Kaupunki

Tekoäly saapuu kirjastoon kesällä

HS selvitti, millä logiikalla Helsingin kirjastoihin pian valitaan lukemista, kun avuksi otetaan kone.

Jos lainaat uusimman Neropatin päiväkirjan Oodista ja palautat sen nyt alkuvuodesta Vuosaaren kirjastoon, se lähtee saman tien matkalle takaisin Oodiin.

Jos teet saman loppukesästä, lastenkirjauutuus voi jäädä Vuosaareen, palata Oodiin tai päätyä mihin tahansa Helsingin 37 kirjastosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisun tekee kesällä tekoäly. Se mullistaa hitaasti, mitä missäkin päin Helsinkiä luetaan. Tai oikeastaan sen avulla helsinkiläiset alkavat nykyistä suoremmin itse määritellä lukemisensa.

”Asiakkaat alkavat piilovaikuttaa siihen, mitä kirjasto tarjoaa. Saat lisää sitä, mitä lainaat”, summaa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

Lähikirjastot alkavat ehkä hitaasti erikoistua. Voi syntyä kauhukirjallisuuden keskittymä tai poikkeuksellisen komea nuortenosasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nykyisin voi olla niin, että lähikirjasto tarjoaa paljon sotaromaaneja, vaikka juuri siinä kirjastossa on paljon lapsiasiakkaita”, Nousiainen-Hiiri kärjistää.

Miten siis päätetään, mitä saat luettavaksi?


Aloitetaan perusasiasta: helsinkiläisen ulottuvilla on nykyisin reilut 3,5 miljoonaa nidettä, oli lähikirjaston koko mikä hyvänsä. Tähän pääkaupunkiseudun yhteiseen helmet-aineistoon lasketaan ihan kaikki, myös esimerkiksi e-kirjat ja äänitteet. Painettuja kirjoja on tästä määrästä 2,8 miljoonaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni varaa koko ajan kirjoja netissä tai sovelluksella muualta Helsingistä ja naapurikaupungeista, jolloin ei ole väliä minkä kirjaston kirja alunperin on. Rinnalla säilyy edelleen tapa etsiä hyllyjä silmäilemällä jotain kiinnostavaa luettavaa. Haahuilijalle kaupungin rajoilla ja eroilla kaupunginosien välillä on väliä.

Vantaan ja Espoon sisällä kirjat kelluvat jo. Jos lainaat kirjan Tikkurilasta ja palautat Myyrmäkeen, se voi päätyä Myyrmäen hyllyyn odottamaan seuraavaa lainaajaa.

Naapurikaupunkien kellutusta ei kuitenkaan hoida mikään tekoäly. Kirjat vain useammin jäävät sinne, minne ne päätyvät. Toki sekin muuttaa tarjontaa vähitellen.

Helsingissä kirjat ovat nykyisin tietyn kirjaston kokoelmaa, eivät koko kaupungin. Jos kirjasta ei ole varausta, se palautetaan alkuperäiseen paikkaan.


Kesällä tilanne muuttuu, mutta järjestelmästä tulee monipuolisempi kuin Espoossa ja Vantaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos palautat Oodin lastenkirjan Vuosaareen ja Vuosaaressa on parhaillaan vähän lastenkirjoja suhteessa lapsiasiakkaiden määrään, kirja jää Vuosaareen.

Jos kovaa kysyntää ei Vuosaaressa ole, kirja siirtyy seuraavaksi Pasilan pääkirjastoon. Sieltä tekoäly lähettää sen eteenpäin mihin tahansa kaupungin kirjastoon, jossa kaivataan sillä hetkellä lisää lastenkirjoja. Jos tekoäly olisi käytössä nyt, se varmaan parhaillaan imisi kirjoja Oodin avajaisryntäyksessä tyhjentyneisiin hyllyihin lähiöistä.

Algoritmi voidaan periaatteessa komentaa katsomaan todella yksityiskohtaista dataa, vaikka yhden yksittäisen kirjan kysyntää. Alkuun se luultavasti katsoo kussakin kirjastossa käyviä lapsia ja aikuisia sekä kirjallisuuden lajeja melko laajojen luokkien pohjalta: lastenkirjat, liiketaloutta koskevat tietokirjat, dekkarit ja niin edelleen.

Vähitellen se oppii säätämään kunkin kirjaston kokoelmaa sopivaksi kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Kirjastojen logistiikkajärjestelmää ja Pasilan vuosia vanhaa keskuslajittelijaa uusitaan alkuvuoden aikana. Kuljetusoperaatio on uudessa mallissa valtava, mutta niin se on joka tapauksessa. Nykyisinkin kirjaston sisäisiä lähetyksiä voi olla tavallisena päivänä 15 000.

”Oikeastaan kirjastossa aletaan tehdä sitä, mikä on ihan normaalia elämää missä vain isossa kaupassa.”

Maitohyllyyn tulee lisää tavaraa sen mukaan, mitä sieltä ostetaan. Kirjastossa sen sijaan on litrahintaa hankalammin mitattavia tavoitteita, sivistys vaikka. Siksi tekoälyn perusteella toimiva järjestelmä vaatii entistä enemmän arvostelukykyisiä ja kirjallisuuden hyvin tuntevia ihmisiä taustalleen toimiakseen.Aiemmin ostopäätökset on tehty joka pikkukirjastossa itse. Nykyisin valinnat on keskitetty valintaryhmille.

Helsingissä on pikkuruisia ja valtavia kirjastoja, mutta erikoistumista on aika vähän. On poikkeuksiakin kuten esimerkiksi lastenkirjallisuutta painottavat Sakarinmäki ja Pikku Huopalahti.

”Mutta tavallaan me monistamme nykyisin samaa kokoelmaa moneen kirjastoon”, sanoo Nousiainen-Hiiri. Tämä siis muuttuu tekoälyn myötä.

Kotimaisesta kirjallisuudesta käytännössä kaikkea ostetaan kaupunginkirjastoon, mutta kappalemäärissä on suuria eroja.

Kaupunkilaiset voivat nykyisinkin ehdottaa tiettyä kirjaa hankittavaksi. Sekin on tavallaan ehdotus, että useimmilla kirjoilla on jo varauksia ennen kuin ne ovat saapuneet kirjastoon.

Välillä hankintalistoja myös avataan erikseen kommentoitavaksi. Tästä on erityistä hyötyä jos puhutaan vieraskielisestä kirjallisuudesta, jonka kohdalla kirjaston kävijöistä voi löytyä enemmän asiantuntemusta kuin kirjaston sisältä.

Muuten kirjaston väen ammattitaidolla on entistä enemmän väliä, vaikka tekoäly tuleekin.

”On tärkeää arvioida kirjan elinkaarta. Että onko se bestseller, steady seller vai klassikko, esimerkiksi”, kuvailee Nousiainen-Hiiri.

Se tasaisesti harvojen lainaama kokeileva runoteos siis säilyttää paikkansa hyllyssä vastakin. Kiinnostavammaksi oikeastaan menee oikein himoittujen uutuuksien kohdalla, kun ne eivät enää ole uusia.Otetaan esimerkiksi vuodenvaihteen ehdottomasti tavoitelluin kirja eli Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen. Sitä hankittiin viime vuonna eniten Helsinkiin, mutta varausten määrä huitelee yhä kolmannella tuhannella. Kirjasta kiinnostuneet joutuvat siis odottamaan.

Mutta entä vuoden päästä? Voi olla, että Räikkönen kiinnostaa edelleen. Ehkä kirjaa arvostetaan kuten muitakin Hotakaisia. Mutta voi olla, että räikköskirjaa alkaa kertyä hyllyntäytteeksi liikaa jossain lähikirjastossa.

Tästä tekoäly voi hälyttää. Se voi neuvoa hyllyntukkijoille uuden majapaikan toisesta kirjastosta tai lähettää osan väliaikaisvarastoon Pasilaan. Sinne säilötään kausitavaraa, siis esimerkiksi osa joulukirjoista kesäksi.

Se voi myös merkitä osan räikköskirjoista poistettavaksi kokoelmasta, vaikka ihmiset sitten päättävätkin, mistä oikeasti luovutaan.

Vähintään yksi räikköskirja jää joka tapauksessa asumaan joko Pasilan pitkäaikaiseen Helmet-varastoon tai Kuopioon. Kysyttyjen teosten viimeisiä kappaleita pyritään jättämään yksi Pasilaan, Kuopiossa taas on koko Suomen yhteinen varastokirjasto.

Tästä on kyse

Suomen suosituin kirjasto on Espoossa


 Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot kuuluvat Helmet-kirjastoihin. Samalla kirjastokortilla ja sovelluksella voi siis lainata aineistoa mistä tahansa niistä.

 Pääkaupunkiseudun vilkkain ja samalla koko Suomen suosituin kirjasto oli viime vuonna Ison Omenan kirjasto, jossa kävi 1 353 002 asiakasta. Sen ohi kirii tänä vuonna todennäköisesti Helsingin Oodi.

 Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi e-kirjat ja äänikirjat ovat suositumpia kuin koko maassa, mutta perinteisillä painetuilla kirjoillakin on edelleen vankka suosio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Taiturimainen Wilson ratkaisi huiman voiton Susijengille, MM-karsinta pysyi elossa

  3. 3

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  4. 4

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Paula Risikko toruu perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”

  7. 7

   Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla

  8. 8

   Meneillään on alusvaatteiden taistelu, jossa vartalo­positiivisuudella ratsastava tulokas tekee silppua Victoria’s Secretistä

  9. 9

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  10. 10

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  2. 2

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  5. 5

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  6. 6

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  9. 9

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  10. 10

   Samsung esitteli odotetun taittuvan älypuhelimensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Koripallolupaus Mikael Jantunen valitsi kakkostason pelit mutta ykkösluokan valmennuksen: ”Kun suomalaisessa liigassa ei harjoitella, nuoren pelaajan ei kannata sinne mennä”
  3. Taiturimainen Wilson ratkaisi huiman voiton Susijengille, MM-karsinta pysyi elossa
  4. Antti Aalto antaa mäessä vauhtia Eetu Nousiaiselle – ”Kisoissa alkaa päätä puristaa”
  5. Paula Risikko toruu perustuslakivaliokunnan kuulemien oikeustieteilijöiden nimittelyä: ”He tekevät vain työtään”
  6. Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla Tilaajille
  7. Järjestääkö Iivo Niskanen yllätyksen? Hänellä olisi parikin hyvää syytä lähteä mukaan MM-kisojen yhdistelmäkilpailuun
  8. Venezuelan Maduro sulkee rajan Brasiliaan ja harkitsee Kolumbian-rajan sulkemista – Oppositiojohtaja Guaidón vapaaehtoiset aikovat silti kuljettaa hätäapua rajan yli lauantaina
  9. Seeprakuviolla suojautuminen toimii myös ihmisillä – tutkijat testasivat teoriaa raidallisilla mallinukeilla
  10. Tunti sitten
  11. Jyväskylän kaupunki on havainnut ongelmia Attendon hoivakodissa – Hoivayritys joutuu parantamaan henkilöstömitoitusta ja lääkehoitoa
  12. Niken kurssi lähti laskuun ”tossuräjähdyksestä” – urheiluvälinejätillä kävi kuitenkin käsittämätön tuuri: lähes samaan aikaan tuli myyntiin uusi hittipaita
  13. Näytä lisää