Kaupunki

”Enhän mä haluu dokata”, sanoo mallinakin työskennellyt Tuula Leppänen – Helsinkiin puuhataan asunnottomille alkoholisteille hoitokotia, joka toisi heidät tasavertaisina takaisin yhteiskuntaan

Uuden yhdistyksen tavoitteena on hankkia talo, jossa alkoholista eroon pyrkivät saisivat vieroitushoitoa ja pitkäaikaista tukea elämänsä järjestämiseen.

Hieman yli kaksikymppisenä Tuula Leppänen asui Israelissa, työskenteli kaupoissa, mallinakin, hän sanoo. Parisuhde kariutui, Leppänen palasi Suomeen, uudesta avoliitosta syntyi kaksi poikaa. Sitten tapahtui jotakin.

Nyt asunnottomien alkoholistien, Helsingin Diakonissalaitoksen Aurora-talossa huoneensa sängyllä istuessaan Leppänen herkistyy. Kyynel pitää pyyhkäistä ennen kuin se ehtii poskelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Totta kai pystyisin. Enhän mä haluu dokata. Mä haluun olla selvä.”

Näin Leppänen, 57, vastaa kysymykseen, pystyisikö hän olemaan juomatta, jos hänelle tarjottaisiin sellaista loppuelämän mahdollisuutta, että pysyessään raittiina hän saisi psyykkistä ja sosiaalista apua, asunnon ja mahdollisuuden eläkeputkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Milloin vain”, Leppänen vielä lisää.

Sellaista hanketta nimittäin kolmen miehen Vastaisku syrjäytymiselle -yhdistys on vajaan vuoden verran valmistellut.

”Joka hetki kadulla on ihmisiä, jotka kuolevat. Olen elänyt tuolla kadulla. Tiedän, mitkä ne ihmisten kipukohdat on”, hankkeen isä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Jukka Järvinen (sd) sanoo.

Järvinen on koulutuk­seltaan sosionomi. Hän työskentelee asumis­ohjaajana Vailla vakinaista asuntoa -yhdis­tyksessä (VVA) Helsingissä. Ennen VVA:ta Järvinen työskenteli Vieraskoti-yhdis­tyksen asumis­palvelu­yksikössä Pursimiehenkadulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pursarilta” Punavuoresta tarttui näppeihin lisää kosketuspintaa kadun eläjiin. Puhe juoppojen kadulle kuolemisesta ei ole Järviselle sosiaalipornoa niin kuin se voisi olla. Se on todellisuutta.

Kolmisenkymmentä vuotta raittiina olleella entisellä ammattinyrkkeilijällä on taustallaan päihteidentäyteinen nuoruus ja paljon kuolleita ystäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihan ensimmäiseksi ne tarvitsee toista ihmistä. Ne on pilanneet kaikki suhteensa lähimmäisiin, siis ystäviin, perheeseen, lapsiin. Me yritetään saada ne takaisin kadulta ja luoda kontakteja ihmisiin, jotka välittävät heistä oikeasti”, Järvinen sanoo.

”Meillä” Järvinen tarkoittaa alkoholipoliittisena keskustelijana ja viiniyrittäjänä tunnetuksi tullutta Petri Viglionea ja Avominne-klinikoiden toimitusjohtajaa Mika Arramiestä.

Kolmikon viime vuonna perustaman Vastaisku syrjäyty­miselle -yhdistyksen tavoitteena on hankkia talo. Siellä viinasta eroon pyrkivät saisivat vieroitushoitoa ja sen jälkeen yksilöllistä, pitkäaikaista jatkohoitoa.

Noin 40–60-paikkainen talo ei olisi siis mikään yhden yön kämppä. Hoito­suhde ei päättyisi siihen, että alko­holisti poistuu katkon jälkeen ovesta ulos. Päämäärä on palauttaa syrjäytyneet ihmiset takaisin yhteiskuntaan sen tasavertaisina jäseninä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos ihminen on iäkkäämpi, autetaan hänet eläkeputkeen, jos nuorempi, ohjataan opintoihin, jos keski-ikäinen, takaisin työelämään”, Petri Viglione sanoo.

Päihderiippuvaisella ihmisellä saattaa olla tahto päästä parempaan elämään, mutta etenkin alussa voimat puuttuvat. Byrokratiasta selviytymiseen tarvitaan apua, Viglione sanoo.

Hän puhuu vertauskuvin: ”Kun auton moottori sammuu, ihmiset tulevat työntämään. Aluksi moottori ei syty, ihmiset työntävät yhä, sitten auto lähtee käyntiin, vielä vähän aikaa työnnetään, kunnes auto menee itsekseen.”

Eräs tapahtuma viime kesältä jäi kaivelemaan Petri Viglionea. Monessa mediassa huomioitiin etenkin etelähelsinkiläisten laajasti tunteman, ”kadunmies” Arskan kuolema. Monet toivat Arskan muistoksi hänen suosimaansa Vuorimiehenpuistikkoon muun muassa valokuvia ja olutta.

”Sosiaalisessa mediassa ihmiset kertoivat tuoneensa Arskalle juomia. Mulle jäi huono omatunto. Jos tämä hanke toteutuu, me voidaan sanoa, että meillä on tämmöinen mesta, tule sinne”, Viglione sanoo.

Helsingissä on monenlaisia asunnottomille alkoholisteille suunnattuja palveluja. Joissakin niistä sallitaan päihteet. Vastaisku syrjäytymiselle -hankkeessa ensimmäinen askel on päihteettömyys.

Mika Arramies käyttää sanaparia ”moniammatillinen integraatiomalli”. Se sisältää ensiksi tehokkaan kuntoutus- ja kartoitusjakson: ”Katsotaan, mitkä ihmisen tarpeet ja mahdollisuudet ovat. Kuntoutus on pitkäkestoinen, etsitään asunto, koulutetaan työelämään...”

”Aina pääsee takaisin kadulle tai roskikseen. Meidän lähtökohta on, että annetaan ihmiselle mahdollisuus, ei niin, että ihminen elää kuolemaan asti putkassa”, Arramies sanoo.

Mistä Vastaisku syrjäytymiselle löytää autettavansa?

”Olemme neuvotelleet yhteistyöstä muun muassa poliisin kanssa. Poliisi voisi kysyä ’kadun reiskalta’ heti tämän joutuessa putkaan tai aamulla ennen putkasta lähtöä, että haluatko roskikseen vai jotakin muuta”, Arramies sanoo.

Helsingin kaupunki myönsi vastikään yhdistykselle 20 000 euron avustuksen. Sen turvin Vastaisku syrjäytymiselle voi jatkaa toimintansa jatkosuunnittelua. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (Stea) ei tälle vuodelle rahaa herunut.

Mutta mitä ”viinikauppias”, niin kuin Petri Viglione itseään kutsuu, tekee päihdetyön parissa? Sitä Viglione itsekin arvelee ihmisten ihmettelevän.

Viglione ei näe asiassa ristiriitaa, vaan synergian.

”Meitä on kolme, joilla on keskenään erilainen tausta. Itse muuttaisin suomalaista alkoholikulttuuria. Olen kauan ajanut viininmyynnin liberalisointia. Se vaatii vastuuta ihmisiltä. Pitää kyseenalaistaa humalaa kohti juomista”, Viglione sanoo.

Viglione korostaa sanaa ”kokonaisuus”. Niin kuin leipäjono ei poista nälkää, pelkkä katko ei poista päihdeongelmaa.

Juomisella, väkivallalla tai vaikkapa vankilalla on kaikilla omat kierteensä. Kurimuksesta voi pompata ulos, mutta sinne voi helposti lipsahtaa takaisin. Yksi on syy ylitse muiden, kun jo ehkä saatu ote pettää.

”Ihminen juo ja on yksin. Hän lopettaa juomisen ja on yhä yksin.”

Sängyllään istuva Tuula Leppänen kertoo nukkuneensa metsässäkin. Pariin otteeseen poliisi on ottanut hänet niin sanotusti suojelukseensa. ”Etten mä jäädy.”

”Voisin lopettaa juomisen milloin vain, jos saisin oman kämpän”, nainen uskoo. ”Tekisin omia juttuja. Tekstejä. Musiikkia.”

Fakta

Asunnottomien auttajia


 Suomi ja Helsinki ovat painineet asunnottomuuden kanssa niin kauan kuin Helsinki on ollut olemassa.

 Suomenruotsalainen aatelinen, vaasalainen Mathilda Wrede auttoi vankeja ja vähäosaisia 1800–1900-luvuilla. Suuret suomalaiset -äänestyksessä (Yle 2004) hän sijoittui 87:nneksi.

 Raitistunut alkoholisti Arvo Parkkila perusti 1960-luvulla Helsingissä Suoja-Pirtti-yhdistyksen, joka auttoi – ja auttaa – päihdeongelmaisia. Parkkilan kunniaksi Ihminen nousee roskalaatikosta -näköispatsas (Oskars Mikans, 2001) seisoo Lapinlahden puistikossa Kampissa.

 Vuonna 1967 perustettu Marraskuun liike toimi asunnottomien alkoholistien, mieleltään sairastuneiden ja vankien elinolosuhteiden parantamiseksi.

 Piispa Eero Huovisen, Helsingin sosiaalijohtajan Paavo Voutilaisen, Y-säätiön toimitusjohtajan Hannu Puttosen ja lääketieteen tohtorin Ilkka Taipaleen muodostama ”neljän viisaan” ryhmä esitti vuonna 2007 pitkäaikaisasunnottomuuden poistamista vuoteen 2015 mennessä.

 Lukuisat yhdistykset, järjestöt ja säätiöt toimivat asunnottomien auttamiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  9. 9

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat