Kaupunki

Liikenne­suunnittelijat olivat oikeassa: Hämeentien sulkeminen ei aiheuttanut pelättyjä ruuhkia

Sturenkadulla on remontin ajan pahin pieni ruuhkapiikki, ja se vaikuttaa myös Mäkelänkatua ajaviin linja-autoihin.

Vähän ennen kahdeksaa keskiviikkoaamuna bussi numero 75 alkaa hidastella Helsingin Hämeentiellä. Ollaan ohittamassa Vallilan siirtolapuutarhoja, oikean kaistan liikenne ryömii eteenpäin kohti kaupungin ydintä.

Hyvin pian eli jo Sturenkadun risteyksessä bussi pääsee tavalliseen vauhtiinsa. Suoraan Hämeentietä saisivat vielä tässä kulkea muutkin, mutta ani harva henkilöauto tekee niin.

Kurvin jälkeen varsinaisella työmaa-alueella bussit ja taksit köröttelevät jonossa liki keskenään, vaikka tontillehan täälläkin saisi henkilöautollakin ajaa. Kävelijöitä liikkuu yhtä paljon kuin minä tahansa aamuna, vaikka ylityspaikkoja remontti harventaakin.

Pahimman remontin aiheuttaman ruuhkan pitäisi löytyä Sturenkadulta, koska tänne kääntyvät Hämeentieltä monien henkilöautojen lisäksi myös raitiovaunut. Sekin näyttää keskiviikkona kahdeksalta aika vaatimattomalta näinkin lähellä Helsingin keskustaa.

Autoilija tarvitsee vähän kärsivällisyyttä, mutta eteenpäin kyllä pääsee. Raitiovaunut etenevät autojen seassa sen sijaan aika verkkaisesti.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Helsingin kaupungilta arvioidaan, että pahin pullonkaula on todellakin Sturenkatu, vaikka keskiviikkoaamuna tilanne ei näyttänytkään kovin hankalalta. Ajoittain liikenne jonoutuu.

Sturenkadun jonoutuminen hidastaa liikennettä myös sen kanssa risteävällä Mäkelänkadulla. Mutta ruuhkapiikit ovat melko lyhyitä aamuisinkin eikä niitä iltapäivisin näyttäisi olevan ollenkaan.

Hämeentietä välttelevät autot ovat jakautuneet monelle väylälle ja vaikuttaisi, että vaihtoehtoiset reitit enimmäkseen vetävät hyvin.

”Suurta kaaosta ei tullutkaan”, summaa Helsingin kaupungin projektipäällikkö Niko Setälä kaupunkiympäristön toimialalta. Liikennesuunnittelijat eivät kyllä sellaista ennustaneetkaan.

Tarkkoja liikennelaskelmia tosin ei vielä ole. Niitä tehdään lähiviikkoina, mutta näyttäisi siis, että esimerkiksi Sörnäisten rantatielle lisäliikenne mahtuu hyvin. Myöskään Hermannin rantatieltä ei ole raportoitu isoja ongelmia eikä Koskelantieltä, jolle osa autoista nyt kääntyy jo Lahdenväylältä.

”Itse työmaa-alueelle kulkeutui alkuun jonkin verran henkilöautoja, mutta vähitellen ihmiset ovat oppineet muita reittejä”, Setälä summaa. Omalla autolla saa siis tosiaan ajaa tontille työmaa-alueellakin, mutta ei alueen läpi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Selkeimmin Sturenkadun jonoutuminen näyttäisi vaivaavan raitiovaunuja. Raitiovaunun kääntyminen Hämeentieltä vie hieman enemmän aikaa kuin jatkaminen suoraan ja Sturenkadulla raitiovaunut ja autot jakavat saman kaistan.

Jonoutumisen vuoksi osa ratikoista myöhästelee minuutteja, mikä sitten taas heijastuu myöhästelynä myöhemmissäkin kohdissa esimerkiksi raitiolinja 8:n reitillä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Hajontaa tässäkin on paljon jopa pahimpaan ruuhka-aikaan aamulla, sillä osa raitiovaunuista etenee aamuisinkin ilman ongelmia.

Säännöllisempi myöhästely olisi sikäli helpompi tilanne liikennesuunnittelijoille, että se voitaisiin yksinkertaisesti huomioida aikatauluissa. Nyt ruuhka-aikaan matkustajille paras neuvo on lähteä kymmenen minuuttia aiemmin matkaan, vaikka se välillä sitten johtaakin siihen, että päätyy työpaikalle kymmenen minuuttia etuajassa.

”Tähän asiaan voidaan vaikuttaa liikennejärjestelyillä, mutta toistaiseksi seuraamme tilannetta ja harkitsemme asiaa. Sturenkatu on henkilöautoillekin sen verran keskeinen väylä”, sanoo Helsingin seudun liikenteen (HSL) informaatio­suunnittelija Johannes Laitila.

Helsingin kaupungin Setälä sanoo, että tilannetta voi helpottaa myös pienin keinoin. Hän nostaa esimerkiksi liikennevalojen valo-ohjauksen säätämisen. Ensin tarvitaan kuitenkin nykyistä täsmällisempää tietoa tilanteesta.

Se voidaan tosiaan autoilijan lohduksi jo sanoa, että ruuhkahuiput ovat lyhyitä. Pieni muutos omassa reitissä tai lähtöajassa kotoa saattaa siis auttaa välttämään jonot kokonaan.

Bussien osalta aamun havainto on oikea: kohti remonttityömaata tai sen läpi kulkevat bussit kulkevat enimmäkseen ajallaan. Sen sijaan Mäkelänkadulla aamuruuhkassa bussitkin hidastelevat välillä, kun Sturenkadun ja Mäkelänkadun risteys on sumpussa. Tämän helpottamiseksi on mietitty Hattulantien bussipysäkin siirtoa toiselle puolelle risteystä, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Joukkoliikenteen matkustajamääristä remontin alkamisen jälkeen ei vielä ole tilastoja, mutta vaikuttaisi, että dramaattisia muutoksia ei ole tapahtunut. Laitila arvioi, että pääsääntöisesti kaikki sujuu hyvin.

Helsinki kerää remontista palautetta esimerkiksi Hämeentien uudistus -sivun kautta. Viestintäsuunnittelija Lauri Hänninen kertoo, että palaute on selvästi jakautunut kahtia. Tulee siis terveisiä ihmisiltä, joiden matka-ajat ovat pidentyneet ja joita tämä ottaa päähän. Mutta myös ihmisiltä, joiden matka on sujunutkin nopeammin kuin aikaisemmin.

”Osa ihmisistä on yllättynyt, kun taivas ei pudonnutkaan eikä maailmanloppua tullut.”

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Hämeentie suljettiin yksityisautojen läpiajoliikenteeltä 4. maaliskuuta. Remontissa Hämeentie muutetaan jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi, vaikka tontille ajaminen yksityisautolla säilyykin.

Samalla uusitaan esimerkiksi raitiovaunujen kiskot sekä kadun alla kulkevat putket, joista vanhimmat ovat vuodelta 1889.

Remontin on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2020, jolloin ratikat palaavat Hämeentielle. Helsinginkadulla raitioliikenne jatkuu jo aiemmin, tavoite on ensi vuoden alussa.

Oikaisu 15.3. klo 8.50: Ratikat palaavat ensin Helsinginkadulle ja vasta remontin valmistuttua Hämeentielle.

Fakta

Remontin aikaiset poikkeusjärjestelyt


 Hämeentien työmaa sijaitsee Sörnäisten ja Hakaniemen välissä. Lisäksi Helsinginkatu on Kurvin päässä suljettu.

 Raitiovaunut kulkevat poikkeusreittiä Sturenkadun kautta.

 Jalankulkijat saavat muuten kulkea kuten ennenkin, mutta kaikki suojatiet eivät ole käytössä. Sörnäisten metroaseman sisäänkäynneistä kaksi on suljettu, mutta muuten metroasema toimii normaalisti.

 Bussit, taksit sekä pelastus- ja huoltoliikenne saavat edelleen ajaa työmaan läpi Hämeentietä. Tontille ajo on yksityisautoillekin sallittua, mutta kaistoja on vain yksi suuntaansa. Myös poikkikaduista osalla on vähemmän kaistoja käytössä tai kääntyminen kielletty.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  5. 5

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Antakaa meille opettajille rauha, sanoo kaksikymmentä vuotta yläkoulussa opettanut ja sitten irtisanoutunut Katri Paavolainen

   Tilaajille
  9. 9

   Ylen tentin yllättävin hetki meni varmasti monelta ohi: Antti Rinne myönsi olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän kampesi Sdp:n johtoon

  10. 10

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää