Kaupunki

Helsingistä löytyi surullinen yllätys: Luvattomia päiväkoteja onkin ainakin 71

Uusia äkkisulkemisia ei ole luvassa, mutta kaupunki harkitsee esitutkintapyynnön tekemistä omasta toiminnastaan poliisille.

Helsingin kaupungin selvityksessä on selvinnyt, että peräti 71 päiväkodin rakennusluvissa on edelleen epäselvyyksiä. Näistä tiloista yksikään ei ole sillä tavalla lapsille vaarallinen, että odotettavissa olisi lisää päiväkotien äkkisulkemisia.

Vajaa puolet näistä on kaupungin omia päiväkoteja, loput yksityisiä. Osan kohdalla lupien järjestäminen kuntoon on lähinnä muodollisuus, toisten kanssa tilojen muuttaminen nykymääräyksiä vastaaviksi voi osoittautua monimutkaiseksi tai mahdottomaksi.

Kaikki kaupungin tilat on käyty nyt läpi. Yksityisiä päiväkoteja on vielä tutkimatta 77.

”"Emme ole havainneet vakavia puutteita itse tiloissa. Olemme havainneet vakavia puutteita kaupungin prosesseissa", sanoo pormestari Jan Vapaavuori (kok).

HS kertoi tammikuussa, että yksityisellä Ankkalampi-päiväkotiketjulla on Helsingissä useita päiväkoteja, joiden rakennusluvat eivät ole kunnossa.

Lue lisää: Helsingissä paljastui useita luvattomia päiväkoteja – Ankkalammen Lauttasaaren päiväkoti menee kiinni tällä viikolla, seitsemää muuta uhataan sulkemisella

Kaupunki tekee maaliskuun aikana esitutkintapyynnön poliisille Ankkalampi-ketjun toiminnasta. Samalla rakennusvalvonta joutuu pohtimaan, pitäisikö samanlainen tehdä myös kaupungin omasta toiminnasta.

Rakennusvalvonta päättää tällaisesta pyynnöstä itsenäisesti eikä poliittisilla päättäjillä siis ole lupaa puuttua sen valtaan asiassa.

Vapaavuoren mukaan Ankkalampi-ketjun kohdalla vaikuttaisi, että on riittävästi syitä epäillä, että ketju on toiminut tahallaan tai tuottamuksellisesti väärin useita kertoja. Kaupungin kohdalla hän ei pidä samaa johtopäätöstä todennäköisenä. Lisäselvyyttä saadaan, kun sisäinen selvitys asiasta valmistuu.


”Tämä ei tarkoita, ettei kaupungilla olisi korjattavaa prosesseissaan. Meidän olisi tällä asiantuntemuksella pitänyt hoitaa tämä asia paremmin”, Vapaavuori sanoo.

Miten sekava vyyhti siis on päässyt syntymään?

Sen selvittäminen alkoi Ankkalampi-ketjusta jo viime syksynä. Ensimmäisenä kaupunki alkoi tutkia Töölössä sijainnutta päiväkotia.

Lue lisää: Tällainen on luvattomia päiväkoteja pyörittänyt Ankkalampi.

Alkuvuodesta kävi ilmi, että viranomaisten jo sulkeman lauttasaarelaisen päiväkodin lisäksi epäselvyyksiä oli lukuisissa muissakin paikoissa. Tammikuun lopussa alettiin käydä läpi kaikkien kaupungin päiväkotien tilannetta.

Helsingissä on yhteensä 703 tilaa, joissa toimii päiväkoti tai ryhmäperhepäiväkoti. Kaupungin omat on nyt käyty kaikki läpi, yksityisistä taas noin puolet.

Selvityksessä löydettiin yli sata sellaista päiväkotia, joissa rakennusluvassa oli epäselvyyksiä. Näistä 36 on selvityksen aikana saatu hoidettua kuntoon: puuttunut rakennuslupa on voitu myöntää tai sellainen on epäselvyyksistä huolimatta ollut sittenkin valmiiksi olemassa.

Jäljelle jää siis 71 päiväkotitilaa. Näistä 43 kohteessa rakennuslupaa ei ole ollut voimassa lainkaan, 16 kohteessa lupa on vasta vireillä ja 12 kohteessa lupa on myönnetty, mutta käyttöönottokatselmus jäänyt tekemättä ennen toiminnan aloittamista. Yhteensä näissä päiväkodeissa on noin 2 000 lasta.

Kaupungin omista päiväkodeista suurilla päiväkodeilla luvat ovat tämän hetkisen käsityksen mukaan yleisesti ottaen kunnossa, mutta pienten yksiköiden kohdalla virheitä on tehty enemmän.

Joukossa on esimerkiksi väliaikaiseksi tarkoitettuja paviljonkipäiväkoteja, joiden rakennuslupa on jäänyt uusimatta sen jälkeen, kun tilan käyttöä on jatkettu alkuperäisiä suunnitelmia kauemmin.

Pienissä ryhmäperhepäiväkodeissa rakennuslupaa ei tietyillä ehdoilla tarvita kaikkein pienimmille yksiköille, mutta lupaa ei ole haettu sittenkään, kun lapsimäärä on kasvanut yli kymmenen lapsen rajan.


Virkamiehillä on myös ollut vääriä käsityksiä siitä, koska lupaa ei tarvita lainkaan. Se tarvitaan esimerkiksi myös alle vuoden käytössä oleviin väistötiloihin.

Helsingin kaupunki ei ole jostain syystä tarkistanut rakennuslupia kaikista vuokraamistaan tiloista. Yksityisten paikkojen osalta on valvottu vain päiväkodin tarjoamaa varhaiskasvatusta, vaikka rakennuksenkin turvallisuuden varmistaminen olisi kaupungin vastuulla.

Vapaavuori sanoo, että sekä kaupunkiympäristön että kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on ollut ongelmia esimerkiksi tiedonkulussa ja valvonnassa. Hän lupaa tähän lisää sekä selkeyttä että resursseja.

Nyt tiedossa olevien luvattomien päiväkotien kohdalla suurimmalla osalla lupien kuntoon laittaminen onnistuu melko pienillä toimenpiteillä. Vapaavuori ei kerro päiväkotien nimiä, koska asiasta halutaan ensin tiedottaa vanhemmille, päiväkotien johtajille ja yksityisille päiväkotiyrittäjille.

Suurimmassa osassa toiminta siis jatkuu luultavasti kuten tähänkin asti, mutta ei kaikissa. Rakennetun omaisuuden hankintapäällikkö Sari Hildén arvioi, että noin kymmenen kaupungin omista tiloista on sellaisia, joissa tilanne voi olla monimutkaisempi. Voidaan tarvita laajempia remontteja tai korvaavien tilojen etsimistä päiväkodille.

”Nämä ovat esimerkiksi kivijalkapäiväkoteja, joissa poistumistiet eivät ole nykyisten määräysten mukaiset.”

Kyse voi siis olla vuosia sitten perustetuista päiväkodeista, joiden tilat aikoinaan ovat olleet silloisten määräysten mukaiset, mutta voimassa olevaa rakennuslupaa ei enää ole.

Yksityisten päiväkotien kohdalla on myös mahdollista, että rakennusluvan vaatimat korjaukset tulisivat niin kalliiksi, että yrittäjä ei enää näe järkeväksi lähteä niitä tekemään vaan mieluummin luopuu tiloista.

Vapaavuori sanoo, että tilannetta hankaloittaa sekin varhaiskasvatukseen osallistuvien lasten määrä on Helsingissä kasvussa. Päiväkotitiloja tarvittaisiin siis lisää, vaikka tätä sotkua ei olisi.

”Tämä on osoittautunut valtavaksi vyyhdiksi, mutta selvitämme tämän syksyyn mennessä”, Vapaavuori sanoo.

Helsingin yrittäjät vaatii kannanotossaan, että päiväkoteja kohdellaan tasapuolisesti. He pitävät lupaprosesseja monimutkaisina.

”Helsingin Yrittäjät pitää tarpeellisena, että päiväkotitoiminnan lupien palvelupolkua kehitetään kohti ”yhden luukun” palvelupistettä. Näin voidaan olennaisesti helpottaa ja selkeyttää lupaprosessia”, kannanotossa todetaan.

Lue lisää: Kellarissa luvatta toimiva päiväkoti on surullinen pysäytyskuva Helsingin päiväkotikriisistä.

Fakta

Päiväkodit lukuina


 Helsingissä on 703 päiväkotitilaa, joissa toimii yhteensä 530 päiväkotia tai ryhmäperhepäiväkotia. Osa päiväkodeista siis toimii useassa eri osoitteessa.

 Kaupungin omia päiväkotitiloja on 565 ja yksityisiä 138.

 Selvitys on vielä kesken 77 päiväkodin osalta. 36 päiväkodin luvat on saatu kuntoon selvityksen aikana.

 71 päiväkodin luvissa on edelleen puutteita. Näistä vajaa puolet on kaupungin omia, loput yksityisiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  2. 2

   Annalla on unelmiensa parisuhde, jonka ainut ongelma on, että mies on varattu – ”Ei se tietysti kivalta tunnu, mutta koen, että mies on vastuussa omista teoistaan”

   Tilaajille
  3. 3

   Kansan suosikki pääministeriksi on Pekka Haavisto, Antti Rinteen suosio on heikompi kuin hänen puolueensa

  4. 4

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  5. 5

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  6. 6

   Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

   Tilaajille
  7. 7

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  8. 8

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  9. 9

   Asta Viertola, 35, päätyi Myyrmäkeen puolivahingossa – Länsi-Vantaalle vetävät nyt halvempi matkalippu ja edullisemmat asunnot

  10. 10

   Edes vauvamaha ei estä brittimediaa ilkeilemästä Meghan Marklelle – Entinen Hollywood-tähti joutuu käymään läpi saman prässin kuin prinsessa Diana ja moni muu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  2. 2

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  3. 3

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  4. 4

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  5. 5

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  6. 6

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  7. 7

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  8. 8

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  9. 9

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  10. 10

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  4. 4

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  5. 5

   ”Orpo yritti purkaa tätä hoivapommia, mutta ei siinä oikein onnistunut” – Petteri Orpo väisteli kysymystä sitovasta hoitajamitoituksesta Ylen vaalitentissä

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  11. Näytä lisää