Kaupunki

Tekoäly saapuu kirjastoon kesällä

HS selvitti, millä logiikalla Helsingin kirjastoihin pian valitaan lukemista, kun avuksi otetaan kone.

Jos lainaat uusimman Neropatin päiväkirjan Oodista ja palautat sen nyt alkuvuodesta Vuosaaren kirjastoon, se lähtee saman tien matkalle takaisin Oodiin.

Jos teet saman loppukesästä, lastenkirjauutuus voi jäädä Vuosaareen, palata Oodiin tai päätyä mihin tahansa Helsingin 37 kirjastosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisun tekee kesällä tekoäly. Se mullistaa hitaasti, mitä missäkin päin Helsinkiä luetaan. Tai oikeastaan sen avulla helsinkiläiset alkavat nykyistä suoremmin itse määritellä lukemisensa.

”Asiakkaat alkavat piilovaikuttaa siihen, mitä kirjasto tarjoaa. Saat lisää sitä, mitä lainaat”, summaa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

Lähikirjastot alkavat ehkä hitaasti erikoistua. Voi syntyä kauhukirjallisuuden keskittymä tai poikkeuksellisen komea nuortenosasto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nykyisin voi olla niin, että lähikirjasto tarjoaa paljon sotaromaaneja, vaikka juuri siinä kirjastossa on paljon lapsiasiakkaita”, Nousiainen-Hiiri kärjistää.

Miten siis päätetään, mitä saat luettavaksi?


Aloitetaan perusasiasta: helsinkiläisen ulottuvilla on nykyisin reilut 3,5 miljoonaa nidettä, oli lähikirjaston koko mikä hyvänsä. Tähän pääkaupunkiseudun yhteiseen helmet-aineistoon lasketaan ihan kaikki, myös esimerkiksi e-kirjat ja äänitteet. Painettuja kirjoja on tästä määrästä 2,8 miljoonaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni varaa koko ajan kirjoja netissä tai sovelluksella muualta Helsingistä ja naapurikaupungeista, jolloin ei ole väliä minkä kirjaston kirja alunperin on. Rinnalla säilyy edelleen tapa etsiä hyllyjä silmäilemällä jotain kiinnostavaa luettavaa. Haahuilijalle kaupungin rajoilla ja eroilla kaupunginosien välillä on väliä.

Vantaan ja Espoon sisällä kirjat kelluvat jo. Jos lainaat kirjan Tikkurilasta ja palautat Myyrmäkeen, se voi päätyä Myyrmäen hyllyyn odottamaan seuraavaa lainaajaa.

Naapurikaupunkien kellutusta ei kuitenkaan hoida mikään tekoäly. Kirjat vain useammin jäävät sinne, minne ne päätyvät. Toki sekin muuttaa tarjontaa vähitellen.

Helsingissä kirjat ovat nykyisin tietyn kirjaston kokoelmaa, eivät koko kaupungin. Jos kirjasta ei ole varausta, se palautetaan alkuperäiseen paikkaan.


Kesällä tilanne muuttuu, mutta järjestelmästä tulee monipuolisempi kuin Espoossa ja Vantaalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos palautat Oodin lastenkirjan Vuosaareen ja Vuosaaressa on parhaillaan vähän lastenkirjoja suhteessa lapsiasiakkaiden määrään, kirja jää Vuosaareen.

Jos kovaa kysyntää ei Vuosaaressa ole, kirja siirtyy seuraavaksi Pasilan pääkirjastoon. Sieltä tekoäly lähettää sen eteenpäin mihin tahansa kaupungin kirjastoon, jossa kaivataan sillä hetkellä lisää lastenkirjoja. Jos tekoäly olisi käytössä nyt, se varmaan parhaillaan imisi kirjoja Oodin avajaisryntäyksessä tyhjentyneisiin hyllyihin lähiöistä.

Algoritmi voidaan periaatteessa komentaa katsomaan todella yksityiskohtaista dataa, vaikka yhden yksittäisen kirjan kysyntää. Alkuun se luultavasti katsoo kussakin kirjastossa käyviä lapsia ja aikuisia sekä kirjallisuuden lajeja melko laajojen luokkien pohjalta: lastenkirjat, liiketaloutta koskevat tietokirjat, dekkarit ja niin edelleen.

Vähitellen se oppii säätämään kunkin kirjaston kokoelmaa sopivaksi kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Kirjastojen logistiikkajärjestelmää ja Pasilan vuosia vanhaa keskuslajittelijaa uusitaan alkuvuoden aikana. Kuljetusoperaatio on uudessa mallissa valtava, mutta niin se on joka tapauksessa. Nykyisinkin kirjaston sisäisiä lähetyksiä voi olla tavallisena päivänä 15 000.

”Oikeastaan kirjastossa aletaan tehdä sitä, mikä on ihan normaalia elämää missä vain isossa kaupassa.”

Maitohyllyyn tulee lisää tavaraa sen mukaan, mitä sieltä ostetaan. Kirjastossa sen sijaan on litrahintaa hankalammin mitattavia tavoitteita, sivistys vaikka. Siksi tekoälyn perusteella toimiva järjestelmä vaatii entistä enemmän arvostelukykyisiä ja kirjallisuuden hyvin tuntevia ihmisiä taustalleen toimiakseen.Aiemmin ostopäätökset on tehty joka pikkukirjastossa itse. Nykyisin valinnat on keskitetty valintaryhmille.

Helsingissä on pikkuruisia ja valtavia kirjastoja, mutta erikoistumista on aika vähän. On poikkeuksiakin kuten esimerkiksi lastenkirjallisuutta painottavat Sakarinmäki ja Pikku Huopalahti.

”Mutta tavallaan me monistamme nykyisin samaa kokoelmaa moneen kirjastoon”, sanoo Nousiainen-Hiiri. Tämä siis muuttuu tekoälyn myötä.

Kotimaisesta kirjallisuudesta käytännössä kaikkea ostetaan kaupunginkirjastoon, mutta kappalemäärissä on suuria eroja.

Kaupunkilaiset voivat nykyisinkin ehdottaa tiettyä kirjaa hankittavaksi. Sekin on tavallaan ehdotus, että useimmilla kirjoilla on jo varauksia ennen kuin ne ovat saapuneet kirjastoon.

Välillä hankintalistoja myös avataan erikseen kommentoitavaksi. Tästä on erityistä hyötyä jos puhutaan vieraskielisestä kirjallisuudesta, jonka kohdalla kirjaston kävijöistä voi löytyä enemmän asiantuntemusta kuin kirjaston sisältä.

Muuten kirjaston väen ammattitaidolla on entistä enemmän väliä, vaikka tekoäly tuleekin.

”On tärkeää arvioida kirjan elinkaarta. Että onko se bestseller, steady seller vai klassikko, esimerkiksi”, kuvailee Nousiainen-Hiiri.

Se tasaisesti harvojen lainaama kokeileva runoteos siis säilyttää paikkansa hyllyssä vastakin. Kiinnostavammaksi oikeastaan menee oikein himoittujen uutuuksien kohdalla, kun ne eivät enää ole uusia.Otetaan esimerkiksi vuodenvaihteen ehdottomasti tavoitelluin kirja eli Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen. Sitä hankittiin viime vuonna eniten Helsinkiin, mutta varausten määrä huitelee yhä kolmannella tuhannella. Kirjasta kiinnostuneet joutuvat siis odottamaan.

Mutta entä vuoden päästä? Voi olla, että Räikkönen kiinnostaa edelleen. Ehkä kirjaa arvostetaan kuten muitakin Hotakaisia. Mutta voi olla, että räikköskirjaa alkaa kertyä hyllyntäytteeksi liikaa jossain lähikirjastossa.

Tästä tekoäly voi hälyttää. Se voi neuvoa hyllyntukkijoille uuden majapaikan toisesta kirjastosta tai lähettää osan väliaikaisvarastoon Pasilaan. Sinne säilötään kausitavaraa, siis esimerkiksi osa joulukirjoista kesäksi.

Se voi myös merkitä osan räikköskirjoista poistettavaksi kokoelmasta, vaikka ihmiset sitten päättävätkin, mistä oikeasti luovutaan.

Vähintään yksi räikköskirja jää joka tapauksessa asumaan joko Pasilan pitkäaikaiseen Helmet-varastoon tai Kuopioon. Kysyttyjen teosten viimeisiä kappaleita pyritään jättämään yksi Pasilaan, Kuopiossa taas on koko Suomen yhteinen varastokirjasto.

Tästä on kyse

Suomen suosituin kirjasto on Espoossa


 Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot kuuluvat Helmet-kirjastoihin. Samalla kirjastokortilla ja sovelluksella voi siis lainata aineistoa mistä tahansa niistä.

 Pääkaupunkiseudun vilkkain ja samalla koko Suomen suosituin kirjasto oli viime vuonna Ison Omenan kirjasto, jossa kävi 1 353 002 asiakasta. Sen ohi kirii tänä vuonna todennäköisesti Helsingin Oodi.

 Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi e-kirjat ja äänikirjat ovat suositumpia kuin koko maassa, mutta perinteisillä painetuilla kirjoillakin on edelleen vankka suosio.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  9. 9

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille – Taustalla brittimiljardööri, viranomainen kuvaa toimintaa ”järkyttäväksi”
  3. Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”
  4. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  5. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  6. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  7. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  8. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  9. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  10. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  11. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  12. Näytä lisää