Kaupunki

Pasilaan nousevasta 51-kerroksisesta talosta tulee niin korkea, että se taipuu tuulessa

180 metriä korkeassa rakennuksessa fysiikan lait täytyy ottaa aivan eri lailla huomioon kuin perinteisessä rakentamisessa.

”Näin korkea rakennus on kuin jättimäinen hormi”, hankejohtaja Jouni Forsman toteaa.

Nyt puhutaan YIT:n Trigoni-hankkeesta Triplan työmaan naapurissa Helsingin Pasilassa. Yhtiön tavoitteena on rakentaa yhteensä viisi tornirakennusta Triplan eteläpuolelle vanhan rautatievarikon maille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi suunnitelmista lokakuussa.

Lue lisää: Jättiyllätys Pasilassa: Peräti 51-kerroksinen ja 180-metrinen pilvenpiirtäjä nousemassa uuden kaupunginosan maanmerkiksi – Ylimpään kerrokseen ravintola

Korkein rakennuksista on työnimeltään torni A. Siihen tulee peräti 51 kerrosta, ja sen korkeus tulee olemaan noin 180 metriä. Se tulee olemaan Suomen korkein rakennus. Näin korkeassa rakennuksessa fysiikan lait täytyy ottaa aivan eri lailla huomioon kuin perinteisessä rakentamisessa.

Lue lisää: Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu


Lämpötila- ja paine-erojen vuoksi ilma nousee rakennuksen sisällä hissikuiluja ja muita pystysuuntaisia reittejä, kuten porraskäytäviä ja ilmanvaihtohormeja, pitkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tietyissä lämpöolosuhteissa tulee vahvasti imua, ja se vaikuttaa siihen, kuinka helppoa on avata ovia rakennuksen sisällä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hormi-ilmiö ei ole ongelma, kun sen ottaa suunnittelussa huomioon. Imua voidaan vähentää osastoinneilla sekä erilaisilla oviratkaisuilla ja muilla teknisillä ratkaisuilla.

Lue lisää: Pasilan tornit olisivat valtavia – Video ja 10 kuvaa kertovat, miten pilvenpiirtäjät mullistaisivat Helsingin maiseman

Tällaisia asioita YIT pohtii tällä hetkellä yhdessä muun muassa arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäen, Rambollin ja Sitowisen kanssa. Samalla on kerätty parhaita toimintamalleja aikaisemmista hankkeista.

Trigonin ydinryhmä on osallistunut korkean rakentamisen seminaareihin, kerännyt tietoa korkeasta rakentamisesta ja on menossa tutustumaan erilaisiin kohteisiin muun muassa Torontoon Kanadaan.

YIT:llä on Triplan työmaan yhteydessä Trigonin toimisto, jonka big room -työskentelytilan seinille on laadittu hankkeen alustavaa aikataulua. Pian aletaan laatia kaavaehdotusta yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Tavoite on saada kaava voimaan vuonna 2020 ja rakennuslupa heti perään sisään, niin että rakentamaan päästäisiin vuonna 2021.


Korkea rakennus aiheuttaa muutoksia tuulen käyttäytymiseen rakennuksen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rakennuksen korkeita julkisivuja pitkin laskeutuu varsin voimakkaita alaspäin suuntautuvia ilmavirtauksia”, Sitowisen rakennetekniikan toimialajohtaja Jukka Ala-Ojala kertoo.

Kyseinen ilmiö voi häiritä rakennuksen juurella kulkevia jalankulkijoita. Trigonin tornirakennuksen juurella onkin jalusta. Ilmavirtaukset ohjautuvat ja osittain myös pysähtyvät tornin jalustan katoille ja viherpihoille.

YIT voitti Helsingin kaupungin järjestämän Pasilan tornialueen kehittämistä ja ensimmäisen vaiheen toteutusta koskevan arkkitehtuuri- ja toteutuskilpailun.

Jo kilpailuvaiheessa Trigonin tornien vaikutuksia ilmavirtoihin tutkittiin kolmi­osaisissa tuulitunnelitesteissä. Samalla saatiin tietoa tuulten aiheuttamasta julkisivupaineesta ja sen aiheuttamasta kuormituksesta rakenteiden mitoitusta varten.

Lue lisää: Helsinki ei ole kohta enää entisensä – Animoitu video näyttää, miten jättiläistornit muuttaisivat Pasilan

Rakennesuunnittelu on tornirakennuksessa erityisen tarkkaa puuhaa. Tällä hetkellä eri vaihtoehdot rakentamistavalle ovat vielä lyömättä lukkoon, mutta todennäköisesti sekä pysty- että vaakasuuntaiset rakenteet teh­dään paikalla valamalla riittävän rakenteellisen jäykkyyden saavuttamiseksi.

Paikallavalutekniikka soveltuu hyvin korkeiden rakennusten rungoksi. Elementoinnin käytön mahdollisuudet ylemmissä kerroksissa tutkitaan torneittain.

”Jos käytettäisiin valmiita elementtejä, niin sitten päädytään siihen, että nosturikapasiteetti ei välttämättä riitä. Kun nostetaan todella kor­kealle, niin yksittäisen elementin nosto vie paljon aikaa”, Forsman sanoo.

Nosturikapasiteetin rajallisuuden vuoksi ulkoverhoilu tulee olemaan niin sanottu curtain wall -tyyppinen, jolloin julkisivun osia voidaan asentaa rakennuksen sisältä käsin. Näin ollen nosturilla voidaan nostaa holville kerralla useita julkisivuelementtejä yksitellen asennettaviksi.

Tornirakennuksen rungon täytyy olla riittävän jäykkä. Tämä ei tarkoita sitä, että torni pysyy hievahtamatta pystyssä.

”Tornit taipuvat tuulen vaikutuksesta”, Ala-Ojala huomauttaa.

Pasilan tornirakennusten huojunta ja värähtelyt tutkittiin tarkkaan tuulitunnelitestien perusteella kilpailuvaiheessa ja asiaa selvitetään lisää rakennesuunnittelun yhteydessä. Liikaa torni ei saa huojua, koska silloin ylimmässä kerroksessa olevat ihmiset kokevat rakennuksen huojuvan häiritsevästi.

”Se, miten rungon huojunta ja värähtelyt koetaan, riippuu ihmisestä. Rungon liikkeille löytyy kansainvälisistä suosituksista raja-arvot, jotta asumismukavuus on hyvä”, Ala-Ojala sanoo.

Tornirakennuksessa korostuu ihmisvirtojen hallinta. Korkeassa rakennuksessa kuljetaan hisseillä, joita on rajallinen määrä. Rakennusten käyttäjien liikkuminen ja erityisesti ruuhkahuiput tulee suunnitella niin, että hissit eivät ruuhkaudu.

Trigonin ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa kaksi tornirakennusta, tornit A ja B. Forsmanin mukaan nyt pohditaan, tehdäänkö muutoksia alkuperäiseen kilpailuehdotukseen. Kilpailuehdotuksessa torniin A on suunnitteilla hotelli, asuntoja sekä näköalaravintola. 40 kerrosta ja noin 140 metriä korkeaan torniin B on suunnitteilla toimistoja ja asuntoja.

”Vielä mietitään, että onko rakennusten toimintojen ja ihmisvirtojen kannalta parempi, että esimerkiksi hotelli olisikin tornissa B eikä tornissa A. Erilaisia variaatioita on puolenkymmentä”, Forsman kertoo.

Ihmisvirtojen ohjaus on tärkeää myös paloturvallisuutta suunniteltaessa. Ihmiset on tarvittaessa saatava nopeasti ja turvallisesti pois tornirakennuksesta. Ja toisaalta palokunnalle on varattava mahdollisuus käyttää tiettyjä hissejä myös tulipalon sattuessa. Näitä asioita on Helsingissä käsitelty paljon jo aikaisemmin.

”Helsingissä on kehitetty korkean rakentamisen ohjekortit, mikä selkeyttää suunnittelua. Lisäksi jo toteutettujen kohteiden ansiosta paloviranomaisilla on selkeä näkemys erilaisille suunnitteluratkaisuille”, Forsman toteaa.

Trigonin tornitaloihin on suunniteltu korkeatasoiset palotekniset ratkaisut, kuten automaattinen sammutusjärjestelmä ja huoneistokohtainen ohjaus kuulutuksineen.


Helsingin kaupunki vaatii tornirakennuksilta tarkkoja selvityksiä kaikista mahdollisista haittavaikutuksista naapurustolle. Rakennukset eivät saa varjostaa liikaa eivätkä toisaalta heijastaa häiritsevästi. Myös korkeiden rakennusten vaikutus lähi­alueen tuulisuuteen ja ilmanlaatuun tulee selvittää.

Forsmanin mukaan varjostusten lisäksi heijastukset otetaan huomioon Trigonia suunniteltaessa. Heijastusten osalta kyse on ennen kaikkea pintamateriaalien ja -rakenteiden valinnasta. Trigonin tornitalot ovat hankkeen nimen mukaisesti tasasivuisen kolmion mallisia. Muoto tuo etuja huoneistojen valoisuuden kannalta.

”Jos on neljä kanttia, niin pakostakin joku sivu on epäedullisempi kuin muut. Auringonvalotutkielmassa kävi ilmi, että Trigonissa auringonvalo tavoittaa kaikki pinnat varsin tasaisesti”, Forsman sanoo.

Tornitalojen yksi terävä kulma osoittaa lähes tarkalleen etelän suuntaan. Näin ollen keskipäivän aurinko ei pääse suoraan paahtamaan rakennuksen sivulle.

Äärimmäisten sääolosuhteiden yleistyminen on otettava huomioon erityisesti kor­keassa rakentamisessa. Mitä korkeammalla työskennellään, sitä tiukemmat ovat tuuli- ja pakkasrajat.

Fiksulla suunnittelulla voidaan toimia vaikeissakin olosuhteissa. Esimerkiksi kovalla tuulella voidaan nostoissa hyödyntää rakennuksen antamaa tuulensuojaa.

Naapurissa valmistuvan Triplan rakentamisessa talvisäät ovat olleet suotuisat. Viime talvi oli leuto, mikä oli hyvä valujen kannalta. Tämä talvi on ollut kylmä, mikä taas on nopeuttanut betonirakenteiden kuivumista. Trigonissa toivotaan tietysti vastaavia kelejä.

Kuluvan talven tapainen runsas lumentulo aiheuttaa myös omat hankaluutensa. Trigonin rakennustyömaa tulee olemaan maantasolla todella pieni ja ahdas. Aikataulutus on todella tarkkaa, eikä se salli myöhästymisiä. Jos piha täyttyy lumesta, täytyy lumi saada nopeasti kasattua ja kuljetettua pois ­alueelta.

”Kesän ja talven ääriolosuhteet ovat yleistyneet. Se täytyy olla rakentamisen suunnittelun pohjana”, Forsman linjaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui mutta pinnisti takaisin kärkiryhmään – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  8. 8

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  9. 9

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  10. 10

   Udo Kier on näytellyt maailman arvostetuimmissa elokuvissa ja satoja miljoonia tuottaneissa kassamagneeteissa, ja nyt hän on tykästynyt suomalaiseen Timoon

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää