Kaupunki

Voiko vihreät nousta suurimmaksi puolueeksi, kuinka pitkälle riittää Halla-ahon kannatus? HS kertoo Helsingin vaali­piirin asetelmat

Helsingissä kamppailu suurimmasta puolueesta käydään todennäköisesti kokoomuksen ja vihreiden välillä.

Huhtikuun 14. päivä järjestettäviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää noin kaksi viikkoa. HS kokosi yhteen Helsingin vaalipiirin kiinnostavimmat tapaukset. HS keräsi taustatietoja Helsingin tilanteesta useilta politiikan seuraajilta.

Pääkamppailu käydään Helsingissä todennäköisesti vihreiden ja kokoomuksen välillä. Onnistuuko vihreät tavoitteessaan nousta kaupungin suurimmaksi puolueeksi vai pitääkö kokoomus pintansa isoimmalla paikkamäärällä?

Entä onnistuuko keskusta pitämään kiinni yhdestä paikastaan vai onko tiedossa täydellinen mahalasku?

Kerääkö kotimaan politiikkaan ja perussuomalaisten ehdokkaaksi palannut Jussi Halla-aho äänten jättipotin?

Muun muassa nämä kysymykset herättävät mielenkiintoa Helsingin vaalipiirissä, jossa täytettävänä on 22 paikkaa.

Vihreillä mahdollisuus nousta, keskustalla vaara pudota

Vihreät tavoittelee eduskuntavaaleissa Helsingin suurimman puolueen asemaa, mikä tarkoittaa, että sen täytyy ohittaa kaupungin perinteisesti suurin puolue, kokoomus.

Valtakunnallisesti kokoomuksen suosio näyttää kannatuskyselyiden mukaan pudonneen, mutta sen tavoitteena on silti pysyä pääkaupungin suurimpana puolueena ja saada ainakin yksi lisäpaikka.

”Kokoomuksella on täydet edellytykset säilyttää kuusi paikkaansa, mutta vihreillä on hyvä mahdollisuus nousta sen ohitse”, sanoo entinen vihreä poliitikko ja nykyinen liiketoimintajohtaja Erkki Perälä.

”Vihreiden suosio on kasvanut koko maassa, mikä heijastuu varmasti juuri vihreille perinteisesti vahvaan Helsingin vaalipiiriin.”

Perälän mielestä vihreitä lujittaa pääkaupungissa vahva lista nimiä, kuten puolueen puheenjohtaja Pekka Haavisto, varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, Emma Kari ja Ozan Yanar.


Kiinnostavaa on myös, onnistuuko pääministeripuolue keskusta säilyttämään yhden paikkansa.

Jos keskusta selviää täydelliseltä mahalaskulta, puolueen paikasta Helsingissä kilpailevat muun muassa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja kahdesti aiemmin varasijalta eduskuntaan noussut Terhi Peltokorpi.

Onnistuuko Sdp heijastamaan suosion Helsinkiin?

Sdp on sinnitellyt koko maan kannatuskyselyiden ykköspaikalla jo vuoden. Mutta heijastuuko se Helsinkiin, jossa ei ole ehdolla enää viime vaalien suosikkeja, Nasima Razmyaria tai Eero Heinäluomaa, siitä Perälä ei ole niin varma.

Sdp:n tavoitteena on saada yksi lisäpaikka Helsingissä, siis yhteensä viisi paikkaa.

Paikoista saattavat kisailla esimerkiksi Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma sekä kaksi pitkän linjan akateemista vaikuttajaa, Pentti Arajärvi ja Jukka Kekkonen.


Vaikka Sdp on kannatuskyselyiden mukaan valtakunnallisesti ykköspaikalla, isoissa kaupungeissa sillä on mennyt huonosti, sanoo kirjailija ja historiantutkija Mikko Majander.

”Sdp oli jo menettämässä suuret kaupungit ja yliopistokaupungit. Varsinkin Helsingissä se putosi kokoomuksen ja vihreiden kelkasta”, Majander sanoo.

Sdp onkin nyt erityisesti keskittynyt yliopistokaupunkeihin.

”Kiinnostava ja olennainen kysymys näissä vaaleissa varsinkin Helsingissä on, onko se onnistunut kääntämään kelkkansa.”

Majanderin mukaan Sdp:n tämänhetkinen suosio heijastuu viimeaikaisesta hallituksen epäsuosiosta ja hallituksen hankkeiden epäonnistumisesta.

Majander ei näe viime vaalien äänimagneettien eli Nasima Razmyarin tai Eero Heinäluoman poissaoloa ehdokaslistalta ongelmana.

”Esimerkiksi Pilvi Torsti on noussut todella korkealla profiililla Nasiman tilalle eduskuntaan ja korvaa varmasti häntä jollain tavalla vaaleissakin.”

Vaaliliiton onnistuminen epätodennäköistä

Piraattipuolue, feministinen puolue, liberaalipuolue ja eläinoikeuspuolue hakevat Helsingissä vaaliliitolla paikkaa eduskunnasta.

Teoriassa yksi paikka on mahdollinen, mutta melko epätodennäköinen, sanoo Perälä.

”Jos vaaliliitto onnistuu yhden paikan saamaan, se mitä todennäköisemmin menee feministisen puolueen Katju Arolle tai piraattipuolueen Petrus Pennaselle.”


Perussuomalaiset hajosi kahtia vuonna 2017 perussuomalaisiin ja sinisiin. Perussuomalaisten ehdokaslistaa vahvistaa kuitenkin Halla-ahon paluu kotimaan politiikkaan.

Halla-aho sai edellisissä vaaleissaan kahdeksan vuotta sitten yli 15 000 ääntä.

”Halla-aho on toki perinteisesti kerännyt paljon ääniä. Mutta jonkinlainen vaalitappio perussuomalaisille näillä näkymin koituu koko maan tuloksella, mikä näkyy varmasti myös Helsingissä”, Perälä sanoo.

Ääniharavat pysyvät todennäköisesti samoina

Eniten ääniä vuoden 2015 vaaleissa keräsi kokoomuksen Jaana Pelkonen. Pelkonen sai lähes 16 000 ääntä. Toiseksi eniten ääniä Helsingistä keräsi noin 15 400 ääntä haalinut Ben Zyskowicz (kok). Vihreiden Haavisto sai reilut 14000 ääntä. Kaikki kolme ovat ehdolla myös tänä vuonna.

”Ääniharavat näyttävät mielestäni aika samalta kuin viimeksi, esimerkiksi Haavisto, Pelkonen ja Erkki Tuomioja (sd) keräävät todennäköisesti jälleen paljon ääniä”, Perälä sanoo.

”Uusissa ei ehkä hirveästi ole sellaisia, jotka vetäisivät edellä mainittujen nimien yli. Toki kaikki on mahdollista.”

Helsinkiläisten äänestysaktiivisuus oli vuoden 2015 vaaleissa korkeampaa kuin muussa maassa

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vihreät oli Helsingin vaalipiirin suurin voittaja. Puolue kasvatti paikkamääräänsä neljästä viiteen.

Kokoomus säilyi 26 prosentin ääniosuudella Helsingin suurimpana, mutta ei onnistunut nappaamaan lisäpaikkaa, vaan paikkamäärä pysyi kuudessa.

Sdp sai neljä paikkaa. Uutena edustajana eduskuntaan nousi Nasima Razmyar, joka luopui paikastaan vuonna 2017, kun hänet valittiin Helsingin apulaispormestariksi.

Perussuomalaiset saivat kolme paikkaa. Sen sijaan vasemmistoliitto joutui pettymään Helsingissä pahasti. Paikkamäärä säilyi kahdessa, mutta odotukset olivat vaaleissa huomattavasti kovemmat.

Keskusta ja Rkp saivat molemmat yhden paikan.

Helsinkiä edusti yhteensä vaalien jälkeen 22 kansanedustajaa. Paikkamäärä kasvoi asukasluvun tahdissa yhdellä.

Helsinkiläisten äänestysaktiivisuus oli vuonna 2015 korkeampaa kuin muussa maassa. Helsingin äänestysprosentti oli vaaleissa 74,9.


Oikaisu 29.3. kello 11.44: Mikko Majander ei enää ole Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  2. 2

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  3. 3

   Finanssivalvonta: Pankkien tunnusluku­listojen käyttöä voidaan sittenkin jatkaa

  4. 4

   Helsingin edustalla kelluu luvaton saari, jota valvoo aurinkovoimalla toimiva turvakamera

  5. 5

   Grillatessa voi syntyä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta isomman riskin muodostaa paljon yleisempi ruoka-aine vilja

  6. 6

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  7. 7

   Onnettomuusauton kuljettaja seitsemän moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneesta New Hampshiren kolarista: ”Olen shokissa, se tapahtui niin nopeasti”

  8. 8

   Lennolla nukahtanut nainen heräsi yksin pimeästä ja kylmästä koneesta Torontossa

  9. 9

   Isis väittää olevansa Tšetšeniassa sunnuntaina tapahtuneiden puukotusten takana

  10. 10

   Danske Bank myönsi perineensä asiakkailtaan ylihintaa sijoitustuotteesta: Maksaa korvauksia 87 000:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  2. 2

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  3. 3

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  4. 4

   Onnettomuusauton kuljettaja seitsemän moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneesta New Hampshiren kolarista: ”Olen shokissa, se tapahtui niin nopeasti”

  5. 5

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  6. 6

   ”Ilman kannabista olisin jo kuollut viinaan”, sanoi amerikkalais­laulaja Willie Nelson, ja myös Suomessa muusikko­piireissä palaa sätkä

   Tilaajille
  7. 7

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  8. 8

   ”Meidän olisi opittava tyytymään”, neuvoo filosofi – Valinnanvapaus on elitistinen ongelma, josta moni suomalainen kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Aktivistit kuvasivat lehmien kyljissä olevia kumisia koereikiä Ranskassa, yhtiö syyttää eläin­aktivisteja sensaatio­hakuisuudesta

  10. 10

   Kirjeenvaihtajan kommentti: Presidentti Trump ei oikeasti halua sotaa, ja nyt hän näyttää haukkojen silmissä heikolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää