Kaupunki

Helsingin koulut valmistautuvat rauhoittelemaan lasten huolia – Rehtori: Seksuaalirikokset ovat ”tietysti nyt tulleet lähelle”

Helsingin poliisi otti lauantaina kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Maanantaina poliisi tiedotti, että kaksi miehistä on vapautettu.

Itä-Helsingissä tehdyiksi epäillyt lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset puhuttavat kouluissa.

Helsingin poliisi otti lauantaina kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta Helsingissä. Maanantaina poliisi tiedotti, että kaksi miehistä on vapautettu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Poliisi vapautti kaksi Helsingin epäillyistä seksuaalirikoksista kiinniotettua miestä, yksi pysyy pidätettynä – Uhri on alaikäinen lapsi

HS:n tähän artikkeliin haastattelemien rehtorien tiedossa ei ole, että rikoksen uhriksi joutunut lapsi olisi heidän kouluistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Roihuvuoressa sijaitsevassa Porolahden peruskoulussa rehtori Markku Keijonen toteaa kuitenkin, että tavallaan lapset ovat kaikki uhreja, kun tieto rikoksista vaivaa heidän mieltään.

Keijonen kertoo olleensa jo sunnuntaina yhteydessä opettajiin.

”Informoin illalla, että aamuun kannattaa varautua. Jos ja kun oppilaat ottavat tapahtumat puheeksi, sille pitää varata aikaa”, Keijonen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen ollut yhteydessä [Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen] toimialaan. Olemme sen tiedon varassa, mitä mediasta on tullut. Käsittelemme asiaa ihan samalla tavalla kuin aikanaan Kauhajoen ja muita kouluampumisia. Tosiasioiden pohjalta keskustellaan oppilaiden kanssa”, Keijonen sanoo.

Aika ajoin syntyy tilanteita, jotka aiheuttavat lapsissa erityistä ahdistusta. Sellaisia voivat olla esimerkiksi paljon ihmisuhreja vaatineet luonnonkatastrofit kuten tsunamit. Keijosen mukaan silloin on aivan normaali toimintatapa, että lasten kanssa keskustellaan yhdessä luokassa.

Hän kertoo, että koulussa turvaudutaan tarvittaessa oppilahuollon kuraattorin ja koulupsykologin terveydenhuollon asiantuntemukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin julkisuuteen tulleet Oulussa tapahtuneet lapsiin kohdistuneet epäillyt seksuaalirikokset ovat Keijosen mukaan puhuttaneet lapsia.

”Ei sillä sinällään ole merkitystä, onko se sitten Itä-Helsinki tai Pohjois-Helsinki. Jo Oulun tapahtumat ovat puhuttaneet lapsia, lapset ovat keskustelleet asiasta keskenään. Mutta tietysti tämä nyt on tullut lähelle”, Keijonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myllypuron peruskoulun rehtorin Anna Hirvosen mukaan koulussa ei vielä maanantaina aamulla ollut opettajien kesken suunniteltu, kuinka poliisin Itä-Helsinkiin paikantamista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä koulussa keskustellaan.

”Ei ole sovittu asiasta. Ollaan vasta aloittelemassa viikkoa. Seurataan tilannetta. Opettajat reagoivat sen mukaan, mitä kysymyksiä oppilaissa mahdollisesti herää”, Hirvonen sanoi HS:lle yhdeksän aikaan maanantaiaamuna.

Hirvonen arveli, että kun opettajat kokoontuvat kello kymmenen välitunnilla, he sopivat, miten koulussa toimitaan. Ensimmäisen kouluampumisen aikaan Tuusulan Jokelassa opetusvirastosta tuli tarkat toimintaohjeet, joiden mukaan myös Myllypurossa toimittiin.

”Silloin toivottiin, että otetaan asia esille ja keskustellaan koko koulun kesken. Mielestäni nyt ei ole tarpeen järjestää samanlaista isoa kokoontumista. Parempi puhua koululuokissa pienemmissä ryhmissä. Ei herätetä turhaa hysteriaa. Mennään lasten etu edellä”, Hirvonen sanoo.

Hirvonen arvelee, että tapahtumat varmasti puhuttavat lapsia erityisesti nyt, kun epäillyt rikokset ovat tulleet lähelle.

”Kun [epäilyissä] on kysymys maahanmuuttajista. Tällä alueella asuu paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Etenkin heidän lapsissaan tämä varmasti aiheuttaa enemmän huolta.”

Herttoniemen yhteiskoulun rehtori Johanna Kallio on linjassa itähelsinkiläisten kollegojensa kanssa:

”Jos asia nousee esiin tunnilla ja jos oppilas kysyy, käytetään aikaa. Riippumatta, tuleeko tällaisia uutisia, ollaan herkällä korvalla, on sitten matikan tunti tai mikä tahansa”, Kallio sanoo.

Kallio nostaa esiin erityisesti internetin vaarat, kun kyseessä ovat herkässä iässä olevat lapset ja nuoret.

”Murrosikäiset ovat erittäin alttiita sille, että joku huomioi. Kun sieltä alkaa tulla viestiä, että oletpa ihana, niin kyllä se vaikuttaa. Kodeilla ja koululla on iso vastuu tässä. Että tarjotaan positiivista huomiota ihan arjen tilanteissa, niin ettei sitä tarvitse lähteä hakemaan netistä”, Kallio sanoo.

Kallion mukaan ”nettietikettiä” käsitellään monien eri aineiden tunneilla jatkuvasti:

”Nettielämä kuuluu agendaan. Keskustellaan, mitkä ovat netin vaarat, ja kuinka netissä kannattaa toimia. Netissähän on paljon monenlaisia uhkia. Siellä väijyvät muutkin kuin maahanmuuttajataustaiset”, Kallio muistuttaa.

Kallio arvelee Hirvosen tapaan, että maahanmuuttajataustaisten lasten ahdistuksen suhteen on nyt syytä olla korva erityisen tarkkana.

”Heitä tämä varmasti ahdistaa. Kun on valtakunnallisia uutisia myöten perattu, että irakilaiset tai afganistanilaiset ovat yliedustettuina [rikostilastoissa], voin kuvitella, että lapset ovat hädissään”, Kallio sanoo.

”Se tässä on huoli, että nyt nostaa päätään rasismi. Vaalit lähestyvät, kielenkäyttö kovenee. On syytä olla herkällä korvalla myös tästä vinkkelistä. Vedetään alas heti, jos alkaa kuulua sellaista, että ’te olette kaikki samanlaisia’.”

Kouluissa on valmiit ohjeet, kuinka seksuaaliseen häirintään tulee puuttua, kertoo Helsingin kasvatuksen ja opetuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Itä-Helsingin epäillyt seksuaalirikokset olivat toimialajohdossa esillä maanantaina aamulla.

”Olemme lähettäneet jo viikonloppuna kuraattoreille ja psykologeille viestiä, että nostattaisivat valmiustilaa etenkin Itä-Helsingissä”, Pohjolainen kertoo.

Toimialalta ollaan lähipäivinä yhteydessä kouluihin ja huoltajiin. Myös poliisin kanssa tehdään yhteistyötä etenkin sen suhteen, mitä koulujen ja opettajien tulee huomioida esimerkiksi suhteessa sosiaaliseen mediaan.

Suositeltavaa on, että lasten kanssa keskusteltaisiin erityisesti someturvasta, Pohjolainen sanoo. Samalla niin lasten, nuorten, vanhempien, opettajien kuin median olisi syytä muistaa, että Itä-Helsinginkin seksuaalirikosepäilyssä on kyse yksittäistapauksesta.

Pohjolainen mainitsee erikseen Helsingin kouluissa käynnissä olevan ’Minun silmin, sinun silmin’ -ohjelman, jolla pyritään torjumaan vihapuhetta, ääriajattelua ja vastakkainasettelua.

”Henkilöstöä on koulutettu siihen, kuinka käsitellään moninaisuutta ja erilaisuutta. Esimerkiksi nyt on turha leimata maahanmuuttajia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  2. 2

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  5. 5

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   New Yorkin poliisilaitos tutkii väitettä, jonka mukaan poliisikomentaja määräsi alaisensa ampumaan räppäri 50 Centin

  8. 8

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  9. 9

   Palace-ravintola sai Michelin-tähden – viisi muuta helsinkiläis­ravintolaa pitivät tähtensä

  10. 10

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  4. 4

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  8. 8

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  9. 9

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  10. 10

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  10. 10

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää