Kaupunki

Uusi asumisen malli leviämässä Helsingin seudulle – Osuus­kunnilla yritetään vapauttaa vähä­varaisempiakin ”ikuisesta vuokralla-asumisesta”

Helsingissä, Vantaalla ja Järvenpäässä on vireillä erilaisia asunto-osuuskuntia vaihtoehdoksi omistus- tai vuokra-asunnoille. Asunto-osuuskunnat kiinnostavat ihmisiä, jotka tahtovat määrätä osuuskunnan omistaman talon asioista ja asua kohtuuhinnalla.

Helsingin seudulle on leviämässä Keski-Euroopassa yleinen asumisen osuuskuntamalli.

Helsingissä, Vantaalla ja Järvenpäässä on vireillä erilaisia asunto-osuuskuntia vaihtoehdoksi omistus- tai vuokra-asunnoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malli kiinnostaa ihmisiä, jotka tahtovat asua kohtuuhinnalla ja määrätä osuuskuntansa omistaman talon asioista. Yhdessä he haluavat muodostaa kotoisen yhteisön, jossa eri-ikäiset naapurit kohtaavat ja voivat tarjota arkista apua toisilleen.

Tavallisten ihmisten perustamat asunto-osuuskunnat eivät ole Helsingissä uusi keksintö. Niitä syntyi etenkin 1920-luvulla, mutta ne hävisivät eri syistä vuosikymmenten varrella. Yksi harvoista säilyneistä on Käpy, joka rakensi 33 taloa lähes sata vuotta sitten Käpylään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Värikkäät puutalot ihastuttavat uutta osuuskunta Kotihelmeä puuhaavia Leena Nilséniä, 66, Juho Järveliniä, 54, Venla Berneliusta, 39, ja Raisa Mansikkalaa, 67. He ovat tulleet paikalle Tapaninkylästä, Viikinrannasta, Arabianrannasta ja Vantaan Hiekkaharjusta.

Joukkoa yhdistää tavoite perustaa 2000-luvun osuuskunta ja rakentaa Helsinkiin yhteisö kerrostaloon, jonne pääsee asumaan pienellä rahalla. Mukana on 70 innokasta ihmistä, joista nuorin on 25-vuotias ja vanhin 80-vuotias.

”Tavoitteena on auttaa pieniä ihmisiä torjumaan yksinäisyyttä ja syrjäytymistä, joista on tullut jo kansantauti. Ja helpottaa vanhuksia asumaan kotona mahdollisimman pitkään”, Nilsén kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo yli kymmenen vuotta hän on pohtinut, miten yhteiskunta voisi ratkoa näitä yhteiskunnallisia ongelmia. ”Ja auttaa vähävaraisia pääsemään kiinni omaan asuntoon, eli etsiä vaihtoehto ikuiseen vuokralla asumiseen.”

Bernelius lisää, että malli sopii mainiosti jatkuvasti pätkätöitä tekeville, hehän eivät pysty säästämään säännöllisesti.

Lue myös: Mallia asumiseen Wienistä ja Berliinistä: Arkkitehtitoimisto rantautui Helsinkiin ja tähyää tonttia Vantaalta, suunnitelmissa suuria yhteisasuntoja

Kotihelmen suunnittelukokouksissa on ollut mukana kehittämispäällikkö Marianne Jauhola valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

ARA ja Asunto-osuuskunta Kotihelmi -hanke ovat kehittäneet mallin omarahoitusosuutta asukkaiden erilaisiin elämäntilanteisiin sopivaksi. Valtioneuvosto on varannut ARA:n koordinoimille asukaslähtöisille osuuskuntahankkeille 400 000 euroa täksi vuodeksi.

Jauhola sanoo, että Kotihelmi voi hakea keväällä hankkeelleen rahoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylijohtaja Hannu Rossilahti teki jo toissa vuonna selvityksen osuuskuntamallista ympäristöministeriölle.

”Valtion pitäisi tukea pieni- ja keskituloisten osuuskuntia takaamalla osan lainoista. Malli soveltuu erityisesti lapsiperheiden ja senioreiden tarpeisiin. Siinä on keskeistä asukkaiden mahdollisuus vaikuttaa ja asumisen yhteisöllisyys”, Rossilahti sanoo.

Juuri tuota Kotihelmen joukko havittelee.

”Nyt kun sukuyhteisöt ovat hävinneet, voimme valita itsellemme sopivan yhteisön ja toteuttaa nykyaikaista tapaa elää yhdessä”, Järvelin kertoo.

Päämäärä alkaa jo häämöttää.

Yhteistyökumppaniksi löytyi Lakea, joka on 15 pohjanmaalaisen kunnan rakennuttajayhtiö. Se on kehittänyt yhdessä ARA:n kanssa valtion takaukseen perustuvan rahoitusmallin. Siinä asukkaat asuvat vuokralla ja kerryttävät pääomaa niin, että 20 vuoden kuluttua voivat lunastaa asuntonsa, jos haluavat.

Yhtiö on kehittänyt myös Sydänpuu-konseptin kerrostalojen rakentamiseen. Puumoduuleista voidaan koota yhteen erikokoisia asuntoja, joita voidaan myöhemmin yhdistellä tai jakaa.

”Kun on tarpeeksi yhteistiloja, koti voi olla pieni. Sehän on ekologisempaakin”, sanoo Raisa Mansikkala, jolle riittäisi nykyisen kaksion sijasta 40 neliötä.

Arkkitehti Marco Casagrande on hahmotellut suunnitelman 40–50 asunnon kerrostalosta. Sitä on esitelty Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman virkamiehille, ja he ovat puoltaneet hanketta. Parhaillaan ovat käynnissä neuvottelut sopivasta tontista. Tiimipäällikkö Miia Pasuri arvioi, että päätöksiä osuuskuntien hakemista tonteista tehdään helmikuun alussa.

Järvenpäässä on lähdetty liikkeelle toisella tavalla. Osuuskuntamallista innostui kaupungin oma vuokra-asuntoyhtiö Mestariasunnot. Osuuskunta OSKU:n perustamisesta päätettäneen helmikuussa. Ennakkomarkkinoinnissa selviää, löytyykö hankkeesta kiinnostuneita.

Kaupungilla on jo katsottuna tontti Harjutieltä, läheltä keskustaa ja Tuusulanjärveä. Rakentaminen on mahdollista aloittaa tänä vuonna.

”Vuokra-asuntojen rinnalle tarvitaan uusia vaihtoehtoja. Siksi OSKU:ssa ei ole tulo- eikä varallisuusrajoituksia”, korostaa yksi puuhamiehistä, valtuutettu Tomi Passi (kesk).

Yksittäisten jäsenten kaavaillaan maksavan osuusmaksua esimerkiksi 1 000 euroa ja huoneistoon oikeuttavaa osuutta 5 000 euroa. Jos muuttaa pois, asunto-osuuden saa takaisin indeksillä tarkistettuna. Osuusmaksua ei palauteta.

”Asukasjäsenet ovat mukana uusien OSKU-talojen suunnittelussa ja vaikuttavat asuntojen sisustukseen ja yhteistiloihin. Heillä on aidosti mahdollisuus vaikuttaa asumiseensa”, kertoo Mestariasuntojen toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi.

Tavoitteena on, että hoitokulut ovat asunto-osakeyhtiöiden tasoa, eli noin pari euroa vähemmän neliöltä kuin vuokra-asunnoissa, ja talojen kustannukset säilyvät pysyvästi kohtuuhintaisina.

Vuokra koostuu rahoitus- ja hoitokuluista sekä osuuskunnan hallinnon kuluista. Kaikki on läpinäkyvää jäsenille.

Rakennusliikkeistä Fira kiinnostui osuuskunnista, koska se on ollut mukana asukkaiden hallinnoimissa ryhmärakennuttamishankkeissa.

”Ne ovat osoittautuneet monisyisiksi ja kestävät usein jopa kolmekin vuotta. Hankehan käynnistyy vasta sitten, kun sata prosenttia asunnoista on varattu. Ja sen lisäksi pitää olla maksettuna huoneistojen omarahoitusosuus, eli 30 prosenttia asunnon hinnasta”, sanoo projektipäällikkö, varatuomari Samuel Kopperoinen.

Firan kehittämässä mallissa asiat tapahtuvat rivakammin. Osuuskuntahankkeelle voitaisiin hakea rakennuslupaa ja aloittaa työt, kun osuuskunnan ydinryhmä on koossa, ja asunnoista noin puolet varattu.

”Loppuporukka tulee mukaan rakennusaikana”, Kopperoinen sanoo.

Helsingin kaupunki on myöntänyt vuokratontin Firan osuuskuntahankkeille. Koskelan sairaala-alueelle, lähelle pikkukappelia on tulossa 48 asuntoa. Pienimmät asunnoista ovat 40 neliötä, suurimmat 91 neliötä.

Toinen tontti odottaa Vantaan Koivuhaassa. Tähän hankkeeseen on suunniteltu 97 asuntoa.

Fakta

Asunto-osuuskunta


 Omistusasumisen ja vuokra-asumisen välimuoto. Asukas maksaa prosenttiosuuden asunnon kokonaiskustannuksista ja saa näin elinikäisen oikeuden asua osuuskunnan asunnossa.

 Lisäksi asukas lyhentää osuuskunnan lainaa maksamalla osuuskunnalle vuokraa.

 Osuuskunta malleja on monelaisia, joten yksityiskohdat vaihtelevat mallin mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  5. 5

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  8. 8

   Helsingin liikenne takkuaa torstaina: Junia peruttu, kaikkia katuja ei mitenkään ehditä aurata – ”Vähän realismia toivoisin”

  9. 9

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  9. 9

   Vierailimme Saariselän luksus­loma­kylässä, jossa yöpyvät Hollywood-tähdet – Omistaja Jussi Eiramo kertoo HS:lle, miksi hän maksoi ”muutaman miljoonan” rakentaakseen nykytaide­gallerian keskelle korpea

   Tilaajille
  10. 10

   Luottohäiriön siemen kylvetään jo lapsena – Fiksuun rahan­käyttöön täytyy kasvattaa, ja näillä viidellä ohjeella se onnistuu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  9. 9

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  10. 10

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  11. Näytä lisää