Kaupunki

Kiinalainen Touchstone-rahasto lähtee Tallinna-tunnelin rahoittajaksi 15 miljardilla eurolla

Rahoitusrakenne mahdollistaa useiden sijoittajien mukaantulon.

Kiinalaisomisteinen Touchstone Capital Partners tulee mukaan Tallinna-tunnelin rahoittajaksi. Touchstone ja Peter Vesterbackan luotsaama kehitysyhtiö Finest Bay Area allekirjoittivat torstaina 15 miljardin euron aiesopimuksen.

Osapuolet neuvottelevat rahoituksen yksityiskohdista seuraavan puolen vuoden aikana.

Nyt sovitusta rahoituksesta kolmannes tulee pääomasijoituksena ja kaksi kolmasosaa velkarahana. Touchstone jää vähemmistöosakkaaksi Finest Bay Area -yhtiöön, ja yhtiön enemmistöomistus säilyy Suomessa.

Finest Bay Arean toinen perustaja Kustaa Valtonen sanoo olevansa nyt allekirjoitettuun sopimukseen hyvin tyytyväinen.

”Touchstonella on laaja kokemus vastaavanlaisten suurten yksityisten infrastruktuurihankkeiden rahoittamisesta.”

Yhtiö on osallistunut viidentoista vuoden aikana kiinteistökehitys- ja infrastruktuurihankkeisiin Aasiassa ja Australiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Viime syyskuussa se tutki mahdollisuuksia sijoittaa isoon aurinkovoimalaan Ukrainassa.

Finest Bay Arean ekonomistin Atso Andersenin mukaan rahoitussopimus on tyypillinen isoille infrahankkeille maailmalla.

Touchstonen kanssa on nyt luotu rahoitusrakenne, joka mahdollistaa muiden sijoittajien tulon hankkeeseen. Mitä enemmän muiden sijoittajien osuus kasvaa, sitä enemmän Touchstonen osuus supistuu.

Hankkeelle on tavoiteltu sijoittajia muun muassa pohjoismaisista eläkevakuutusyhtiöistä.

Velkaosuuden hankinnassa ovat Andersenin mukaan harkinnassa kaikki normaalit rahoituskanavat, kuten joukkovelkakirjalainat.

”Sopimus ei tarkoita sitä, että ensi vuoden alussa tilillemme putoaa 15 miljardia euroa. Rahaa nostetaan sitä mukaa kuin sitä tarvitaan”, sanoo Valtonen.

Joulukuussa Finest Bay Area kertoi saaneensa 100 miljoonan euron sijoituksen dubailaiselta ARJ Holding LLC:ltä. Yhtiö on erikoistunut vesi-, energia- ja infrateknologioihin.

Valtosen mukaan tämä suunnitteluraha riittää kuluvan vuoden tarpeisiin. Hanketta oli edistetty ennen tätä investointia omarahoitteisesti eli Vesterbackan ja Valtosen varoilla.

Touchstone aikoo käyttää Tallinna-tunnelissa One Belt One Road -rahastoa, jonka pääomaksi se ilmoittaa 100 miljardia dollaria.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kenny Song luonnehtii Finest Bay Arean tiedotteessa Tallinna-tunnelia hankkeeksi, joka edustaa uudenlaista ajattelua.

”Tunnelilla on mahdollisuus muodostaa Viron ja Suomen alueista yhteinen painopiste Aasian ja Euroopan välille.”

Vesterbacka kumppaneineen on hieronut sopimusta Touchstonen kanssa useita kuukausia. Kenny Song vieraili taannoin Tallinnassa, jossa neuvotteluihin osallistui myös Viron ja Tallinnan johtoa.

Neuvotteluyhteys aukeni, kun Kiinan rautatieakatemian varajohtaja ja kansainvälisen tunneliyhdistyksen ITA:n puheenjohtaja Jinxiu Yan vieraili viime syyskuussa Vantaalla konsulttiyhtiö Pöyryn järjestämässä tunneliseminaarissa.

”Hän oli meidän esittelijämme Touchstoneen”, Vesterbacka sanoo.


Vesterbackan ja hänen yhteistyökumppaneidensa tavoitteena on, että junat liikkuisivat Tallinna-tunnelissa vuoden 2024 jouluaattona. Tunneleita on suunniteltu kaksi, joista toinen keskittyisi rahtiliikenteeseen ja toinen henkilöliikenteeseen.

Ajatuksena on, että rakennuskustannukset saadaan maksettua lippu- ja rahtikuluilla. Takaisinmaksuaika voisi olla 17 vuotta, jos esimerkiksi edestakainen matka junalla Helsingistä Tallinnaan maksaisi 100 euroa.

Tunnelihankkeen ympäristövaikutusten arviointi (yva) on lähdössä liikkeelle sekä Virossa että Suomessa. Tutkittavana on Virossa neljä eri linjausvaihtoehtoa.

Yva-tarkastelussa Suomen päässä on kolme reittivaihtoehtoa, joista yksi kulkee Helsinki-Vantaan lentoasemalta Otaniemeen, toinen lentoasemalta Ilmalan aseman kautta Otaniemeen ja kolmas lentoasemalta Helsingin rautatieaseman kautta Tallinnaan.

Tallinna-tunnelia on soviteltu myös Uudenmaan maakuntakaavaan, jossa on ollut kaksi linjausvarausta hankkeen keskeneräisyyden vuoksi. Maanantaina ylimääräiseen kokoukseensa kokoontuva maakuntahallitus joutuu miettimään, karsitaanko jäljelle vain yksi varaus eli Helsingin toiveiden mukainen Helsinki-linjaus.

Vesterbacka ei pidä yhden vaihtoehdon lukitsemista järkevänä, kun yva-selvityksessä tutkitaan lukuisten linjojen vaikutuksia ympäristöön.

Lopullisesti maakuntakaavasta päätetään ensi syksynä maakuntavaltuustossa.

Tallinna-tunnelin seuraava iso rahoitustarve voisi tulla vuoden kuluttua, jos hankkeeseen halutaan jo silloin tilata jättimäisiä tunnelinporauskoneita. Koneiden toimitusaika on useita kuukausia.

Yhden yksittäisen tunnelinporauslaitteen hinta on noin 50 miljoonaa euroa. Projektissa on laskettu, että porauslaitteita tarvittaisiin kahden 100 kilometrin tunnelin rakentamiseen kuusitoista, jotta porausta voidaan tehdä eri suunnista.

Konsulttiyhtiö Pöyryn arvio on, että Suomen alueella joudutaan turvautumaan hitaampaan mutta koeteltuun räjäytyslouhintaan.

A-Insinöörit ja Pöyry varautuvat jo rekrytoimaan suunnittelijoita tunnelihanketta varten. Alustavan arvion mukaan tunnelisuunnittelu työllistää tämän vuoden lopulla satoja ihmisiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  3. 3

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  6. 6

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää