Kaupunki

Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

Kauppakeskus Redin yrittäjät antavat tilanteesta huolimatta talon uudelle johdolle kehuja markkinointiin ja tapahtumiin panostamisesta.

Kauppakeskus Redin alimman kerroksen ruokamaailmassa edessä on karu näky: siinä, missä vielä marraskuussa oli Fitfit -niminen proteiinijuomia myyvä terveysbaari, on nyt vain tyhjä liiketila. Sen vieressä on toinenkin tyhjentynyt liikehuoneisto.

Näkymässä tiivistyy Redin yhä jatkuva keskeinen ongelma eli asiakaskato. Marraskuussa Fitfit-terveysbaarin myyjä Rolf Bauer kertoi HS:n haastattelussa, että joinakin päivinä smoothieita menee kaupaksi koko päivän aikana vain viidestä kuuteen kappaletta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt terveysbaarin toiminta Redissä on lakannut, vaikka takana on yksi kauppakeskusten vilkkaimmista sesongeista eli joulu.

Näin Redin yrittäjät kommentoivat vähäisiä asiakasmääriä marraskuussa 2018:


Loppuvuodesta Redi nousi laajasti otsikoihin asiakaskadon, sokkeloisuuden ja johtamisen ongelmien vuoksi. HS teki kierroksen Redissä ja kyseli yrittäjiltä ja myyjiltä, mitä kauppakeskukseen kuuluu nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

Vastausten perusteella asiakaskato piinaa Rediä edelleen, mutta keväisen valon pilkahduksiakin näkyy.

Fitfitin naapurin Sesonkipuodin yrittäjä Bettina Parvikoski kertoo, että tilanne on kohentunut paljon sitten HS:n viime vierailun.

”Joulukauppa oli vilkasta, ja odotamme innolla kaikkia erilaisia tapahtumia, joita Redissä järjestetään kevään aikana. Tulossa on esimerkiksi lasten festivaalit ja kierrätystapahtuma”, Parvikoski sanoo. ”Kun toimittajat kiinnostuivat Redistä viime vuoden lopulla, uutiset piristivät kauppaa ja toivat lisää asiakkaita.”


Kaikki eivät ole yhtä mieltä siitä, että varsin kielteinen mediahuomio on ollut Redille hyväksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni yrittäjä ja myyjä vakavoituu ja kieltäytyy haastattelusta, kun heiltä yrittää kysyä päivitettyä näkemystä kauppakeskuksen tilanteesta. Eräs nimettömänä pysyttelevä yrittäjä kritisoi terävin sanoin negatiivista uutisointia.

”Lehdet talloivat meidät, murskasivat täysin heti alussa. Juttujen jälkeen asiakkaita tuli kyllä hetkellisesti enemmän. En tiedä, johtuiko se säälistä vai mistä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Crazy Chicken -ravintolan omistaja Tariq Sheikh kertoi marraskuussa HS:lle laittaneensa jo ravintolansa myyntiin, koska Redissä ei käy riittävästi asiakkaita. Kun häneltä yrittää kysyä nykytilanteesta, Sheikh ohjaa juttelemaan Pomo D’Or ravintolan omistajan Ismail Mutlun kanssa.

”Hän kertoo kaiken”, Sheikh sanoo.

Mutlu on suorapuheinen mies. Hän sanoo, ettei tilanne ole asiakkaiden suhteen muuttunut sitten marraskuun, vaikka talon johto onkin petrannut paljon. Rediä markkinoidaan enemmän ja yrittäjiä kuunnellaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tilanne on edelleen kriittinen. Sanoisin, että se on mennyt huonommaksi ja toivo on loppumassa.”

Mutlu antaa ymmärtää, että Redin johdon kanssa ovat käynnissä neuvottelut, jotka liittyvät mahdollisiin vuokran alennuksiin. Mitään ei kuitenkaan ole hänen mukaansa vielä päätetty.

Mutlu huiskauttaa kättään kohti ravintolaa vastapäätä sijaitsevaa liiketilaa, joka sekin on tyhjillään.

”Tuolla yrittäjällä oli kaksi leipomoa täällä, molemmat ovat sulkeneet. Tässä samassa kerroksessa lopetti ennen joulua myös yksi ravintola. Kysykää keneltä tahansa, kaikki puhuvat näistä samoista ongelmista. Eivät vain yksityisyrittäjät vaan myös suuret ketjuliikkeet.”


Toden totta: samassa kerroksessa sijaitseva, kansainväliseen ketjuun kuuluva Esprit-vaatemyymälä kumisee tyhjyyttään meneillään olevista alennusmyynneistä huolimatta.

Yrittäjä Heli Hiltunen sanoo, ettei halua retostella lehtien palstoilla asioista, jotka hänen mukaansa ovat kauppakeskuksen johdon ja yrittäjien välisiä.

”Minusta on silti tärkeää ymmärtää, ettei toiminta käynnisty missään kauppakeskuksessa ihan kympillä heti avaamisen jälkeen. Tämä on yleinen haaste. Mutta totta kai on tärkeää, että asiakasvirtaa saataisiin lisää ennen kuin kilpailu lisääntyy entisestään eli esimerkiksi Pasilan Tripla-kauppakeskus avataan.”


Monet yrittäjät painottavat, että tammikuu on huono aika kysyä bisnesten sujumisesta, koska se on perinteisesti hiljaista aikaa jouluhulinoiden jälkeen. Silti ei voi olla pistämättä merkille eroa Redin hiljaisten käytävien ja esimerkiksi kauppakeskus Itiksen väenpaljouden välillä.

Vertailuun tulee konkretiaa, kun Redissä sijaitsevasta Sokerileipuri Aleniuksen kahvilasta löytyy sattumalta haastateltavaksi Satu Syvänne, joka kertoo työskentelevänsä juuri Itiksen kauppakeskuksessa.

”Itis vaikuttaa olevan tosi täynnä, mutta todella iso osa asiakkaista on sellaisia, jotka hengailevat käytävillä eivätkä osta mitään”, hän sanoo.

”Allekirjoitan silti täysin sen mediassa esillä olleen kritiikin, että Redi on aivan jäätävä sokkelo. Minä en ainakaan löydä täältä mitään. Jo Itiksessä ihmiset eksyvät, vaikka kauppakeskus on yksi pitkä käytävä. En siis ihmettele yhtään, että täällä asiakkaat ovat aivan eksyksissä.”

Poikansa Otson kanssa liikkeellä oleva Syvänteen ystävä Outi Jokinen jakaa Redille plussia ja miinuksia.

”Olen ollut täällä alle kymmenen kertaa, ja löydän jo kaikkialle aivan hyvin. Asun Sörnäisissä, mutta tykkään käydä Itiksessä ostoksilla, koska siellä on paljon leikkipaikkoja lapsille. Sen sijaan kävelyreitti Sörnäisistä tänne Rediin on todella tylsä ja tuulinen. Redissä on kivaa käydä ostamassa esimerkiksi lasten vaatteita, koska kun asiakkaita ei ole niin paljon, kokoja ja malleja löytyy hyvin.”


Sokerileipuri Aleniuksen myyjä Annika Kuusisto sanoo, että vaikka Redin johto on yrittänyt tuoda apua sokkeloisuuteen ohjekylttien, ständien ja opastetarrojen avulla, ongelma ei silti ole kadonnut.

”Ihmiset eivät löydä etsimäänsä opasteista huolimatta. Siitä olen iloinen, että meille tulee koko ajan lisää kanta-asiakkaita.”


Redin asiakaskadon keskeinen syy on Kalasataman alueen keskeneräisyys. Siihen ei Redin johto voi vaikuttaa. Lisäksi kauppakeskuksia tulee pääkaupunkiseudulle jatkuvasti lisää, mutta HS:n selvityksen mukaan myynti ei kasva samassa tahdissa.

Asiakaskato ja syystä parjattu sokkeloisuus ovat vieneet huomiota Redin hyviltä puolilta: esimerkiksi ruokamaailma on tutuista ketjuravintoloista huolimatta kiinnostavampi kuin valtaosassa kauppakeskuksista.

Kivijalkapuotina aloittanut suklaamyymälä Chjoko, Tallinnasta tuttu erinomainen juustomyymälä Juustokuningas ja leipomo Patisserie Teemu & Markus voivat olla syitä tulla Rediin kauempaakin.

Tausta: Ongelmat aiheuttivat johtajalle siirron uusiin tehtäviin

Helsingin Kalasatamaan syyskuussa 2018 avattu kauppakeskus Redi on ollut vaikeuksissa alkutaipaleellaan. Kävijöitä on ollut odotettua vähemmän ja useat yrittäjät ovat kertoneet vakavista kannattavuusongelmista.

Asiakaskato ja laajalti uutisoitu yrittäjien kritiikki kauppakeskuksen johtoa kohtaan johtivat viime vuoden marraskuun lopulla siihen, että kauppakeskusjohtaja Pia Svensk erotettiin tehtävästään.


Rediä pyörittävän rakennusyhtiö SRV:n kansainvälisestä liiketoiminnasta ja kauppakeskusoperoinnista vastaava johtaja Veli-Matti Kullas myönsi tuolloin Redin ongelmat.

”Opastuksessa on ollut ongelmia ja markkinoinnissa puutteita. Tarvitsemme nyt uudenlaista johtajuutta”, Kullas totesi samassa yhteydessä, jossa kerrottiin Svenskin erottamisesta.

Hän korosti, että uudenlainen johtajuus tarkoittaa erityisesti hyvää puheyhteyttä yrittäjien ja vuokralaisten kanssa. Lisäksi uudelta johtajalta kaivattiin panostamista markkinointiin ja tapahtumiin.

HS:n haastattelemat alan asiantuntijat nostivat lisäksi esiin sen, että Redin pitäisi pystyä aidosti erottumaan joukosta, jotta se houkuttelisi asiakkaita kauempaakin kuin Kalasataman alueelta.

HS:n tuoreen haastattelukierroksen perusteella Redin yrittäjät ovat sitä mieltä, että talon uusi johto on hoitanut tehtävänsä aiempaa paremmin. Niin markkinointia, tapahtumia, opasteita kuin yhteydenpitoa yrittäjien kanssa on lisätty.

Rediin etsitään edelleen uutta kauppakeskusjohtajaa. SRV:n Veli-Matti Kullaksen mukaan tavoite on, että uusi johtaja olisi työn touhussa helmikuussa. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa SRV:n Patrik Sjöberg.

”Yrittäjien kanssa on käyty runsaasti keskusteluja ja heidän toiveitaan on kuultu”, Kullas sanoo.

Hän ei ota suoraan kantaa siihen, ovatko mahdolliset vuokranalennukset olleet osa keskusteluja.

”Olemme miettineet moniakin keinoja miten voisimme yrittäjiä tukea. Mitä tulee vuokriin, ne ovat kuitenkin sellainen liiketoimintamme ytimessä oleva asia, mitä emme valitettavasti oikein voi kommentoida suuntaan tai toiseen”, Kullas muotoilee.

Oikaisu 19.1.2019 kello 13.53: Sesonkipuodin yrittäjä on Bettina Parvikoski, ei Parviainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää