Kaupunki

Tapiolaa on myllätty uusiksi jo kymmenen vuotta, mutta rakentaminen jatkuu pitkälle 2020-luvulle

Kauppakeskus Ainoan kolmannen vaiheen on määrä valmistua ensi lokakuussa.

Tapiolan kansainvälinen maine tuli luoduksi 1950-luvulla sen jälkeen, kun Asuntosäätiö päätti toteuttaa Heikki S. von Herzenin ajaman ja arkkitehtikilpailun voittajan Aarne Ervin jalostaman puutarhakaupunki-idean.

”Kauppakeskus Heikintori ja Tapiolan keskusta ympäristöineen on kokonaisuudessaan valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) statuksen piirissä. Näin iso RKY-alue on täysin poikkeuksellista”, sanoo Tapiolan uudistamisen projektinjohtaja Seppo Kivilaakso rakennuttaja­konsulttina toimivasta Indepro oy:stä.

Kivilaakso on ollut Tapiolan uudistamishankkeessa mukana alusta eli siitä lähtien, kun varta vasten perustettu Tapiolan Keskuspysäköinti oy ryhtyi valmistelemaan suuren maanalaisen paikoitustilan ja keskushuollon rakentamista. Tämä päätös oli aikanaan seurausta Länsimetron rakentamispäätöksestä. Pysäköintilaitoksia rakennettiin lopulta kaksi, jotka ovat nyt molemmat käy­tössä, kuten on myös maaliskuun alussa avattu uusi maanalainen bussiterminaali.

”Nyt rakentaminen on siirtynyt kokonaan maanpinnan yläpuolelle. Seuraavien runsaan kolmen vuoden ajan rakennetaan juuri uudelleen avatun Merituulentien yläpuolelle tehdyn kannen päällä. Sen jälkeen on Kulttuurikeskuksen peruskorjauksen ja sen yhteyteen rakennettavan teatterin vuoro”, kertoo Tapiolan kehittämisprojektin johtaja Antti Mäkinen Espoon kaupungilta.

Merituulentie avattiin maaliskuun alussa kuuden vuoden tauon jälkeen uudelleen. Työmaavaiheen vaativuus liittyi erityisesti siihen, miten hallita yksityinen ja joukkoliikenne pitkäkestoisen infravaiheen ajan.

”Länsimetron viivästyminen ei vaikuttanut oleellisesti hankkeemme infravaiheen kokonaisaikatauluun. Se kylläkin johti siihen, että eri työvaiheiden ja urakoiden yhteensovittaminen kävi vai­keammaksi. Kaikesta kyllä selvisimme kunnialla”, sanoo projektinjohtaja Jarmo Kulmala Espoon kaupungilta.

Kokonaisuuden pääasiallinen toteutusmalli on projektinjohto­urakka. Tästä on ollut se seuraus, että tekniset suunnitelmat ovat jalostuneet matkan varrella, osin runsaastikin. Alun perin esimerkiksi Merituulentien kansi oli määrä rakentaa 200 metriä pitkänä. Kun sopimuksia yhä uusista pääurakoista tuli solmittaviksi, tarvittiin lisää tonttipinta-alaa eli lisää neliöitä kanteen.

Kansi on erittäin vaativa betonirakenne jälkijännitettyine laattoineen ja paikoin kymmeniä metrejä katutason alapuolelle ulottuvine pilareineen ja muine rakenteineen. Korkealujuuksisesta K60-betonista valettujen pilarien suurimmat halkaisijat ovat 1 800 millimetriä eli mas­siivisimpien siltapilarien kokoluokkaa. Pilarien nurjahduspituus on lähes seitsemän metriä ja kuormaa päällä megatonneittain.

Purkutyöt on pitänyt tehdä erityisellä varovaisuudella, koska asuntoja ja työpaikkoja on työmaiden välittömässä läheisyydessä. Muun muassa entinen Nordean ja Akateemisen kirjakaupan talo purettiin, ja sen tilalle nousee Merimieseläkekassan rahoittamana 11-kerroksinen, neljästä liike- ja seitsemästä asuinkerroksesta koostuva talo.

”Sen ja kannen väliin tarvitaan metrin paksuinen siirtolaatta, jotta kanteen kohdistuvat kuormat saadaan jaetuksi isommalle pinta-alalle”, kertoo kolme vuotta kestävän urakan työpäällikkö Jyrki Sivén Firasta.


Merimies­eläkekassan rakennuttama osakohde valmistuu toukokuussa 2021 – poikkeuksena muusta kokonaisuudesta allianssimallilla.

”Kohde on joka reunaltaan kiinni ympäröivissä rakennuksissa, ja kulkureittien järjestäminen kohteeseen on ollut erittäin vaativaa. Louhintavaiheessa kulkureittejä on ollut käytössä kaksi. Kun runkotyöt alkavat, suurin osa liikenteestä joudutaan ohjaamaan yhdelle ahtaalle kulkureitille. Turvallisuus on äärimmäisen tarkkuuden takana, kun ollaan niin lähellä ihmisten vilkkaita kulkureitte­jä. Yli 400 päivää olemme selvinneet tapaturmitta”, Sivén sanoo.

Oleellinen osa uutta ydintä on kolmessa vaiheessa valmistuva kauppakeskus Ainoa. Ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2013 ja toinen 2017. Kolmas vaihe on rakenteilla ja valmistuu lokakuussa. Koko kauppakeskus sisältyy SRV:n projektinjohto­urakkaan, jonka toisen keskeisen osakokonaisuuden muodostavat kannen päälle rakennettavat kolme asuinkerrostaloa. Myös juuri avatun bussiterminaalin rakentaminen kuului tähän SRV:n suururakkaan.

”Meidän piti sovittaa yhteen tekniset järjestelmät kauppakeskuksen ja bussiterminaalin, jopa metron kanssa. Esimerkiksi palotekniset järjestelmät on suunniteltu niin, että vaikka järjestelmät keskustelevat keskenään, palo ei saa levitä tilasta toiseen. Niin ikään ihmisten siirtyminen palavaan tilaan on automaattisesti estetty”, sanoo työmaapäällikkö Erkki Tuikkanen SRV:stä.

Myös SRV:n projektinjohto­urakassa betonirakenteet ovat sekä geometrisesti että lujuusmielessä vaativia.

”Tapiolassa kouluni aikanaan käyneenä näen tämän nyt 40 vuotta myöhemmin hyvänä hankkeena, jossa on aidosti pyritty toimimaan alkuperäisen Tapiolan hengessä. Keskustan rakentamisen jatkovaiheissa 1970-luvun lopussa ja 1980-luvulla osin jo erkaannuttiin alkuperäisistä periaatteista. 1990-luvun lopulta Tapiolan keskustan vetovoima ja ilmekin alkoivat muuttua kehnommiksi. Siksi tämä keskustan uudistamishanke on välttämätön”, sanoo uudistamishankkeessa alusta asti mukana ollut arkkitehti Jukka Hyvämäki Arkkitehtitoimisto HKP:stä.

Heikintorin ja uuden bussiterminaalin väliin jäävän alueen uudisrakentaminen on jokseenkin valmis vuoteen 2022 mennessä. Sen jälkeen on alkamassa Kulttuurikeskuksen remontti, mihin yhdistyy Espoon uuden teatterin rakentaminen.

”Päätös selittyy synergia­eduilla, joita kulttuurilaitosten sijoittamisesta samaan kiinteistöön koituu”, sanoo projektipäällikkö Miikka Hakari Espoon kaupungilta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  2. 2

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  3. 3

   Tähtihyökkääjän pelipaidan saaneen pojan riemu vaihtui itkuun, kun aikuiset miehet repivät paidan käsistä

  4. 4

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  5. 5

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  6. 6

   ”Katsoin kuvaa ja ajattelin, että se oli oikeastaan aika hyvä ruutu”, sanoo rippileiriltä vuoden lehtikuvan ottanut Joonas Brandt – katso kaikki vuoden 2018 parhaat lehtikuvat

  7. 7

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  8. 8

   HS:n kysely: Kokoomus käänsi takkinsa ja poikkeaa nyt sote-linjauksellaan kaikista muista puolueista

  9. 9

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  10. 10

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Utrechtin ampumisista epäilty on pidätetty, ainakin kolme kuoli luodeista

  4. 4

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Saharan metsittäminen ilmastosyntien vuoksi voi kuulostaa järjettömältä, mutta Israel onnistui kasvattamaan metsän aavikolle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää