Kaupunki

Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

Junat kulkevat harvennetuin vuorovälein ja muualla Uudellamaalla on paljon peräänajoja, mutta pahin myräkkä hiipui jo aamulla.

rac
Ilmatieteen laitokselta kerrottiin kahden aikaan iltapäivällä, että hajanaisia lumisateita tulee edelleen. Pahin myräkkä väistyi pääkaupunkiseudulta kuitenkin jo aamulla kello kahdeksan aikaan.

”Uudellamaalla enimmäkseen ajoittaisia heikkoja sateita tulee vielä ainakin kello kuuteen saakka”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingissä ei sattunut aamulla vakavia liikenne­onnettomuuksia, kertoi pelastuslaitos aamupäivällä. Myös joukkoliikenne toimi sääolosuhteisiin nähden hyvin, eniten sekaisin ovat olleet raitiovaunut.

Liikennevirasto on kuitenkin varoittanut ajokelin olevan erittäin huono. Lahdenväylällä sattui varhain onnettomuus Keravan kohdalla, samoin sekä Kehä III:lla että Kehä I:llä Espoossa myöhemmin aamulla. Yhteensä pelkästään Itä-Uudenmaan poliisi raportoi alueellaan sattuneen aamulla 16 tieliikenneonnettomuutta, joista suurin osa oli suistumisia ja peräänajoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Raitiovaunuja jäi jumiin tai joutui sivuun kiskoilta, osa ajaa siksi ainakin keskustassa poikkeusreiteillä ja myöhästelyyn kannattaa edelleen varautua.

A- ja K-junat kulkevat harvennetuin vuorovälein, D- ja Y-junat on peruttu. R-juna kulkee aamupäivällä myöhässä, mutta tätä ei selitä sää vaan henkilövahinko.

”Olosuhteisiin nähden liikenne sujuu kohtuullisesti, suurista ongelmista ei ole tullut meille tietoa. Junaliikennettä helpottaa se, että vuoroja on peruttu etukäteen, on aikaa siivota vaihteita lumesta”, kertoi Tuija Ruoho Helsingin seudun liikenteestä (HSL) aamulla.


Ennen lumimyrskyä ihmisiä neuvottiin varaamaan huomattavasti tavallista enemmän aikaa esimerkiksi työmatkaan, oli liikkeellä sitten autolla, julkisilla tai kävellen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin tieliikennekeskuksen mukaan liikenne ja teiden auraus sujui aamulla pääkaupunkiseudulla jopa yllättävän hyvin, kertoo STT.

Samasta raportoivat monet tavalliset ihmiset eri puolilta kaupunkia, auraajat ovat olleet todella ahkeria. Töihin on päässyt jopa pyöräillen, tarhaan pulkalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autoliikenne pysähteli tai oli jonoutunut aamun ruuhka-aikaan useilla sisäänajoteillä ja kehillä, esimerkiksi Lahden- ja Tuusulanväylillä autot köröttelivät hetken kolmeakymppiä.

Etelä-Suomessa lunta satoi yön ja aamun aikana noin 10–15 senttimetriä. Paksuin lumikerros, noin 12 senttimetriä, mitattiin Helsinki–Vantaalla, päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta kertoi aamulla puoli kahdeksan aikoihin.

”Kyllä sitä varmaan paikka paikoin on voinut tulla vähän enemmänkin. Pääkaupunkiseudulle voi torstain aikana tulla vielä viitisen senttiä”, hän arvioi.

Länsi-Uudellamaalla sateet olivat aamulla jo tauonneet. Päivän aikana lännestä on vielä odotettavissa lumikuuroja, mutta etukäteen ennustettuun yli 20 senttimetrin lumikerrokseen ei tulla pääsemään.

”Suurimmat kertymät menevät normaalin 10–15 senttimetrin alueelle”, Laakso arvioi. ”Ennusteet muuttuivat tässä yön aikana.”


Lähijunaliikenteessä harvennettuja vuorovälejä

Lumimyräkkään varauduttiin HSL-alueen joukkoliikenteessä ennalta siten, että joitakin junia on kokonaan peruttu torstaina ja osa kulkee harvennetuin vuorovälein.

Isoin muutos on se, että A- ja K-junat ajetaan torstaina 20 minuutin vuorovälein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”A-junilta tippuu ruuhka-aikaan joka toinen juna pois ja K-junilta koko päivän joka toinen juna pois”, kertoo päällikköpäivystäjä, joukkoliikennesuunnittelija Petri Nissinen HSL:stä.

Sen lisäksi on peruttu kaikki Y-junat ja D-junat koko päivän ajalta. Siuntion aseman ja Kirkkonummen aseman välillä kulkee korvaava bussi.


Linja-autoliikenteeseen ei tehty etukäteen harvennuksia. HSL ei ole tiedottanut isoista ongelmista aamulla.

Kymmeniä lentoja peruttu

Runsaaseen lumentuloon oli varauduttu myös Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lentoyhtiö Finnair perui torstailta lentojaan, mutta kentältä kerrottiin aamulla, että liikenne sujuu kohtuullisen hyvin jäätävästä tihkusta huolimatta.


Finnair perui yhteensä 41 lentoa. Yhtiön alkuperäisessä liikenneohjelmassa olisi ollut torstaina 346 lentoa.

Lista perutuista lennoista on julkaistu Finnairin verkkosivuilla.

Koko aurauskalusto käytössä

Kaupungin koko aurauskalusto on ollut käytössä lumisateiden takia.

Yleisten alueiden yksikön päällikkö Pekka Isoniemi tietää, että silti kipakkaa palautetta lumitöistä sataa kaupungille, vaikka koko 400 yksikön kalusto olisi liikkeellä.

Hän toivookin ihmisiltä malttia päiviin, jolloin on tiedossa, että lunta tulee reippaasti.


”Jos lunta tulee 10–15 senttiä, niin ihmisten pitäisi sopeutua siihen sillä tavoin, että työmatkaan menee huomattavasti enemmän aikaa”, Isoniemi sanoo.
Jos lunta sataa pitkään paljon, sitä joudutaan kuljettamaan pois pitkiäkin matkoja.

”Alkuvaiheessahan ei lunta vielä kovin suuresti kuljeteta, vaan se aurataan karheelle ajoratojen reunaan tai jalkakäytävien reunaan. Toki on sellaisia paikkoja kaupungissa kuten esimerkiksi Mannerheimintiellä ratikkahallien kohdalla, että lumi täytyy kuljettaa siitä heti pois.”

Ihmiset ajattelevat, että juuri se oma kotikatu pitäisi olla heti aamusta putsattuna, kun he heräävät.

”Vähän realismia toivoisin”, Isoniemi sanoo.


Kantakaupungissa riittää lumirumbaa, sillä kiinteistöjen omistajat huolehtivat jalkakäytäville kasaantuneen aurauslumen puhdistamisen.

Katujenvarsipysäköinti hankaloittaa auraustyötä.

”Pikkuhiljaa ruvetaan putsaamaan katuja kokonaan ja otetaan ajoneuvojen siirtokehotuksia käyttöön ja katu kadulta putsataan ajoratoja ja samaan aikaan kiinteistöt kuljettaa sitä lunta kantakaupungissa”, Isoniemi sanoo.

”Toimitalojen isännöitsijät hoitavat kunnossapitolain mukaisesti jalkakäytävän lumenpoiston, liukkauden torjunnan ja lumenkuljetuksen.”


Lumet viedään kahdeksaan paikkaan

Kaupungilla on käytössä kahdeksan lumenvastaanottopaikkaa.

Yhdellä lumenkaatopaikoista lumi päätyy mereen. Se sijaitsee Hernesaaren kärjessä.

”Tarkoitus on, että sinne olisi tulossa mahdollisesti sulatuslaitos joskus tulevaisuudessa sinne laiturin päähän”, Isoniemi kertoo.

Kaupungilla on kaksi lumensulatuspaikkaa. Toinen on Kyläsaaressa ja toinen Viikissä. Molemmissa lunta sulatetaan teknisesti puhdistetulla jätevedellä. Loput lumensijoituspaikoista on maavastaanottopaikkoja.

Vielä muutama vuosi sitten Helsinki suunnitteli lumensulatusluolaa Eläintarhan kallioiden alle uimastadionin lähelle.


”Sellainen suunniteltiin, mutta kustannukset olivat kovin suuret ja suunnitelma pantiin jäihin ja tällä hetkellä ajatellaan ehkä tällaisia pienempiä alueellisia sulatuslaitoksia.”

Isoniemen mielestä olisi järkevää, että lumenkäsittely tapahtuisi siinä kaupunginosassa, missä se sataa, jotta kuljetuksia voitaisiin vähentää.

Kun lunta tulee paljon, yksi ongelmapaikka on Lauttasaari, jossa ei ole yhtään lumen loppukäsittelypaikkaa.

”Jos Lauttasaareen sataa kolme senttiä lunta niin se on 3 000 kuutiota, joka joudutaan kuljettamaan”, Isoniemi kertoo.

Lauttasaaren keskeltä Hernesaaren kärkeen on matkaa 6,5 kilometriä.

”Se tarkoittaa, että kuorma-auto pystyy ottamaan joka 13. kilometri uuden lumikuorman ja se hidastaa työtä ja tarvitaan iso kalusto, jotta saadaan lumi kuljettua pois.”

Lumen kuljetusmäärät vaihtelevat luonnollisesti paljon vuosittain sademäärän mukaan.

”Se vaihtelee 20 000:sta yli 300 000 kuormaan eli se on hurjan suuri se vaihtelu.”

Isoniemen mukaan tulevaisuudessa pitää ratkaista se, mihin lunta kuljetetaan kun Kyläsaareen ja Malmin vastaanottopaikat ovat poistumassa rakentamisen takia.

”Kantakaupungille, varsinkin Kallio–Vallila -alueelle Kyläsaaren lumenvastaanottopaikka on aivan elintärkeä. Tähän ei ole vielä ratkaisua, mihin se lumi sitten viedään.”

Pekka Isoniemen mukaan yksi ratkaisu kantakaupungissa voisi olla piensulattamot, jotka vaatisivat suunnilleen saman verran tilaa kuin bensa-asema neljällä autopaikalla.

Poliisilla vahva miehitys varmuuden vuoksi

Helsingin poliisi kertoi varautuvansa myräkkään muun muassa aikaistamalla torstain työvuoroja.
Helsingin pelastuslaitos puolestaan kehotti liikenteessä torstaina liikkuvia esimerkiksi pidentämään turvavälejä ja hiljentämään vauhtia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  2. 2

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Juutalainen akateemikko Alain Finkielkraut joutui rasistien kynsiin Pariisissa, Macron tulistui twitterissä

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  9. 9

   Pakettiauto töytäisi suojatietä ylittänyttä naista Vantaalla – aviomies yritti vetää vaimoaan turvaan

  10. 10

   Lehti: Japanin pääministeri esitti Trumpia Nobelin saajaksi Yhdys­valtojen pyynnöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  2. 2

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  3. 3

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  4. 4

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  6. 6

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  7. 7

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  8. 8

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  9. 9

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää