Kaupunki

Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja

Helsingin kaupunginhallituksessa keskustellaan torstaina niin sanotussa aamukoulussa tulevista hallitusohjelmatavoitteista ja tärkeistä väylähankkeista.

Helsingin kaupunginhallitus kokoontuu torstaiaamuna niin sanotussa aamukoulussa keskustelemaan tulevista hallitusohjelmatavoitteista ja suurista väylähankkeista.

Aamukouluissa ei tehdä päätöksiä, vaan tarkoitus on mahdollistaa vapaamuotoisempi ajatustenvaihto luottamushenkilöiden välillä. Aamukoulukokoonpanoon kuuluvat kaupunginhallituksen jäsenten lisäksi esimerkiksi kaupunginvaltuustoryhmien puheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huhtikuussa edessä olevat eduskuntavaalit ja uusi hallitus tarkoittavat Helsingille mahdollisuutta pönkittää omaa rooliaan valtiollisessa päätöksenteossa.

HS soitti suurimpien valtuustoryhmien eli kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n johtajille ja kysyi, millaisia toiveita ryhmillä on maan tulevalle hallitukselle ja hallitusohjelmalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki ryhmänjohtajat korostavat Pisararadan tärkeyttä ja toivovat uudelta hallitukselta lisää kunnianhimoa kaupunkien kehittämiseen. Ylipäätään raiteisiin investoiminen on korkealla kaikkien ryhmien agendalla, mutta painotukset vaihtelevat.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Daniel Sazonov vaatii äänekkäimmin kaupunkien erityisaseman huomioimista tulevassa hallitusohjelmassa, ja ehdottaa oman ministeriön perustamista hoitamaan kaupunkien ja valtion välisiä suhteita.

Sdp:n Eveliina Heinäluoma korostaa ainoana valtion asuntopolitiikan eli erityisesti kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon merkitystä. Vihreiden Kaisa Hernberg puolestaan kantaa huolta koulutuksesta ja erityisesti ammattikoulujen tilanteesta.

”Raidehankkeita pitää saada eteenpäin, koska ne tukevat Helsingin kasvua. Helsingin näkökulmasta lentorata on kaikista tärkein”, ko­koo­muk­sen ryh­män­joh­ta­ja Daniel Sazonov sanoo.


Len­to­ra­das­sa on kyse Tampereen ja Helsingin välisen rataosuuden kehittämisestä. Käytännössä se tarkoittaisi kolmatta raidetta Tampereelle ja jopa uutta yhteyttä lentokentälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lentoradan toteuttaminen edellyttäisi investointeja päärataan. Valtion on laitettava hanke liikkelle viipymättä. Raidehankkeisiin panostaminen on merkittävimpiä asioita, joita valtio voi kaupunkien eteen tehdä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sazonov korostaa sitä, että valtion täytyy nähdä Helsingin erityisrooli ja myöntää, että tietyt haasteet ovat pääkaupungissa korostetusti esillä.

”Esimerkiksi vieraskielisten osuus on Helsingissä suuri, ja tämä pitää huomioida sekä koulutus- että sosiaalipolitiikassa. Esimerkiksi kotouttamiseen tarvitaan kaupungilta enemmän panostuksia.”

Sazonov suomii nykytilannetta, jossa kaupunkipolitiikan merkitys valtiotasolla on jäänyt liian vähäiseksi.

”Helsingin pitää vaatia, että valtio panostaa kaupunkeihin enemmän. Yksi keino olisi suoran kaupunkien ja valtion välisen yhteistyön vahvistaminen. Sitä voitaisiin edistää perustamalla rakennetun ympäristön ministeriö ja kaupunkiministerin tehtävä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös vihreille raidehankkeiden edistäminen on tärkeää, mutta syyt liittyvät ennen kaikkea ilmastonmuutokseen.

Vihreiden ryhmänjohtajan Kaisa Hernbergin mukaan päästötavoitteisiin ei päästä ilman panostuksia raideliikenteeseen. Näistä erityisen tärkeitä ovat Pi­sa­ra­ra­ta ja pää­kau­pun­ki­seu­dun ra­tik­ka­hank­keet.


Käy­tän­nös­sä Pisara olisi kuin uusi metrolinja. Lähes kokonaan tunneliin sijoittuva Pisararata olisi kahdeksan kilometrin pituinen silmukka, joka kiertäisi Pasilasta Töölön, keskustan ja Hakaniemen kautta takaisin Pasilaan.

Myös vihreät toivovat kaupungeille lisähuomiota.

”Rakennettu ympäristö tuottaa yhden kolmasosan kaikista ilmastopäästöistä, ja valtaosa suomalaisista asuu kaupungeissa. Hallituksen pitäisi tukea Helsingin kestävää kasvua”, Hernberg sanoo.

Vihreille tärkeitä asioita tulevassa hallitusohjelmassa ovat lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä koulutus.

”Me emme pidä nykyisenlaisesta sote-uudistuksen valinnanvapausmallista. Siinä on vaarana, että kustannukset karkaavat käsistä. Malli on lisäksi ongelmallinen erityisryhmien tarpeiden kannalta.”

Esimerkiksi asunnottomien palveluissa nykyinen integraatio on vaarassa hajota. Asuminen jää kaupungille, mutta sote-palvelut menevät maakuntaan.

”Maakuntamalli ei huomioi sitä, että suurissa kaupungeissa palvelut on kyetty tähänkin mennessä hoitamaan ihan hyvin. Pahimmillaan maakuntamalli huonontaa kaupunkien sote-palvelutilannetta.”

Koulutus on vihreille ”supertärkeä” asia.

”Yksittäisenä asiana haluan mainita ammattikoulujen ongelmallisen tilanteen. Sen pitäisi näkyä hallituksen tavoitteissa.”

Sdp:n ryhmänjohtaja Eveliina Heinäluoma kertoo, että demareille erityisen tärkeitä aiheita tulevassa hallitusohjelmassa ovat kohtuuhintaisen asuntotuotannon varmistaminen, lii­ken­ne­po­li­tiik­ka ja so­te-uu­dis­tus.


Tällä hetkellä asuntopolitiikan kipupisteitä ovat pääkaupunkiseudun asuntojen käsistä karanneet hinnat ja asuinalueiden eriytymiskehitys.

”Tutkimusten mukaan järkevin tapa edistää kohtuuhintaista asumista on lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa”, Heinäluoma sanoo.

Käytännössä on kuitenkin toimittu päin vastoin: valtio on vähentänyt vuokra-asuntotuotannon määrää noin 2 000:een vuodessa eli viidesosaan siitä, mitä se oli vielä 1960-1990-luvuilla.

Heinäluoma huomauttaa, että eriytymiskehitystä onnistuttiin pitkään estämään, mutta 2000-luvun jälkeen siinä on näkynyt selkeää kasvua. Tämä näkyy esimerkiksi oppimistuloksissa: erot koulujen välillä ovat paikoin kasvaneet roimasti.

HS kirjoitti koulujen eriytymisestä 12. tammikuuta. Helsingin kouluista 11 prosenttia on sellaisia, joissa vähintään 40 prosenttia oppilaista on vieraskielisiä. Nämä koulut löytyvät pääosin Itä- ja Koillis-Helsingistä. Esimerkiksi Lauttasaaren ja Paloheinän ala-asteilla vieraskielisten osuus jää alle viiden prosentin.

”Valtiolla pitäisi olla koulutuspolitiikassa vahva rooli, ja kasvaville kaupunkikeskuksille pitäisi antaa lisätukea. Kuluvalla hallituskaudella niin ei ole tehty”, Heinäluoma sanoo.

Raideinvestoinnit ovat Sdp:n mielestä tärkeitä koko Suomen, eivät vain pääkaupunkiseudun kannalta.

”Julkinen keskustelu keskittyy yksittäisiin raidehankkeisiin, mutta meidän mielestämme olisi tärkeää kunnostaa päärataa ja investoida siihen. Niin raiteille saadaan kapasiteettia ja junavuoroja muualta Suomesta Helsinkiin voidaan lisätä.”

Hän painottaa, että investoinnit päärataan edellyttävät Pisararadan toteutumista. Pääradan liikennettä ei voi lisätä, jollei Pasilan ja Helsingin ratapihan ruuhkia helpoteta. Pisararata on tähän yksi keino.

Sote-uudistuksessa Sdp:tä kiinnostavat erityisesti suurten kaupunkien sote-palveluista huolehtiminen, rahoitusmalli ja yksityisen puolen vahvan roolin tarkastelu.

”Helsinkihän on aiemmin päättänyt luopua terveyskeskusmaksuista. Näin pitää olla myös jatkossa.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää