Kaupunki

Tallinnan-tunnelia aletaan suunnitella ensisijaisesti Helsingin keskustan kautta – Peter Vesterbackan Espoo-linjaus kärsi takaiskun

Peter Vesterbacka: ”Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Helsingin hanke on ajatellut hoitaa rahoituksen ja rakentamisen.”

Tallinnan-tunnelin reittiä lähdetään valmistelemaan siltä pohjalta, että se kulkee Helsingin keskustan ja Pasilan kautta.

Maakuntahallitus käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan Uudenmaan maakuntakaavaa maanantaina.

Kokouksessa päätettiin äänestyksen jälkeen, että vain Helsingin kautta kulkevaa linjausta viedään eteenpäin lausuntoehdotukselle lähtevässä kaavassa. Tätä perustellaan sillä, että tunnelin pitää olla riittävän hyvin osa valtakunnallista liikennejärjestelmää ja kulkea liikenteen valtakunnallisten solmukohtien kautta.

Päätös oli tappio Peter Vesterbackan ja tämän yhteistyökumppanien esittämille tunnelilinjauksille, muttei lopullinen sellainen.

Kokouksessa espoolainen puheenjohtaja Markku Markkula (kok) esitti vaihtoehtoa, jossa kaavassa olisi pidetty mukana kaikki esillä olleet linjaukset vielä tässä vaiheessa.

Hänestä kaikkien vaihtoehtojen osalta olisi pitänyt ensin selvittää tarkemmin esimerkiksi taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset ympäristöön ennen kuin mitään pudotetaan pois. Kotikaupunkinsa etuna hän pitää Otaniemen ja Keilaniemen tieteen ja teknologian keskittymää.

Markkulan esitys hävisi äänestyksen äänin 5–10. Espoo ei kuitenkaan ole hänen mielestään mitenkään ulkona pelistä. Ensiksikin kaavasta tehdään varsinaiset päätökset vasta myöhemmin. Toisekseen tunnelin ympäristövaikutusten arviointi on alkamassa myöhemmin keväällä ja siinä lupaprosessissa pitää joka tapauksessa pyöritellä useampia vaihtoehtoja.

Markkula sanoo, että Tallinnan-tunneli on tiukasti kytköksissä sekä lentokentän houkuttelevuuteen että ehdotettuihin isoihin ratahankkeisiin sekä Turun että Tampereen suuntaan.

”Toivottavasti tämä panee nyt vähän vauhtia myös kuntiin. Nyt pitää yrittää miettiä yhdessä, miten tämä käännetään koko pääkaupunkiseudulle eduksi.”

Vesterbacka sanoo, että äänestystulos oli odotettu, mutta tilanne on vielä auki. Jos maakuntavaltuusto sinetöi ratkaisun ensi syksynä, sitä voidaan tarvittaessa muuttaa vaihemaakuntakaavoilla. Muutokset tosin vievät vuosia.

”Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten Helsingin vetämä kilpaileva hanke on ajatellut järjestäytyä ja hoitaa rahoituksen ja rakentamisen”, Vesterbacka sanoo.

Hänen mielestään olisi reilua, että Helsinki kertoisi suunnitelmistaan.

”Helsinki-linjausta on perusteltu sillä, että puhutaan nimenomaan Helsinki-Tallinna kaksoiskaupungista. No, onhan Helsingin lentokenttäkin Vantaalla. Tämä on hyvin rajallinen tapa katsoa asiaa”, Vesterbacka kommentoi.

Kaavan luonnokseen oli merkitty sekä Helsingin että Espoon kautta kulkevat tunnelivaihtoehdot. Sen sijaan esimerkiksi Liikennevirasto (nykyinen Väylävirasto), liikenne- ja viestintäministeriö, Uudenmaan ely-keskus, Helsingin seudun liikenne (HSL) sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit tahtoivat kaavaan vain yhden vaihtoehdon.

Espoon Keilaniemen kautta lentokentälle kulkevia linjausta on kaavaillut Peter Vesterbacka yhteistyökumppaneineen. Vuosi sitten julkaistussa viranomaisten vetämässä FinEstLink -esiselvityksessä suositettiin Tallinnasta Helsingin päärautatieaseman alle kulkevaa linjausta.

Uudenmaan maakuntakaava lähtee nyt lausuntokierrokselle. Tarkoitus on, että kaava hyväksytään maakuntavaltuustossa vuoden loppuun mennessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  8. 8

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Idris Elba teki Netflixille huonon komedian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää