Kaupunki

Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

Keskiviikkona koko kauppakeskuksen on määrä olla normaalisti auki. Jos epäilet tartuntaa, ota aina ensin yhteys puhelimitse terveyskeskukseen tarkempia ohjeita varten.

Kauppakeskus Ison Omenan ylimmän kerroksen palvelutori ja terveyskeskus suljettiin tiistaina alkuillasta tuhkarokkoepäilyn vuoksi. Kauppakeskus sijaitsee Matinkylässä Espoossa.

Tartuntaepäilystä ilmoitti kauppakeskuksen palvelutorilla toimiva terveyskeskus. Tuhkarokkoepäily koskee yhtä terveysaseman asiakasta. Tartuntaepäily todettiin kello viiden jälkeen iltapäivällä.

”Ihan yleisohje tällaisessa tarttuvassa taudissa, kuten tuhkarokko on, että kun tulee edes epäily, niin silloin toimimme sen mukaisesti kuin olisi tauti ja siksi toimenpiteet kuulostaa järeiltä”, kertoo Espoon terveyspalveluiden johtaja Sanna Svahn HS:lle.

”Kun terveysaseman asiakkaalla on ollut epäily, niin on tyhjennetty palvelutorin alue, missä tämä terveysasema sijaitsee.”

Svahnin mukaan keskiviikkona tai viimeistään torstaina laboratoriotulosten valmistuttua selviää, onko kyseessä tuhkarokko vai ei.

Svahnin mukaan palvelutorilla olleilta otettiin yhteystiedot, jotta heitä voidaan informoida tarvittaessa.

”Jos tämä on tuhkarokkoa, niin sitten mennään ihan tartuntatautiprosessin mukaisesti.”

Ison Omenan palvelutori on kiinni vain tiistai-illan. Keskiviikkoaamulla kauppakeskuksen palvelutori palvelee Svahnin mukaan normaalisti.

”Eristysohje on kaksi tuntia, mutta kun ollaan jo illassa, niin on päätetty, että se [palvelutori] on illan kiinni.”

Tammikuussa kerrottiin espoolaisesta aikuisesta, jolla todettiin tuhkarokko. Viime aikoina on kirjoitettu myös rokottamattomien lapsien tuhkarokoista. Viime vuonna tuhkarokkoon sairastui ainakin 15 suomalaista, mikä moninkertaisesti aiempiin vuosiin verrattuna.

”Näkemykseni terveyspalvelujen johtajana on se, että nämä rokotukset on tosi tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimia tarttuvien tautien leviämisen estämiseksi”, Svahn painottaa.

Ison Omenan terveysaseman toiminnasta vastaava kehittämispäällikkö Elina Jaakovlew-Markus kertoo, että terveysasemien päivystysnumeroon on tullut illan mittaan yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat olleet kauppakeskuksessa.

Hän muistuttaa, että jos epäilee sairastavansa tuhkarokkoa, niin ei tule suoraan lähteä terveysasemalle, vaan soittaa ensin.

”Annetaan täältä sitten ohjeita”, Jaakovlew-Markus sanoo.

Kauppakeskuksessa tuhkarokkoepäillyn kanssa samaan aikaan olleita kiinnostaa, mitä reittiä henkilö, on tullut Ison Omenan palvelutorilla sijaitsevalle terveysasemalle ja onko hän käynyt esimerkiksi kirjastossa lukemassa kirjoja tai lehtiä ennen vastaanotolle hakeutumista, mutta Jaakovlew-Markus ei pystynyt vahvistamaan muuta kuin sen, että hän on ollut terveysasemalla.

Palvelutori suljettiin varotoimenpiteenä, ja koska epäily havaittiin virka-ajan jälkeen, tilanteessa konsultoitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystävää infektiolääkäriä.

Tuhkarokkoepäilystä kertoi ensimmäisenä Yle.

Fakta

Näin toimit, jos epäilet tartuntaa


 Ryhdy toimiin, jos epäilet altistuneesi tuhkarokolle, et ole varma rokotustaustastasi tai matkustat alueelle, jossa esiintyy tuhkarokkoa.

 Tarkista, onko suojasi kunnossa. Jos olet sairastanut tuhkarokon, et tarvitse rokotetta. Kaksi MPR-rokotetta tuhkarokkoa vastaan antaa hyvän suojan.

 Jos sinulle ilmaantuu tuhkarokkoon sopivia oireita, ota aina ensin yhteys puhelimitse omaan terveyskeskukseesi tarkempia ohjeita varten.

Lähde: Hus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  8. 8

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  8. 8

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää