Kaupunki

Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

Yritys kiistää hotellin olemassaolon. Sen mukaan talossa harjoitetaan vuokraustoimintaa. Helsingin virkamiehet eivät usko väitteitä.

Helsingin virkamiesten mukaan Isolla Roobertinkadulla toimii luvaton hotelli.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston käsittelyyn tuli viime viikolla virkamiesten esitys, jonka mukaan laitonta majoitustoimintaa harjoittavalle yrittäjälle pitäisi määrätä tuntuvat sakot. Lisäksi uhkasakot voivat rapsahtaa taloyhtiölle ja niille taloyhtiön osakkaille, jotka ovat vuokranneet asuntonsa eteenpäin majoitusyrittäjälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on osoitteessa Iso Roobertinkatu 1 sijaitseva asuinkerrostalo, josta Easy Homes Helsinki -niminen yritys on vuokrannut 11 asuntoa. Asuntoja voi varata käyttöön Easy Homesin omilta nettisivuilta sekä esimerkiksi varaussivusto Booking.comin kautta.

Yrittäjän mukaan asuntoja vuokrataan eteenpäin eli kyseessä ei ole hotellitoiminta. Kaupunki ei kuitenkaan usko tätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto saattaa uhata sekä yrittäjää että taloyhtiötä 30 000 euron uhkasakoilla, jos salahotelli ei sulje oviaan toukokuun alkuun mennessä. Osakkaille voi olla luvassa 4 000 euron sakko.

Ympäristö- ja lupajaosto siirsi viime viikon kokouksessaan asian käsittelyä seuraavaan kokoukseen.


Salahotellin toiminta tuli ilmi Asunto-osakeyhtiö Iso Roobertinkatu 1:n erään osakkaan oltua yhteydessä Helsingin kaupunkiin viime heinäkuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osakas ihmetteli, aikooko kaupunki edistää samassa taloyhtiössä toimivan Easy Homesin luvatonta hotellitoimintaa asuintaloksi suunnitellussa kiinteistössä.

”Talossa asuvat itselleen huippuhinnalla asunnon ostaneet osakkaat ovat kaikki ammattimaista hotellitoimintaa vastaan, koska siitä on kaikilla osa-alueilla häiriötä ja haittaa normaalille asuintalossa asumiselle”, osakas kirjoitti Helsingin rakennusvalvonnalle.

Juuri sana asuintalo on tilanteessa keskeinen. Iso Roobertinkatu 1 on asemakaavassa määritelty asuinrakennusten korttelialueeksi. Asuinhuoneistojen muuttaminen majoituskäyttöön vaatii rakennusvalvonnalta rakennusluvan. Asunto-osakeyhtiö Iso Roobertinkatu 1 ei ole rakennuslupaa hakenut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Vaikka Easy Homes toteaa sivustollaan, ettei kyseessä ole hotelli, ei yksin sen toteaminen kuitenkaan muuta tosiasiallista tilannetta.”

Kun Helsingin rakennusvalvonta sai vihiä mahdollisesti laittomasta majoitustoiminnasta, se lähetti taloyhtiölle selvityspyynnön tilanteesta.

Taloyhtiön mukaan kaikki yhtiön asuinhuoneistojen osakkeet olivat yksityisessä omistuksessa ja osakkaat olivat mahdollisesti vuokranneet asuntonsa eteenpäin Easy Homesille. Taloyhtiö tiesi Easy Homesin olevan vuokralaisena 11 asunnossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloyhtiö on toivonut, että kaupunki voisi luopua ajatuksesta langettaa uhkasakko myös taloyhtiölle. Taloyhtiön mukaan se ei ole hyväksynyt tai muutenkaan tukenut luvatonta majoitustoimintaa eivätkä asuntonsa Easy Homesille vuokranneet asiakkaat ole pyytäneet lupaa majoitustoimintaan taloyhtiön hallitukselta.

Taloyhtiö on myös ilmaissut huolensa siitä, mitä se voisi tehdä tilanteessa, koska asuntojaan eteenpäin Easy Homesille vuokranneet osakkaat muodostavat merkittävän osan taloyhtiön kaikista osakkaista. Heillä on siis paljon valtaa yhtiön päätöksenteossa.

Rakennusvalvonta on ottanut yhteyttä myös osakkaisiin, jotka ovat vuokranneet asuntonsa Easy Homesille. Valtaosa osakkaista on ilmoittanut, että he ovat vuokranneet huoneistonsa Easy Homesille asuinkäyttöön eivätkä hotelliksi. Eräs osakas on ilmoittanut erikseen, ettei hän tiennyt huoneistonsa olevan hotellikäytössä.

Myös Easy Homes on toimittanut rakennusvalvonnalle oman vastineensa asiassa. Sen mukaan Easy Homes Helsingin toimiala on Isolla Roobertinkadulla huoneistojen vuokraaminen eikä hotellitoiminta.

”Toiminnan aloittaminen perustui kiinteistönvälitysyrityksessä kohtaamiemme asiakkaiden suureen tarpeeseen löytää väliaikaista pidemmän aikavälin kalustettu ja laadukas asunto vuokralle. Asiakkaamme ovat vakuutusyhtiöitä, yrityksiä sekä putkiremonttien ja muiden vastaavien aikaa vievien elämäntilanteiden takia kodinomaista asuntoa tarvitsevia yksityisiä henkilöitä tai yrityksiä”, vastineessa lukee.

Easy Homesin mukaan huoneistoja on vuokrattu yksityisiltä osakkailta sillä sopimuksella, että omistajat ja heidän lähipiirinsä voivat käyttää huoneistoja aina tarvittaessa myös itse.

Lisäksi vastineessa huomautetaan, että Easy Homesin lisäksi osakkaat harjoittavat taloyhtiössä myös Airbnb-toimintaa:

”Easy Homes on kahvilatoimintansa takia ainoa, joka on näkyvämmin esillä, josta johtuen huomio ja käyttötarkoitusselvitys vuokraustoiminnassa kohdistuu ainoastaan meihin.”


Helsingin virkamiehet eivät näytä uskovan yrittäjän perusteluita.

”Vaikka Easy Homes toteaa sivustollaan, ettei kyseessä ole hotelli, ei yksin sen toteaminen kuitenkaan muuta tosiasiallista tilannetta”, virkamiehet toteavat 18. tammikuuta päivätyssä esityksessään.

Virkamiehet vetoavat perusteluissaan myös Easy Homesin nettisivuilla olleisiin esittelyteksteihin, joissa sanotaan muun muassa näin: ”Easy Homes -huoneistoissa voit majoittua muutamasta päivästä viikkoihin, oman tarpeesi mukaan – – yli 10 päivän mittaisessa viipymisessä ota yhteyttä asiakaspalveluumme.”

Jaoston mukaan esittelytekstit ja Easy Homesin sosiaalisen median viestintä sekä varaus- ja peruutusehdot viittaavat selkeästi siihen, että Easy Homesin ensisijainen käyttäjäryhmä ovat turistit ja muut lyhytaikaista majoitusta etsivät.

Easy Homes on ilmeisesti muokannut nettisivujensa tekstejä lautakunnan esityksen jälkeen, sillä jotkin kohdat eivät enää vastaa lautakunnan perusteluissa olevia tekstikohtia.

Jaoston käsittelyssä olevan päätösehdotuksen mukaan taloyhtiö, Easy Homes Helsinki ja asuntojaan eteenpäin Easy Homesille vuokranneet osakkaat ovat kaikki laiminlyöneet tehtäviään ja laiton hotellitoiminta täytyy lopettaa.

Taloyhtiön olisi pitänyt hakea rakennuslupaa ja ryhtyä toimiin, jotta laiton salahotelli suljetaan. Easy Homes Helsinki ja osakkaat puolestaan eivät olisi saaneet ryhtyä laittomaan majoitustoimintaan.

Lopullinen päätös asiaan saadaan aikaisintaan jaoston seuraavassa kokouksessa 1. helmikuuta.

Iso Roobertinkatu 1:n tapaus on osa laajempaa keskustelua, jota on viime vuosina käyty esimerkiksi yksityisiä majoituspalveluja internetin kautta välittävän yhdysvaltalaisen Airbnb:n majoitustoiminnasta asuinkerrostaloissa.

Lain mukaan päävuokralaisella on oikeus vuokrata osa asunnostaan, ja tämä mahdollistaa myös Airbnb-majoituksen. Jos lyhytaikainen vuokraustoiminta halutaan kieltää taloyhtiössä täysin, se vaatii määräystä yhtiöjärjestykseen ja kaikkien osakkeenomistajien suostumuksen.

Iso Roobertinkatu 1:n tapauksessa sen sijaan on kaupungin mukaan kyse asuinhuoneiston käyttötarkoituksen muutoksesta. Rakentamiselle asetetut vaatimukset eroavat majoitustilojen ja asuinhuoneistojen osalta.

Jos asuinhuoneistoa käytetään majoitustoimintaan, erilaiset riskit kasvavat ja vaaditaan rakennuslupa käyttötarkoituksen muuttamiseksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää