Kaupunki

Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

Museoviraston tutkijat ovat löytäneet Kruununhaasta 20 000–30 000 esineen palasta 1600–1700-luvuilta.

Miten mahtoivat elää tuolloiset noin 1 500 helsinkiläistä 1600–1700-lukujen vaihteen eri puolin? Siitä on viime kuukausina saanut uutta vihiä tutkija John Lagerstedt Museoviraston Arkeologisista kenttäpalveluista. Hänellä on nimittäin elokuusta 2018 asti ollut hallussaan aikakapseli. Sen osoite on Mariankatu 3.

”Ensin katovuodet, kesä jota ei koskaan tullut, sota Baltiassa, se toi pakolaisia Helsinkiin, oli ahdasta, pelkoja, vierasta porukkaa niin kuin nytkin, sitten tuli rutto . . . Ei ole ollut helppoa elämä”, Lagerstedt selostaa aikaa.

Lagerstedt seisoo Kruununhaassa pihamaalla, jonka reunalta aikanaan alkoi meri. Nyt siinä kulkee Aleksanterinkatu. Helsingin pääsatamassa vierailevat laivat uivat suunnilleen nykyisen Päävartion kohdalla. 1765 valmistunut Mariankatu 3 oli tuolloin tulli- ja pakkahuone.


”Suolalasteja ja muuta. Ne kannettiin laivoista tuonne sisään ja maksettiin tulli. Salakuljetusta harrastettiin varmaan kauempana kaislarannoilla vimmatusti”, Lagerstedt kertoo.

Nyt Lagerstedt viittoilee Aleksilla Päävartion yli merelle päin: ”Tuolta ne tulivat, helsinkiläiset saattoivat nähdä, kun mastot nousivat taivaalle nykyisen Suomenlinnan saarien takaa, kaksisataa venäläistä sota-alusta, seitsemäntoista tuhatta jalkaväen sotilasta.”


Venäläiset hyökkäsivät. Helsingissä oli tuolloin toista sataa rakennusta, ja neljä kaupunginosaa: Kalastajamäki, Läntinen Tulli, Kluuvi ja Suo. Näistä Kalastajamäki oli hienoin, nykyisen Kruununhaan eteläpäässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oli toukokuu 1713 ja käynnissä oli Suuri Pohjan sota. Tsaari Pietari Suuren hallitseman Venäjän joukot hyökkäsivät Helsinkiin. Kaupungin asukkaat ja kenraalimajuri Carl Gustaf Armfeltin komentamat ruotsalaiset varusmiehet pötkivät pakoon Hämeen maantietä pohjoiseen ja itään Porvooseen sen minkä kerkesivät.

Ennen lähtöään ruotsalaiset tuikkasivat Helsingin tuleen. Eikä siinä kaikki. Venäläisten vallattua sen jälkeen pohjoisen pikkukaupungin ja todettua sen olevan tulessa vailla sammuttamisen mahdollisuutta he tuhosivat loputkin.

Helsingistä jäi jäljelle vain kellotapuli ja kaupungin ainoa kivinen, nykyisen valtioneuvoston linnan nurkilla sijainnut kauppias Torsten Burgmanin talo, joka sekin tuhoutui myöhemmin Suomen sodan aikana 1808. Talon jäännökset sijaitsevat Aleksin alla.

Palataanpa Mariankatu 3:een. ”Odota, sieltä on tulossa iso kuorma ulos!” Lagerstedt varoittaa talon oviaukolla. Hän on elokuusta asti johtanut Museoviraston kaivauksia talon perustuksissa. Tämä oli se paikka, jonne Helsingin kaupunki siirtyi Vanhankaupunginlahdelta.

Oli surullista aikalaisille, että heidän kotinsa ja kaupunkinsa tuhottiin. Mutta se mahdollisti sen, että Lagerstedtilla joukkoineen on kaivauksilla käsissään arvokas aikakapseli. Helsinkiläisten arjesta tai juhlasta 1600-luvulla tiedetään aika vähän, nyt siitä tiedetään vähän enemmän.

Tämä johtuu siitä, että kun nykyinen, 1765 valmistunut Mariankatu 3 rakennettiin, sen alle oli ajettu maata todennäköisesti entisten tuhoutuneiden talojen jäämistöistä. Tavallaan Mariankatu 3:n lattia sulki alleen ja sinetöi erään aikakauden turvaan kehitykseltä.


”Esineet ovat todennäköisesti peräisin 1713 lähistöllä palaneiden talojen raunioista, joista on kuljetettu maa-aineksia venäläisen linnoituksen valleihin. Tulli- ja pakkahuonetta alettiin rakentaa 1757 osittain vanhan linnoitusvallin päälle ja samalla sen tiiviin lattian alle tallentuivat jäännökset Vironniemen Helsingin varhaisista ja huonosti tunnetuista vuosikymmenistä”, Museoviraston tiedote kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tässä on päivän löydökset”, apulaistutkija Johanna Roiha ojentaa muovista rasiaa Lagerstedtille. Rasia on täynnä erilaisia sirpaleita, jotka kertovat kukin omaa lisäänsä helsinkiläisten tarinaan.

Kaivaukselta on löydetty 20 000–30 000 esineen palasta tai sirpaletta, joista arvokkaimmat taltioidaan ja tutkitaan. Mitä ne kertovat, John Lagerstedt?

”Ainakin sen, että tuloerot ovat olleet valtavat. Helsingissä on asunut erittäin köyhää väkeä, ja sitten hyvin varakasta. Suurin osa asuintaloista on ollut savupirttejä, mutta on ollut myös tuon ajan mittapuussa miltei palatseja.”

Lagerstedt esittelee pronssisormusta: ”Onkohan se kuulunut miehelle vai naiselle? Onkohan se pudonnut lattianrakoon vai heitetty vihaisena rantakiville?” hän miettii.


Kaivaukselta on löydetty esimerkiksi palanen venetsialaista loistelasia, todennäköisesti osa maljaa. Esine on ollut äärettömän arvokas, ja harvinainen jopa Pohjoismaiden mitassa: ”Tämän omistajan on täytynyt olla hyvin äveriäs.”


Eräässä kappaleessa on leijonan päätä esittävä korkokuva. Esine lähettää Lagerstedtin mielikuvituksen lentoon: ”Barokkileijona, Westerwaldin keramiikkaa 1600-luvun lopulta, tuopin tai komean kannun kyljestä. Voi vain kuvitella, millainen seurue pöydän ympärillä on istunut.”

 


Fakta

Kantakaupungin toiseksi vanhin kivitalo


 Mariankatu 3 valmistui vuonna 1765 tulli- ja pakkahuoneeksi.

 Helsingin kantakaupungin toiseksi vanhin säilynyt kivitalo.

 Löytynyt hirsiä ja muotoon hakattuja kiviä, kenties osia Augustin Ehrensvärdin suunnittelemasta puolustusmuurista.

 Ollut Kruununhaan poliisiasema, pysäköinninvalvonnan toimisto ja SKS:n kirjamyymälä.

 Nykyinen omistaja, Chabad Lubavitch -järjestö on kertonut perustavansa taloon hallintonsa sekä juutalaista kulttuuria esittelevän keskuksen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Suurlähettiläs kommentoi irakilais­kenraalin miljoona­tarjousta pakko­palautuksista: ”Hän yritti huijata Suomen hallitusta”

  6. 6

   Moskovalainen oikeus vangitsi tunnetun amerikkalaissijoittajan huhtikuulle asti – Legendaariseksi kutsutun Michael Calveyn kiinniotto säikäytti sijoittajapiirit

  7. 7

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  8. 8

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  3. 3

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  9. 9

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  10. 10

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää