikeastaan ihme, että häly nousi vasta nyt.”

Kyse on Vuoren mukaan laillisesta priorisoinnista, koska Helsingin poliisikaan ei yksinkertaisesti pysty tutkimaan alusta loppuun kaikkia sille ilmoitettuja rikoksia.

Vuori kuvailee kirjoituksessaan poliisin olevan hypotermiaa muistuttavassa tilassa, jossa ”vähemmän tärkeä saa jäädä”. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi pienet omaisuusrikokset on jätettävä tutkimatta, jotta työvoimaa riittää vakavampien rikosten selvittämiseen.

”Tässä tehtävien ja voimavarojen epäsuhdassa käy kuten kylmään veteen jouduttaessa: verenkierto keskittyy kaikkein tärkeimpien elintoimintojen suojelemiseen. Sydäntä suojellaan ja lopulta raajat kylmenevät”, Vuori vertailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisissa on Vuoren mukaan jo pitkään kannettu huolta siitä, mitä pienten rikosten eli niin sanottujen massarikosten vähemmälle huomiolle jäämisestä seuraa.

”On oikeastaan ihme, että häly nousi vasta nyt.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n uutisen jälkeen on virinnyt yhteiskunnallista keskustelua, jossa ydinkysymyksenä on se, missä määrin poliisi voi laillisesti jättää rikosilmoituksia tutkimatta. Esitutkintalaki suo poliisille työkaluja siihen, että tutkinnan voi tiettyjen ehtojen toteutuessa lopettaa alkuunsa.

Lopettamispäätöksen tekee syyttäjä tutkinnanjohtajan esityksestä. Toimia kutsutaan viranomaiskielessä rajoittamiseksi. Se on esitutkintalain mukaan mahdollista esimerkiksi silloin, kun tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laadun kanssa.

Esitutkintalaki ei kuitenkaan anna viranomaisille oikeutta lakaista joitain rikoksia kategorisesti maton alle. Jos näin on toimittu, kyse on lainvastaisista käytännöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) keskusteli heti HS:n uutisen julkaisupäivänä Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikön Ari Karvosen kanssa. Lisäksi hän ilmoitti vaativansa tammikuun aikana selvityksiä rikostutkinnan tilasta myös Suomen ylimmältä poliisijohdolta.

”Vaadin heiltä tilannekuvan, missä koko maan osalta mennään laitoksittain tutkintakynnyksen kehityksessä viime vuosina ja mitä asiassa voidaan tehdä”, Mykkänen sanoi HS:lle lauantaina.

 

”Ei ole olemassa ö-mappia tai kumileimasinta.”

Helsingin poliisilaitoksen Tomi Vuoren mukaan poliisi ei tee mitään väärin priorisoidessaan tehtäviään.

”Priorisointia koskeva päätöksenteko on vastuunkantoa. Tämä on kyllä avoimesti pystyttävä kertomaan”, Vuori toteaa blogikirjoituksessaan.

HS ei keskiviikkona tavoittanut ulkomailla lomailevaa Vuorta kommentoimaan esiin nostamiaan asioita. Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen kuitenkin vahvistaa, että Helsingin poliisi rajoittaa ja keskeyttää tutkintoja samalla tavoin kuin Itä-Uudenmaan poliisilaitoskin.

”Se voi olla meillä lukumääräisesti vielä isompaakin.”

Helsingin poliisin johto on Kopperoisen mukaan sopinut rikostutkintojen rajoittamisesta kirjallisesti Helsingin syyttäjänviraston kanssa.

”Olemme lähteneet yhdessä syyttäjien kanssa priorisoimaan asioita, jotka ovat kansalaisille ja yhteiskunnalle tärkeimpiä. Esimerkkinä se, että jos on henkirikos tai omaisuusrikos, niin henkirikos menee aina edelle.”

Onko rikosilmoitusten esikäsittely sitten vain kumileimasin, jolla valtaosa massarikoksista siirretään tutkimatta piiloon?

”En käyttäisi kumileimasin-sanaa. Joka ikinen juttu joutuu kuitenkin menemään poliisin käsien ja arvioinnin läpi. Ei ole olemassa ö-mappia tai kumileimasinta”, Kopperoinen toteaa.

Helsingin poliisi vastaanottaa hänen mukaansa joka vuorokausi noin 150 ilmoitusta massarikoksista, joita kutsutaan myös päivittäisrikoksiksi. Poliisin on Kopperoisen mukaan nykyisellään yksinkertaisesti pakko hillitä tutkintaruuhkaa ohjaamalla suuri määrä rikosilmoituksia keskeytykseen tai rajoitukseen.

”Tämä tarkoittaa myös sitä, että massarikokset eivät tuki syyttäjänkään työpöytää.”

Myös rikosasioiden sovittelu on keino, jota käyttämällä poliisi välttyy tekemästä varsinaista tutkintaa. Sovittelussa ratkotut asiat eivät näin etene syyttäjälle tai tuomioistuimeenkaan.

Kopperoinen pitää rikostutkinnan tilanteesta käytävää keskustelua tervetulleena. Hänen mukaansa poliisi tekee tällä hetkellä kaiken voitavan, ja jos tilanne ei tyydytä, isojen muutosten tekeminen on poliittisten päättäjien käsissä.

Asiaa koskevaan julkiseen keskusteluun on ottanut viime päivinä kantaa myös muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen, jolla on kokemusta niin poliittisena päättäjänä kuin poliisinakin toimimisesta. Aiemmin Helsingin poliisissa rikosylikomisariona työskennellyt Tolvanen julkaisi viikonloppuna Facebookissa kirjoituksen, jossa myös hän vakuutteli, että poliisit tekevät parhaansa.

”Surullista kyllä tilanne on tällainen päivittäisrikosten tutkinnan osalta koko maassa. Juttujen tutkinta keskeytetään, osa kansalaisista ei saa oikeutta ja tutkijat uupuvat työkuormansa alle. Poliiseja on turha asiasta syyllistää”, Tolvanen sanoo kirjoituksessaan.

Fakta

Keskeyttäminen ja rajoittaminen


 Poliisi tarkoittaa tutkinnan keskeytyksellä sitä, että kaikki aktiiviset toimet rikosasian selvittämiseksi keskeytetään. Tämä voi tulla kyseeseen tapauksissa, joissa ei ole tiedossa epäiltyä eikä rikoksen selvittämiseen liittyvä todistusaineisto ole riittävä.

 Tutkinnan rajoittamisessa on kyse siitä, että syyttäjä lopettaa poliisin esityksestä tutkinnan kokonaan. Rajoittaminen on esitutkintalain mukaan mahdollista esimerkiksi silloin, kun tutkinnan jatkamisesta aiheutuvat kustannukset olisivat selvässä epäsuhdassa tutkittavana olevan asian laadun kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  2. 2

   15-vuotias poika kuoli laskettelu­onnettomuudessa hoidettujen rinteiden ulkopuolella Himoksella

  3. 3

   Tuhannet smurffit valtasivat saksalaiskaupungin – smurffi­ennätyksiä koskevat tiukat säännöt

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  6. 6

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  7. 7

   Suomalainen Jenny Gyllander nousi kansainvälisten vaikuttajien listalle yhdistettyään huvin ja pääomasijoittajan työn Instagramissa

  8. 8

   Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon voitti ”henkeäsalpaavaksi” kehuttu elokuva israelilaismiehestä, joka haluaa hävittää kansallisuutensa

  9. 9

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  10. 10

   Pitääkö haisevia viemäreitä vain sietää, jos vuokranantaja ei tee mitään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  5. 5

   15-vuotias poika kuoli laskettelu­onnettomuudessa hoidettujen rinteiden ulkopuolella Himoksella

  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  10. 10

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää