Kaupunki

Keskellä lattiaa retkottaa venäläinen mies, seinustalla päivystää Jussi Parviainen – Helsingin Oodia mainostettiin kirjastoksi, mutta siitä tuli Hoplop ja kasa yllätyksiä

Moni on pohtinut, pitäisikö Oodista puhua kirjastona vai monitoimitalona. HS kävi tutustumassa kirjaston kävijäkuntaan.

Alakouluikäiset lapset juoksevat pitkin kirjaston käytävää kuin seikkailupuisto Hoplopissa konsanaan. Vastaan tullut työntekijä kehottaa lapsia kävelemään, mutta he syöksyvät lähestyvää auktoriteettia nopeasti karkuun rullaportaisiin hihitysten saattelemana.

Toisella puolen kolmannen kerroksen kirjastotilassa iäkäs mies on torkahtanut lukutuoliin – tai sitten hän kuuntelee silmät kiinni viereisten penkkien ystävyksiä, joilla on käynnissä selvästi kiihkeä keskustelu.

Hienoon pukuun sonnustautunut mies naputtelee läppärillään rivakasti jotain, mikä näyttää erittäin tärkeältä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi avattiin viime joulukuussa, ja muun muassa sen arkkitehtuuri on saanut paljon ihailua osakseen.

Samalla Oodia on kritisoitu siitä, että komeaan rakennukseen mahtuu vain noin puolet Leppävaaran Sellon tai Pasilan kirjastojen nidemäärästä. Kirjoja on lähinnä Oodin kolmannessa kerroksessa. Pitäisikö rakennuksesta puhua kirjastona vai monitoimitalona, jossa voi puuhastella kaikenlaista ihan ilman kirjoja, ihmetteli myös HS:n toimittaja Antti Majander blogissaan perjantaina.

Maaliskuun lopulla Oodissa oli käynyt jo miljoona ihmistä, joten kävijöitä ainakin riittää.

Mutta millaiset ihmiset kirjastoksi kutsuttua rakennusta sitten käyttävät ja mihin tarkoitukseen?

HS kävi ottamassa asiasta selvää ja tapasi muun muassa malttinsa menettäneet kuuden kuukauden ikäiset kaksoset, tunnetun näytelmäkirjailijan ja ohjaajan väitöskirjansa muistiinpanojen parista sekä Suomeen armeijan perässä juuri muuttaneen yhdysvaltalaisen nuoren miehen.


Kaikille: vähemmistöille, äänekkäille, kiireisille, tavallisille, lapsille, alkoholisteille, kikattelijoille, taiteilijoille, pohdiskelijoille, romaneille, kiireisille, lapsettomille, prinsessoille, yksinäisille, harhailijoille.

Kirjaston kierreportaiden seinämiin on kirjattu heidän lisäkseen monta muuta tyyppiä. Mutta mahtuvatko esimerkiksi kiireiset ja harhailijat saman katon alle?

Oodissa työskentelevän informaatikko Samu Eeven mukaan vastaus on kyllä.

”Täällä näkyy ihan koko yhteiskunnan värikäs kirjo. Olemmehan keskustassa ja aivan Rautatieaseman vieressä, joten tänne on helppo kaikkien tulla.”

Pitkistä aukioloajoista ja keskeisestä sijainnista huolimatta häiriötä ei ole Eeven mukaan ollut sen enempää kuin muissakaan kirjastoissa, joissa hän on työskennellyt aikaisemmin.

”Luulen, että odotimme häiriötä tulevan paljon enemmän. Kaksi viimeistä tuntia kello kahdeksasta kymmeneen ovat olleet oikeastaan päivän rauhallisimmat tunnit”, hän kertoo.

”Jonkin verran näkyy päihteiden käyttöä koko kirjossaan. Joskus joku saattaa esimerkiksi olla selvästi päihtyneenä käyttämässä tietokoneita.”


Päiväkoti- ja kouluryhmiä käy Oodissa paljon. Varsinkin aamupäivisin paikalla saattaa olla yhtä aikaa useita ryhmiä. Eeve muistuttaa, että vaikka lapset olisivat kuinka hyvin käyttäytyviä, ryhmistä kuuluu enemmän ääntä.

”Jonkin verran tulee valituksia lapsien aiheuttamasta hälinästä. Luulen, että kaikkien mielestä on kuitenkin hyvä asia, että lapset käyvät kirjastossa.”

Kuuden kuukauden ikäisille kaksosille Jami ja Isla Kartaslammille Oodin lasten leikkipaikka on tullut tutuksi jo aiemmin.


Kaksosten äiti Sara Kartaslammi on kiitollinen siitä, että lapset voi laskea välillä matolle ihmettelemään.

”Muuten loppuisivat kädet”, Kartaslammi sanoo itkevät kaksoset sylissään.

Leikkimatolla on käynnissä viime syyskuussa syntyneiden lasten ja heidän äitiensä tapaaminen.

”Olemme tutustuneet syyskuisten Facebook-ryhmässä. On tärkeää päästä juttelemaan muiden äitien kanssa ja näkemään muita samanikäisiä lapsia”, kertoo Ida Malinen, joka on paikalla poikansa Ahti Lonnakon kanssa.

Kahden muun perheen tavoin myös Sini Kling ja hänen poikansa Aukusti Kling ovat käyneet Oodissa useita kertoja.

”Täällä on turvallista ja mukava tulla, koska muitakin lapsia on niin paljon eikä tarvitse pelätä aiheuttavansa häiriötä”, Kling sanoo.

”Kolmannen kerroksen ikkunoiden luona olevat tuolit ovat erinomaisia imettämiseen”, Malinen kertoo.

Myös kirjaston toisessa päädyssä makoillaan matolla, mutta kyseessä on aikuinen mies.

Roman Rodin on alakoulun kolmannen luokan opettaja Moskovasta ja ensi kertaa Suomessa. Hän viettää lomallaan kaksi päivää Helsingissä ja yhden Kouvolassa, jossa hän käy tutustumassa Sippolan alakouluun.

”Täällä on hyvin kotoinen tunnelma”, Rodin kertoo Aleksis Kiven kuolintaloa esittävän maton päältä, missä hän lepuutti kaupunkikierroksista väsyneitä jalkojaan.


Suunnittelijat Aamu Song ja Johan Olin ovat käyttäneet maton kuvituksen pohjana Kiven kuolinmökkiä Tuusulassa. Mökki toistuu matossa luonnollisessa koossaan, ja maton päällä kävellessään pääsee kurkistamaan 1800-luvun Suomeen.

Suomen kansalliskirjailija on myös Rodinille tuttu. Hän muistaa heti Kiven klassikkoteoksen Seitsemän veljestä.

Kirjailijoista puheen ollen: myös näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja Jussi Parviainen istuu kirjaston kolmannessa kerroksessa. Hänellä on sylissään iso pino muistiinpanoja ja papereita.


Parviainen on käynyt kirjastossa useaan otteeseen työstämässä väitöskirjaansa. Parviaisen mukaan kirjastossa on usein aika rauhatonta mutta tilan reunoilla olevilla työskentelypaikoilla kirjoitus sujuu paremmin.

”Helsinkiläisten olohuonehan tämä on, ei mikään työhuone. Mutta kotoa pitää päästä välillä pois. Yksin saa olla ihan tarpeeksi.”

Toisessa kerroksessa sijaitsevan hiljaisen lukusalin työpisteet ja varattavat yksityishuoneet ovat täpötäynnä. Paikoilla on pääosin nuoria, joista moni taitaa päntätä kevään pääsykokeisiin.

Patrik Törmänen, Ruusu Huhtala ja Elias Launonen ovat valloittaneet itselleen oman sopen kakkoskerroksen suurien portaiden vierestä. Ystävykset ovat viettäneet Oodissa pari viikkoa intensiivisesti pääsykoemateriaalien ääressä.


”Tykkään siitä, että ympärillä on pientä hälinää. Se jotenkin auttaa keskittymään. Pidämme myös taukoja ja keskustelemme. Siksi emme voi mennä hiljaisiin lukusaleihin”, Törmänen kertoo.

”Välillä koululaiset pitävät kyllä täällä todella kovaa meteliä. Onneksi se on aina väliaikaista”, Huhtala sanoo.

Toisaalla rappusilla istuu Matti Schilke ruoan tilaus- ja kuljetuspalvelun Woltin tamineissa.

”Odottelen tilauksia ja tulin lataamaan puhelinta.”

Käy ilmi, että tänään on Schilken ensimmäinen työpäivä. Hän on työskennellyt aikaisemmin samanlaisissa työtehtävissä kotonaan Yhdysvalloissa.

Lounasaika on jo ohi, joten Schilke tietää, että tilausten parissa on hetken aikaa hiljaisempaa.


Schilkellä on kaksoiskansalaisuus: isoäiti oli suomalainen, mutta Schilke ei koskaan ehtinyt tavata häntä. Pari viikkoa sitten Schilke saapui ensimmäistä kertaa Suomeen tätinsä luokse.

”Halusin tulla Suomeen käydäkseni suomalaisen armeijan. Olen seikkailijaluonne.”

Heinäkuussa Schilke astuu armeijan palvelukseen. Hän toivoo armeijan jälkeen saavansa opiskelupaikan suomalaisesta korkeakoulusta.

Oodi on tullut Schilkelle ensimmäisten kahden viikon aikana Helsingissä hyvinkin tutuksi.

”Tätini luona on aika huono internetyhteys, joten olen ollut täällä melkein joka päivä. Ilman tätä paikkaa minulla ei olisi tätä työtä.”

Suomen kieltä Schilke harjoittelee koko ajan. Muutamat suomalaiset sanat tulevatkin häneltä jo luontevasti: moi, kiitos, anteeksi ja intti. Siitä on hyvä aloittaa.

Oodista toivottiin Helsinkiin ”elävää kohtaamispaikkaa” ja ”kaupunkilaisten omaa tilaa”.

Tämä toive näyttää toteutuneen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  8. 8

   Haagan puukotuksen uhri joutuu piiloutumaan myös entisen miehensä veljeltä – Epäilty puukottaja uhkailee naista videolla

  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Laura Huhtasaari ja joukko muita perussuomalaisten kansanedustajia ehdolle eurovaaleihin – Halla-aho vältteli taas kysymystä blogiteksteistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  2. 2

   Kommentti: Vasemmiston temppu näyttää, miten tähti­ehdokkailla hämätään äänestäjiä eurovaaleissa

  3. 3

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Timo Soini jättää politiikan

  9. 9

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  4. 4

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  5. 5

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  6. 6

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää