Kaupunki

Helsingin virkamiehet: Massiivinen autoramppi purkaisi Jätkäsaaren liikennesumppua

Ramppi nousisi Mechelininkadun alkupäästä Ruoholahden sillan eteläpuolelta. Se toisi helpotusta ruuhkiin, jotka johtuvat erityisesti Jätkäsaaren liikenteen odottamattomasta kasvusta.

Jätkäsaareen ja sen edustalle syntynyttä liikennesumppua voitaisiin lievittää rakentamalla uusi, suuri ramppi Ruoholahden sillalle. Alueen liikenneruuhkat ovat herättäneet ärtymystä kaupunkilaisten keskuudessa.

Porkkalankatu kulkee Mechelininkadun yli Ruoholahden siltaa pitkin. Ramppi nousisi sillalle Mechelininkadun alkupäästä Jätkäsaaren edustalta.

”Etelästä tuleva ajoramppi olisi teknisesti mahdollinen toteuttaa, ja se näyttäisi olevan kannattava hanke”, Helsingin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo.

Helsingin liikennesuunnitteluvirkamiehet ovat viime kuukausina selvittäneet mahdollisuuksia purkaa alueen ruuhkia. Putkonen korostaa, että selvitykset eivät ole kokonaisuudessaan valmiita ja rampin kannattavuuslaskelmatkin ovat vielä osin kesken.

Nyt olemassaolevien lukujen perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että rampilla olisi merkittäviä vaikutuksia matka-aikojen lyhenemiseen.

HS kertoi lokakuussa, että Helsinki selvittää mahdollisuuksia uuden ratkaisun toteuttamiseen.

Lue lisää: Helsinki pohtii jopa rekkasiltaa keskelle kaupunkia, jotta Jätkäsaaren liikenneongelmat saataisiin kuriin

Uusi ramppi tekisi sillasta kolmihaaraisen ja yhdistäisi Länsisataman entistä tehokkaammin Länsiväylälle vievään Porkkalankatuun.

Ajorampin yleissuunnittelu on nyt käynnissä, ja suunnittelutyö valmistuu alkusyksystä. Siitä seuraava askel olisi saada lupa jatkosuunnittelulle.

Tulevista ratkaisuista päättävät Helsingin kuntapoliitikot. Tässä vaiheessa poliitikot saanevat myös arvion rampin hinnasta.


Jätkäsaaren ruuhkiin on kaivattu ratkaisua jo pitkään. Helsinki on myöntänyt, että asuinalueen kyljessä sijaitsevan Länsisataman liikenteen nopea kasvu on yllättänyt liikennesuunnittelijat. Kaupunki on saanut paljon palautetta niin alueen asukkailta kuin Etelä-Helsingissä ja Ruoholahdensillan tuntumassa autoileviltakin.

Pahimpia pullonkauloja on kaksi. Toinen näistä on Ruoholahden sillan alapuolella olevat liikennevalot, toinen Jätkäsaarenlaiturin ja Mechelininkadun risteyksessä olevat liikennevalot.

Jos liikenne haluttaisiin aidosti sujuvaksi, molempia tukoksia pitäisi pystyä purkamaan. Toisaalta virkamiesten ja poliitikkojen pitää ottaa huomioon myös se, millä hinnalla ongelmiin haetaan ratkaisuita. On hyvä kysymys, kuinka viihtyisää kaupunkiympäristöä Kamppiin rakennettava valtava ramppi synnyttäisi.

Helsingillä on parasta aikaa menossa myös selvitys niin kutsutun keskustatunnelin toteuttamispotentiaalista. Jos tunneli joskus rakennettaisiin, se voitaisiin ainakin periaatteessa yhdistää myös Jätkäsaareen omalla haarallaan. Tunnelin rakentamisen ikuinen kynnyskysymys on kuitenkin raha. Sitä tarvitaan paljon.

Edellisen kerran poliitikot pohtivat Jätkäsaaren ja sen edustan liikenneongelmien ratkaisua kunnolla vuonna 2015. Silloin tarjolla oli kolme ratkaisuvaihtoehtoa. 100 miljoonaa euroa maksava tunneli, 50 miljoonaa euroa maksava silta ja joukko pienempiä toimenpiteitä.

Poliitikot päätyivät lopulta valitsemaan vaihtoehdoista viimeisen ja halvimman.

Sen jälkeen sataman liikenne on vain kasvanut, eikä pienistä toimenpiteistä kuten suojateiden poistamisista ole todettu olleen apua ruuhkien hillitsemiseen.

Ainoaksi toimivaksi ja suhteellisen halvalla toteutettavaksi vaihtoehdoksi virkamiehet ovat arvioineet Jätkäsaarenlaiturin kolmannen ryhmittymiskaistan pidentämisen. Senkin vaikutus on kuitenkin rajattu.

Oikaisu: Jutussa puhuttiin Ruoholahden sillasta aluksi Porkkalankadun siltana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää