Kaupunki    |   HS-analyysi

Tallinna-tunnelin välien­selvittely näytti, ettei Peter Vesterbackan Espoo-linjauksella ole riittävästi tukijoita

Peter Vesterbacka ei aio tehdä töitä Helsinki-linjauksen hyväksi.

Unelma Tallinnan-tunnelista kääntyi maanantaina kovin mielenkiintoiseen suuntaan.

Uudenmaan maakuntahallitus valitsi tälle projektille yhden linjausvarauksen eli linjauksen Helsingin keskustan kautta.

Valinta on Espoo-linjauksen puolesta taistelleelle Peter Vesterbackalle selkeä takaisku. Hänen ensimmäisistä kommenteistaan voi päätellä, ettei mies aio luovuttaa eikä ilmeisesti missään tapauksessa tehdä töitä Helsinki-linjauksen puolesta.

Maakuntahallituksen maanantainen linjaus voikin jäädä historiaan harvinaisen merkityksellisenä päätöksenä, jossa yksityisrahoitus käytännössä rajattiin pois. Julkista rahaahan ei millekään tunnelilinjaukselle ole luvassa. Ei Helsingiltä, ei Tallinnalta, ei Suomelta, ei Virolta eikä Euroopan unionilta.Ehkä hämmästyttävintä maanantaisessa uutisessa oli se, että Tallinnan-tunnelin kissa ja hiiri -leikin välienselvittely tapahtui kansalaisille etäisessä organisaatiossa.

Maakuntakaavat eivät juuri koskaan tarjoa uutisotsikoita. Niitä tehdään harvakseen, ja ne laaditaan niin yleisellä tasolla, etteivät asukkaat niistä edes närkästy. Vaikka ne ohjaavat kuntien yleiskaavoitusta, ne eivät ole oikeusvaikutteisia, jos alueella on voimassa oleva yleiskaava.

Oikeusvaikutteinen tarkoittaa, että rakennushanke voidaan valituksella kaataa, jos pystytään perustelemaan, että se on yleiskaavan vastainen. Esimerkiksi Vallilanlaaksoon suunniteltu joukkoliikennekatu meni nurin, koska Helsingin vanhassa yleiskaavassa ei ollut sille varausta.

Helsingin uudessa yleiskaavassa ei ole varausta maanalaisille tunnelilinjauksille Espoon suunnasta. Jos Helsinki nyt yllättäen kääntäisi kelkkansa, ja alkaisi suosia Vesterbackan hellimää hanketta, sen pitäisi tehdä alueelle uusi osayleiskaava.

Juuri tässä nivelkohdassa maakuntakaava onkin merkitsevä. Maankäyttö- ja rakennuslain 32. pykälän mukaan maakuntakaava on ohjeena muutettaessa yleiskaavaa.

Vesterbackan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että ilman maakuntakaavamerkintää ei voi olla osayleiskaavaa, ei asemakaavaa eikä rakennuslupaa. Tämä selittää viime aikojen jännitettä. Nyt oli ensimmäistä kertaa tosi kyseessä.

Maakuntakaavaa voidaan toki täydentää, mutta kokemuksen perusteella siinä menee vuosia. Voi miettiä, miten Vesterbackan luotsaaman kehitysyhtiön Finest Bay Arean rahoitusrakenne kestää, jos hankkeeseen tulee viiden vuoden viive.

Kaavaongelmia isompi haaste on, ettei tunnelin Espoo-linjaukselle ole seudulla riittävän suurta kannatusta. Sekä Helsinki, Vantaa että joukkoliikenteen järjestäjä Helsingin seudun liikenne (HSL) ovat omissa lausunnoissaan kannattaneet Helsinki-linjausta.

Ne ovat katsoneet, että vaihtoyhteys Espoon Keilaniemestä Helsingin keskustaan ei ole järkevä. Helsinki-linjauksen on katsottu istuvan sutjakammin nykyisen raideverkkoon.

Valtion liikenneviranomaiset taas ovat suosittaneet, että valitaan nyt linjaus, mutta ne eivät ole sanoneet, mikä niistä. Patistamalla poliitikot valitsemaan jo nyt valtiolliset liikenneviranomaiset asiallisesti käänsivät kelkan Helsingin eduksi.

Mutta Helsinki-linjauksen aivan perustavanlaatuinen puute on, ettei ole olemassa mitään hanketta. Kun virallinen Finest Link -selvitys valmistui runsas vuosi sitten, osapuolet totesivat, ettei rahaa ole eikä sitä ole lähiaikoina herumassa unioniltakaan.

Tallinna-tunneli näytti hautautuvan Ruususen uneen tähdellisempien kotimaisten raidehankkeiden taakse, joiden rahoitus on yhtä lailla auki.

Jos joku on elätellyt haavetta siitä, että Vesterbacka siirtää yksityisrahoituksen Helsingin suuntaan, hän joutui ainakin maanantaina pettymään. Mies luokitteli maakuntahallituksen päätöksen yhdeksi takaiskuksi isossa projektissa.

Tähän mennessä virallisen Suomen ei ole tarvinnut ottaa Vesterbackaa tosissaan, koska 15 miljardin rahapotin hankinta on näyttänyt utopistiselta.

Myös rahoituslaskelmaan upotettu oletus 17 vuoden takaisinmaksuajasta on luokiteltu lähinnä toiveeksi. Finest Bay Arean laskelmien mukaan reitillä tehtäisiin vuonna 2030 51 miljoonaa matkaa. Lauttamatkoja tehdään nyt noin 10 miljoonaa vuodessa.

Viimeviikkoinen aiesopimus kiinalaisen Touchstone Capital Partnersin kanssa antaa toki mahdollisuuden joustavaan rahoitusrakenteeseen, mutta nostetut lainat on kyettävä maksamaan takaisin.

Keskustelu ennusteista ja kiinalaisrahan mahdollisista ongelmista on vasta alkamassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää