Kaupunki

Espoolaispoliitikot eivät luopuneet liha-aterioistaan

Valtuusto kaatoi maanantai-iltana äänin 25–48 aloitteen, jossa ehdotettiin kasvis- ja kalaruokaan siirtymistä valtuuston luottamushenkilöiden kokouksissa.

Espoon kaupunginvaltuusto kaatoi maanantai-iltana kokouksessaan aloitteen, jossa ehdotettiin kasvis- ja kalaruokaan siirtymistä valtuuston luottamushenkilöiden kokouksissa.

Aloite kaatui äänin 25 puolesta ja 48 vastaan. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Aloitteen kaataneet espoolaispoliitikot ottivat päätöksellään eri suunnan kuin naapurikaupunki Helsingin poliitikot. Helsingin kaupunginvaltuustossa linjattiin helmikuussa, että koko kaupungin organisaatiossa eli esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa pyritään lihan- ja maidonkulutuksen puolittamiseen seuraavan kuuden vuoden aikana.

Espoon valtuustoaloitteessa oli kyse huomattavasti pienemmän mittaluokan asiasta eli valtuutetuista itsestään ja virkamiehistä.

Lue myös: Mehevä riita valtuustossa: Helsinki aikoo puolittaa lihansyönnin ja maidonjuonnin

Kasvisruoka-aloite sai aikaan valtuustoillan kiivaimman ja varsin värikkääksi äityneen keskustelun.
Aloitteen teki Jaana Wessman (vas) yhdessä 23 muun valtuutetun kanssa. Wessman kertoi valtuustopuheenvuoronsa aluksi, ettei itse ole kasvissyöjä, vaan kasvispainotteisen ruokavalion noudattaja.

”Jos me halutaan torjua ilmastonmuutoksen haittoja niin, että meillä edelleen on jättää jonkinlainen maapallo meidän lapsenlapsille, meidän on vähennettävä liha- ja maitotuotteiden kulutusta. Tämä on täysin kiistaton fakta, josta ei toivottavasti tarvitse enää vuonna 2019 alkaa käymään vääntöä Espoon valtuustossa”, Wessman sanoi puheenvuorossaan.

Hän ja muut aloitetta kannattaneet korostivat, että kyseessä on symbolinen teko ja esimerkin näyttäminen muille. Ruoan tuotanto on liikenteen ja asumisen ohella keskeisimpiä ilmastopäästöjen aiheuttajia.

Espoo on ilmoittanut haluavansa olla Euroopan kestävin kaupunki. Kaupunginvaltuusto on jo aiemmin päättänyt kasvisruoan osuuden lisäämisestä kaupungin ateriapalveluissa.

”Olisi aika erikoista, jos tämä linjaus ei koskisi meitä luottamushenkilöitä”, valtuutettu Tiina Elo (vihr) kommentoi.

Aloitteessa huomautetaan, että Espoo on ensimmäisenä kaupunkina maailmassa allekirjoittanut YK:n kestävän kehityksen edelläkävijäsopimuksen. Lisäksi mainitaan, että valtuustokauden tavoitteeksi on asetettu hiilineutraali Espoo vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä valtuuston aterioilla on tarjolla vuorokuukausin joko lihaa tai kalaa lisäkkeineen ja satunnaisesti kasvisruokaa niille, jotka eivät ole ilmoittaneet erityisruokavalioista.

Aloite sai kovaa kritiikkiä etenkin perussuomalaisten ja sinisten edustajilta, mutta myös kokoomuksesta ja keskustan leiristä.

”Kyllä ihmetyttää, että mitä punavihreillä on nautoja ja sikoja vastaan? Palautusehdotus on ilmastohysteriaa, oman kilven ja sielun kiillotusta kun ei ole mitään syvällisempää aatetta kuin maailmanlopun pelkääminen”, sanoi Simon Elo (sin).
Timo Soini (sin) vertasi aloitetta kommunismiin ja fasismiin.

”Vastustan palautusta, koska en hyväksy minkään sortin diktatuuria, en ruokadiktatuuria, en fasismia, en kommunismia. Vastustan aloitetta, koska se minun mielestäni edustaa mielipidediktatuuria”, hän sanoi.

Myös Hanna Konttas (kok) ilmoitti, ettei kannata aloitetta. Kokoomus on Espoon valtuuston suurin ryhmä.

”Pelkkään kasvisruokaan siirtyminen valtuuston kokouksissa olisi ilmastovaikutuksiltaan mitätön päätös. Se on silkkaa moraaliposeerausta. Olisin valmis luopumaan kokoustarjoiluista kokonaan.”

Konttas huomautti, ettei kuitenkaan tee aloitetta kokoustarjoiluista luopumisesta, koska ruokahetkillä on parhaimmillaan ”suuri sosiaalinen merkitys”.

”Minä en halua olla Espoon valtuustossa sanelemassa, mitä muut saa syödä, enkä halua ottaa täällä sellaisia ohjeita vastaan”, Konttas jatkoi.

Keskustan Yrjö Rossi vähätteli Suomen merkitystä ilmastotaistelussa.

”Meidän pitää muistaa, että varsinainen ilmaston huononemisen estäminen tehdään USA:ssa, Kiinassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Venäjällä, Ukrainan aroilla ja niin edespäin. Mutta olkaamme edelläkävijöitä ja näyttäkäämme muulle maailmalle, että jos he tulevat Suomen tasolle, niin sillä saadaan todella paljon aikaiseksi.”

Valtuuston toiseksi suurimmassa ryhmässä vihreissä ihmeteltiin nuivaa suhtautumista aloitteeseen.

”Kaupungit ovat avainasemassa, kun ilmastonmuutosta pysäytetään. Tässä valtuustoaloitteessa on kyse vain muutamasta ateriasta vuodessa. Tämä on meille mahdollisuus näyttää, että kyllä Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa ollaan perillä siitä, miten isosta ja perustavanlaatuisesta asiasta ilmastokriisissä on kyse ”, kommentoi Saara Hyrkkö (vihr).

Hän muistutti Yrjö Rossia siitä, että suomalaiset kuluttavat tällä hetkellä reilusti yli laskennallisten luonnonvarojen.

”Alan olla aika kyllästynyt siihen ajatukseen, että joku muu jossain muualla joskus myöhemmin korjaa nämä ongelmat”, Hyrkkö sanoi.

Valtuusto hylkäsi maanantaina illalla myös Hyrkön ehdotuksen, jossa kasvisruoka olisi ollut jatkossa kokoustarjoilussa oletus, eli liharuokaa olisi pitänyt pyytää erikseen. Ehdotus kaatui äänin 29–39.
Valtuutetuille lähetettiin aiemmin marras-joulukuussa kysely, jossa tiedusteltiin kolmesta kokoustarjoiluvaihtoehdoista mieluisinta. Kysely lähetettiin kaikille 75 valtuutetulle, ja heistä 63 vastasi.

Vastanneista viidennes toivoi, että kokouksissa tarjottaisiin vain kasvisruokaa. Kasvis- ja kalaruokia toivoi 31,7 prosenttia ja kasvis-, kala- ja liharuokia 47,6 prosenttia vastanneista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä – Nyt kysyntää on hellyyssessioille, joihin ei kuulu seksiä lainkaan

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tuli ihan paha mieli, kun ihmiset ostivat ylihintaisia asuntoja huonolta paikalta”, kertoo rakennusliikkeen johtaja kokemattomista sijoittajista

   Tilaajille
  3. 3

   Anni Sinnemäellä on harvojen tuntema erityinen suhde Itäkeskukseen, joka pian mullistuu hänen johdollaan täysin

  4. 4

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  5. 5

   Suomi elää jauhelihalla ja lehmänmaidolla – kartat näyttävät, miksi ilmastoraporttien ruokavaatimusten toteutuminen on vaikeaa

   Tilaajille
  6. 6

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  7. 7

   Suomalaisten elämäntapa on kestämätön

  8. 8

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  9. 9

   Armeija haluaa uhrata pahimmissa taisteluissa vain osan sotilaista, George Clooneyn uusi sarja paljastaa yleismaailmallisen kaavan

   Tilaajille
  10. 10

   Pahimmillaan ihminen voi päätyä naimisiin tahtomattaan, koska ei uskalla sanoa, että mieli muuttui – Kehtaamattomuus on monen suomalaisen ongelma, mutta siitä voi opetella pois, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  9. 9

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  5. 5

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää