Kaupunki

Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen miehen muuttumista

Murhasta epäilty 34-vuotias helsinkiläinen mies ampui itsensä poliisin kiinnioton yhteydessä.

Poliisi on saanut valmiiksi tutkinnan viime heinäkuussa Sipoon Söderkullassa tapahtuneesta teloitustyylisestä murhasta.

Tutkinnan aikana poliisi tuli vakuuttuneeksi siitä, että henkirikoksen tekijä on 34-vuotias helsinkiläinen Mikko Loimula. Uhrin alaisena työskennellyt mies teki itsemurhan, kun poliisi rynnäköi hänen asuntoonsa puolitoista viikkoa murhan jälkeen.

Koska jutussa ei ole muita epäiltyjä, tutkinnanjohtaja Mikko Minkkinen on tehnyt päätöksen tutkinnan lopettamisesta. Samalla jutun esitutkintapöytäkirjat tulivat julkisiksi.

HS julkaisee tekijän nimen, koska murhasta annettavat tuomiot ovat yli kahden vuoden mittaisia.

Poliisin esitutkinta viittaa vahvasti siihen, että kyseessä oli tarkasti ja kylmäverisesti suunniteltu murha. Epäilty oli seurannut uhriaan yli kaksi kuukautta.

Loimula oli asentanut uhrin autoon seurantalaitteet, joita hän on ohjaillut kännykän avulla. Poliisitutkinnan perusteella laite on ollut kiinni uhrin autossa 8. kesäkuuta 2018 alkaen. Laitteet poistettiin autosta heti murhan jälkeen 23. heinäkuuta.

Loimulan kännykästä löytyi viestejä, jotka liittyivät seurantalaitteiden ohjaukseen. Tällaisia viestejä oli yli vuoden ajalta.

Uhri oli 49-vuotias mies. Hän oli Loimulan entinen esimies työeläkeyhtiö Ilmarisessa. Loimula oli katkeroitunut siitä, että hän koki saavansa huonompaa palkkaa kuin muut.

Tämän hän ilmaisi selvästi sähköpostissa, jonka hän lähetti esimiehelleen helmikuussa 2016, kun hän oli irtisanoutumassa yhtiöstä epäreiluksi kokemansa kohtelun takia. Sähköpostissa hän ilmoitti myös olevansa tyytymätön esimieheensä.

Henkirikos tapahtui uhrin kotona. Miestä oli ammuttu päähän. Perheenjäsen löysi uhrin kuolleena makuuhuoneesta kädet ja jalat sidottuina.

Murhan lisäksi poliisi tutki kahta muutakin rikosepäilyä.

Loimula ampui 2. elokuuta 2018 oven läpi kohti poliisia, kun poliisi oli rynnäköimässä hänen asuntoonsa Helsingin Kaartinkaupungissa. Tätä tutkittiin murhan yrityksenä.


Loimulaa ei saatu kiinni, vaan hän ampui itsensä asuntonsa keittiössä. Hänellä oli useita luvallisia aseita.

Tutkinnan aikana paljastui Loimulan seurailleen toistakin kollegaansa. Hänen epäiltiin suunnitelleen kollegansa murhaa, ja tätä tutkittiin törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluna.

Loimulan epäillään asentaneen myös tämän miehen autoon seurantalaitteen. Tätä alettiin epäillä, koska uhrin kännykkä paikantui usein samoihin paikkoihin kuin kaksi Loimulan liittymää.

Poliisi tarkasti uhrin auton, ja sen takapuskurin takaa löytyi kaksi mustaa laitetta.


Seurannan kohde oli ollut samassa tiimissä Loimulan kanssa noin kolmen vuoden ajan. Miehen mukaan hänellä ei ollut merkittäviä erimielisyyksiä Loimulan kanssa, mutta joskus väittelyt saattoivat päättyä siihen, että Loimula ”huusi naama punaisena”.

Mies kuvaili työpaikkaansa todella mukavaksi, mutta poikkeuksena oli Loimula. Häntä mies kuvaili ”aavistuksen poikkeavaksi”.

”Hänen mielialansa saattoivat vaihdella paljonkin. Varsinkin siinä loppuvaiheessa eli ennen irtisanoutumistaan Mikko oli kiukkuinen ja saattoi hermostua ulospäin katsottuna hyvinkin pienistä asioista”, mies kuvaili.

”Mikko oli sosiaalisesti aika hämärä tapaus ja vaikutti, että hän oli lukenut kirjasta, miten ihmisen pitää käyttäytyä. Hänen tunteitaan oli vaikea lukea. Suuttumuksen hänessä kyllä näki, mutta muuten hänestä ei ottanut selvää.”

Miehen mukaan Loimula oli suuttunut esimerkiksi siitä, että työkaverit olivat naureskelleet MV-lehdelle.

Mies kertoi, että Loimula olisi halunnut esimiestehtäviin ja että tällä oli kouluttava asenne muita kohtaan.

”Hän myös haki meistä muista verotustietoja ja käytti niitä omissa palkkaneuvotteluissaan.”

Loimulan irtisanoutumiseen ei ollut mitään selkeää syytä.

”Mikko varmaan vain kuvitteli, että hän voi mennä seuraavaan duuniin sitten, kun hän haluaa. Hän taisi ajatella, että häntä ei arvosteta ja hän lähtee parempiin hommiin, mutta sitten niitä ei tainnutkaan olla tarjolla.”

Mies arveli, että Loimula ei pitänyt hänestä, mutta hän ei kuitenkaan osannut epäillä työkaverinsa suunnittelevan hänen vahingoittamistaan.

”Onhan tämä nyt aika karmivaa”, mies kommentoi kuulusteluissa autoonsa asennettuja seurantalaitteita.

Yksi Loimulan ystävistä kuvaili kuuluisteluissa miestä luotettavaksi, lojaaliksi ja hyväksi ystäväksi. Miehen mukaan Loimula koki olevansa työpaikkakiusattu, ja tämän takia hän päätyi sanomaan itsensä irti.

”Yritin sanoa, että senkun roikut siellä tai vaihdat yksikköä, menet italialaiseen lakkoon, mutta tämä ei ollut Mikon mielestä rehellistä toimintaa. Mikolla on hyvin voimakas oikeudentaju ja hän halusi toimia suoraselkäisesti.”

Irtisanoutumisensa jälkeen Loimula vaikutti vapautuneelta ja kävi muun muassa patikoimassa, ystävä jatkoi. Mikään ei viitannut koston hautomiseen.

Murhan jälkeen ystävä puhui Loimulan kanssa puhelimessa. Silloin mies vaikutti pirteältä ja rauhalliselta.

”Kesä-heinäkuussa on pakosti tapahtunut jotain, koska tilanne Mikon kohdalla kärjistyi näin dramaattisesti. Hän oli positiivinen ja optimistinen tulevaisuudestaan, ja sitten hän päätyi tällaiseen tuomittavaan, kohtuuttomaan ratkaisuun, joka ei 15 vuoden tuntemuksella ole millään lailla hänen luonteelleen ominaista”, ystävä sanoi.

Loimula oli murhan jälkeen erään toisen ystävänsä mökillä. Viikonloppu sujui rauhallisesti, eikä ystävä huomannut mitään erityistä.

Ystävä kuvaili Loimulaa matemaattisesti äärimmäisen lahjakkaaksi, mutta totesi, että tämä pystyi peittämään tunteensa. Loimula oli kylmäpäinen ja määrätietoinen.

”Uskoisin, että Mikko on laskelmoinut senkin asian niin, että jos hän kaikesta huolimatta jää poliisille kiinni tästä teosta, niin hän ei lähde vankilaan vaan surmaa itsensä.”

Ystävä oli aiemmin antanut Loimulalle lainaan pistoolin äänenvaimentimen. Molemmilla oli samanlaiset aseet.

Aseen ja äänenvaimentimen kanssa Loimula oli ollut toisen kaverinsa mökillä juuri ennen murhaa. Siellä kaverukset olivat ampuneet läheisellä hiekkakuopalla useilla erilaisilla aseilla.

Kolmas kaveri kertoi, että Loimulalla oli jonkin verran vainoharhaisia ajatuksia, ja hänestä tuli lopuksi raskasta seuraa.

Miehen mukaan Loimula oli esimerkiksi ostanut Digestive-keksejä ja tonnikalaa kuukauden tarpeiksi, koska hän pelkäsi länsimaisen talousjärjestelmän romahtavan.

Pakolaiset Loimula koki uhaksi. Hän kävi itse tarkkailemassa pakolaiskeskuksen lähellä, millaisia ihmisiä sinne tulee.

Loimula koki myös Venäjän isona uhkana ja arveli, että Venäjä saattaa rahoittaa maahanmuuttovastaista Suomi ensin -leiriä Rautatientorilla saadakseen Suomeen kuohuntaa, ystävä kertoi.

Tämä ystävä huolestui huomattuaan mediasta, että Loimulan entinen esimies on murhattu.

”Mikossa oli tiettyä ehdottomuutta, aseharrastus ja se, kuinka vihainen hän osasi olla. Huolestuin, että Mikko liittyisi siihen jotenkin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  8. 8

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  8. 8

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää