Kaupunki

Kalliit koulukuvat vievät yhä vanhempien rahat Espoossa ja Vantaalla, hintaero Helsinkiin kymmenkertainen

Vantaalla vanhempainyhdistykset kilpailuttavat koulukuvaukset, sillä kaupungin mukaan kyseessä ei ole julkinen hankinta.

Perheet Espoossa ja Vantaalla maksavat lastensa koulukuvista roimasti enemmän kuin helsinkiläis­vanhemmat.

Helsinkiläislasten koulukuvausten hinnat romahtivat, kertoi HS keskiviikkona. Pudotus hinnoissa johtuu siitä, että Helsingin kaupunki kilpailutti koulukuvaukset syksyllä 2018 suitsiakseen kuvausten hinnoittelua ja tehdäkseen toiminnasta tasapuolista ympäri kaupunkia.

Vielä viime vuonna koulukuvien peruspaketti maksoi Helsingissä 20–35 euroa. Kilpailutuksen ansiosta peruskuvapaketin hinta on nyt 2,67 euroa ja kuvien postikulut 2,90 euroa. Hinnat sisältävät 24 prosentin arvonlisäveron.

Vastaavaan valvontaan ei ole päädytty muissa pääkaupunkiseudun suurissa kaupungeissa Espoossa tai Vantaalla.

Espoon perusopetuksen aluepäällikkö Kaisa Alaviiri kertoo sähköpostitse: ”Koulukuvausten kilpailuttamisesta on keskusteltu myös Espoossa, ja asia on tällä hetkellä kaupungin hankintakeskuksen työlistalla.”

Espoossa koulukuvausten hankinta on tarkoitus kilpailuttaa ensi syksynä.

Tällä hetkellä espoolaislasten vanhemmat saattavat maksaa pelkästään yhdestä kuvasta 8,90 euroa. Jos kuvasta haluaa digitaalisen tiedoston, siitä saattaa joutua maksamaan 19,90 euroa.

Vantaalla puolestaan vanhempi saattaa joutua maksamaan yhden lapsen kuvista yhteensä lähes sata euroa, mikäli mukaan halutaan luokka- ja kaverikuvat, joista kummatkin maksavat 20 euroa.

Vantaalla koulukuvaus kylläkin on kilpailutuksen alainen. Kilpailutus ei kuitenkaan ole kaupungin vastuulla, vaan vanhempainyhdistysten tehtävä. Erona on siis se, että Helsingissä ja Vantaalla hankintalakia tulkitaan eri tavoin.

”Koulukuvaus ei ole julkinen hankinta”, perustelee Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Tilannetta arvioitiin Kalon mukaan Vantaalla yhdessä lakimiehen kanssa toissa syksynä, kun Helsinki kertoi ryhtyvänsä suitsimaan kuvapakettien hintoja kilpailuttamalla.

”Lakimies sanoi, että meillä on ihan lain mukainen toimintatapa.”

Vantaan kaupunki on kuitenkin koostanut jo vuonna 2012 kilpailutusta varten ohjeistuksen ja tarjouspyyntömallin vanhempainyhdistysten avuksi. Lisäksi erilaisten kylkiäisten vastaanotto on koulukuvausten yhteydessä kielletty.

Tarjouspyyntömallissa luetteloidaan vertailuperusteiksi kuvaamon valinnassa kuvien hinta ja laatu, kuvien ja kuvalajitelmien koko ja määrä, kuvausjärjestelyt ja kuvausajankohta.

Lisäksi siinä todetaan, että tarjous ei saa sisältää ”rahallisia korvauksia tai muita kylkiäisiä tai vieraanvaraisuutta päiväkodille/koululle/oppilaitokselle, henkilökunnalle, oppilaskunnalle, huoltajille eikä vanhempainyhdistykselle”.

Ohjeissa puolestaan todetaan, että ”kuvaamojen tasapuolisen kohtelun sekä hankinnan laadun ja edullisuuden varmistamiseksi kuvien tilaamisessa ja sopimusten tekemisessä noudatetaan samoja periaatteita ja menettelyitä kuin niin sanotuissa pienhankinnoissa (arvo 6 001–30 000 euroa) silloin, kun sopijaosapuolena on päiväkoti/koulu/oppilaitos.”

”Meille on tärkeintä se, että tässä ei laiteta kenellekään mitään kylkiäisiä ja että meillä on pohja, jolla saadaan perheille mahdollisimman edullinen hinta”, Ilkka Kalo tiivistää.

Vanhempainyhdistyksille kuvausfirmojen kanssa tehtävät sopimukset saattavat olla hyvinkin rahakkaita, kertoo Vantaankosken vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sami Sillanpää.

Aiemmin valokuvausyritykset maksoivat kouluille, mutta sopimusten tekemisen siirryttyä pois kouluilta rahat menevät vanhempainyhdistysten toimintaan.

Yhdistyksissä rahat eivät Sillanpään mukaan kuitenkaan mene yhdistyksen jäsenille, vaan ne on käytetty oppilaiden hyväksi luokkaretkien, oppilastoimikunnan ja muun kautta.

Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys kerää verkkosivuillaan parhaillaan vanhempien näkemyksiä koulukuvausten järjestämisestä nykymallin mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  8. 8

   EU:n äänestys uusista digitekijänoikeuksista kuumensi parlamentin: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää