Kaupunki

Soini, Stubb ja Haglund ovat poissa, joten Uudellamaalla jaetaan ääniä kuin ämpäreitä – HS kertaa mullistusta odottavan vaalipiirin asetelmat

Uudellamaalla viime eduskuntavaalien suuret ääniharavat ovat poissa, ja edessä on suuri äänten uusjako.

Huhtikuun 14.päivä järjestettäviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää noin kaksi viikkoa. HS kokosi yhteen Suomen suurimman vaalipiirin Uudenmaan kiinnostavimmat tapaukset.

Uudeltamaalta on noustu usein koko maan äänikuninkaaksi. Nyt edessä on ainakin suuri äänten uusjako, sillä edellisten vaalien ääniharavat eivät ole tänä vuonna ehdolla.

Edellisissä vaaleissa Timo Soini (sin), Alexander Stubb (kok) ja Carl Haglund (rkp) saivat Uudellamaalla yhteensä peräti 78 000 ääntä. Tänä vuonna kyseinen kolmikko ei ole enää mukana, joten kysymys kuuluu: kenelle äänet siirtyvät?

Yltävätkö esimerkiksi Sdp:n Antti Rinne ja Antti Lindtman vielä selvästi aiempia suurempiin äänimääriin, entä keskustan Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen?

Onnistuuko perussuomalaisista irtautunut sininen puolue saavuttamaan yhden paikan?

Entä miten käy yrittäjä ja kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon perustamalle Liike Nytille?

Muun muassa nämä kysymykset herättävät mielenkiintoa Uudenmaan vaalipiirissä, jossa on tänä vuonna täytettävänä 36 paikkaa, yksi enemmän kuin edellisissä vaaleissa. Menestys Uudellamaalla on tärkeää koko maan tuloksen kannalta.

Uudellamaalla on tilaa uusille nimille ja ensikertalaisille


Mahdollisia ääniharavoita Uudellamaalla ovat muun muassa Elina Lepomäki (kok) ja kolme Anttia: Antti Rinne (sd), Antti Lindtman (sd) ja Antti Kaikkonen (kesk).

Äänien uusjaon vuoksi Uudeltamaalta saattaa nousta eduskuntaan myös lukuisia ensikertalaisia.

Hajonneilla ja uusilla ryhmillä on hankalaa

Edellisissä eduskuntavaaleissa vaalipiirin toiseksi suurin puolue perussuomalaiset on hajonnut kahtia, ja moni sen entisistä keulahahmoista kamppailee kansanedustajauransa jatkumisesta sinisten riveissä. Juuri Uusimaa on vaalipiiri, jonne siniset ovat keskittäneet vähäiset voimavaransa, mutta gallup-suosion elpymisestä ei ole mitään merkkejä.

Merkittävä muutos on myös Liike Nyt. Viime vaaleissa kokoomusta edustanut Harkimo keräsi Uudeltamaalta vaalipiirin kuudenneksi suurimman äänimäärän. Sittemmin hän perusti uuden liikkeensä, jonka riveistä läpimeno on huomattavasti vaikeampaa. Toisaalta nimi on tunnettu.


Julkisuudesta tuttuja ehdokkaita ovat muun muassa Aarnio-vyyhdin syyttäjä Pihla Keto-Huovinen (kok), entinen jääkiekkotähti Sean Bergenheim (rkp), rauhanvälittäjä Hussein al-Taee (sd), Egotrippi-yhtyeen laulaja Mikki Kauste (vihr), näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius (vihr) ja perussuomalaisten puoluetoimistolta Matti Putkonen sekä Riikka Slunga-Poutsalo.

Onnistuuko Sdp suurissa tavoitteissaan?

Sdp on sinnitellyt koko maan kannatuskyselyiden ykköspaikalla jo vuoden ja sen tavoitteena on saada Uudeltamaalta kolme lisäpaikkaa.

Suosio on kova, mutta niin on tavoitekin. Yksi mahdollisuus olisi houkutella perussuomalaisten entisiä äänestäjiä, mutta toisaalta Jussi Halla-ahon puolueen kannatus on noussut jyrkästi vaalien lähestyessä.

Sdp:n vahvoina ehdokkaina voi pitää kahden mainitun Antin lisäksi Maria Guzeninaa ja Timo Harakkaa.


Vihreille Uudellamaalla tuottaa haastetta se, ettei mukana ole puolueen vanhoja, isoja nimiä. Myös vasemmistoliiton tuttu nimi, nykyinen kansanedustaja Kari Uotila jättäytyy pois. Hänen paikkaansa tavoittelevat muun muassa Jussi Saramo ja Esko Seppänen.

Viime vaaleissa Espoo keräsi noin puolet vaalipiirin paikoista

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa espoolaisten askeleet kohti Eduskuntataloa olivat kepeät. Suomen toiseksi suurin kaupunki keräsi vaaleissa 17 kansanedustajaa eli noin puolet vaalipiirin 35 paikasta.

Melkein samankokoisen naapurikaupungin Vantaan saalis vaaleista oli kolme edustajaa.

Kokoomus onnistui säilymään sekä Espoon että Uudenmaan suurimpana puolueena ja sai eduskunnasta yhdeksän paikkaa. Sittemmin hajonnut perussuomalaiset nousi koko Uudenmaan toiseksi suurimmaksi puolueeksi seitsemällä paikalla. Sdp tuli perässä ja sai kuusi paikkaa.

Keskusta tuplasi paikkamääränsä Uudellamaalla neljään. Myös rkp nappasi Uudeltamaalta vaalivoiton ja sai yhden lisäpaikan eli yhteensä neljä kansanedustajaa.

Vihreät saivat Uudeltamaalta kolme paikkaa, vasemmistoliitto ja kristilliset yhdet paikat.

Suomen suurimman vaalipiirin äänikuninkaaksi nousi vuonna 2015 silloisten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hän keräsi yli 29 400 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja entinen pääministeri Alexander Stubb. Stubbin äänimäärä oli hieman yli 27 000.

Vuonna 2015 Uudenmaan äänestysprosentti oli 72,3.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  2. 2

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  3. 3

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  4. 4

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kuulostaa kauhealta”, Laura myöntää – Hän hyväilee puolisoaan sängyssä yhdellä kädellä, sillä toinen on varattu puhelimelle

   Tilaajille
  6. 6

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  7. 7

   ”Pyöräviha” hämmentää Tiina Raninia, joka kulkee liki kaikki matkansa polkupyörällä – ”Välillä tuntuu, ettei fillarilla saa olla missään”

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kilogramman uusi määritelmä astui voimaan

  10. 10

   HS-analyysi: Venäjän sotilaallinen toiminta Suomen lähialueilla jatkuu kiivaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  6. 6

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  7. 7

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  8. 8

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää