Kaupunki

Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

Yksityinen päiväkotiyritys ei ole teettänyt rakennusluvatta toimineen päiväkodin rakennukseen haitta-ainetutkimusta lukuisista pyynnöistä huolimatta, vanhemmat kertovat HS:lle.

Joukko helsinkiläisiä vanhempia on tehnyt rikosilmoituksen Ankkalampi-ketjusta selvittääkseen, onko yritys vaarantanut lasten terveyden ja turvallisuuden.

Helsinkiläinen yksityinen päiväkotiyritys Ankkalampi joutui sulkemaan yhden päiväkodin pikaisesti tammikuussa, kun sen huomattiin laiminlyöneen rakennuslupiin liittyviä velvoitteitaan. Maaliskuussa Helsinki määräsi toisenkin saman yrityksen päiväkodin suljettavaksi.

Ankkalampi on pyörittänyt useita päiväkoteja ilman asianmukaisia rakennuslupia. Yrityksellä on Helsingissä viisitoista päiväkotia. Kahdeksassa tilassa on paljastunut erilaisia puutteita.

Lue lisää: Helsingissä paljastui useita luvattomia päiväkoteja – Ankkalammen Lauttasaaren päiväkoti menee kiinni tällä viikolla, seitsemää muuta uhataan sulkemisella

Tutkintapyynnön laatineet vanhemmat ovat tammikuussa suljetun Vattu 2 -päiväkodin entisiä asiakkaita. Heitä on yhteensä seitsemän, eivätkä he ole enää Ankkalammen asiakkaita.

Vanhempien mukaan he tekivät tutkintapyynnön Ankkalammen toiminnasta, jotta päiväkotina toimineessa rakennuksessa viimein tehtäisiin haitta-ainekartoitus.

Vattu 2 sijaitsi asemakaavassa varastoksi määritellyssä rakennuksessa teollisuusalueella, osittain maan alla kellaritiloissa.

Osa suljetun yksikön asiakkaina olleista vanhemmista jatkaa yhä Ankkalammen asiakkaina. He eivät ole mukana tutkintapyynnön jättäneessä ryhmässä.

Aluksi vanhemmat pitivät päiväkodin puolia. He olivat siinä uskossa, että rakennuslupa-asiassa oli kyse puhtaasti kaavoituskysymyksestä.

Vanhemmat jopa kirjoittivat vetoomuksen, jossa he toivoivat päiväkodin säilyttämistä.

Sitten selvisi, että rakennusta ei oltu tarkastettu mahdollisten haitta-aineiden, kuten asbestin varalta.

Tammikuun lopussa Ankkalammen toimitusjohtaja Heidi Ruhala lupasi vanhempien ja eri toimijoiden yhteisessä tiedotustilaisuudessa teettää päiväkodin entisissä tiloissa haitta-ainetutkimuksen viimeistään helmikuun puolessavälissä.

Lupauksesta on tilaisuuden pöytäkirjassa kirjallinen merkintä.

Sen jälkeen vanhempien luottamus yritykseen alkoi kuitenkin rapistua. Haitta-ainetutkimusta ei kuulunut, vaikka vanhemmat sitä Ruhalalta vaativat useaan otteeseen. Ankkalampi tarjosi vain ympäripyöreitä vastauksia.

”Tuli sellainen olo, että onko meillä syytä epäillä, että siellä tiloissa on jotakin lapsille ja hoitajille haitallista”, yksi tutkintapyynnön lähettäjistä, Valpuri Kurppa kertoo HS:lle.

”Me olemme lasten edunvalvojia, ja meidän mielestä lapsilla on oikeus tietää, jos heidät on terveydellisesti altistettu jollekin.”

Myös yksityisen varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Eeva Tiihonen on osallistunut Ankkalampeen liittyvien asioiden selvittämiseen.

Tiihonen kertoo, että keskustelua palveluntuottaja Ruhalan kanssa on käyty myös Ankkalammen asiakasperheiden vaatimasta haitta-ainetutkimuksesta.

”Olen Ruhalan kanssa käynyt sellaisen keskustelun, että lupauksesta kannattaa pitää kiinni. Silloin kaikki voisivat jatkaa elämäänsä normaalisti, ja se olisi kaikkein järkevin asia. Siinä yhteydessä en saanut selkeyttä siihen, että aiotaanko haitta-ainetutkimusta teettää.”

Luottamuspula johti siihen, että ainakin kuusi perhettä purki asiakkuutensa Ankkalammen kanssa, vaikka yritys tarjosi mahdollisuuden jatkaa päivähoitoa väistötiloissa.

”Puntaroimme, teemmekö väärin lapsillemme, jotka ovat kiintyneitä hoitajiinsa. Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että emme enää luottaneet tarpeeksi Ankkalampeen jatkaaksemme asiakkaina”, Kurppa kuvailee vanhempien tuntoja.

Vanhemmat jättivät tutkintapyynnön poliisille 23.2. He toivovat, että tutkintapyyntö johtaa tilojen tutkimukseen.

Ankkalammen toimitusjohtaja Ruhala ei halunnut kommentoida tutkintapyyntöä tai haitta-ainetutkimuksen tilaa HS:lle.

Päiväkodista kävi ilmi myös muita turvallisuusongelmia. Tiedotustilaisuudessa vanhemmille paljastui, että päiväkodin hätäpoistumistie johti viereiseen, toisen omistajan omistamaan tekstiilivarastoon.

Tilaisuudessa paikalla ollut tarkastaja totesi tilan paloturvallisuuden ja hätäpoistumisteiden olleen niin puutteellisia, että ”onneksi emme ole infotilaisuudessa muusta syystä”, vanhemmat kertovat HS:lle.

Tilanne, jossa vanhemmat tekevät rikosilmoituksen palveluntuottajasta, on varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Tiihosellekin täysin uusi.

”En ole koskaan törmännyt tällaiseen tilanteeseen. Sehän kertoo siitä, että hyvin poikkeuksellisen asian äärellä ollaan”, Tiihonen sanoo.

”Perheiden kannalta on todella tärkeää, että asia saadaan selvitettyä ja sitä kautta päätökseen.”

Vaikka Tiihonen selvittelee työssään kaikenlaisia yksityisten palveluntuottajien asioita, on Ankkalammen tapaus sikälikin poikkeuksellinen, että samalla palveluntuottajalla on niin monessa kohteessa ongelmia.

”Sehän tässä hämmästyttää, että joissakin kohdin asiat ovat menneet juuri kuten ohjeet sanovat. Joissakin kohdin asiat ovat syystä tai toisesta jääneet hoitamatta, tai on ohitettu sellaiset vaiheet, jotka ovat olleet tiedossa.”

Vanhemmat kritisoivat myös kaupunkia tilanteen hoitamisesta. He kokevat, että vanhemmat on jätetty yksin selvittämään vyyhtiä eri toimijoiden kanssa.

”Haluamme, että jatkossa muut perheet ja lapset eivät joutuisi enää vastaavaan tilanteeseen”, Kurppa sanoo.

Toisaalta vanhemmat kiittelevät sitä, että esimerkiksi pormestari Jan Vapaavuori on tarttunut asiaan.

Vapaavuori on luvannut kaupungin tekevän asiasta tutkintapyynnön poliisille maaliskuun aikana. Kaupunki aikoo selvittää Ankkalammen toimintaa laajemmasta näkökulmasta kuin vanhemmat.

Vapaavuoren mukaan on riittävästi syitä epäillä, että Ankkalampi-ketju on toiminut tahallaan tai tuottamuksellisesti väärin useita kertoja.

Toisaalta kaupungillakin on peiliin katsominen. Helsingin kaupungin selvityksessä kävi ilmi, että peräti 71 päiväkodin rakennusluvissa on edelleen epäselvyyksiä.

Vapaavuori on myöntänyt, että useimmissa tapauksissa ongelma on lähinnä kaupungin prosesseissa, ei niinkään itse tiloissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Miksi Jokerit ei nöyrry ja lopeta kiemurtelua, kun siihen on vielä mahdollisuus?

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Taksikuski luuli portaita rampiksi ja yritti ajaa niitä alas: Auto jäi keinumaan perä ja keula ilmassa

  10. 10

   Yhteen Suomen parhaista lukioista jäi yllättäen 35 vapaata paikkaa, uusi haku aiheutti hakemusten vyöryn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  6. 6

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  7. 7

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää