Kaupunki

Tapiolan bussiterminaali avataan maanantaina – Lopputulos on poikkeuksellisen upea, espoolaiset hykertelevät

Kaikki Tapiolan bussit ja henkilöautot pääsevät takaisin Merituulentielle.

Ensi maanantaina päättyy tapiolalaisten pitkä piina, kun bussit ja henkilöautot palaavat uudistetulle Merituulentielle. Katu on keskustakortteleissa pudotettu kuusi metriä vanhaa tasoaan alemmaksi.

Kuusi vuotta sitten autoliikenne katkesi Merituulentiellä ja alkoi valtavan ja syvän kuopan kaivaminen. Tapiolalaiset oppivat kestämään vaihtuvia liikennejärjestelyjä, purkutyömaita, melua ja pölyä.

Nyt moni tukittu kulkutie aukeaa jälleen ja Tapiola palaa suurelta osin normaalitilaan.

”Paitsi entistä ehompana”, vakuuttaa projektipäällikkö Miikka Hakari Espoon kaupungilta.

Espoon kaupungin sivuilla bussiterminaalia kehutaan suorastaan Suomen upeimmaksi. Lämpimät puupinnat antavat eloa väljälle odotustilalle, josta ihmiset pääsevät bussien lähtölaitureille tai kauppakeskus Ainoaan.

Pitkän hallinäkymän itäpäässä on lasiseinä, josta tilaan tulvii luonnonvalo.

Kaikki Tapiolaa palvelevat bussit siirtyvät ajamaan uuden bussiterminaalin kautta. Vaihto metroon nopeutuu ja helpottuu, kun Tapionaukion tilapäinen bussiaukio jää pois käytöstä.

Odotushallin rakenne on samankaltainen kuin Kampin terminaalissa. Lasiseinä erottaa matkustajat lähtölaitureista. Kun kuljettaja vapauttaa oven, matkustajat voivat siirtyä suoraan bussiin.


Bussikaistan takana häämöttää tukevien betonipylväiden ja metalliaidan rajaama Merituulentie, jota pitkin läpiajoliikenne huristaa ensi viikolla.

Ajokaistojen takana pilkottaa bussiterminaalin eteläinen odotushalli. Se on hieman lyhyempi kuin pohjoinen halli.

Ajatus on, että matkustajat jäävät pois bussista eteläisen hallin tulolaitureille. Sieltä he kävelevät kauppakeskuksen puolelle joko ylittämällä Merituulentien tilapäistä käytävää pitkin tai kulkemalla maan alla metroaseman kautta.

Tilapäinen kulkuväylä Merituulentien yli poistuu käytöstä puolen vuoden kuluttua, kun kauppakeskus Ainoan kolmas vaihe valmistuu. Silloin bussimatkustajat pääsevät suoraan odotushalleista liukuportaisiin ja kauppakäytävään, joka kulkee Merituulentien yli.

Tapiolan projektijohtaja Antti Mäkinen uskoo, että valtaosa vaihtomatkustajista kulkee Tapiolassa bussien ja metrojunien välillä, ei niinkään bussista toiseen. Bussiterminaalin valmistuminen avaa matkustajille käteviä kulkuväyliä kotimatkaa tai kauppareissua varten.


Valtaosa bussilinjoista lähtee kauppakeskuksen puoleisesta pohjoisesta bussiterminaalista.

Poikkeuksen tekevät seutubussit 550 ja 551 sekä Otaniemen ja Hyljelahden väliä kulkeva 111 ja yölinjat, joilla kaikilla on lähtölaiturit molemmin puolin Merituulentietä. Matkustajan pitää tietää, kumpaan suuntaan hän haluaa mennä näillä bussilinjoilla.

Lisäksi Tapiolan lähibussit 116 ja 119 lähtevät Merituulentien eteläpuolisesta laiturista.

Helsingin seudun liikenne (HSL) uskoo, että bussiterminaalin valmistuminen ja lippujärjestelmän vyöhykeuudistus lisäävät joukkoliikenteen käyttäjämääriä Tapiolassa. Parhaimmillaan Tapiolasta lähtee 80 bussia tunnissa.

Tapiolan uuden bussiterminaalin ja Merituulentien avautuminen on Espoossa niin iso juttu, että sitä juhlistetaan kahdesti: ensin maanantaina kansalaisten kakkukahveilla ja vielä lauantaina yleisellä kansanjuhlalla.

Syytä onkin. Yksityisten kiinteistönomistajien ja Espoon kaupungin yhteensä lähes miljardin euron rakennusohjelma on puolivälissä, ja sen tulokset alkavat näkyä katukuvassa. Summaan ei kuulu Tapiolan metroasema.

Tapiolan kokonaiskehitystä hidasti ensin se, että kiinteistöjen omistus oli hyvin pirstaleista. Kun vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola hankki itselleen suuremman kiinteistömassan, se pystyi vauhdittamaan uudistusta.

Rakennuttajakonsultti Seppo Kivilaakso Indepro-yhtiöstä arvioi, että koko urakka valmistuu 2020-luvun alkupuolella. Yhteistyö kaupungin kanssa on hänen mielestään sujunut jouhevasti. Bussiterminaali ja Merituulentie saadaan käyttöön etuajassa.


Projektijohtaja Mäkisen mukaan pelkästään Merituulentien urakan ja bussiterminaalin kustannukset kasvavat 50 miljoonaan euroon. Toisaalta kaupunki saa tuloja maankäyttösopimusten ja maan myynnin avulla.

Mutta paljon on vielä tehtävää. Kun isot kaupalliset rakennustyömaat valmistuvat ensi syksynä, alkaa ympäristön viimeistely.

Tulevaisuudessa häämöttävät Espoon kulttuurikeskuksen laajennus ja päätökset arkkitehti Aarne Ervin suunnitteleman kosteusongelmaisen uimahallin tulevaisuudesta.

Kulttuurikeskuksen uudistuksen pääsuunnittelijaksi on valittu arkkitehtitoimisto Verstas, jonka ehdotuksessa Espoon teatteri saa vihdoin omat tilat Kulttuuriaukion pohjoispäässä. Myös kulttuurikeskuksessa toimivaa Tapiolan kirjastoa on määrä laajentaa.Kauppakeskus Ainoan uusista tiloista valtaosa vuokrattu

Lokakuu on Tapiolan kauppakeskus Ainoalle merkittävä virstanpylväs. Silloin aukeaa kauppakeskuksen kolmas osa, jossa on kymmenittäin uusia liikkeitä ja 20 000 lisäneliötä neljässä kerroksessa.

Vaikka viime vuosi oli Tapiolassa vielä rakennusurakan aikaa, Ainoan myynti kasvoi 17 prosenttia yhteensä 133 miljoonaan euroon. Kävijämäärät kasvoivat 22 prosenttia.

Kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen arvioi, että tänä vuonna kävijämäärä kasvaa 6,1 miljoonasta yli 8 miljoonaan. Oletus on, että bussiterminaalin valmistuminen lisää asiakasvirtaa luontevasti – onhan kauppakeskuksesta suora kulkuväylä matkustajien odotustiloihin uutuuttaan kiiltävässä bussiterminaalissa.

Mitä sitten sopii odottaa kauppakeskuksen kolmannelta osalta? Vaikka uudisosan neliömäärä ei ole yhtä suuri kuin Ainoan nykyiset 30 000 neliötä, uusia liikkeitä avautuu yli kaksinkertainen määrä.

Neljään kerrokseen on pyritty etsimään myös sellaisia yrittäjiä ja liikkeitä, joita ei vielä ole muualla. Bussiaseman tasolle on luvassa ruokapaikkoja pikaiseen syömiseen ja ylimpään kerrokseen kokonainen ravintolamaailma.

Kävelykannen tasolla ravintolat avautuvat ulkotilaan. Laskevan auringon suuntaan on luvassa terasseja.

Lisäksi laajennusosaan tulee muotia sekä liikkeitä vapaa-aikaan, urheiluun ja kodin sisustukseen.

Uusien tilojen vuokraus on edennyt suunnitellusti. Syksyllä avautuvista liiketiloista on vuokrattu valtaosa. Nykytiloista on vuokrattu 98,3 prosenttia.

Fakta

Kolmanneksi vilkkain Espoon metroasemista


 Tapiolassa noustiin viime vuonna metron kyytiin arkisin keskimäärin noin 6 400 kertaa vuorokaudessa.

 Tapiolan asema on siten Espoon kolmanneksi vilkkain metroasema. Sen edellä ovat Matinkylän (15 300) ja Aalto-yliopisto (7 700) asemat.

 HSL uskoo uuden bussiterminaalin ja vyöhykeuudistuksen lisäävän Tapiolan aseman käyttöä.

 Vuonna 2018 Tapiolasta noustiin bussiin arkisin noin 3 500 kertaa vuorokaudessa.

Lähde: HSL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  2. 2

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  3. 3

   Harvinainen rikosten sarja Espoossa toi tuomion: Mies varasti lapsilta reput ja uhkasi tappaa viimeisillään raskaana olevan naisen

  4. 4

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  5. 5

   Kaahari ajoi reilusti yli kahtasataa satasen alueella – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  6. 6

   Virolainen Asta Tikerpäe kyyditettiin neljä­vuotiaana Siperiaan ”isänmaan vihollisen” lapsena: ”Luulin, että menemme kylään tädin luokse Tallinnaan”

  7. 7

   Norja tarjoaa työtä mutta vie osaavaa työvoimaa – Rajan toisella puolella työssä käyvät utsjokelaiset ovat väsyneet byrokratiaan

  8. 8

   Alle kymmenen vuotta vanhassa asunnossa voi olla rakennusvirheitä, ja jos tärkeä vakuutus puuttuu, ostaja saattaa joutua maksamaan korjaukset itse

  9. 9

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  4. 4

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  5. 5

   Suku istui iltaa Espoossa, kun sedän kysymys Auschwitzista muutti Orna Kollmann-Grinbergin käsityksen isästään täysin

   Tilaajille
  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  8. 8

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  9. 9

   Helsinki nostattaa asuntojen hintoja: kaupunki saa myymistään tonteista sitä enemmän rahaa, mitä kalliimmalla niille rakennettavat asunnot myydään

  10. 10

   Grafiikka näyttää, miten suomalaiset kahmivat norjalaisten yhtiöiden pika­lainoja: Viran­omaiset ryhtyivät uusiin toimiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Merihätään joutunut risteilijä pääsi onnellisesti satamaan Norjassa

  8. 8

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  9. 9

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää