Kaupunki

Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

HS ja Helsingin yliopisto nostavat esiin asumiseen liittyviä kysymyksiä, joihin ei viime vuosina ole juurikaan haettu helpotusta. Tule keskiviikkona Sanomataloon kuulemaan, kuinka ongelmia voi ratkoa.

Kaupunkien tarpeet ovat Suomessa jääneet lähes tyystin sivuun. Viime vuosina on kuitenkin nähty, että Helsingissä ja sen naapureissa Espoossa ja Vantaalla vuokrat nousevat ja asumisen väljyys pienenee.

Mutta mikä on tilanne huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen? Voiko politiikalla vaikuttaa asuntotilanteeseen?

HS ja Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Kaupunkitutkimusinstituutti järjestävät keskiviikkona Sanomatalossa keskustelun, joka herättelee ratkomaan pääkaupunkiseutua riivaavia asumisen ongelmia.

Keskustelun avaukseksi kolme tutkijaa esittää kolme väitettä.

Yksin asuvatkin menevät harhaan, että yksiöitä pitää tehdä lisää

Väite: Yksiöbuumi johtuu siitä, ettei isompaan ole varaa. Arkkitehti Anne Tervo, Aalto-yliopisto.

Ongelma: Into rakentaa yksiöitä luo pääkaupunkiseudulle vuosikymmeniksi paljon asuntokantaa, jota harva oikeasti haluaa. Muita syitä puoltamaan yksiöitä ei ole kuin raha.

Jopa yksin asuvat ihmiset itse menevät harhaan, että pääkaupunkiseudulle tarvittaisiin lisää yksiöitä. Jollei ole toivoa paremmasta, on päätelty, että on varaa vain yksiöön. Siksi niitä toivotaan lisää. Ajatus on, että tarjonnan lisääntyessä asumisen hinta laskisi.

Yksin asuvien määrä on kasvussa. Esimerkiksi Helsingissä joka neljäs ihminen asuu yksin. Heiltä kysyttäessä juuri kukaan ei silti toivo lisää yksiöitä. Usean huoneen tarve nousee esiin monesta syystä.

Yksin asuvien ihmisten elämään kuuluu yleensä perheeseen verrattavia läheisiä ja ihmissuhteita, joiden ylläpito edellyttää tilaa. Esimerkiksi yksin asuva etävanhempi tarvitsee uusperheiden arjessa osan ajasta tilaa lapsille.

Eniten lisäneliöitä kaivataan keittiöön. Nykyisessä asuntotuotannossa ei kuitenkaan ole päästy kauas hellahuoneista vaan yksiöissä asutaan tilassa, jonka yhdellä seinällä on keittiö.

Ahtaus vaikeuttaa myös tilojen kalustamista eikä ole riittävästi säilytystiloja esimerkiksi harrastusvälineille tai kierrätysastioille.

Ratkaisu: Yksin asuville pitää löytää kohtuullisia asuinratkaisuja. Haluammeko todella rakentaa kymmeniksi vuosiksi asuntokantaa, johon ihmiset tulevat vain, koska on pakko?

Nyt otetaan annettuna, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin rakentaa lisää yksiöitä. Tämä näkyy selvästi myös sinänsä hyvää tarkoittavissa raporteissa, joissa tällä tavalla tuetaan pienten asuntojen trendiä.

Pitäisi ymmärtää, etteivät yksin asuvien asuinvalinnat kerro asumismieltymyksistä tässä asiassa. Myös kysymys erovanhempien tilanteesta pitäisi nostaa kunnolla esiin. Mallia voisi ottaa esimerkiksi Wienistä, jossa asumisen hintaa on saatu laskettua asuntopoliittisin keinoin.

Asukkaiden toiveet pitää huomioida sen sijaan, että päätökset perustuvat vain hintaan.

Kohtuuhintaiset asunnot eivät ratkaise korkeiden vuokrien kierrettä

Väite: Vuokra-asumisen tuet lisäävät asuntojen kysyntää suosikkialueilla ja se näkyy vuokrissa. Tutkimusjohtaja Essi Eerola, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.

Ongelma: Asumisen kalleus on yksi pääkaupunkiseudulla asuvien arkea eniten hankaloittavista asioista.

Asumisen tuet nostavat vuokria pääkaupunkiseudun suosituilla asuinalueilla. Sekä kohtuuhintaiset eli valtion ja kaupunkien tukemat asunnot että Kelan maksama asumistuki alentavat asumisen hintaa pienituloisilta, joille tukia maksetaan.

Siksi tukia saavilla ihmisillä on varaa hakeutua esimerkiksi Helsingin uudelle Jätkäsaaren alueelle sen sijaan että he muuttaisivat esimerkiksi matalamman vuokratason radanvarteen.

Koska tuet alentavat asumiskuluja, ne samalla lisäävät vuokralle tulijoiden määrää suosikkialueilla. Lopulta asuminen esimerkiksi Jätkäsaaressa voi koitua kalliiksi kaikille, koska asumisen tuet heijastuvat suosion takia myös vapailta markkinoilta vuokrattaviin asuntoihin.

Yksittäisten kohtuuhintaisten talojen rakentaminen suosituille alueille ei ratkaise tilannetta. Se vain mahdollistaa kohtuuhintaisen asunnon muutamille onnekkaille ja samalla lisää alueen suosiota. Se taas voi nostaa vielä lisää alueen vuokria.

Ratkaisu: Asumisen tukijärjestelmää tuskin kannattaa ajaa alas. Pääkaupunkiseudulla asuntojen tarjonta ei pysy kysynnän tasolla. Siitäkään huolimatta, että esimerkiksi Helsinkiin rakennetaan paljon uusia asuntoja.

Jollei asuntojen tarjonta lisäänny riittävästi kysytyillä alueilla, vuokrat ja asuntojen hinnat nousevat lisää. Asumistukien järjestelmällä sinänsä tavoitellaankin sitä, että myös pienituloiset voivat asua esimerkiksi Jätkäsaaressa radanvarren sijaan.

Tuet voivat siis nostaa markkinavuokria, mutta tuilla voi silti olla riittävästi muita hyviä vaikutuksia. Siksi niistä ei välttämättä kannata luopua. Se keskustelu päättäjien täytyy käydä ja miettiä, mitä asuntopolitiikalta halutaan.

Ahtaat perheasunnot vaikeuttavat kipeimmin lasten arkea

Väite: Perheen ahdas asunto voi jopa aiheuttaa ongelmia lapsille. Apulaisprofessori Venla Bernelius, Helsingin yliopisto.

Ongelma: Pääkaupunkiseudun kalliit asunnot ajavat varsinkin lapsiperheitä asumaan ahtaasti. Liian pienet perheasunnot ovat erityisen hankalia lasten kannalta.

Menestystä koulussa voi vaikeuttaa tilanne, jossa kotona ei ole rauhallista tilaa tehdä läksyjä. Ahtaus voi vaikeuttaa kaverisuhteita, jos kavereita ei voi kutsua kotiin.

Kärjistäen voi sanoa, että jollei kotona ole tilaa oleskella, hengailupaikkoja lähdetään hakemaan sieltä, mihin aikuisten tuki ja valvonta eivät yllä.

Ahtaisiin asuntoihin päädytään, koska lasten myötä perheen koko suurenee mutta tulot eivät kasva vastaavasti. Tilanne voi olla hankala varsinkin, jos perhe on sosiaalisesti muutenkin herkässä asemassa.

Riittävän varakkaat lapsiperheet karttavat heikoiksi koettuja alueita tai usein muuttavat pois sellaisilta. Tilanne voi kärjistyä esimerkiksi naapuruston aiheuttamien sosiaalisten häiriöiden pelkoon.

Lapset ovat väestöryhmistä altteimpia alueellisen eriarvoisuuden ja sen aiheuttamien häiriöiden vaikutuksille. Lapset kärsivät erityisesti esimerkiksi koulujen jakautumisesta hyviksi ja huonoiksi koettuihin.

Ratkaisu: Laadukas ja riittävän väljä asuminen luo turvallista kasvuympäristöä. Asumisesta on kuitenkin viime vuosina keskusteltu hyvin vähän minkään muun kuin talouden ja hintojen näkökulmasta.

Asuntopolitiikka pitää nostaa taas esiin ja kytkeä yhteiskuntapolitiikkaan.

Asuntojen omistaminen on Suomessa vahva oletusarvo. Monissa muissa maissa lapsiperheet asuvat useammin esimerkiksi vuokralla. Omistusasuntoon muutetaan mahdollisesti vasta, kun lapset muuttavat kotoa. Perheitä tulee tukea uudenlaisilla asumisen malleilla, joilla myös saisi radikaalisti alas asumisen hintaa.

Yksi uusi malli on asunto-osuuskunta, jossa asuminen on turvattua mutta edullista verrattuna pääkaupunkiseudun omistusasumisen kalleuteen.

Ole mukana Sanomatalossa ratkomassa asumisen pulmia

Asumisen kuumiin kysymyksiin tartutaan keskiviikkona Sanomatalon Mediatorilla. Arkkitehti Anne Tervo, tutkimusjohtaja Essi Eerola ja apulaisprofessori Venla Bernelius nostavat kukin esiin yhden asumiseen liittyvän ongelman.

Paneelissa ratkaisuja etsivät myös Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna, tulevaisuudentutkija Mika Pantzar Helsingin yliopistosta sekä Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Keskustelun juontaa HS:n toimittaja Katja Kuokkanen. Se käydään Helsingissä osoitteessa Töölönlahdenkatu 2 keskiviikkona 27. maaliskuuta kello 16–17.30. Tilaisuuden voi katsoa suorana osoitteessa HS.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  2. 2

   Erottaisitko synteettisen timantin oikeasta? Eivät erota kultakauppiaatkaan, ja näin se mullistaa timanttikauppaa

  3. 3

   Helsinki kärsii niin kovasta lääkäripulasta, että poliitikot pohtivat ruuhkien purkamista yksityisille lääkäriasemille

  4. 4

   Lasitaiteilija Oiva Toikka on kuollut

  5. 5

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  6. 6

   Ultrajuoksija Noora Honkala teki 12 tunnin kisassa kerralla kaksi ennätystä vaikeuksista huolimatta: ”Epätoivoisesti yritin oksentaakin”

  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  2. 2

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  3. 3

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  4. 4

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  5. 5

   Unelmien keikka päättyi kauhutarinaan – Vuonna 2008 HS:n toimittaja ja valokuvaaja nousivat helikopteriin nähdäkseen Suomen, mutta matkan päässä odotti yllätys

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi tutkimus pani suomalais­professorit järjestykseen julkaisujensa perusteella: Katso listat seitsemän alan kärki­nimistä

  7. 7

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen onnellinen Jussin puolesta” – Rockmaailman hylkäämä Kari Peitsamo puhuu ihailemastaan Jussi Halla-ahosta, näyttää uuden kotinsa, ja kaiken sanottuaan puhkeaa itkuun

   Tilaajille
  9. 9

   Tanskalaislehti: Tanskan rikkaimman miehen neljästä lapsesta kolme kuoli Sri Lankan pommi-iskussa – iskusta epäillään paikallista NTJ-islamistiryhmää

  10. 10

   Suomalaisilla ja virolaisilla yrittäjillä on eroa kuin yöllä ja päivällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  3. 3

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  4. 4

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää