Kaupunki

Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

Pariskunta hävisi riidan täysin käräjäoikeudessa, mutta myyjä ja välitysyhtiö suostuivat hovioikeuden vahvistaman sovinnon mukaan silti maksamaan pariskunnalle kymmeniätuhansia euroja.

Helsingin hovioikeus on antanut lopullisen päätöksensä asiassa, joka liittyy erikoiseen asuntokauppariitaan.

Kyseessä on tapaus, jossa pariskunta osti vuonna 2007 omakotitalon Itä-Helsingin Marjaniemestä. Pariskunta luuli asunnon olevan 500 neliön kokoinen. Myöhemmin kävi ilmi, että talon huoneistopinta-ala olikin vain 360 neliötä.

Lisäksi pariskunta huomasi asunnon rakenteissa puutteita ja rakennusvirheitä, jotka olivat aiheuttaneet kosteusvaurion. Pariskunnan mukaan heille ei ollut kerrottu myyntitilanteessa puutteista.

HS kertoi tapauksesta ensimmäistä kertaa viime vuoden maaliskuussa.

Lue myös: Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingin Marjaniemestä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – oikeus: ei euroakaan korvauksia

Tapahtumat etenivät seuraavasti:

Pariskunta osti 1930-luvulla rakennetun omakotitalon yritykseltä huhtikuussa 2007. Kauppahinta oli 870 000 euroa. Kiinteistö oli tullut yrityksen omistukseen vuonna 2003 pakkohuutokaupalla.

Kauppakirjassa todetaan, että kiinteistörekisteriotteen mukaan tontin pinta-ala on 1 097 neliömetriä ja asuinrakennuksen käyttöpinta-ala on omistajan saamien tietojen mukaan noin 500 neliötä. Kauppakirjassa todetaan myös, että pinta-alaa ei ole tarkistusmitattu ja että kauppahinta ei ole pinta-alaperusteinen.

Noin neljä vuotta myöhemmin huhtikuussa 2011 pariskunta teetti tarkastusmittauksen. Tarkastusraportissa todettiin, että asuinrakennuksen huoneistopinta-ala on 360 neliötä.

Pariskunta reklamoi pinta-alavirheestä myyjälle ja välittäjälle noin viiden kuukauden kuluttua, syys–lokakuun vaihteessa 2011. Joulukuussa 2011 pariskunta havaitsi asuntonsa rakenteissa lisäksi vaurioita ja puutteita, joista he reklamoivat helmikuussa 2012.

Asunnossa oli aiemmin tehty kuntotarkastus vuonna 2005 ja kosteuskartoitusraportti vuonna 2007.

Pariskunta kertoi epäilyjen pinta-alasta heränneen sen jälkeen kun he olivat tunteneet tilanahtautta ja saaneet käsiinsä kotiaan koskevan vanhan Koti ja keittiö -lehden artikkelin, jossa talon suuruus oli ilmoitettu pienemmäksi kuin he olivat luulleet.

Pariskunnan mies on kertonut tehneensä useita kiinteistökauppoja, mutta hän ei omien sanojensa mukaan ollut ennen kuullut käyttöpinta-ala termiä eikä se ole ollut standardoitu. Sen sijaan huoneistopinta-ala ja kokonaispinta-ala olivat hänelle tuttuja.

Kiinteistöesitteessä kohteen kokonaispinta-ala ja huoneistoala oli ilmoitettu samaksi eli molemmat olivat 500 neliötä.

Pariskunta vaati kanteessaan, että myyjä ja välitysyhtiö maksavat heille vahingonkorvausta pinta-alaan liittyvästä tiedonantovirheestä yhteensä 90 000 euroa viivästyskorkoineen.

Perusteluina vaatimuksilleen pariskunta esitti muun muassa sen, että käsitteenä käyttöpinta-ala on vakiintumaton ja välittäjän olisi pitänyt ilmoittaa asuinpinta-ala.

Pariskunnan mukaan kauppakirjaan tehty merkintä siitä, ettei kauppahinta ole pinta-alaperusteinen, ei vapauta myyjää vastuusta. Pariskunnan mukaan kiinteistönvälittäjän vastuuaika ei ollut umpeutunut, sillä he reklamoivat pinta-alavirheestä alle kuusi kuukautta sen jälkeen kun olivat saaneet virheen tietoonsa.

Lisäksi pariskunta vaati myyjältä noin 57 000 euron hinnanalennusta viivästyskorkoineen sen vuoksi, että asunnossa on jouduttu tekemään mittavaa remonttia. Esimerkiksi yläkerroksen suihkukaapin viemärikaivossa on ollut asennusvirhe ja välipohjissa kosteus- ja lahovaurioita.

Talon yläkerrokseen on rakennettu vuonna 2002 eli ennen pariskunnan muuttoa spa-osasto, ja remontti on tehty väärin. Spa-tila oli aiemmin ollut makuuhuone, eikä seiniä ollut kosteuseristetty.

Oikeudenkäyntikuluja pariskunta vaati myyjältä ja välitysyhtiöltä yhteensä noin 60 000 euroa.

Käräjäoikeuden viime vuoden alussa antaman tuomion mukaan pariskunta hävisi jutun eli ei saanut euroakaan. Pariskunta valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka puolestaan kehotti asianosaisia sopimaan jutun.

Asianomaiset suostuivat sovintoon, ja hovioikeus vahvisti sovinnon viime viikolla. Sovinnon mukaan myyjä ja välitysyhtiö maksavat yhdessä pariskunnalle 29 000 euroa suuremman riidan välttämiseksi.

Lisäksi pariskunta välttyi maksamasta myyjän ja välittäjän vaatimia yhteensä yli 20 000 euron oikeudenkäyntikuluja.

Oikaisu 18.2 kello 18.20: Artikkelin kakkosotsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että myyjä ja välitysyhtiö olisi hävinnyt riidan käräjäoikeudessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  2. 2

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  7. 7

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Helsingissä asuva Stephen Sykes haki Suomen kansalaisuuden, tytär taas Britannian, ja syynä on brexit

  10. 10

   Tutkimus: Suhtautuminen rikollisuuteen tiukkeni eduskunnassa 1990-luvulla, Sulo Aittoniemi erottui tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  7. 7

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää