Kaupunki

Asunnosta joutuisi maksamaan itse vain 50 euroa, mutta ketään ei kiinnosta – Hoas purkaa yli tuhannen opiskelijan kodit Helsingin seudulta

Opiskelijoiden asuntosäätiö aikoo luopua tuhannesta soluasunnosta ja rakennuttaa 3 000 uutta yksiötä. Vaikka lähiöiden solut ovat erittäin edullisia, enemmistö hakee yksiötä läheltä Helsingin keskustaa.

Opiskelijoiden asuntosäätiö aikoo luopua pääkaupunkiseudulla 750 soluasunnosta ja rakennuttaa 3 000 uutta yksiötä. Yhteensä soluasunnot voisivat toimia lähes 1 500 opiskelijan koteina.

Vaikka solut ovat erittäin edullisia, enemmistö hakee yksiötä läheltä Helsingin keskustaa.

Yksiöiden huikeasta suosiosta kertovat Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) hakijoiden määrät: lähes 2 500 haluaa yksiötä ja yli 1 200 kaksiota. Kämppisasuntoa havittelee runsas 300 ja huonetta jaetussa asunnossa eli soluasuntoa parisensataa.

Helsingin Kivikossa Linnoituksentie 10:ssä on Hoasin suuri vuokra-talojen rykelmä. Se on kuin pikkukylä, jossa on kaikenlaisia huoneistoja. Pienkerrostalot rakennettiin 1990-luvulla ja korjattiin vuonna 2017.


Asunnot on kunnostettu tyylikkäästi, ja yhteistilat kuten sauna keloseinineen ovat kuin hotellissa. Pihalla on yhteiskäytössä sähköauto, jonka saa käyttöön yhdellä eurolla.

Kontulan metroasemalle on lyhyt matka, ja sieltä pääsee kahdessa minuutissa Myllypuroon Metropolian yli 6 000 opiskelijan kampukselle. Viikin kampukselle bussi vie vartissa.

Silti osa soluasunnoista on ollut jo pidempään tyhjillään. 12,5 neliön solun vuokra on 240–260 euroa kuussa, ja Kela antaa 190 euroa asumistukea. Opiskelijalle jää maksettavaksi ainoastaan 50–60 euroa.

Soluasunto on Hoasin toimitus­johtajan Matti Tarhion mielestä hyvä tapa päästä omaan asumiseen kiinni, mutta moni ei tunnu hoksaavan edullista mahdol­lisuutta.

”Halpojen asumis­menojen vuoksi ei tarvitsisi tehdä osa-aika­hommia, vaan pystyisi keskitty­mään opintoihin ja valmistuisi nopeasti. Näin yhteiskuntakin saisi maksamansa tuen moninkertaisena takaisin”, Tarhio sanoo.

Yksiöiden huippusuosio alkoi näkyä kyselyissä jo 2000-luvun alussa. Toinen trendi taas osoitti opiskelijoiden mieltyneen kimppakämppiin.

Koska säätiö ei pysty tarjoamaan kaikille hakijoille yksiötä, Tarhio toivoo, että tulevaisuudessa ainakin osa hakijoista innostuisi soluasunnoista ja yhteisöllisyydestä.

Hoas tarjoaakin kämppissovellusta, joka auttaa löytämään sopivia kavereita soluasuntoon tai kolmioon. Esimerkiksi yhdessä opiskelemaan muuttavat kaverit tai sisarukset sekä kämppishausta toisensa löytäneet opiskelijat voivat hakea yhdessä asuntoa. Jokaiselle asukkaalle tehdään oma vuokrasopimus omaan huoneeseen.

”Se on vähän kuin Tinderin ja vaalikoneen yhdistelmä”, Tarhio nauraa ja kertoo, että sovellusta kehitetään jatkuvasti.

Edullinen vuokrataso ällistytti viime syksynä Linnoituksentielle Rovaniemeltä muuttanutta Mikko Immosta, 26, joka aloitti farmasian opinnot Viikissä. Parvekkeellisessa asunnossa on 40 neliötä. Tupakeittiön ja huoneen vuokra on runsaat 480 euroa, ja siihen nuoripari saa Kelan asumistukea 359 euroa.

”Hinta-laatusuhde on loistava, kun nettiyhteys, pesula, sauna, sähkö ja vesikin kuuluvat vuokraan”, Immonen kiittelee. ”Maksoimme Rovaniemellä 38 neliöstä yksityiselle vuokraa 650 euroa.”


Kun sosiaalityötä opiskeleva Anniina Seppälä, 24, muutti perässä vuodenvaihteessa, asumismenot jaettiin vielä kahtia.

Nuoripari arvostaa erityisesti hyviä lenkkeilymaastoja, joita näkyy ikkunoista. ”Luonto on meille tärkeä”, sanoo usein Sani-koiraa ulkoiluttava Seppälä.

Yksiöiden suosio kasvoi entisestään, kun eduskunta päätti vuonna 2017 korvata opintotuen asumislisän yleisellä asumistuella. Uudistus antaa yksin asuvalle opiskelijalle aiempaa enemmän tukea. Jos asuu yksin Hoasin yksiössä Helsingissä, kuukausivuoka on esimerkiksi 500 euroa, saa 80 prosenttia vuokrasta asumistukea eli 412,80 euroa. Maksettavaksi jää hieman yli 80 euroa.

Espoossa ja Vantaalla Kela korvaa yhden hengen asuntokunnalle vuokrakuluja enintään 499 euroa. Uudistus on kasvattanut myös vapaiden markkinoiden yksiöiden houkuttelevuutta.

”Edessä on iso murros. On rakennettava 3 000 uutta yksiötä. Urakka yritetään viedä läpi viidessä vuodessa”, toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo.

Uudishankkeita on vireillä liikenteen solmukohtiin, kuten Pasilaan, Tikkurilaan, Myyrmäkeen, Kalasatamaan, Herttoniemeen ja Myllypuroon. Otaniemeen Tapiolan metroaseman tuntumaan on tulossa 12-kerroksinen puutalo.

”Meidän toiveissa olisi saada kahdelle kerrostalolle tontti myös Espoon Maarinsolmusta, josta on lyhyt matka Otaniemeen”, Tarhio kertoo.

Samaan tahtiin eli lähivuosina Hoas suunnittelee luopuvansa 15–20 kerrostalosta ja 20–25 rivitalosta 1970-luvun lähiöissä. Näissä on yhteensä lähes 1 500 soluhuonepaikkaa.

Taloista on myös huonot kulkuyhteydet oppilaitoksiin ja kampuksille. Osa pitäisi korjata perusteellisesti, ja se nostaisi vuokria tuntuvasti. Siksi niiden kohtalo on purkaminen.

Päätöksiä on jo tehty. Vantaan Kulomäessä olevia taloja on alettu purkaa. Urakka jatkuu vielä ensi vuonna. Rakennusyhtiö tekee tilalle tavallisia omistusasuntoja.

Loppuvuodesta säätiö päättää, mistä muualta opiskelijataloja puretaan ja missä niitä kunnostetaan. Uudistettavissa taloissa soluasuntoja muutetaan halutuiksi yksiöiksi.

Samalla Hoas alkaa hyödyntää kerhohuoneita etäopiskelutiloina. Suuren osan ajasta tyhjillään olevista tiloista muokataan yhdessä opiskelijoiden kanssa rauhallisia soppia keskittyä vaikkapa verkkokursseihin.


Hoas täyttää puoli vuosisataa

16 Helsingin seudun opiskelijajärjestöä perusti voittoa tavoittelemattoman Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) vuonna 1969.

1970-luvulla säätiö rakennutti opiskelijoille vuokrataloja etupäässä lähiöihin, kuten Kannelmäkeen, Pohjois-Haagaan ja Malminkartanoon. Espoossa niitä tehtiin Otaniemeen, Suvelaan, Kuitinmäkeen ja Lintuvaaraan, Vantaalla Koivukylään, Asolaan ja Hiekkaharjuun. Suuri osa oli soluasuntoja, sillä hinnoista ja laadusta jouduttiin tinkimään valtion tiukkojen lainaehtojen vuoksi.

1980-luvulla Hoas pääsi rakennuttamaan myös parempien liikenneyhteyksien äärelle, kuten Länsi-Pasilaan, Ruskeasuolle ja Vallilaan. Espoossa uusia asuntoja valmistui Leppävaaraan ja Kirkkojärvelle, Vantaalla Jokiniemeen.

Valtio helpotti opiskelija-asuntojen rakentamisen rahoitusta, luopui säätiöltä perittävistä tonttivuokrista ja houkutteli mukaan myös pääkaupunkiseudun kunnat.

1990-luvulla lama iski, ja opiskelija-asuntojen hakijoiden määrä laski roimasti. Asuntotuotanto jäi vaatimattomaksi. Silti uusia asuntoja valmistui Vuosaareen, Kurkimäkeen, Kivikkoon, Kamppiin ja Ruoholahteen.

2000-luvulla yhä useampi opiskelija toivoi mahdollisuutta asua keskustassa tai yliopistokampusten tuntumassa. Niinpä Hoas keskitti uudet talohankkeensa etupäässä Kamppiin sekä kampuksille Viikkiin, Kumpulaan ja Toukolaan. Myös Otaniemeen valmistui lisää asuntoja. Talot liitettiin laajakaistaverkkoon.

2010-luvulla säätiö rakensi uusia opiskelijataloja hyvien kulkuyhteyksien tuntumaan kuten Pasilaan.

Nyt säätiö omistaa lähes 10 000 asuntoa, joissa asuu 18 500 opiskelijaa eli saman verran kuin Heinolassa on asukkaita. Vuokralaisissa on noin 150:tä kansallisuutta.

Juhlavuotensa kunniaksi Hoas, Aalto-yliopisto ja Valtion asuntorahasto (Ara) järjestävät ensi syksynä arkkitehtiopiskelijoille kilpailun uudenlaisen opiskelijatalon suunnittelusta. Materiaalina on puu. Tontista neuvotellaan parhaillaan Helsingin kaupungin kanssa.

Oikaisu 12. huhtikuuta kello 8.23: Jutussa kerrottiin ensin, että Metropolian Myllypuron kampukselle tulisi 16 000 opiskelijaa. Oikeasti opiskelijoita tulee 6 000.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  8. 8

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää