Kaupunki

Nurmijärvi lähetti muistisairaan Raili Ruostekosken, 79, sakkoakin saaneeseen hoitokotiin Espooseen – Nyt hoitokoti suljetaan ja Ruostekoski joutuu aloittamaan taas uuden elämän

Matinkylässä sijaitseva hoivakoti oli pitkään tehovalvonnassa. Ongelmat alkoivat Mikevan aikaan, eikä uusi omistaja Attendo saanut tilannetta parantumaan. Nyt Attendo on päättänyt sulkea kannattamattoman hoivakodin ja asukkaiden on muutettava.

Helmikuussa Janne Ruostekosken muistisairas äiti joutui pikavauhtia muuttamaan hoivakodista Espoon Matinkylästä, jonka toiminnassa on toistuvasti ilmennyt ongelmia.

Hoitokoti menee nyt kiinni, koska viranomaiset menettivät luottamuksensa paikkaan useiden reklamaatiokierrosten jälkeen eivätkä halunneet enää lähettää sinne vanhuksia. Tämä taas johti siihen, että Attendo päätti lopettaa yksikön toiminnan.

Aiemmin Mikevan Helmi -niminen, vuonna 2017 Attendolle siirtynyt ja siitä lähtien Espoonhelmi-nimellä toiminut hoivakoti on ollut toistuvien ongelmien takia jo pitkään Espoon kaupungin tehovalvonnassa.

Hoivakodin ongelmista huolimatta nurmijärveläinen vanhus sijoitettiin kyseiseen paikkaan. Tätä Janne Ruostekosken on vaikea sulattaa, sillä 79-vuotiaalle äidille tulee lyhyen ajan sisällä taas muutto. Ruostekoski on äitinsä edunvalvoja. Hänen mielestään äiti olisi alun perin pitänyt sijoittaa hoivakotiin, jossa asiat ovat kunnossa, jolloin tätä tuoreinta muuttoa ei tarvittaisi ollenkaan.

”Miten on mahdollista, että Nurmijärvi on jatkanut palvelujen ostamista hoitokodista, jonka Espoo on todennut espoolaisille kelvottomaksi?” Ruostekoski kysyy.

”Hoitokodin ongelmat tulivat yllätyksenä, enkä ollut valituksista tai valvonnasta tietoinen.”

Ruostekoski ihmettelee, miksi hänen äitinsä sijoitettiin paikkaan, jonka ongelmat olivat tiedossa.

Raili Ruostekoski asui Nurmijärven Klaukkalassa lähes 45 vuotta. Kun hänen puolisonsa vuoden 2016 joulukuussa kuoli, Alzheimerin tautia sairastava Raili siirrettiin vuodeosastolle Nurmijärven terveyskeskukseen.

Vuoden 2017 toukokuussa Janne Ruostekosken äiti siirrettiin hoivakotiin Espoon Matinkylään.

Paikaksi valikoitui Espoo kahdesta syystä. Siksi, että Nurmijärvellä oli paikoista pulaa ja siksi, että Ruostekosken äidin espoolainen sisko pääsisi helposti vierailemaan hoivakodissa, sillä Ruostekoski asuu itse ulkomailla.

 

Hoivakodille on annettu neljä reklamaatiota.

Espoon vanhusten pitkäaikaishoidon päällikkö Elina Kylmänen vahvistaa, että kyseisellä paikalla on ollut jo pitkään ongelmia ja se on ollut Espoon kaupungin tehovalvonnassa.

Pyyntitiellä Matinkylässä sijaitseva 54-paikkainen hoivakoti toimi aiemmin nimellä Mikevan Helmi. Nimi vaihtui sen jälkeen, kun Attendo osti kilpailijansa Mikevan. Yrityskaupasta kerrottiin vuoden 2017 toukokuussa. Mikevan Helmi siirtyi Attendolle 1. marraskuuta 2017.

Kylmäsen mukaan hoivakodille on annettu neljä reklamaatiota kesäkuun 2016 ja lokakuun 2017 välillä. ”Kolmannen reklamaation yhteydessä on tullut myös sakkoa”, Kylmänen toteaa.

Espoo on siis vaatinut korvauksia sopimusrikkomuksista. Kylmäsen mukaan ongelmia on ollut muun muassa lääkehoidossa ja lääkehoitoluvissa, hygieniassa ja siisteydessä.

Kylmänen kertoo, että vuoden 2017 alusta lähtien Espoo ei ole enää sijoittanut hoivakotiin uusia asiakkaita.

Espoon kaupunki luopui lopulta yhteistyöstä hoivakodin kanssa ”liian pitkään jatkuneiden olennaisten laatupoikkeamien” vuoksi marras–joulukuussa 2017.

Espoolaisille asukkaille tarjottiin paikkaa Espoossa sijaitseviin muihin hoivakoteihin. Kaupunki ei voinut suositella asukkaiden jäämistä yksikköön, mutta mahdollisti palvelusetelivaihtoehdon niille asukkaille, jotka kaikesta huolimatta halusivat jäädä yksikköön.

Kylmäsen mukaan epäkohdista on myös tiedotettu muille kunnille, myös Nurmijärvelle.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän palvelujohtaja Erja Pentti ei ota kantaa yksittäistapaukseen mutta kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

”Aina tieto ei toivotulla tavalla valitettavasti saavuta sijoituspäätöksiä tekeviä, vaikka näin ei tietenkään pitäisi käydä”, palvelujohtaja Pentti sanoo.

”Kyllähän ajatus on, että jos maantieteellisestä sijaintikunnasta tulee tieto ongelmista johonkin meidän jäsenkuntaan, niin emmehän me silloin sinne sijoita.”

Tämän vuoden tammikuussa Attendo tiedotti hoivakodin asiakkaille ja heidän läheisilleen, että Espoonhelmen hoivakodissa on ollut hyvin vähän asiakkaita Espoon kaupungin puitesopimuksen purkamisen jälkeen.

”Tilanne ei ole toimenpiteistämme huolimatta kehittynyt niin, että toiminta olisi nykyisellään kannattavaa. Asukasmäärä on pudonnut noin neljäsosaan talon kapasiteetista, ja asukasmäärän lisääminen on erittäin haastavaa”, kirjoitti Attendon aluejohtaja Simo Saaranen asiakkaille ja heidän läheisilleen suunnatussa kirjeessä.

Yt-neuvottelut saatiin päätökseen maanantaina 18. helmikuuta. Hoivakodin toiminta on tarkoitus lakkauttaa jo 28. helmikuuta mennessä.

Palvelujohtaja Pentin mukaan on harvinaista, että valvontakäynnit johtavat siihen, että toimipiste ajetaan alas.

”Usein toimipiste petraa hommaansa, kun teemme tihennettyä valvontaa. Kun huomaamme, että asiat ovat alle sovitun tason, niin tavallisesti uusia asukkaita ei sijoiteta, mutta usein siellä jo olevat jatkavat paikassa, koska ovat sinne kotiutuneet.”

Pentin mielestä vanhusten hoivakotien valvontaa pitäisi huomattavasti lisätä ja käsittelyaikoja nopeuttaa.

”Henkilökohtaisesti olen erittäin helpottunut, että tämä kokonaisuus [ongelmat vanhustenhoidossa] tuli näin esiin, koska kunnat ovat olleet aika yksin tässä, kun jotain yksikköä aletaan tiukemmin valvomaan”, Pentti sanoo.

”Perälauta valvontaan tulee avin [aluehallintoviraston] puolelta, mutta sielläkin on resurssit niin kertakaikkisen tiukassa, että on ihan sääntö, että valvontaraportin saamisessa menee vähintään puoli vuotta, kun tuki avilta pitäisi saada huomattavasti nopeammin.”

Janne Ruostekoski kertoo, että omaisen näkökulmasta Espoonhelmen ongelmat ovat näkyneet muun muassa niin, että hoitajat ovat vaihtuneet, hoivakodista on pidetty huonosti yhteyttä, astmalääkkeen ottaminen on joskus jätetty muistisairaan omalle vastuulle ja Railille on ostettu numeron 39 lenkkitossut, vaikka jalan koko on 36.

”Sulku-uhan alla ongelmat ovat vain kärjistyneet.”

Ruostekoski kertoo, että hänen äitinsä muutti uuteen hoivakotiin Helsingin Pikku Huopalahteen tällä viikolla.

”Raili alkoi vasta viime kuukausina sopeutua Matinkylän hoitokotiin, ja muutos tulee olemaan vaikea.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  8. 8

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  9. 9

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää