Kaupunki

Antaako Helsinki vanhan jäähallin ilmaiseksi Garden Helsinki -hankkeelle? Arviot Nordiksen kunnosta vaihtelevat suuresti

Arviot Nordenskiöldinkadun vanhan jäähallin korjaustarpeesta vaihtelevat kustannuksiltaan parista miljoonasta jopa lähes 40 miljoonaan euroon.

Taka-Töölöön suunniteltu Garden Helsinki -jättihanke eteni hivenen kohti toteutumista, kun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi hankkeen vaatiman asemakaavan muutosehdotuksen nähtäville tiistaina.

Projekti GH haluaa rakentaa Töölöön uuden jäähallin, jossa voidaan järjestää suurtapahtumia, sekä kaksi hotellia, asuntoja ja liiketiloja.


On Helsingin strategian mukaista ja poliittisesti melko yksimielisesti kannatettua, että pääkaupunkiin tulisi esimerkiksi Pasilassa sijaitsevan Hartwall-areenan lisäksi uusi tila jääkiekolle ja suurtapahtumille. Sen sijaan eri näkemyksiä on esitetty siitä, mikä rooli Helsingin vanhalle jäähallille, Nordikselle, kokonaisuudessa jää.

Nordis on jääkiekkoseura HIFK:n kotihalli, ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia konserteista karnevaaleihin ja festivaaleihin. Hallin yhteydessä on ahkerassa käytössä oleva harjoitusjäähalli.


Näillä näkymin Nordis on liukumassa Projekti GH:n syliin. Kaupungin kannalta hyväksi on kehuttu sitä, että Helsingin ei tarvitse kustantaa vanhan hallin kaipaamaa remonttia, vaan sen maksaa ulkopuolinen eli Projekti GH. Luovutusta vastustavat ovat puolestaan muistuttaneet, että Nordista on rakennettu ja korjattu pitkin vuosikymmeniä veronmaksajien rahoilla eikä sitä pidä antaa ilmaiseksi pois.

Kaavamuutoksen lisäksi kaupunkiympäristölautakunta käsitteli tiistaina myös tontinvarausta, jossa oli esitetty Nordiksen varaamista osaksi GH:ta. Erityisvarausehdoissa on täsmennetty asiaa siten, että Nordis on tarkoitus myydä GH:lle.

Kaupan ehdoista kuten hinnasta on määrä tehdä erillinen oma päätöksensä.

”Korjauskustannuksista on tehty monta arviota. Korjaussumman mittakaava riippuu siitä, mihin käyttöön ja mihin tarpeisiin jäähalli päätetään korjata”, Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) sanoo.

Apulaispormestari Sinnemäki toteaa, että jäähallin kohtalosta on ollut osin myös ristiriitaisia näkemyksiä. Hallia hallinnoiva Jääkenttäsäätiö esimerkiksi on lausunut, ettei hallille tarvitsisi tehdä oikeastaan mitään. Halli on hyvässä kunnossa.

On puhuttu kuitenkin hallin korjausvelasta, jolla tarkoitetaan rahamäärää, joka tarvittaisiin hallin remontoimiseksi. Esillä olleiden summien välinen haitari on ollut todella venyvä, parista miljoonasta eurosta lähes 40 miljoonaan euroon.

”Hallista on tehty useita eri laskelmia ja arvioita, joiden lopputulemat poikkeavat toisistaan merkittävästi. Voidaan arvioida, että korjausvelka eli hallin saaminen alkuperäiseen ja nykyvaatimusten mukaiseen kuntoonsa maksaa useita kymmeniä miljoonia euroja. Vähintään varmaankin 30 miljoonaa euroa”, sanoo kaupunkiympäristö­lautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok).

”Tarkastelu on teoreettinen mutta varmasti suuntaa antava.”

Korjausvelkaa syntyy, koska rakennus kuluu, Rautava sanoo. Tämän seuraamiseksi on kehitetty malleja. Kaupungin mallissa kuluma on 2,33 prosenttia vuodessa. Korjausvelkaa syntyy, kun kuluma alittaa 75 prosenttia. Kaupungilla kaikkien rakennusten yhteenlaskettu korjausvelka on yli 1,2 miljardia euroa.

Arvioita korjausvelasta on ihmetellen seurannut Nordista hallinnoivan Jääkenttäsäätiön toimitusjohtaja Tom Kivimäki.

”Neljän miljoonan ja 38 miljoonan välillä ne ovat liikkuneet. Mutta kaikkihan riippuu siitä, mitä remontilla haetaan ja mitä korjausvelalla tarkoitetaan. Mitä tehdään ja kuinka paljon tehdään kerralla? On toimia, joita tehdään normaalisti vuosittain, ja sitten on pitkän ajan investointeja, kuten vaikkapa uusi vesikatto”, Kivimäki sanoo.

Vanhan jäähallin rakennushistoriallinen selvitys valmistui 2017. Siinä todettiin vuonna 1966 valmistuneen hallin säilyneen hyvin. Nordista on uusittu ja peruskorjattu 1990-luvulta tähän päivään lukuisasti ja moniaalta. Esimerkiksi jäähdytysjärjestelmä on uusittu, samoin betonilaatta, sähkökeskukset, ilmastointi, sisäpinnat, sosiaali- ja saniteettitilat, lasiset ulkoseinät ja ravintolat.


Kivimäki sanoo, ettei hänellä ole tarjota arviota korjausvelasta: ”Eri toimijat ovat tehneet arvioita eri mittareilla ja eri asioista. Se Rambollin tekemän kartoituksen arvio 34–38 miljoonaa euroa piti sisällään, että kaikki uusitaan lattiasta kattoon”, hän sanoo.

Kivimäki luettelee erilaisia lukuja parista miljoonasta eurosta 15 miljoonan kustannuksiin riippuen siitä, puhutaanko siitä mitä on vuosien varrella jo tehty, vai esimerkiksi siitä, mikä on korjaustarve seuraavan kymmenen vuoden ajaksi. Vai puhutaanko vain vesikaton korjauksesta, mikä joidenkin mielestä olisi riittävä korjaus hallille?

Erilaisia lukuja voidaan luonnollisesti käyttää lobbauksessa GH-hankkeen eduksi tai sitä vastaan. Eli kuinka paljon hallin remontista jäisi sen omistavan Helsingin kaupungin eli veronmaksajien maksettavaksi, jos hallista ei luovuttaisi ja jos se jouduttaisiin remontoimaan verorahoin.

Tai mikä on hallin tämänhetkinen arvo, eli kuinka paljosta jo hallin rakentamiseen ja tähänastisiin korjauksiin käytetystä veronmaksajien rahasta Helsinki luopuisi antaessaan hallin Projekti GH:n syliin?

”Vesikaton korjauskustannus olisi puolestatoista kahteen miljoonaan euroa. Entä sitten, jos koko hallin toimintamalli muutetaan? Jos ei ole jäätä ollenkaan vaan koko halli on palloilulle, tai jos on jää ja sen lisäksi palloilua . . . Ei kysymykseen korjauskustannuksista ole tässä vaiheessa vastausta.”

On esitetty, että jos jättihanke menee läpi päätöksenteossa, Nordis luovutettaisiin heti Projekti GH:lle, kun tarvittavat päätökset ja luvat ovat olemassa. Tämä saattaa aiheuttaa hankaluuksia hallin myynnille ja markkinoinnille jo nyt, kun varauksia tulevaisuuteen ei voi pian ottaa enää vastaan.

”Tottakai se aiheuttaa. Ainoa päätös, jonka tiedän on, että vuoden 2020 loppuun saadaan myydä”, Kivimäki sanoo.

On todennäköistä, että senkin jälkeen, kun viranomais- ja poliittiset päätökset on tehty, hankkeesta kaavoineen valitetaan. Mitä sitten tapahtuu, jos hallissa ei tapahdu mitään?

”Se on hyvä kysymys. En kuitenkaan usko, että hallia luovutetaan heti. Tiistaina käsiteltiin asemakaavaa, joka ei tule saamaan lainvoimaa ennen valituskierrosta. Käytännön tasolla päätökset astuvat voimaan vasta, kun valitukset on käsitelty”, Kivimäki sanoo.

”En jaksa uskoa, että toiminta lakkaa . . . että halli olisi vain tyhjillään. Mutta totta kai meidän pitää saada toiminnan raja-aidat selviksi.”

Seuraavaksi aluevarausta käsittelee kaupunginhallitus.

Oikaisu kello 19.40: Ensimmäiseen kappaleeseen on lisätty, että lautakunta hyväksyi kaavan nähtäville, ei vielä hyväksynyt sitä omalta osaltaan. Viimeisessä kappaleessa on korjattu, että aluevarausta, ei siis kaavamuutosta, käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  9. 9

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  10. 10

   Moni nykyvanhempi on hukassa omien tunteidensa kanssa ja rähjää siksi lapsilleen, sanoo asiantuntija – Pahimman tunnekuohun voi tasoittaa helpolla keinolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää