Kaupunki

Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

Metropolian Leppävaaran-kampuksella liikkui useita arvioita rakennuksen sulkemisen syistä. Seinissä erottuu leveitä repeämiä ja sisäpihalla kivetys on painunut kuopalle.

Metropolian kampuksella Espoon Leppävaarassa erottaa vanhan A-siiven vaivatta uudesta B-laajennusosasta. Vuonna 1989 valmistuneessa siivessä kuultaa betoninharmaa seinärakenne valkean maalin alta.

Pelkin silmin ei tosin pysty erottamaan, että vanha osa mahdollisesti vetää uutta eli vuonna 2002 valmistunutta laajennussiipeäkin vinoon. Rakennus on painunut ja liikahtelee niin, että oppilaitos on yhtäkkiä perjantaina määrätty suljettavaksi.

Yleisin paikalla olevien käyttämä ilmaisu tilanteesta on šokki. Noin 3 000 opiskelijalle ja 140 työntekijälle on vasta aamupäivällä kerrottu, että osoitteessa Vanha maantie 6 sijaitseva rakennus on niin huonossa kunnossa, ettei opiskelun turvallisuutta voi taata.

Kehotus on annettu tiedoksi osalle kampuksen henkilökunnasta jo torstaina. Valtaosalle tilanne on valjennut muutamia tunteja sitten.

Vahtimestari Timo Väisäsen lasisen työpisteen takana repeilee seinä. Pinnassa erottuu leveä halkeama.

Repeämässä on yhä kiinni mittari, jolla rakennuksen omistaja eli Espoon kaupunki on mittauttanut rakenteiden halkeamisvauhtia.

”Tulin tunti sitten iltavuoroon ja ihmettelin, onko joku kuollut, kun kaikki olivat niin vakavia. Sama ilme sekä opettajilla että opiskelijoilla”, Väisänen sanoo.


Väisänen lähtee näyttämään pahimpia halkeamia ja muita rakennuksessa ilmi tulleita vaurioita.

Vanhassa A-siivessä on luokkahuoneita. Niissä opiskellaan ainakin tieto- ja viestintätekniikkaa, maanmittausta ja LVI-tekniikkaa. Portaita laskeutuessa tasanteella tulee vastaan ämpäri. Se on siinä, koska katosta on vuotanut vettä.

Luokassa numero 1.124 sisäkatosta on juossut vettä pitkin seinää maalin alla. Maalipinta on pullistunut kuplaksi.


Alhaalla miesten pukuhuoneessa taas tiiliseinä on halkeamassa kahtia. Sisäpihalla osa ulkokiveystä on painunut kuopalle.

Rapistuvassa A-siivessä sijaitsee myös Metropolia-ammattikorkeakoulun konesali. Sieltä käsin toimivat opintorekisteri ja kaikki oppilaitoksen verkkopalvelut.

Alakerroksessa palo-oven takaa astuu käytävään kiinteistönhoitaja Arto Tynkkynen. Hän on ollut töissä Leppävaaran kampuksella muutaman vuoden.

Eivät halkeamat tai vajoamat vasta nyt ole ilmestyneet rakenteisiin. Espoon kaupungin Tilapalvelut onkin kertonut, että Leppävaarassa on tehty kuluneen vuosikymmenen aikana useita kuntotutkimuksia ja seurattu rakennuksen liikkeitä siirtymä- ja painumamittauksin.

”Mutta oli raju päätös sulkea koko kampus”, Tynkkynen sanoo.

Tynkkynen kertoo konsulttiyritys Rambollin kaivautuneen selvityksiä varten 14 metriä maaperään. Sekä hän että vahtimestari Väisänen ovat epätietoisia siitä, mikä lopulta on rakennuksen vajoamisen syy.


Konsulttien mukanakin kulkeneen Tynkkysen käsitys on, että vanha A-siipi on savipatjan päällä ja painuu siksi. Kaikkia mittaustuloksia ei kiinteistönhoitajan arvion mukaan ole kerrottu henkilökunnalle.

Uusi B-siipi sen sijaan olisi rakennettu kalliolle. Joka tapauksessa maapohja näyttää vahtimestari Väisäsen mukaan olevan sopimaton Leppävaaran kampuksen kaltaiselle pitkälle rakennukselle.

”Työnantajalta en ole saanut virallista tietoa. Tilanteen vakavuusasteesta ja laajuudesta ei ole ollut käsitystä”, Väisänen sanoo.

Kampuksen aulassa näkyy hajanaisia huonekalurykelmiä. Ammattikorkeakoulun muita tiloja oli juuri suljettu ja opiskelijoita siirretty Leppävaaraan. Tilanne osuu varsinkin tieto- ja viestintätekniikan opiskelijoihin.

”Työpaikka lähti alta, ihan kirjaimellisesti”, sanoo tieto- ja viestintätekniikasta vastaava osaamisaluepäällikkö Janne Salonen. Sitten hän vetää heittonsa takaisin.

”Vakavasti puhuen oli järkytys, että rakennus on näin huonossa kunnossa. Opiskelijat ovat huolissaan valmistumisestaan.”


Salonen vastaa noin 2 500 opiskelijasta. Helsingin Bulevardin tiloista on vasta tammikuussa siirtynyt 400 opiskelijaa tiloihin, jotka nyt suljetaan turvallisuussyistä.

Perjantaina todennäköisimmältä väistötilalta vaikutti Salosen mukaan Metropolian kampus Vantaan Myyrmäessä. Koska sillä kampuksella on jo valmiiksi noin 3 500 opiskelijaa, Myyrmäessä olisi käytävä tunneilla vuoroissa.

”Vaikeaa on järjestää asia, jos muutto on nopea. Mutta olemme oppilaitoksena sitoutuneet siihen, etteivät opinnot viivästy tämän takia”, Salonen sanoo.

Myös Raha-automaattiyhdistyksen vanhasta pääkonttorista tai rakennuksen ongelmia tutkineen Rambollin tiloista lähellä Leppävaaran kampusta on keskusteltu mahdollisina väistötiloina.

Yllätyssulun takia Leppävaaran opiskelijoiden kevätlukukausi voi päättyä jo pääsiäisenä. Perjantain tieto oli, että rakennus voidaan sulkea joko maaliskuun viimeisenä päivänä tai 18. huhtikuuta.

Ongelmallisen A-siiven luokassa oli perjantaina iltapäivällä meneillään japanin oppitunti. Siihen osallistui Metropolian ohella opiskelijoita Laurea-ammattikorkeakoulusta, Haaga-Heliasta ja Aalto-yliopistosta.

”Infossa sanottiin, että opetus pantaisiin purkkiin pääsiäisenä ja meille tulisi pitkä kesäloma. Ei ole mitään tietoa, missä sen jälkeen jatketaan”, sanoo toisen vuoden opiskelija Juho Oksa.


Korjaus sunnuntaina 16. helmikuuta kello 19.41: Metropolian vahtimestarien työpisteen takana olevan seinän halkeamia näyttävässä valokuvassa on kiinteistönhoitaja Arto Tynkkynen, ei vahtimestari Timo Väisänen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  4. 4

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  7. 7

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  8. 8

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  9. 9

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  10. 10

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää