Kaupunki

Erikoinen ratkaisu Laajasalossa: ratikkavarikon päälle rakennetaan asunnot tuhannelle ihmiselle

Varikkosuunnitelma liittyy Kruunusillat-hankkeeseen ja sen myötä toteutuvaan raitiovaunuyhteyteen keskustasta Laajasalon Yliskylään.

Itä-Helsingin Laajasaloon suunniteltu ratikkakortteli on edennyt kaupungin päätöksenteossa vaiheeseen, jossa hankkeelle etsitään rakennuttajaa. Alueen asemakaavan on tarkoitus olla valmis vuonna 2022, ja varikon pitäisi valmistua vuonna 2026.

Laajasalon Yliskylään Reposalmentien varteen aiotaan rakentaa jättimäinen hybridirakennus, joka yhdistää raitiovaunuvarikon, asuntoja ja liiketilaa. Varikkosuunnitelma liittyy Kruunusillat-hankkeeseen ja sen myötä toteutuvaan raitiovaunuyhteyteen keskustasta Yliskylään.

Valmistuessaan hybridivarikko on ensimmäinen laatuaan Suomessa.


Kokonaisuudessaan noin neljän hehtaarin korttelialueella sijaitseva raitiovaunuvarikko sekä pysäköintitilat jäävät täysin niiden päälle rakennettavan pihakannen alle. Ilmasta katsottuna varikkoa ei siis näe ollenkaan.

”Pelkkä varikko olisi kaupunkikuvallisesti tylsä”, sanoo asemakaava-arkkitehti Suvi Huttunen Helsingin kaupungilta.

Suunnittelualueesta järjestettiin arkkitehtuurikilpailu vuonna 2017.Pihakannelle rakentuu seitsemän asuinkerrostaloa, joissa on yhteensä 550 asuntoa. Asukkaita alueelle muuttaa tulevaisuudessa lähes 1 000 ja asuinpinta-alaa on noin 42 000 kerrosneliötä. Asunnot valmistuvat vasta varikon rakentamisen eli vuoden 2026 jälkeen.

Lisäksi kannelle tulee 1 200 kerrosneliötä liiketilaa ja kaikille avoin kiipeilypuisto. Lähellä sijaitsevan alakoulun tontti on mukana suunnittelualueessa, ja koulun kapasiteettia on tarkoitus lisätä nostamalla kerrosalaa.

Alueelle laaditun liikennesuunnitelman mukaan Ilomäentieltä tuleva raitiovaunuliikenne ohjautuu joko suoraan tai Reposalmentiellä olevan päätepysäkin kautta varikolle.


Kaava-alueen luontoarvoja on selvitetty perusteellisesti hankkeen edetessä, sillä asemakaavamuutos koskee yhtä Laajasalon keskeistä viheraluetta ja se sijaitsee aivan liikuntapuiston kupeessa. Asemakaava-alueella ei nykyisellään ole rauhoitettuja tai suojeltuja luontokohteita eikä luonnonsuojeluohjelman kohteita.

Alun perin kaava-alue rajoittui niin, että sen alle olisi jäänyt merkittävästi Laajasalon liikuntapuistoon kuuluvaa metsäaluetta rantapallokenttien vieressä. Vanhojen kilpikaarnamäntyjen täyttämässä metsässä on esimerkiksi jättimäinen, aidattu mänty, joka on rauhoitettu vuonna 1956.

Laajasalon asukasaktiivit kertoivat olevansa huolissaan metsän tulevaisuudesta HS:n vieraillessa alueella elokuussa 2017.


Nykyiselläkin rajauksella liikuntapuistoon kuuluvaa metsää menetetään, mutta maisema-arkkitehti Niina Strengellin mukaan puita kaatuu enintään 30 metrin alueelta ja vain osittain.

”Metsästä ei poistu ydinaluetta, ja kaava-alueen rajasta on rauhoitettuun mäntyyn noin 250 metrin matka. Suunnitelmaa tehdessä vastakkain olivat korttelialueen luontoarvot ja kestävä, ekologinen liikkumismuoto”, Strengell sanoo raitiovaunuvarikkoon viitaten.

Myös kaava-alueen lepakkotilannetta on selvitetty. Selvityksen mukaan kaava-alueella esiintyy viiksisiippoja ja pohjanlepakoita, ja kaava-alueeseen kuuluvan Holmanmoisionpolulla kohdalla on niiden saalistusalue.

”Se siirtyy rakentamisen myötä. Holmanmoisionpolun ajan myötä kadonneet puuistutukset tullaan palauttamaan”, Strengell sanoo.

Rakentamisen seurauksena menetetään myös nykyinen noin kolmen hehtaarin kokoinen metsäinen kalliokumpare sekä nurmialuetta, koirapuisto, leikkipaikka ja rantalentopallokenttiä. Rantalentopallokentille ja ja kalliokumpareella olevalle pururadalle osoitetaan tosin uusi sijainti lähimaastosta lähempänä uimarantaa.

Rakentaminen ei ulotu Laajasalon uimarannalle, eikä sen läheisyydessä oleviin metsiin.

Oikaisu 8.3. klo 14:56: Toisessa jutussa olevassa grafiikassa luki aiemmin virheellisesti, että ratikkakorttelin vieressä oleva vesialue on nimeltään Reposalmi. Todellisuudessa vesialue on nimeltään Karpiselkä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Formulamestari James Hunt kuoli sydänkohtaukseen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää