Kaupunki

Nyt mullistuu Leppävaara: Sellon viereen suunnitellaan tornitaloja, vilkasta Turuntietä siirretään

Radan pohjoispuoli on tarkoitus yhdistää kauppakeskukseen ja Etelä-Leppävaaraan katetulla kävelysillalla.

Junaradan ja Turuntien halkoma Espoon Leppävaaran keskusta ja asemanseutu mullistuvat hurjasti lähivuosina.

Junaradan ja Turuntien ylittävän sillan pohjoispäähän Läkkitorin ympäristöön on tarkoitus rakentaa useita korkeita rakennuksia.

Radan pohjoispuolelle ollaan kaavoittamassa 75 000–80 000 kerrosneliömetriä asuin- ja toimistotaloja sekä hotelli. Toteutuessaan kyseessä on valtavan iso muutos, joka muuttaa kaupunkikuvaa merkittävästi. Jotain käsitystä muutoksen laajuudesta saa, kun vertaa suunnitelmia Pasilaan parhaillaan rakennettavaan Triplaan, johon tulee noin 85 000 neliömetriä kauppakeskustilaa. Kaikkine kortteleineen Triplaan tulee yhteensä noin 183 000 kerrosneliötä.


Leppävaarassa on radan pohjoispuolella nyt maamerkkinä 21-kerroksinen asuintornitalo. Tämänhetkisissä suunnitelmissa uusista taloista pari olisi suunnilleen samankorkuisia kuin nykyinen korkea asuintorni ja loput hieman matalampia.

Alueen suunnitteluvaraus on ollut Skanskalla, YIT:llä (aiemmin Lemminkäinen), Spondalla ja Scandicilla, jotka ovat pyytäneet kaupungilta sille jatkoa.

Kaupungin suunnitelmien tarkoituksena on liittää radan pohjoispuoli kauppakeskus Selloon ja Etelä-Leppävaaraan katetulla kävelysillalla. Katettava silta on ajateltu toteuttaa vähän samaan tapaan kuin Tikkurilan Dixissä.

Lämpimiin odotustiloihin on pohdittu sijoitettavaksi pieniä liiketiloja kuten kahvila tai kioski.

Kauppakeskus Sello puolestaan suunnittelee rakennuttavansa tulevan sillan yhteyteen nykyisen kauppakeskuksen laajennusosan, johon tulisi noin 10 000 neliömetriä palvelu- ja liiketilaa. Tämän lisäksi suomalaisten eläkeyhtiöiden omistama Sello haluaa rakennuttaa Linnatullinkadun pohjoispuolelle noin 350 autopaikan pysäköintirakennuksen nykyisen asuinkerrostalon ulkoparkkipaikan tilalle.

Radan pohjoispuolelle uuden korttelialueen alapuolelle on suunnitteilla maanalainen 1 100–1 200 autopaikan pysäköintilaitos. Sen on tarkoitus palvella liityntäliikennettä ja toimia vuoropysäköintiperiaatteella asuntojen ja toimistojen parkkipaikkoina.

Sellon toimitusjohtaja Matti Karlsson kertoo, että kauppakeskus on suunnitellut laajennusosaan enemmän palveluita kuin vähittäiskauppaa.

Suur-Leppävaara on nyt noin 70 000 asukkaan alue, ja itsenäisenä kaupunkina se olisi Suomen 14. suurin Joensuun ja Lappeenrannan jälkeen. Niiden jälkeen tulevissa Vaasassa ja Hämeenlinnassa on molemmissa noin 67 500 asukasta.

Karlsson uskoo, että Sellon kävijämäärä tulevaisuudessa vielä kasvaa, kun alueelle suunnitellut joukkoliikenne­ratkaisut toteutuvat ja sinne tulee lisää asuntoja.

Sellon vuotuinen kävijämäärä on Suomen kauppakeskuksista suurin: noin 24 miljoonaa asiakaskäyntiä vuodessa.

”Laumaantuminen on ihmiseen sisäänrakennettua. Halutaan olla siellä missä muutkin ovat. Kauppakeskukset ovat nykyään kuin kirkonmäet ja torit ennen”, Karlsson sanoo.

”Kauppakeskusten merkitys tavaran ostamisen paikkana vähenee ja palvelujen oston paikkana kasvaa.”

Sellossa on muun muassa kävijämäärällä mitattuna yksi Suomen vilkkaimmista kirjastoista.

”Koska ihmisten arki on kiireistä, yhdellä pysähdyksellä halutaan hoitaa monta asiaa. Vaikka joitakin kaupallisuus tökkii, ei se kokonaan häviä: jäätelöä syödään, kahvia juodaan eikä parturissa käydä netissä.”


Alueen toteuttamisen edellyttämä Leppävaaran keskuksen ja Pohjois-Leppävaaran asemakaavan muutos on vireillä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan on tarkoitus esittää asemakaavaehdotusta nähtäville ensi syksynä.

Koska kaavaprosessi on kesken, muutosten rakentamisen aloittamisajankohta ja lopullinen muoto ovat vielä auki. Tämänhetkinen arvio on, että rakentaminen alkaisi parin vuoden päästä vuonna 2021 sillan rakentamisella ja Sellon laajentamisella.

Kaupunki neuvottelee parhaillaan Väyläviraston (entinen Liikennevirasto) Turuntien lopullisesta siirron paikasta suhteessa rataan.

Väyläviraston kannan Turuntien siirtämiseen pitäisi olla selvillä tämän kevään aikana. Väylävirasto tarkistaa, että Turuntien siirtäminen ei ole ristiriidassa kaupunkirata­suunnitelman kanssa, jotta kuivatukseen ja radan rakenteisiin liittyvät asiat mahtuvat elämään rinnan myös tien uuden linjauksen kanssa.

”Meidän tulkintamme mukaan siinä on vähän sellaista ei kenenkään maata, ja koetamme saada käyttöön kaikki metrit, jotka tiivistämisessä on saavutettavissa”, Leppävaaran projektinjohtaja Mika Rantala Espoon kaupungilta kertoo.

”Yksi merkittävä tavoite on laajentaa Leppävaaran jalankulkukeskustaa.”


Kävelykeskustan laajentamiseen liittyy myös se, että Lintuvaarantietä ei tulevaisuudessa enää pääse ajamaan suoraan Turuntielle, vaan se kiertää Portinvartijantien kautta paloaseman vierestä.

Kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi kiistellyn linjauksen viime lokakuussa. Tämä tarkoittaa, että Lintuvaarantien nykyisen tieosuuden ja Turuntien varrella olevan huoltoasematontin tilalle tullaan rakentamaan asuinkortteli.

Myös bussiterminaalia on tarkoitus uudistaa Leppävaaran keskustan muutostöissä. Sellon laajennusosa on tulossa bussiterminaalin päälle, ja sinne tehdään muun muassa sähköbussien latauspisteitä.

Leppävaarassa tehdään eniten joukkoliikenteen vaihtoja Helsingin päärautatieaseman ja Pasilan jälkeen. Siellä vaihdetaan joukkoliikennevälinettä arkisin lähes 50 000 kertaa vuorokaudessa.

Bussiterminaalin kattaminen Sellon laajennusosalla ja radan ylittävän sillan rakentaminen tarkoittaa, että linja-autopysäkkejä joudutaan siirtämään väistöpaikoille.

Niitä on suunniteltu Turuntien varteen aseman kohdalle. Mäkkylän puolelle tehdään väliaikainen bussien lataus- ja kääntöpaikka.

Samaan aikaan tullaan todennäköisesti rakentamaan myös Raide-Jokeria Leppävaaraan. Sen pysäkki on tulossa Sellon ja Panorama Tower -toimistotornitalon väliin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  8. 8

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää