Kaupunki

Kartta näyttää, ettei pieni­tuloisille yksin­huoltajille ole sijaa Helsingin vaurailla alueilla – ”Seison ylpeänä leipä­jonossa”, sanoo kahden teini-ikäisen äiti Kurkimäestä

HS:n niukkuuskysely nosti esiin yksinhuoltajien ahdingon. Pienituloisten yksinhuoltajien määrä kasvaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Yhä useampi vanhempi tarvitsee yhteiskunnan tukea selvitäkseen edes kauppalaskusta, saati lukiokirjojen hinnasta.

Helsinkiläisen yksinhuoltajan köyhyys on esimerkiksi sitä, että tuntuu juhlavalta ostaa kalaa kasvavalle teinille kerran kuussa. Tai sitä, että bussiliput lukioon ovat pelottavan kalliita.

Etenkin yksinhuoltajien vaikea asema nousi karulla tavalla esiin HS:n viime keväänä tekemässä niukkuuskyselyssä. Sunnuntaina julkaistun jutun mukaan monen yksinhuoltajan ajatukset tulevaisuudesta ovat toivottomia ja itsetuhoisia. Taloudellisia ongelmia koskevaan kyselyyn vastasi yli 4 000 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoo tänään siitä, millaista köyhän yksinhuoltajan elämä voi olla pääkaupunkiseudulla.

Lapsiperheiden ja etenkin yksinhuoltajaperheissä elävien köyhyys yleistyy Suomessa kovaa vauhtia. Verottajan tietojen mukaan Suomessa asui vuonna 2017 lähes 46 000 yksinhuoltajaa, joiden veronalaiset tulot jäivät vuodessa alle 20 000 euroon. Heidän määränsä on kasvanut parillatuhannella vuodesta 2014.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heistä kaikki eivät ole paperilla köyhiä. Pienituloiseksi laskettiin vuonna 2017 henkilö, jonka käytettävissä olevat rahatulot ovat erilaisten tukien ja verojen jälkeen 14 750 euroa. Yksinhuoltajalla köyhyyden raja on korkeampi. Esimerkiksi alle 14-vuotiaan lapsen yksinhuoltajaperhe on määritelmän mukaan pienituloinen, jos sen vuositulot ovat alle 19 170 euroa.

Köyhiä yksinhuoltajaperheitä oli tällä määritelmällä vuonna 2017 enemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. Tämä näkyy yhteiskunnan tuen tarpeena.

Tilastokeskuksen mukaan yksinhuoltajat saivat vuonna 2016 erilaisia tulonsiirtoja keskimäärin 15 500 euroa vuodessa, enemmän kuin kertaakaan aiemmin vuoden 1990 jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kurkimäessä asuva Melisa Virmajoki-Salmijärvi on sentinvenytyksen mestari, koska hänen on pakko olla. Hän on kahden teini-ikäisen ainoa vanhempi ja niin pienituloinen, että hän jonottaa joka arkipäivä täydennystä Hurstilta, Myllypuron elintarvikejakelusta tai molemmista.

”Seison ylpeänä leipäjonossa. Siellä näkee välittämistä toisista ihmisistä. Me pidämme toisistamme huolta.”

Pienituloisia yksinhuoltajia on erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä asuminen haukkaa suuren palan tuloista. Pienituloisuus taas on hälyttävää seuraavan sukupolven hyvinvoinnin kannalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksinhuoltajan lapsena kasvaminen sinänsä ei ole kovin voimakas riski, jos katsotaan, kuinka moni syrjäytyy aikuisena. Lapsuuden köyhyys sen sijaan vaikuttaa voimakkaasti myöhempään huono-osaisuuteen, eikä koulu riitä tasaamaan eroja. Näin kertoo tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus, jossa on jälleen kerran tarkasteltu koko vuonna 1987 syntynyttä ikäluokkaa.

Espoossa alle 20 000 euroa ansaitsevien yksinhuoltajien määrä on kasvanut vuodesta 2014 lähes 20 prosenttia, Helsingissä 8 prosenttia ja Vantaalla yli 14 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmiö näkyy myös toimeentulotukitilastoissa. Helsingissä yksinhuoltajien osuus toimeentulotukea pitkään eli vähintään 10 kuukautta saaneista oli vielä vuosituhannen alussa noin 1,6 prosentin luokkaa. Nyt osuus on kivunnut 5,2 prosenttiin.

Tilastoissa ei tosin pystytä esimerkiksi erottelemaan vuoroasumista ja toisaalta täysin ilman toisen aikuisen tukea sinnitteleviä vanhempia. Voi silti sanoa, että jo valmiiksi heikoimmilla olevien ahdinko syvenee. Leipäjonoissa rikottiin taas viime vuonna ennätyksiä käyntien määrässä.

Pitkäaikaisen toimeentulotuen varassa varttuneiden helsinkiläislasten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2006.Virmajoki-Salmijärven köyhyyttä selittävät pitkäaikainen sairaus ja suuret vastoinkäymiset.

Hän rakastui aikoinaan Hesperian sairaalan tupakkapaikalla lastensa isän älykkyyteen ja tapaan kirjoittaa runoja. Seitsemän yhteisen vuoden jälkeen runoilija lähti ja myöhemmin kuoli. Välillä lapset asuivat sijoitettuina lähisukulaisella. Kesken karaoken kosineen uuden puolisonkin kanssa päädyttiin eroon.

Monella tapaa nyt menee paremmin. Aikaisempiin diagnooseihin viittaavia oireita Virmajoki-Salmijärvellä ei enää ole. Hän kokee iloa ja ylpeyttä lapsistaan ja löytämästään uskosta. Oikeastaan hän ei edes puhuisi taloudesta ja materiasta, jos häneltä ei kysyttäisi niistä.

Rahaa perhe saa eläkkeistä, asumistuesta ja nuorimman lapsen lapsilisästä. Asunnon vuokra on runsaat 1 100 euroa. Halvempia koteja kolmelle ei saa Helsingistä helposti, ja äiti haluaisi muutenkin pitää lasten elämäntilanteen mahdollisimman vakaana lukion ajan.

Elämiseen jää näin suunnilleen 750 euroa kuussa kolmelle hengelle. Sillä selviää, jos ei satu mitään yllätyksiä. Mutta ainahan niitä sattuu, ja sitten tarvitaan kulutusluottoa.

HS:n hakukone kertoo, miten yksinhuoltajien tulotaso eroaa koko väestön tuloista omalla asuinalueellasi. Juttu jatkuu hakukoneen jälkeen.Niinpä Virmajoki-Salmijärvi seisoo sitkeästi jonottamassa säällä kuin säällä.

”Leipäjonossa vallitsee suuri solidaarisuus. Siellä jaetaan tietoja esimerkiksi kauppojen tarjouksista.”

Ruokajakelussa on nykyään usein vihanneksia. Se on ilo, koska Virmajoki-Salmijärvi kyllä tuntee terveyssuositukset. Vihanneksista tehdään esimerkiksi ”Myllypuron smoothieta”, joka surautetaan siitä, mitä kulloinkin sattuu saamaan.

Kaupasta Virmajoki-Salmijärvi raaskii ostaa juustoa, kahvia ja margariinia. Kala on tosiaan ylellisyyttä, niin monet muutkin tavalliset asiat. Itse hän ”törsää” joskus kirpparivaatteeseen, uskonnolliseen kirjaan ja uimahallin kausikorttiin.

Lapset tarvitsevat hygieniatuotteita sekä puhelimen ja vaatteita kasvaessaan. Toki he toivovat muutakin.

”Pienet lapset haluavat isoja Lego-pakkauksia, kun muillakin on. Isompina he haluavat kuluttaa samanlaisia asioita kuin varakkaista perheistä olevat lukiokaverit.”

Tavaratoiveisiin on usein pakko sanoa ei. Sitä Virmajoki-Salmijärvi ei kuitenkaan halua jarruttaa yhtään, mihin hänen lapsillaan on lupa pyrkiä ja miten he voivat kehittää itseään. Kumpikin opiskelee taiteisiin erikoistuneessa lukiossa ja menestyy koulussaan.

”Haluan kannustaa heitä käyttämään lahjojaan.”

Joskus lasten harrastukset on maksettu niin, että äiti on maalannut muotokuvia muista lapsista. Sukulaiset ovat auttaneet, välillä myös jokin järjestö.

Äskettäin 18 vuotta täyttänyt lukiolainen saa onneksi toimeentulotukea vaatteisiin, koulumatkoihin ja muihin lukiotarpeisiin. Nuorempi lapsi taas saa kaikki lukiokirjat Pelastakaa lapset -järjestön kautta.

Viime vuosina köyhien – tai tilastokielellä pienituloisten – yksinhuoltajaperheiden määrä on kasvanut etenkin Espoossa. Tällaisia perheitä on pääkaupunkiseudulla yhteensä lähes kymmenentuhatta.

Yksinhuoltajien köyhyys kasautuu sinne, mihin muukin köyhyys, siis esimerkiksi Vantaan Hakunilaan, Helsingin Kontulaan ja Espoon Suvelaan.Yksinhuoltajien köyhyys on etenkin naisten köyhyyttä. THL:n Sotkanet-tietokannan mukaan esimerkiksi Espoossa saa toimeentulotukea noin 150 yksinhuoltajamiestä vuodessa. Naisia on yli kymmenkertainen määrä, lähes 1 700.

Miltä yhteiskunta sitten näyttää leipäjonosta? Entistä ahneemmalta, kahtia jakaantuneelta, Virmajoki-Salmijärvi sanoo.

”Tuntuu omituiselta katsoa Linnan juhlien iltapukuja tai kuulla, että joku ajattelee toimivansa eettisesti ympäristön ja muiden ihmisten suhteen, kun ostaa vain luomulihaa päivälliseksi.”

Hän ajattelee, että eriarvoisuudelle voisi tehdä enemmän. Muutos lähtee yksilöistä: vain henkilökohtainen kokemus rakastamisesta ja rakastetuksi tulemisesta muuttaa ihmistä ja siten koko yhteiskunnan rakenteita. Ihminen tarvitsee muutakin ravintoa kuin ruokaa.

Virmajoki-Salmijärvi vetää itse ilmaista jumppaa Mikaelinkirkolla ja toivoisi vastaavaa toimintaa muuallekin: venyttelyä leipäjonoihin, ilmaispäiviä taidemuseoon, halpoja teatterilippuja. Sellaista elämän sisältöä, joka ei suoraan liity rahaan mutta voi olla rahattomalle mahdoton saavuttaa.

Lapsille pitää antaa samat mahdollisuudet taustasta riippumatta. Pitäisi muistaa erityisesti niitä, joiden perheessä on vaikka vain yksi vanhempi, mielenterveys- tai päihdetaustaa tai pitkäaikaista työkyvyttömyyttä, Virmajoki-Salmijärvi sanoo.

”Heikommilla kasvavia pitää kannatella enemmän. Lasten ja aikuisten ohjaamisella mielekkäiden taide-, musiikki- ja liikuntaharrastusten pariin voitaisiin ehkäistä ennalta paljon syrjäytymistä ja erilaisia päihdeongelmia.”

Virmajoki-Salmijärvi, jos kuka tietää, että pienelläkin rahamäärällä voi saada aikaan suurta iloa.

Virmajoki-Salmijärven lapsista vanhemmalla oli hiljattain kahdeksastoista syntymäpäivä. Äiti säästi kuukausikaupalla rahaa, koska hänen musikaalinen lapsensa on pienestä asti kuunnellut toistuvasti yhtä levytystä, Oopperan kummitusta.

Kävi satumainen onni: halvimmat tarjousliput oopperaan maksoivat juuri sen verran kuin äiti onnistui säästämään. Kirpputorilta löytynyt röyhelömekko tuntui juhlavammalta kuin Linnan juhlien puvut.

”Rakastan lapsiani ja haluan viettää heidän kanssaan niin paljon aikaa kuin suinkin. Yhdessäololla on enemmän väliä kuin rahalla.”

Oikaisu 9.1.2019 klo 10:52: Jutun karttaan korjattu Helsingin alueiden tietoja. Kartta näytti muun muassa Itä-Pakilan, Marjaniemen ja Tammisalon yksinhuoltajille liian pieniä tuloja.

Muokkaus 10.1.2019 klo 16:14: Jutun karttaan täydennetty Vantaata koskevia tietoja. Tietoja täydennetty alueilla, joilla kartta ei aiemmin kertonut tulotietoja.

Tästä on kyse

Köyhyys voi tuoda itsetuhoisia ajatuksia


 HS kertoi sunnuntaina kyselystä, jossa lukijoilta tiedusteltiin, miten niukkuudessa eläminen on vaikuttanut heidän elämäänsä.

 Kyselyyn tuli yli 4 000 vastausta. Monissa vastauksissa näkyy viha päättäjiä, yhteiskuntaa tai jopa koko elämää kohtaan. Osassa vastauksista kerrotaan itsemurhasuunnitelmista.

 Moni vastauksia analysoinut tutkijakin on ollut yllättynyt niiden synkkyydestä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  3. 3

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  9. 9

   Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää