Kaupunki

Keskustatunneli heräsi kuolleista, Helsingin poliitikot yllättyivät virkamiesten suunnitelmasta

Keskustatunnelin eli maanalaisen kokoojakadun ideointi kuuluu kaupunkistrategiaan, ja päätöksiä siitä pitäisi tehdä jo tämän kevään aikana.

Helsingin neljälle suurimmalle valtuustoryhmälle kaupungin virkamiesten linjaus keskustatunnelin vaihtoehdoista tuli yllätyksenä, eivätkä valtuustoryhmien puheenjohtajat olleet torstaina vielä saaneet selvitystä tarkasteltavaksi.

Keskustatunneli on toki ollut poliittisessa keskustelussa aika ajoin pinnalla jo kymmenen vuoden ajan, joten valtuustoryhmien puheenjohtajat kommentoivat suunnitelmia yleisellä tasolla.

Lue lisää: Yli kymmenen vuotta kuolleena ollut keskustatunneli on heräämässä henkiin Helsingissä

Valtuustoryhmistä kokoomus on selvästi eniten innoissaan keskustatunnelin astetta konkreettisemmasta selvityksestä. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kiittelee sitä, että kaupunkistrategiaan kirjattu selvitystyö etenee.

”Nopealla vilkaisulla selvityksen perusvire on myönteinen, ja siinä on haettu toteuttamiskelpoisinta vaihtoehtoa”, Sazonov sanoo.Sazonovin mielestä tunnelin keskeisin hyöty olisi, että se veisi autoliikennettä pois keskustasta ja antaisi lisää tilaa ihmisille ja lisäisi kävelykeskustan viihtyisyyttä.

Myös satamayhteydet olisivat Sazonovin mukaan tärkeitä, niillä voisi rauhoittaa liikennesumppuja ja edistää muutakin kuin itä-länsi -välistä liikennettä.

Keskustatunneli tuskin poistaisi maanpäällistä autoliikennettä keskustasta kokonaan. Sazonov uskoo kuitenkin, että moni hyödyntäisi mahdollisuuden välttää ydinkeskustan läpi ajamisen.

Sekä vihreiden ja vasemmiston valtuustoryhmät suhtautuvat keskustatunneliin kriittisesti. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kaisa Hernbergin mukaan olisi hedelmällisempää tarkastella muita liikennettä sujuvoittavia ja päästöjä vähentäviä keinoja.

Samoilla linjoilla on vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja Anna Vuorjoki.

”Joukkoliikenteen sujuvoittaminen ja liikkumisen tekeminen helpoksi muuten kuin autolla on meidän mielestämme yksi tärkeimmistä keinoista ratkaista ruuhkia”, Vuorjoki sanoo.

Hernberg haluaisi myös tarkastella kävelykeskustaa ja maanalaiseksi kokoojakaduksi ristittyä tunnelia erillään toisistaan.

”Kävelykeskustan laajentamisen ei pitäisi olla riippuvainen tunnelin rakentamisesta. Keskustan käveltävyyden kytkeminen isoon infrahankkeeseen on keinotekoista”, Hernberg sanoo.

Myös vasemmiston Vuorjoki toivoo, että kävelykeskustan kehittämistä jatkettaisiin, vaikka tunneli ei toteutuisikaan.


Molemmat valtuustoryhmät kantavat myös huolta siitä, mitkä keskustatunnelin päästövaikutukset olisivat Helsingissä, joka pyrkii kunnianhimoisiin päästövähennyksiin.

”Näinä aikoina kaupungissa ei voida tehdä isoja hankkeita, jotka selkeästi lisäävät hiilidioksidipäästöjä”, Hernberg sanoo.

Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma ei ollut perehtynyt kaupungin virkamiesten ehdotukseen, mutta kommentoi, että kantakaupunkia tulee kehittää kaikki liikenneyhteydet ja palvelut huomioiden.

”Siksi kävelykeskustan laajentaminen ja liikenteen kehittäminen täytyy tehdä samanaikaisesti.”

Hankkeen hintalappu ei ole vielä tiedossa, mutta se tulee varmasti olemaan valtava. Aiempina vuosina on arveltu, että tunneli maksaisi noin 700 miljoonaa euroa, mutta summa voi olla myös huomattavasti isompi.

Kaupungin investointimenot vuonna 2019 ovat yhteensä 774,2 miljoonaa euroa.

Sazonovin mukaan rahoitusta pitää etsiä monesta suunnasta, ja tunnelista pitäisi kenties tulla maksullinen. Projektiin liittyy myös muita kysymyksiä, kuten liittymä Sörnäistentunneliin, mutta suunnitelmia ei välttämättä toteuteta kerralla.

”En pidä vaiheittaista toteuttamista mitenkään huonona vaihtoehtona”, Sazonov sanoo.

Vihreiden ja vasemmiston mielestä hintalappu on olennainen kysymys. Hernberg muistuttaa Aleksanterinkadun alla kulkevasta huoltotunnelista, jonka ympäriltä yksityiset rahoittajat karkasivat.


”Ajatuksena oli, että se rahoitetaan Aleksanterinkadun liikkeiltä perittävillä liittymismaksuilla, mutta vain muutama yritys on rakentanut liittymät. Nyt meillä on siellä kallis tunneli, joka on vajaakäytöllä, ja jalkakäytävät ovat joka päivä täynnä jakeluautoja”, Hernberg sanoo.

Kaupungin virkamiesten ehdotus on vielä hyvin viitteellinen, ja selvitettävää riittää paljon. Sopivien sisäänajoaukkojen sijaintien löytäminen on hankalaa, ja Helsingin maanalainen maailma on jo valmiiksi ahdas.

”Kun suunnitellaan rakentamista tiiviisti rakennetun pääkaupungin keskustan alle, tottakai siihen liittyy paljon kysymyksiä. Ne täytyy selvittää kunnolla, ja sitten käydään niistä poliittisia keskusteluja”, Sazonov sanoo.

Virkamiesten ehdotus esitellään ensin kaupungin johtoryhmälle, josta se siirtyy kaupunkiympäristölautakunnan kautta poliittiseen käsittelyyn.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Vegasin tähti Mark Stone kohtaa Leijonat MM-finaalissa jo toisen kerran: ”Suomi on upea joukkue”

  5. 5

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  6. 6

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  7. 7

   Kanada ollut Leijonille ylitsekäymätön vastus MM-finaaleissa, jopa tylsyyteen asti

  8. 8

   Pakolaiskriisi sai turistit kaikkoamaan Lesboksen loma­saarelta: ”Ihmiset eivät halua uida siellä, missä toiset hukkuivat”

  9. 9

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  10. 10

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  3. 3

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  9. 9

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää