Idän iso korkeakoulu

Kävimme kurkistamassa tammikuussa avautuvaan idän ihmeeseen ennakkoon.

Kehältä katsottuna uusi korkeakoulu on eri maailmasta kuin lähiön muut talot. Valmiin valtavan tornin takaa pilkottaa kolme keskeneräistä rakennusta.

Tammikuussa täällä Myllypurossa on äkkiä kolmetuhatta opiskelijaa, syksyllä jo kuusituhatta. Se on rakennuksen kokoa isompi mullistus.

Vaikka Itä-Helsingin lähiöissä asuu paljon nimenomaan nuoria, ainoa korkeakoulu tällä puolella Helsinkiä on tähän asti ollut maanpuolustus­korkeakoulu Santahaminassa.


Myllypuro ympärillä kuhisee jo eri tavalla kuin ennen. Opiskelijoiden kannalta muuttuvat sekä opetuksen sisältö että tietenkin koulun osoite. Hakijamäärältään Suomen suurin ammattikorkeakoulu Metropolia on tähän asti toiminut parissakymmenessä osoitteessa, pian kampuksia on neljä.

Kävimme siksi katsomassa, miltä uusi uljas idän korkeakoulu näyttää.

Myllypurosta päin katsottuna korkeakoulun kapea tontti osin metroradan päällä näyttää täyteen rakennetulta. Metropolian Kampus koostuu neljästä u-kirjaimen muotoisesta talosta, joita yhdistävät lasikäytävät.

Sisällä ahtaus katoaa. Talossa on valoisaa ja avaraa. Toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola sanoo , että tavoitteena on avoimuus.


”Rakennuksen pitää heijastaa sen toimintaa. Täällä tärkeää on yhteisöllisyys ja joustavuus”, hän sanoo.

Seinissä on lasia ja katot korkealla. Kun aulassa katsoo ylöspäin, näkee yhdellä silmäyksellä paljon siitä, mitä kerroksissa tehdään.

Kampuksen ovat suunnitelleet Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki ja Arkkitehtitoimisto Lehto Peltonen Valkama Oy.

Myllypurossa opiskellaan kiinteistö- ja rakennusalaa sekä sosiaali- ja terveysalaa, mutta talossa ei ole erikseen esimerkiksi tulevien terveydenhoitajien tai insinöörien osastoa. Tilat on sekoitettu tarkoituksella, sillä lailla syntyy ideoita.


Itse rakennuskin on poikkeuksellisen paljas ja avoin, koska teknologiaa sen sisällä pääsee kurkistamaan läheltä maalämpökaivosta katon aurinkopaneeleihin. Esimerkiksi talon toimiva lämmönjakohuone on oppimisympäristö. Se on siis niin suuri, että sinne mahtuu ryhmä opiskelijoita kerralla.

Erityistilojakin toki on, kuten rakennusalan opiskelijoiden laajat laboratoriotilat. Lähitulevaisuudessa niihin rakennetaan muun muassa kaksio, jossa kehitellään toimivampaa vanhusten palveluasumista. On myös olosuhdehuone, jossa voidaan esimerkiksi tutkia mitä kehnosti rakennetulle seinälle tapahtuu, kun ulkona alkaa nousta pakkanen.


Sosiaali- ja terveysaloille puolestaan valmistuu myöhemmin simulaatiokeskus, jossa voi harjoitella kaikkea mahdollista synnytyksestä vanhustenhoitoon ja ambulanssin ajamisesta verinäytteen ottamiseen.


On myös alkuun perinteiseltä vaikuttavia luokkia, jotka nekin osoittautuvat läheltä katsottuna muuksi: Kaikissa kalusteissa on pyörät alla, joten tilat voi myllätä uuteen järjestykseen melko helposti. Väliseinät on suunniteltu niin, että ne siirtyvät kevyellä remontilla, jos tulee tarvetta.

Luokkien välillä on erilaisia suojaisia nurkkauksia, sohvaryhmiä, lekottelutuoleja, paikkoja istuskeluun ryhmässä tai yksin. Ruokailutilassa ja kehän päälle kurottuvalla ulkoterassilla on paljon lisää tilaa, jossa voi opiskella tai tappaa aikaa.

Siitä tulevat opiskelijat ovat eniten innoissaan.


”On ihanaa, että ei tarvitse ennen luentoja tai niiden jälkeen mennä muualle, jos haluaa opiskella”, sanoo tuleva sosionomi Ronja Lehtojuuri, jonka nykyinen opiskelupaikka on Kätilöopiston sairaalan siivessä.

Ryhmä- ja paritehtäviä on paljon, mutta tilaa niiden tekemiselle vanhoissa oppilaitoksissa on tuskin lainkaan. Niinpä ammattikorkeakoululaiset ramppaavat opiskelemassa yliopiston tiloissa Kumpulassa, keskustan Tiedekulmassa ja kahviloissa sekä lukevat tenttiin kotona.

”Odotan eniten ihmisvilinää. Opiskelen kolmatta vuotta, joten tunnen kaikki meidän nykyisessä paikassamme Agricolankadulla. Täällä pääsee varmasti tutustumaan uusiin ihmisiin”, sanoo puolestaan Paulus Nevalainen, joka opiskelee rakennustekniikkaa.


Avoimuuden pitäisi näkyä myös suhteessa ympäröivään kaupunginosaan. Helsingin kaupunki tekee korkeakoulun sijoittamisella juuri Myllypuroon elinkeino- ja aluepolitiikkaa. Myllypurossa asuntojen hinnat ovat jo nousseet. Syynä on toki myös ostarin uudelleen rakentaminen ja alueen yleinen kasvojenkohotus.

Oppilaitos tekee myös jo monenlaista yhteistyötä myllypurolaisten yhdistysten ja muiden palvelujen kanssa. Esimerkiksi vanhuksia auttavaan paikalliseen palvelukeskukseen asennetaan älykästä teknologiaa, jonka toimivuutta korkeakoulu tutkii ja kehittää.

Uusi yhteistyökumppani ilmestyy ensi vuosikymmenellä toiselle puolelle kehää, kun sinne rakennetaan Stadin ammattiopiston rakennusalan toimipaikka.


Korkeakoulun alimman kerroksen on tarkoitus olla kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ravintolaa, erilaisin tapahtumiin vuokrattavaa auditoriota ja kirjastoa. Syksyksi valmistuvaan osaan tulee erilaisia terveys- ja hyvinvointipalveluita. Sitten korkeakoululla pyörii esimerkiksi perhevalmennusta, suunhoidon opetusklinikka, ravitsemusneuvonta ja jalkaterapia.

”Tarkoitus on, että tämä on paikka, johon kuka vaan voi tulla. Ja haluaa tulla”, rehtori lupaa.


Metropolian neljä kampusta

Myllypuro


Helsingissä, noin 6 000 opiskelijaa sosiaali- ja terveysalalta tai kiinteistö- ja rakennusalalta. A-talo avautuu tammikuussa, loput kolme taloa syksyllä 2019.

Arabia


Helsingissä, noin 1 400 kulttuurialan opiskelijaa. Kampus avattiin täysin uudistettuihin tiloihin Arabian tehtaaseen syksyllä 2018, mutta tiloja on myös Hämeentien päässä (kuvassa). Naapuriin suunnitellaan vielä uusia tiloja musiikin opiskelijoille yhdessä Pop&Jazz Konservatorion kanssa.

Leppävaara


Espoossa, noin 2 000 tieto- ja viestintätekniikan sekä tuotantotalouden opiskelijaa. Kampuksen tiloja on hiljattain uudistettu.

Myyrmäki


Vantaalla, noin 3 500 opiskelijaa, liiketaloutta ja tekniikkaa. Tiloja laajennettiin noin kaksinkertaiseksi remontissa, joka valmistui elokuussa 2018.

Fakta

Mikä on Metropolia?


 Metropolia on Suomen suurin ammattikorkeakoulu hakijamääriltään. Opiskelijoita on 16 500, henkilökuntaa noin tuhat.

 Ammattikorkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia tutkinto-ohjelmia on yhteensä 68. Alat ovat tekniikka, sosiaali- ja terveysala, liiketalous ja kulttuuri.

 Oppilaitoksen omistavat yhdessä Helsinki (42 prosenttia), Espoo, Vantaa, Kirkkonummi ja Kauniainen. Metropolia syntyi reilu kymmenen vuotta sitten, kun Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia ja tekniikkaan keskittynyt Evtek liittyivät yhteen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn sisäinen kriisi syvenee: Intian-osastolla kastiin perustuvaa nöyryytystä ja syrjintää

  5. 5

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  6. 6

   Trump julisti kansallisen hätätilan rahoittaakseen muurin Meksikon rajalle

  7. 7

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  8. 8

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  4. 4

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää