Kaupunki

Espoolaispoliitikot eivät luopuneet liha-aterioistaan

Valtuusto kaatoi maanantai-iltana äänin 25–48 aloitteen, jossa ehdotettiin kasvis- ja kalaruokaan siirtymistä valtuuston luottamushenkilöiden kokouksissa.

Espoon kaupunginvaltuusto kaatoi maanantai-iltana kokouksessaan aloitteen, jossa ehdotettiin kasvis- ja kalaruokaan siirtymistä valtuuston luottamushenkilöiden kokouksissa.

Aloite kaatui äänin 25 puolesta ja 48 vastaan. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Aloitteen kaataneet espoolaispoliitikot ottivat päätöksellään eri suunnan kuin naapurikaupunki Helsingin poliitikot. Helsingin kaupunginvaltuustossa linjattiin helmikuussa, että koko kaupungin organisaatiossa eli esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa pyritään lihan- ja maidonkulutuksen puolittamiseen seuraavan kuuden vuoden aikana.

Espoon valtuustoaloitteessa oli kyse huomattavasti pienemmän mittaluokan asiasta eli valtuutetuista itsestään ja virkamiehistä.

Lue myös: Mehevä riita valtuustossa: Helsinki aikoo puolittaa lihansyönnin ja maidonjuonnin

Kasvisruoka-aloite sai aikaan valtuustoillan kiivaimman ja varsin värikkääksi äityneen keskustelun.
Aloitteen teki Jaana Wessman (vas) yhdessä 23 muun valtuutetun kanssa. Wessman kertoi valtuustopuheenvuoronsa aluksi, ettei itse ole kasvissyöjä, vaan kasvispainotteisen ruokavalion noudattaja.

”Jos me halutaan torjua ilmastonmuutoksen haittoja niin, että meillä edelleen on jättää jonkinlainen maapallo meidän lapsenlapsille, meidän on vähennettävä liha- ja maitotuotteiden kulutusta. Tämä on täysin kiistaton fakta, josta ei toivottavasti tarvitse enää vuonna 2019 alkaa käymään vääntöä Espoon valtuustossa”, Wessman sanoi puheenvuorossaan.

Hän ja muut aloitetta kannattaneet korostivat, että kyseessä on symbolinen teko ja esimerkin näyttäminen muille. Ruoan tuotanto on liikenteen ja asumisen ohella keskeisimpiä ilmastopäästöjen aiheuttajia.

Espoo on ilmoittanut haluavansa olla Euroopan kestävin kaupunki. Kaupunginvaltuusto on jo aiemmin päättänyt kasvisruoan osuuden lisäämisestä kaupungin ateriapalveluissa.

”Olisi aika erikoista, jos tämä linjaus ei koskisi meitä luottamushenkilöitä”, valtuutettu Tiina Elo (vihr) kommentoi.

Aloitteessa huomautetaan, että Espoo on ensimmäisenä kaupunkina maailmassa allekirjoittanut YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäsopimuksen. Lisäksi mainitaan, että valtuustokauden tavoitteeksi on asetettu hiilineutraali Espoo vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä valtuuston aterioilla on tarjolla vuorokuukausin joko lihaa tai kalaa lisäkkeineen ja satunnaisesti kasvisruokaa niille, jotka eivät ole ilmoittaneet erityisruokavalioista.

Aloite sai kovaa kritiikkiä etenkin perussuomalaisten ja sinisten edustajilta, mutta myös kokoomuksesta ja keskustan leiristä.

”Kyllä ihmetyttää, että mitä punavihreillä on nautoja ja sikoja vastaan? Palautusehdotus on ilmastohysteriaa, oman kilven ja sielun kiillotusta kun ei ole mitään syvällisempää aatetta kuin maailmanlopun pelkääminen”, sanoi Simon Elo (sin).
Timo Soini (sin) vertasi aloitetta kommunismiin ja fasismiin.

”Vastustan palautusta, koska en hyväksy minkään sortin diktatuuria, en ruokadiktatuuria, en fasismia, en kommunismia. Vastustan aloitetta, koska se minun mielestäni edustaa mielipidediktatuuria”, hän sanoi.

Myös Hanna Konttas (kok) ilmoitti, ettei kannata aloitetta. Kokoomus on Espoon valtuuston suurin ryhmä.

”Pelkkään kasvisruokaan siirtyminen valtuuston kokouksissa olisi ilmastovaikutuksiltaan mitätön päätös. Se on silkkaa moraaliposeerausta. Olisin valmis luopumaan kokoustarjoiluista kokonaan.”

Konttas huomautti, ettei kuitenkaan tee aloitetta kokoustarjoiluista luopumisesta, koska ruokahetkillä on parhaimmillaan ”suuri sosiaalinen merkitys”.

”Minä en halua olla Espoon valtuustossa sanelemassa, mitä muut saa syödä, enkä halua ottaa täällä sellaisia ohjeita vastaan”, Konttas jatkoi.

Keskustan Yrjö Rossi vähätteli Suomen merkitystä ilmastotaistelussa.

”Meidän pitää muistaa, että varsinainen ilmaston huononemisen estäminen tehdään USA:ssa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Venäjällä, Ukrainan aroilla ja niin edespäin. Mutta olkaamme edelläkävijöitä ja näyttäkäämme muulle maailmalle, että jos he tulevat Suomen tasolle, niin sillä saadaan todella paljon aikaiseksi.”

Valtuuston toiseksi suurimmassa ryhmässä vihreissä ihmeteltiin nuivaa suhtautumista aloitteeseen.

”Kaupungit ovat avainasemassa, kun ilmastonmuutosta pysäytetään. Tässä valtuustoaloitteessa on kyse vain muutamasta ateriasta vuodessa. Tämä on meille mahdollisuus näyttää, että kyllä Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ollaan perillä siitä, miten isosta ja perustavanlaatuisesta asiasta ilmastokriisissä on kyse ”, kommentoi Saara Hyrkkö (vihr).

Hän muistutti Yrjö Rossia siitä, että suomalaiset kuluttavat tällä hetkellä reilusti yli laskennallisten luonnonvarojen.

”Alan olla aika kyllästynyt siihen ajatukseen, että joku muu jossain muualla joskus myöhemmin korjaa nämä ongelmat”, Hyrkkö sanoi.

Valtuusto hylkäsi maanantaina illalla myös Hyrkön ehdotuksen, jossa kasvisruoka olisi ollut jatkossa kokoustarjoilussa oletus, eli liharuokaa olisi pitänyt pyytää erikseen. Ehdotus kaatui äänin 29–39.
Valtuutetuille lähetettiin aiemmin marras-joulukuussa kysely, jossa tiedusteltiin kolmesta kokoustarjoiluvaihtoehdoista mieluisinta. Kysely lähetettiin kaikille 75 valtuutetulle, ja heistä 63 vastasi.

Vastanneista viidennes toivoi, että kokouksissa tarjottaisiin vain kasvisruokaa. Kasvis- ja kalaruokia toivoi 31,7 prosenttia ja kasvis-, kala- ja liharuokia 47,6 prosenttia vastanneista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  2. 2

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  3. 3

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Osakkeet kallistuivat Yhdysvalloissa uuteen ennätykseen, ja siihen on ainakin kolme syytä

  5. 5

   Mitä sinä näet tässä kuvassa? Omituisen muotoinen puu riemastuttaa vääräleukoja Vuosaaressa

  6. 6

   Lapsia vilisevälle kadulle ilmestyi 80 kilometrin ”nopeusrajoitus” keskellä Helsinkiä

  7. 7

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  9. 9

   Stockmann antoi tulos­varoituksen, yhtiön osake syöksyy pörssissä

  10. 10

   Poliisi epäilee miehen murhanneen avovaimonsa Lahdessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Romanimiehiä ei päästetty ravintolaan Helsingissä – Tapahtumat tallentuivat videolle

  2. 2

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thronesin toinen jakso tarjosi todella suuren paljastuksen ja hienoja tunteellisia hetkiä

  4. 4

   Arabiemiraateista kotoisin oleva nainen heräsi koomasta 27 vuoden jälkeen

  5. 5

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  6. 6

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  7. 7

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  8. 8

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Esperi Care sai Valviralta poikkeuksellisen määräyksen: Vanhustenhoidon epäkohdat kuntoon kaikissa yksiköissä, aikaa heinäkuun loppuun

  10. 10

   Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  9. 9

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää