Kaupunki

Koulukuvausten hinnat romahtivat: aiemmin kymmeniä euroja maksaneet kuvat saa nyt Helsingissä muutamalla eurolla

Valokuvausyrittäjä pitää kilpailutusta hyvänä asiana, vaikka peruskuvapaketti ei enää tuota lainkaan katetta.

Kaisaniemen ala-asteen juhlasalissa on jännittävä ja iloinen tunnelma, kun valokuvaaja Jarmo Ollila ohjaa pieniä oppilaita luokkakuvaan.

”Mummo Ankat tuohon ja Iines Ankat tähän”, Ollila komentaa, ja lapsia naurattaa.

Kaisaniemen koulussa on 440 lasta, joiden kuvaamiseen menee kaksi päivää. Luokkakuvien lisäksi otetaan yksittäiskuvat ja mahdolliset kaverikuvat. Lisäksi koulun henkilökunta voi ottaa kaverikuvia.

Ollilalle ja hänen työtoverilleen Ari Koivulle kuvauspäivät ovat kiireisiä.

Koulukuvausten hinnat ovat romahtaneet äkillisesti sen jälkeen kun Helsingin kaupunki kilpailutti kuvaukset syksyllä 2018. Kilpailutus tehtiin, koska Helsinki halusi sekä suitsia kuvauksen hinnoittelua että tehdä toiminnasta tasapuolista ympäri kaupunkia.

Ollila on oululaisen valokuvausliikkeen Suomen Mallikuvien toimitusjohtaja. Helsinkiläislapsia he ovat kuvaamassa voitettuaan Helsingin järjestämän tarjouskilpailun – ja hävittyään tarjouskilpailun Oulussa.


23 vuotta valokuvausyrittäjänä työskennelleen Ollilan mielestä koulukuvauksen kilpailuttaminen on hyvä asia, ainakin tietyin ehdoin. Kilpailutuksen vuoksi mikään kuvausyritys ei enää voi suhtautua koulukuvauspalkkioihin kuin automaattisesti tilille tupsahtavana eränä.

”Koulukuvauksessa on vuosikymmeniä vallinnut eräänlainen korruptio tai kartelli, sen voi sanoa ihan suoraan. Edelleenkin on pienempiä paikkakuntia, joissa ei ole kilpailua ja hinnat ovat korkeat.”

Vielä viime vuonna koulukuvien peruspaketin hinta liikkui Helsingissä 20–35 euron tietämissä.

Vuonna 2016 Kaisaniemen ala-asteen peruskuvapaketin hinta oli 22,50 euroa. Kilpailutuksen seurauksena peruskuvapaketin hinta on nyt 2,67 euroa ja kuvien postikulut 2,90 euroa. Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 prosenttia.

Kaisaniemen selvästi alle kymmenen euron hintaluokka on suunnilleen sama kuin monessa helsinkiläiskoulussa juuri nyt. Ollilan mukaan siitä ei jää kuvaajille katetta.

”Kaikki se raha, joka tällä koulukuvauksella voidaan tehdä, tulee lisäkuvista, kuten kaverikuvista.”


Kaisaniemen ala-asteen apulaisrehtori Saana Kaitaranta pitää kuvien halpenemista hienona asiana.

”Varmasti se otetaan perheissä ilolla vastaan. Joissakin perheissä on monta peruskouluikäistä lasta, jolloin kuvapakettien yhteishinta on ennen noussut aika korkeaksi.”

Vaikka valokuvausyrittäjä Ollila pitää kilpailutusta hyvänä asiana, hän toivoo siihen tulevaisuudessa muutoksia. Ollila korostaa, että kilpailuttajalla olisi hyvä olla kilpailuttamansa alan asiantuntemusta.

”Nyt hinnat ovat Helsingissä ja monessa muussa kaupungissa aivan pohjamudissa. Tulevaisuudessa järkevintä olisi, jos kilpailutuksessa huomioitaisiin hinnan lisäksi muitakin tekijöitä, kuten kuvaajien ammattitaito ja vaikkapa se, kuinka kuvausyritys huomioi ekologiset asiat. Vanhemmatkin varmaan arvostaisivat näitä asioita.”

Koulukuvaus on ollut Suomessa kannattava bisnes. Pelkästään Helsingissä asiakkaita on noin 85 000, kun mukaan lasketaan peruskoululaisten lisäksi päiväkotilapset, lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat.

Ennen kilpailutusta valokuvausyrityksen ovat voineet päättää koulut tai vanhempainyhdistykset. Nyt yrityksen valitsee kasvatuksen ja koulutuksen toimiala keskitetysti ja kilpailuttaen.

Jarmo Ollila toivoi laadun ratkaisevan kilpailutuksissa, mutta oikeastaan asia on jo hänen toivomallaan tavalla.

”Kilpailutuksessa laatu vaikutti 70 prosenttia ja hinta 30 prosenttia”, kertoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankintapäällikkö Kari Salovaara.

Helsinki ei ole varsinaisesti kiirehtinyt koulukuvausten kokoamista yhteen ja kilpailuttamista pakettina. Valtakunnallisesti opetusalaa kehittävä Opetushallitus nimittäin suositti kilpailutusta jo vuonna 2011.


Nyt kilpailutuksessa tehdyt sopimukset ovat kahden vuoden pituisia ja sisältävät optiot toisesta kahdesta vuodesta.

Vuonna 2018 Helsingin koulukuvausten kokonaisarvoksi arvioitiin neljän vuoden sopimuskaudelta noin 3,6 miljoonaa euroa. Kokonaishinta-arvio on Salovaaran mukaan arvioitu tarjouskilpailussa saatujen tietojen perusteella.

”Sopimuskauden todellisen arvon arviointi on haastavaa, sillä emme voi tietää, minkälaisia kuvapaketteja nyt otetaan.”

Helsingissä on satoja kouluja ja päiväkoteja. Valokuvauksissa ne on jaettu 39 alueelliseen ryhmään, joita kuvaa yhdeksän valokuvausyritystä. Kilpailutuksessa oli mukana 13 palveluntarjoajaa.

Salovaaran mukaan kaikki Helsingin koulut ja päiväkodit eivät kuitenkaan vielä pääse nauttimaan aiempaa edullisemmista hinnoista.

”Uudet, kilpailutetut hinnat eivät koske niitä kouluja ja päiväkoteja, joissa vanhat sopimukset ovat yhä voimassa. Osa kouluista ja päiväkodeista oli tehnyt valokuvausyritysten kanssa sopimuksia, jotka päättyvät vasta nyt alkaneen sopimuskauden aikana.”

Kesken Kaisaniemen kuvauksia haastateltu Ollila palaa työhön kameran ääreen, kun yksi luokka lähtee ovesta ja toinen tulee opettajansa kanssa sisään.

Saadakseen lapset mukavalla tavalla ojennukseen Ollila on valmis toistamaan yhä uudelleen – luokasta ja vuodesta toiseen – samat vitsit Iines Ankasta, Pupu Tupunasta ja Muumeista. Ne näyttävät toimivan, vaikka nykylapset luultavasti tuntisivat Iinestä ja Pupu Tupunaa paremmin muita satuhahmoja.

Tärkeintä ei kuitenkaan ole puheen sisältö vaan tapa ja olemus, jolla Ollila juttunsa lapsille esittää.

”Tämä työ vaatii sekä kärsivällisyyttä että sosiaalista luonnetta. On oltava valmis hassuttelemaan, heittäytymään ja menemään sinne lasten tasolle. Pelkkä kokemus valokuvauksesta ei riitä.”

Fakta

Koulukuvaus


 Helsingin koulukuvaukset ovat nyt halvimmillaan useisiin vuosiin. Syynä tähän on viime vuonna tehty kilpailutus.

 Valokuvien peruspakettien hinta on laskenut useimmissa kouluissa kymmenistä euroista vain muutamiin euroihin.

 Valokuvausyrittäjän mukaan peruspaketin hinnasta ei jää yrittäjälle lainkaan katetta.

 Koulukuvausten piirissä on Helsingissä noin 85 000 lasta ja nuorta, kun mukaan lasketaan peruskoulujen ja päiväkotien lisäksi lukiot ja muut toisen asteen oppilaitokset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  7. 7

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  10. 10

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää