Kaupunki

Helsingissä paljastui useita luvattomia päiväkoteja – Ankkalammen Lauttasaaren päiväkoti menee kiinni tällä viikolla, seitsemää muuta uhataan sulkemisella

Yksityiselle päiväkotiketjulle on lähtenyt kaupungilta viesti, että luvaton päiväkodin pito pitää lopettaa. Lauttasaarelainen isä Harri Sieppi ei maanantaina tiennyt, mihin hänen lapsensa menee, kun päiväkoti menee kiinni torstaina.

Yksityisellä päiväkotiketjulla on Helsingissä useita ilman asianmukaisia lupia toimineita päiväkoteja. Ankkalampi-nimisen yrityksen päiväkodeissa on hoidettu lapsia vuosia ilman varmuutta siitä, ovatko tilat turvallisia ja terveellisiä.

Kaupungin rakennusvalvonta selvittää paraikaa kahdeksan luvattoman päiväkodin toimintaa. Vyyhti alkoi purkautua Lauttasaaresta, jossa toimineen päiväkodin luvattomuus tuli julki tammikuun puolivälissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selvityksessä on jo ilmennyt, että pisimpään käytössä olleissa päiväkodeissa on toimittu asiattomasti lähes vuosikymmenen ajan. Ankkalammella on Helsingissä yhteensä viisitoista päiväkotia.

Rakennusvalvonnasta on lähetetty yritykselle ja tilojen omistajille tarkastuslausunto. Siinä on kerrottu, että kyseiset tilat ovat luvattomia ja että niissä on silti harjoitettu päiväkotitoimintaa. Nyt toimintaa vaaditaan lopetettavaksi uhkasakon nojalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päätöksen päiväkotien lopullisesta kohtalosta tekee kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto.

”Ongelma on, että meillä ei ole tietoa, millaisissa olosuhteissa kohteet ovat toimineet vuosia”, sanoo vyyhtiä selvittävä rakennuslakimies Sara Rintamo.

Ankkalammen toimitusjohtaja Heidi Ruhala on haluton keskustelemaan ongelmista. Hän viestittää keskittyvänsä väistötilojen ja uusien tilojen löytämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruhalan näkemys on, että lupakäytännössä on ollut epäselvyyttä ja että on hyvä, kun menettelytapoja selvennetään. Hän kirjoittaa ”kaavakysymyksen” yllättäneen yrityksen edustajat Lauttasaaressa.

”Kaikki osapuolet ovat selkeyttäneet sekä tiivistäneet yhteistyötä, jotta vastaavaa ei pääse jatkossa tapahtumaan.”

Ankkalampi-yritys on taloudellisesti hyvin kannattava ja kasvaa nopeasti. Tiedot ilmenevät yritystietoja ylläpitävästä Asiakastiedosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosien 2014–2017 aikana yrityksen liikevaihto on kasvanut runsaasta miljoonasta eurosta viiteen miljoonaan. Samana aikana tulos on kasvanut 35 000 eurosta 229 000 euroon.

Toimitusjohtaja Ruhala on myös yrityksen omistaja. Hän ei päästänyt HS:ää kuvaamaan Lauttasaaren-tiloja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ankkalammen Lauttasaaressa sijaitseva päiväkoti on jo määrätty suljettavaksi.

Kuun puolivälin tienoilla tullut sulkemismääräys yllätti tuoreeltaan lasten vanhemmat. Harri Sieppi oli torstaina noutamassa kaksivuotiasta Sannia kipakassa pakkasillassa Vattuniemenkadulta.

”Ensireaktio oli šokki. Aikaa sulkemiseen oli noin puolitoista viikkoa. Tunne oli, että apua, mitä tehdään seuraavaksi.”

Päiväkotipaikan saaminen Lauttasaaresta on ollut Siepin perheelle vaiheikas urakka. Sannille oli haettu kunnallista paikkaa kahdesti ja yksityistäkin oli kysytty jo ennen Ankkalampea.

Kun paikka vihdoin saatiin, Sieppi oli ajatellut lapsen saavan olla samassa päiväkodissa kouluikään asti. Nyt päiväkoti onkin määrätty suljettavaksi torstaina.

Maanantaina Siepillä ei vielä ollut tietoa, miten päivähoito jatkuu. Ankkalammella on kaupungin mukaan velvollisuus huolehtia järjestelyistä.

”Sulkeminen on raju ratkaisu. On arjen jännitystä tällä viikolla, miten tässä käy. Monelle vanhemmista tämä on valtava stressin aihe.”


Selvityksessä olevissa seitsemässä päiväkodissa on rakennetun ympäristön valvontayksikön päällikön Pentti Ruuskan mukaan ”joka lajia”. Hän kuvaa tilanteen olevan yhtä sotkua.

Kyse voi siis olla toiminnassa olevista mutta rakennusluvattomista päiväkodeista. Toisaalta rakennuslupaa on saatettu hakea mutta sen edellyttämiä muutostöitä ei olekaan koskaan tehty. On myös vireillä olevia lupahakemuksia, joita ei ole täydennetty asianmukaisesti.

”Nyt on Ankkalammelta tullut kiivaasti keskeneräisiä lupahakemuksia sisään”, Ruuska sanoo.

Uusien päiväkotien käyttöönotto edellyttää rakennuslupaa, koska luvan avulla pystytään varmistamaan tilojen turvallisuus ja se, ettei niistä aiheudu terveyshaittoja.

Esimerkiksi Ankkalammen Lauttasaaren-päiväkodin tapauksessa kaupunki pitää mahdollisena, että varastona olleessa tilassa voi olla asbestia tai jäämiä vaarallisista aineista. Rakennukseen on kuitenkin tehty pintaremontti, joten asiaa on vaikea tutkia.

Muut tarkasteltaviksi joutuneet Ankkalammen päiväkotitilat ovat rakennuslakimies Rintamon mukaan esimerkiksi liike- tai kokoontumistiloja. On mahdollista, että niiden ilmanvaihtoa ei ole suunniteltu isoille ryhmille sopiviksi. Ongelmia voi olla myös riittävien poistumisreittien määrässä.

”Nyt emme tiedä, mitä kohteissa on tehty.”

Tieto useista luvattomista päiväkodeista järkytti yksityisen varhaiskasvatuksen aluepäällikköä Eeva Tiihosta. Hän kuvaa Ankkalammen toimineen ”täysin väärin” ja vakuuttaa, että kaikki ilmi tulleet tapaukset käydään läpi yksitellen.

”Lauttasaaren tila on erittäin poikkeuksellinen, koska se on vanha teollisuus- ja varastorakennus. Muut tilat ovat erityyppisiä, mutta se ei poista sitä, etteivät muut luvat ole kunnossa”, Tiihonen sanoo.

Vyyhti paljasti aukon kaupungin valvonnassakin. Uudet päiväkodit tarkastaa myös varhaiskasvatuksesta vastaava toimiala. Se varmistaa, että päiväkodissa on riittävästi henkilökuntaa ja että toiminta on pedagogisesti pätevää.

Lauttasaaressa rakennusluvattomuus ei tullut esiin yksityisen varhaiskasvatuksen tarkastuksessa.

”Meillä on ollut iso luottamus palveluntuottajaan. On selvät ohjeistukset, että aina pitää kääntyä rakennusvalvonnan puoleen ja pyytää lupa käyttötarkoituksen muutokseen”, Tiihonen sanoo.

Lauttasaaren päiväkoti ehti olla toiminnassa noin puoli vuotta. Maanalaisen tilan muuttamiseen oli haettu jälkikäteen tilapäistä käyttötarkoituksen muutosta.

Palokonsultin selvityksestä ilmeni, etteivät tilat olleet paloturvallisia. Ilmanvaihto oli tehty vuonna 1975 varastotiloille.

”Päiväkotitila on laitettu päältä kauniiksi, mutta tilan terveellisyyttä ja turvallisuutta ei ole varmistettu. Siksi ei ole takeita, mitkä kiinteistön ongelmat voivat olla”, Tiihonen sanoo.

Vastedes tiedonkulkua rakennusvalvonnan ja yksityisen varhaiskasvatuksen välillä on määrä parantaa. Tieto tilojen käyttötarkoituksesta ja siihen vaadittavista luvista välitetään yksiköstä toiseen.

Rakennusvalvontaan on Ruuskan mukaan tullut epäily vastaavista ongelmista toisessakin yksityisessä päiväkotiyrityksessä. Helsingissä on yksityisessä päivähoidossa noin 3 500 lasta ja kaupungin päiväkodeissa noin 25 000.

Enempää tietoa toisesta epäilystä ei vielä ole.

”Kun saamme Ankkalammen sotkut ensin selvitettyä, voimme alkaa katsoa muita yrittäjiä”, Ruuska sanoo.

Oikaisu 29. tammikuuta: Harri Sieppi kuvattiin Lauttasaaressa päiväkodin edessä torstaina. Alunperin jutussa kerrottiin, että Sieppi oli hakemassa tytärtään maanantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osa Iso Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  7. 7

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  8. 8

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  9. 9

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää