Kaupunki

Keskellä Helsinkiä oli haiseva ja törkyinen oja – Nyt taimenet polskivat hehkeässä kaupunkipurossa ja se on yhden miehen ansiota

Palkitusta Salosesta on juuri valmistunut dokumentti, jossa hän kertaa Longinojan vaiheita.

Tapaaminen on sovittu Riihenkulma-nimiselle kadulle Etelä-Malmilla. Kehä I:n liikenne jyrisee tasaisena äänikulissina, jota säestävät vain pääradan junat.

Ajoittain kuuluu nousukiitoon päässeen lentokoneen jylinä. Ympäröivillä kaduilla pörisevät autot.

Mutta harmaana maaliskuun päivänä vesi solisee Longinojalla kuin oltaisiin missä tahansa viidakossa tai tunturimaisemissa. Lehdettömät puut kaartuvat purouoman yli, ja on helppo kuvitella, miten vehreää kesällä on.

”Jos kävellään hieman eteenpäin, päästään mutkaan, jossa koskikara oleilee”, sanoo Longinojan puroyliaktiivi Juha Salonen viittilöiden.


Liukastelemme sohjoista polkua ja sitten vetistä raittia, mutta koskikaraa ei nähdä edes puron parhaan oppaan kanssa. Salonen ennättää kuitenkin monta kertaa näyttää muita tähdellisiä maamerkkejä.

Yhtäällä on varmistunut valkoselkätikan pesäpaikka, toisaalla on tarkkailtu kahta liito-oravan pesäpuuta. Siltojen alle on tehty penkereitä, jotta saukot pääsevät liikkumaan. Talkoilla on myös tehty puunrangoista maatuvia tukirakenteita, jotta löysä maa ei sortuisi puroon.

Luulisi, että 18 vuoden tinkimätön talkootyö olisi pusertanut mehut Salosesta, mutta ei. Puroyliaktiivi on muiden puroaktiivien Juha Saloselle keksimä titteli, joka sopii hänelle täydellisesti. Idealaari ei ole läheskään tyhjentynyt.

Viime syksynä avattu parin kilometrin pituinen luontopolku opasteineen kaipaa ilmiselvästi jatkoa Malmilta kohti Tapanilaa. Yhteistyö lähikoulujen kanssa on tiivistymässä, ja ensi syksyn kunnostustalkoita pitää suunnitella.

Longinojan nykyinen kukoistus on niin selvästi Juha Salosen aloitteellisuuden ansiota, että hänestä on juuri valmistunut puolen tunnin dokumentti Ojasta puroksi.

Dan Öhmanin ohjaaman filmin voi katsoa tästä linkistä.

Helmikuussa Salonen talkookavereineen sai Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) Suomen-komitealta Paras luontoteko 2017–2018 -palkinnon. Se myönnettiin nyt seitsemännen kerran.

Vesistökunnostusverkosto on myös palkinnut Salosen vuonna 2017 vuoden vesistökunnostajana.

Kaikki asianosaiset näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että yksi ihminen on muita innostamalla onnistunut muuttamaan haisevan ojan hehkeäksi kaupunki­puroksi.


Salonen itse korostaa, että muutaman kaveruksen talkoo­meininki on vuosien saatossa kasvanut kymmenien aktiivien porukaksi. Suomalaisen kalastus­matkailun edistämisseuran järjestämissä kunnostustalkoissa on ollut enimmillään toistasataa ihmistä. Syksyisestä taimenen­kudun tarkkailusta on tullut iso yleisötapahtuma.


Salosen mielestä tämä johtuu siitä, että Longinojan varteen on todella helppo päästä. Syksyllä avattu luontopolku sijaitsee Malmin ja Pukinmäen juna-asemien välissä.

”Voi tulla yhdelle juna-asemalle, kävellä puron varressa ja poistua toisen juna-aseman kautta. Voi tulla bussilla, voi lentää Malmille ja poistua kanootilla”, Salonen ilkamoi.

Salosen herätys tapahtui vuonna 2001, kun hän istuskeli puroa ylittävän sillan kaiteella tupakoimassa. Iso taimen pyrki epätoivoisesti ylävirtaan, mutta siltaa alittavan putken tukkeena oli rojua.

Salonen poisti tukoksen, ja taimen porhalsi eteenpäin. Syntyi ajatus puron kunnostamisesta.

Samoihin aikoihin Virtavesien yhdistys oli aloittanut vastakuoriutuneiden taimenenpoikasten istutukset puroon. Vesi oli siinä määrin puhdistunut, että poikaset menestyivät. Kolmen vuoden istutusten jälkeen puron taimenkanta alkoi itse tuottaa jälkeläisiä.

Ensimmäiset Longinojalla syntyneet poikaset havaittiin vuonna 2005.

Longinojan valuma-alue ulottuu hyvin laajalle. Vettä nousee pienistä lähteistä alueella, joka ulottuu Puistolasta Jakomäkeen ja pohjoisessa aina Tattariharjulta Kehä III:n tuntumaan.

Asutuksen tiivistyessä pieniä luonnonpuroja on putkitettu ja niihin on kytketty sade- ja hulevesiviemäreitä.

Longinojan päähaara on vain kuusi kilometriä pitkä, mutta sen valuma-alue on suunnittelutoimisto Sitowisen selvityksen perusteella yli 1 200 hehtaaria.


Laaja valuma-alue yhdistettynä kaupungin moninaisiin toimintoihin, tuotantolaitoksiin ja rakentamiseen tekee Longinojasta erittäin haavoittuvan.

Yksikin harkitsematon öljypäästö tai kaivinkoneen vapauttama hienojakoinen maa-aines voi tärvellä puron ekosysteemiä pahasti. Valumia ja päästöjä on hankala hallita, vaikka kaupunki tekisi parhaansa.

Esimerkiksi viime lokakuussa pelastuslaitos joutui puomittamaan purouomaa pahanhajuisen päästön vuoksi. Päästön laatu ja päästölähde eivät koskaan selvinneet.

Päästö kuitenkin havaittiin, koska puroaktiiveja on paljon ja kansalaiset ovat oppineet toimimaan nopeasti.

”Meillä kaikilla on vastuu lähiluonnostamme. Yhdessä puroa tarkkailemalla voimme reagoida nopeasti ja saada avun luonnolle mahdollisimman nopeasti”, Salonen sanoo.

Fakta

Longinojan monta nimeä


 Longinojalla on ollut eri aikoina eri nimiä. Ruotsinkielisiä ovat Bäck, Malmbybäck, Malmbäcken ja Stickelbackabäcken.

 Puroa on kutsuttu myös Longinpuroksi ja puroa merkitsevästä ruotsin bäck-sanasta johdetulla nimellä Pekki.

 1900-luvun alkuvuosina vanha Filpuksen tila siirtyi hautausurakoitsija Victor Långin omistukseen. Tilan vieressä virtaavaa puroa ruvettiin pian myös kutsumaan tämän seudulla merkittävään asemaan nousseen talon mukaan.

Tietoja ovat keränneet FT Mikael A. Manninen ja Juha Salonen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää