Kaupunki

700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

Poliitikot ottavat kantaa kaupunkikuvaa mullistavaan kaavamuutokseen tiistaina.

Helsingin vanhan jäähallin kupeeseen soviteltu areena- ja asuntokompleksi Garden Helsinki on tulossa poliitikkojen käsittelyyn.

Maisemaa mullistava kaavamuutos on kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä tiistaina. Se voisi tulla valtuuston päätettäväksi ensi syksynä.


Päätöksenteon tueksi on valmistunut kaksi keskeistä arviota. Toinen on arvio jättihankkeen vaikutuksista Helsingin liikuntapalveluille. Toinen selvittää sen laajoja taloudellisia vaikutuksia.

Virkamiesvetoisesti, mutta lukuisten ulkopuolisten konsulttien avulla kootut arviot ovat hankkeelle pääosin myönteisiä.

Garden Helsinki on kaikilla mittareilla arvioituna jättimäinen. Kokonaisinvestointi yksityisrahoituksella nousee noin 700 miljoonaan euroon. Uutta kerrosalaa on syntymässä liki 200 000 neliötä.


Kaupunki saa rakennusoikeuden myynnistä noin 85 miljoonaa euroa. Jos kaupunki kenties myy remonttia kaipaavan vanhan jäähallin Garden Helsingille, vaikutukset kaupungin investointibudjettiin ovat vieläkin myönteisemmät, kaupunginkanslian virkamiehet arvioivat.

Suojeltua hallia on ajateltu remontoitavaksi palloilulajien tarpeisiin, mikä johtaisi käytännössä jopa 90-prosenttiseen korjaustarpeeseen. Vanhaan halliin on soviteltu muun muassa salibandya, koripalloa ja futsalia.

Garden Helsinkiin kytkeytyy mittava uusien asuntojen, hotellien sekä kaupallisten tilojen rakennushanke. Uusia vapaarahoitteisia asuntoja on tulossa noin 500 ihmiselle ja hotellihuoneita kahteen hotelliin yhteensä 500.

Hotellihuoneille ja asunnoille on talousarvioinnin mukaan kysyntää. Sen sijaan noin 20 000 neliön toimistorakentamisen menestys on arvailujen varassa. Toimistokysyntä on valikoivaa ja kohdistuu nykyään raideliikenteen varteen kuten Pasilan Triplaan.

Kaupallisista neliöistä 4 000 neliön marketti on selkeästi suurin alueella. Konsulttiyhtiö FCG:n mukaan sillä ei silti olisi merkittäviä vaikutuksia alueen pieniin lähikauppoihin.

Monitoimiareenan maanalaisiin kerroksiin sekä katutasoon on tulossa ravintoloita sekä muita liiketiloja.

Helsingissä järjestettäville tapahtumille uusi iso areena sekä remontin jälkeen noin 5 000 katsojan halliksi pienennetty Helsingin vanha jäähalli tarjoaa talousarvioinnin mukaan uusia mahdollisuuksia.

Raportissa hahmotellaan erilaisia yhteistyökuvioita, joita Eläintarhan alueelle sisälle halleihin ja ulkokentille voisi syntyä.


Helsingin jäähallissa on vuosittain noin 100 tapahtumaa, joista 30–40 on Garden Helsinkiin siirtyviä HIFK:n jääkiekko-otteluita.

Uuden areenan vaikutukset jääurheilun olosuhteisiin ovat kahtalaiset.

Uusi jääkiekkohalli tarjoaa modernit puitteet liigakiekolle ja kansainvälisille otteluille. Se parantaisi Helsingin asemia, sillä uusia areenoita on valmistumassa sekä Tampereelle että Turkuun.

Sen sijaan vaikutukset jääkiekon harjoitteluolosuhteisiin ovat vielä epävarmoja, sillä vanhan jäähallin harjoitushallin korvaajasta pitäisi tehdä päätöksiä. Maanalainen harjoitusjää on jäämässä monitoimiareenan jalkoihin.

Garden Helsinkiin on suunniteltu kahta uutta harjoitushallia, joista toinen tulisi HIFK:n ja toinen mahdollisesti Jääkenttäsäätiön käyttöön. Jääkenttäsäätiö ei ole pitänyt taloudellisesti järkevänä lähteä kaupalliseen tilaan vuokralle.

Nordenskiöldinkadun jäähallien kentät ovat nykyään kovassa käytössä. Harjoituskalenterin perusteella vuoroja on arkisin aamuseitsemästä iltakymmeneen.

Vanhaa jäähallia hallinnoiva Jääkenttäsäätiö on rahoittanut Nordenskiöldinkadun kenttien tuloilla seitsemää harjoitusjäähallia eri puolilla kaupunkia. Niistä Hernesaaren halli on väistymässä rakentamisen tieltä vuoden 2021 jälkeen.

Pirkkolan liikuntapuiston jäähallit on suljettu viime keväänä, ja Konalan jäähalli on siirtymässä muiden kuin helsinkiläisseurojen käyttöön. Kaarelassa avautui jäähalli viime syksynä.

Helsinkiläisseurojen jäänkäytölle on ratkaisevaa, minne Hernesaaren hallia ja Jääkenttäsäätiön harjoitusjäähallia korvaavat tilat rakennetaan. Yksi vaihtoehto on Herttoniemessä kaupungin tontti, johon aikanaan kaavailtiin uimahallia varten.

Taloudellisen arvioinnin perusteella Jääkenttäsäätiö näyttäisi tarvitsevan jatkossa lisää kaupungin toiminta-avustuksia.

Vanhan jäähallin sisus on suunniteltu muutettavaksi nykyistä pienemmäksi ja lämpimämmäksi tilaksi eri palloilulajeja varten. Se sopisi keskikokoisten urheilutapahtumien tilaksi, mutta myös noin 5 000 hengen konserttien areenaksi.

Ratkaisulla on vaikutusta myös Töölön kisahalliin etenkin, jos joitakin siellä harjoiteltuja lajeja siirtyisi vanhaan jäähalliin. Silloin kisahalliin voitaisiin kunnostaa tiloja muita liikuntalajeja varten. Kisahallin remontti on alkamassa vuonna 2023.

Eniten päänvaivaa on suunnittelijoille aiheuttanut Helsingin Jalkapalloklubin ulkokenttien ja harjoitustarpeiden sovittaminen Garden Helsingin kanssa.

Juniorijoukkueiden käyttämä palloilukenttä 7 on rakennusaikana 3–4 vuotta poissa käytöstä, koska sen alle tehdään pysäköintitiloja. Pysäköintihallin valmistumisen jälkeen täysmittainen jalkapallokenttä supistuu juniorikentäksi maanpäällisen rakentamisen vuoksi.

Talviharjoitteluun tarkoitettu ylipainehalli on siirtymässä naapurikentälle. Palloilukenttä 6:lle on mahdollista tehdä nykyistä isompi kuplahalli.

Olympiastadionin rakentuvilla uusilla palloilutiloilla ja Garden Helsinkiin suunnitelluilla toiminnoilla ei osapuolten mukaan ole päällekkäisyyksiä. Peruskorjauksessa Olympiastadionin sisäliikuntatilat tuplaantuvat.

Liikunnan olosuhteiden sekä laajojen taloudellisten vaikutusten lisäksi Garden Helsinki mullistaa kaupunkikuvaa merkittävästi Eläintarhan alueella ja suojellun Olympiastadionin tuntumassa.

Monille helsinkiläisille juuri kaupunkikuvan muutos on se tärkein asia. Eri kuulemistilaisuuksissa kansalaiset ovat moittineet rakennusmassaa liian isoksi sekä epäilleet liikenteen ruuhkautumista.


Garden Helsingin julkisivu Nordenskiöldinkadulla on 180 metriä pitkä, ja se nousee päädyissä noin 40 metriä katutason yläpuolelle. Vanha jäähalli ulottuu sitä noin puoleen väliin.

”Helsinki Garden on harhaanjohtava nimi, liian korkea, liian massiivinen”, asukaskommenteissa moititaan.

Osa helsinkiläisistä murehtii jo nyt ”miten Suomen pyhimmän urheilualueen käy”.

Garden Helsinki on syntynyt jääkiekkoseura Helsingin IFK:n aloitteesta. Hankkeen rahoittajat ovat Projekti GH:n mukaan suomalaisia kiinteistösijoittamista harjoittavia instituutioita.

Rakennusyhtiö YIT ilmoitti lähtevänsä mukaan hankkeeseen viime syksynä.

Fakta

Eniten tiloja maan alla


 Garden Helsinkiin on syntymässä uutta kerrosalaa yhteensä 175 800 neliötä, josta maanpäällinen osuus on laajuudeltaan 75 000 kerrosneliötä.

 Areenaan mahtuu katsojia 11 000–16 000 henkilöä, ja sen pysäköintilaitoksissa on 1 100 autopaikkaa.

 Uusia asuntoja on tulossa 500 asukkaalle.

 Hotelli- ja majoitustiloja on esitetty rakennettavaksi noin 500 huonetta, joista budjettihotelliin 150 huonetta ja tasokkaaseen ”neljän tähden” hotelliin 350.

 Toimitiloja on tarkoitus rakentaa yhteensä noin 46 000 neliötä, joista liiketiloja ja kaupallisia vapaa-ajantiloja on noin 26 000 neliötä, loput toimistoja.

 Liiketiloista päivittäistavaroiden marketille on hahmoteltu 4 000 neliön tiloja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  4. 4

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  5. 5

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjanmaalla sijaitsee vyöhyke, jolla suhtaudutaan nihkeästi ilmastotoimiin – Kartta näyttää oman äänestysalueesi tilanteen

  9. 9

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  10. 10

   Veera Papinoja koki Balilla matkailijan kauhunhetken: Mitä tehdä, kun äkillinen sairaus estää lentämisen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  5. 5

   Pekka Sauri aloitti Twitterissä ”ränttäämisen” ja katso: Jussi Halla-aho avasi edes hieman, mitä mieltä hän on vanhoista kirjoituksistaan

  6. 6

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  7. 7

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  8. 8

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  9. 9

   Sri Lankan iskuista pidätetty 13 ihmistä, räjähdysten sarjassa kuolleiden määrä jo 290 – tämä iskuista tiedetään

  10. 10

   Dieselin­katkuinen tahra: Saksan auto­teollisuus menetti maineensa, ja nyt sen on keksittävä auto uudestaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää