Kaupunki

Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

Työntekijöiden mielestä sairaalapäivystysten siirto Helsingin kaupungilta vaaransi potilasturvallisuuden. Ruuhkaa he sen sijaan pitävät jo normaalina, valitettavasti.

Triplaruuhka. Sellainen Haartmanin päivystyksessä oli käytännössä koko viime viikonlopun, sanovat hoitajat.

Omituinen yhdyssana tarkoittaa siis, että kaikki päivystyksen potilashuoneiden sängyt ovat käytössä, Haartmanin varsinaiset osastot ovat täynnä ja jokaiselle osastolle on jo lähetetty kaksi potilasta ylipaikoille käytäville. Triplaruuhkaa siis edeltävät tuplaruuhka ja sellainen ihan tavallinen ruuhka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sängyn vieressä tai odotushuoneessa istuvia potilaita ei tässä edes lasketa.

Muutama vuosi sitten triplaruuhka oli Helsingissä poikkeustilanne, kaaos, joka vaati erityistoimenpiteitä. Nykyisin triplaruuhkia on alituiseen ja ruuhkapäiviä yhteensä parisataa vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi hoitajat sanovat, että päivystyksen siirto kaupungilta sairaanhoitopiirille hoidettiin kelvottoman huonosti ja kuuntelematta työntekijöitä.

Hus tiedotti alkuviikosta, että päivystyksen ensimmäinen viikko sen vastuulla aiheutti pientä viivettä hoitoon pääsyssä ja kaikki potilaat on saatu hoidettua potilasturvallisuuden vaarantumatta.

Hoitajista tämä ei ole totta. He eivät esiinny tässä jutussa nimellään, koska he uskovat asiasta puhumisen julkisuudessa johtavan hankaluuksiin työpaikalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Täällä on itketty käytävillä. Osa on aivan loppuun uupuneita”, kuvailee toinen.

Toimialajohtaja Maaret Castrén HUS Akuutista sen sijaan sanoo, että siirto meni olosuhteisiin nähden hienosti. Hänen mukaansa potilasturvallisuus ei ole vaarantunut eikä potilaiden läpimenoajoissa päivystyksestä eteenpäin näy isoja heittoja.

”Sitä en sano, että täällä olisi helppoa olla töissä. Aivan varmasti on ollut rankkaa. Mutta täällä on todella osaavia ihmisiä, he ovat suoriutuneet hienosti tästä vaativasta vaiheesta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siirtymä kaupungilta Husille tarkoitti myös sitä, että tietojärjestelmä vaihtui kaupungin käyttämästä Pegasoksesta Husin käyttämään Uranukseen. Siis lennossa, koska koneita ei Castrénin mukaan ollut edes laillista vaihtaa etukäteen eikä päivystys ole koskaan kiinni.

Hoitajat sanovat, että ensimmäisenä päivänä suuri osa henkilökunnasta ei päässyt heti edes uuteen järjestelmään sisälle, jolloin jonotusaika vasta ilmoittautumaan hoitajalle venyi yli kahteen tuntiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heitä hirvittää, että tällaisessa tilanteessa joku hätätapaus voi jäädä huomaamatta. Joku odotteluun kyllästynyt voi vaikka lähteä kesken kotiin, jos ei hoksaa epämääräisen rintakivun olevan merkki sydänkohtauksesta.

Osa teknisistä harmeista on selvitetty. Hoitajien mukaan uuteen järjestelmään annettiin koulutusta vain pinnallisesti ja jopa järjestelmän tukihenkilöt ovat edelleen siksi vaikeuksisssa.

He pitävät kuitenkin uutta tietojärjestelmää työhönsä heikommin sopivana ylipäätään, koska siinä ihmisen taustatietojen selvittäminen muualta kuin erikoissairaanhoidosta vaatii huomattavasti enemmän klikkauksia tai ei aina onnistu lainkaan.

”Se vaarantaa potilasturvallisuuden, jos en näe helposti esimerkiksi kotihoidon tietoja päivystykseen saapuvasta muistisairaasta vanhuksesta”, sanoo toinen.

Hän ajattelee, että Husilla ei ihan tarkkaan ymmärretä miten laajaa kirjoa potilaita päivystyksessä hoidetaan, sairausloman pyytäjistä niihin, jotka tarvitsevat intubaation heti pystyäkseen hengittämään.

Tämä toimintatapojen erilaisuus sitten aiheuttaa kitkaa. Hoitajista muutosta on valmisteltu huonosti. Työhön olennaisesti vaikuttavia uusia toimintatapoja on pitkä lista ja ne pitäisi nyt kaikki oppia kerralla oman työn ohella.

Yksi erityisesti ruuhkaa aiheuttava linjaus on se, kuka saa antaa lääkehoitoa. Helsingin kaupungilla periaate oli, että lähihoitajilla ja kokeneilla sijaisilla oli tähän ns. puolioikeus. He saivat näin esimerkiksi laittaa kanyyleja, kun tarvittiin tiputusta.

Husilla nämä puolioikeudet on otettu pois, joka taas kuormittaa entistä enemmän vakituisia sairaanhoitajia.

On myös pienempiä omituisuuksia. Hoitajat kertovat esimerkiksi, että päivystyksen eristyshuoneista katosivat kamerat, jolloin potilaiden turvallisuutta on vaikea valvoa. Palkanmaksu on tällä viikolla takkuillut. Osa ei saanut viidestoista päivä rahojaan lainkaan, toisille ne maksettiin väärin.

Castrén sanoo, että ruuhkapäivien vuosittainen määrä päivystyksessä on kohtuuton.

Tilanne ei kuitenkaan hänen mukaansa johdu mitenkään päivystysten integraatioista. Uusien toimintatapojen ja tekniikan opettelu on sen sijaan ollut henkilökunnalle hänenkin mukaansa kova vaatimus.

”Kyllä, täällä on todella kova tahti. Päivystysten integraatio ei voi ratkaista tällaista ongelmaa heti, mutta järkevän potilasohjauksen kautta tähän pystytään vähitellen puuttumaan.”

Malmilla ja Haartmanissa oli ensimmäisellä toimintaviikolla Husille siirtymisen jälkeen kummassakin yli 1 300 potilasta, siis viitisen prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Mitään yksittäistä syytä tälle ryntäykselle ei ole.

Hoitajat ovat siinä samoilla linjoilla kuin Castrén, että väsymys ja kohtuuton työmäärä eivät suinkaan ole alkaneet nyt alkuvuodesta. Yle kirjoitti Haartmanin henkilökunnan uupumuksesta joulukuussa.

Henkilökuntaa ei kerta kaikkiaan ole tarpeeksi suhteessa potilaiden määrää, hoitajat kokevat. Henkilökunta myös vähenee puoleen yöksi, mutta päivystys ei useinkaan hiljene. Yöllä tulevat potilaat voivat olla erittäin heikossa kunnossa tullessaan.

Syntyy tilanteita, jossa hoitajan pitäisi käytännössä olla vähintään kahdessa paikassa samaan aikaan tai ainakin hän on vastuussa.

Päivystyksessä ei esimerkiksi ole öisin erikseen sairaankuljettajaa, hoitajat joutuvat tällöin usein lähtemään itse saattamaan potilasta muualle. Saattajalle ei ole paikkaajaa ja saattamassa oleva hoitaja on periaatteessa edelleen yksin vastuussa potilaistaan.

Castrén sanoo, että päivystykseen on luvassa vähän lisää työvoimaa.

Hän toivoo myös, että ruuhkapäiviä saadaan vähenemään, koska hän arvelee että päivystys pystyy osana Husia tekemään vielä entistäkin tiiviimpää yhteistyötä eri erikoissairaanhoidon yksikköjen kanssa.

”Haartmaniin ja Malmille sekä myös Jorviin ja Peijakseen tulee paljon potilaita, joiden paikka olisi oikeasti terveyskeskusten kiirevastaanotoilla. Tätä yritetään nyt ratkaista yhdessä Vantaan ja Espoon kanssa ja Helsingissäkin aloitetaan keskustelut asiasta.”

Fakta

Soita ensin päivystysnumeroon


 Haartmanin ja Malmin päivystykset hoitavat vuosittain lähes 200 000 potilasta.

 Päivystykset siirrettiin loppiaisen jälkeen osaksi Husia, koska vuonna 2017 voimaan tullut päivystysasetus edellyttää, että ympärivuorokautinen päivystys on järjestettävä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä. Espoon Jorvissa ja Vantaan Peijaksessa näin on tehty jo aiemmin.

 Kaupungilta sairaanhoitopiirille siirtyi samalla viitisensataa työntekijää.

 Ennen hakeutumista päivystykseen pitäisi nykyisin soittaa numeroon 116 117.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää