Halla-ahon ystävät

Monet Halla-ahon kannattajat luonnehtivat perussuomalaisten puheenjohtajaa ”viisaaksi, rauhalliseksi ja eteväksi perustelemaan asioita”.

Julkaistu: , Päivitetty:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho keräsi Helsingin vaalipiiristä kaikkien aikojen äänivyöryn, 30 572 ääntä.

Hänen puolueensa sai kuitenkin Helsingin äänistä vain 12,3 prosenttia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin perussuomalaisten koko maan vaalitulos.Vaalitulosta ja Halla-Ahon saamien äänten äänestysaluekohtaista jakautumista tarkastellessa huomaa, että hänen kannatuksensa on erityisen suurta itäisissä ja pohjoisissa lähiöissä. Niissä Halla-aho keräsi yksinään lähes 15 prosenttia äänistä.

Esimerkiksi Jakomäestä, Kivikosta ja Kontulasta monen ääni meni Halla-aholle.

Kallio taas mielletään yleensä punavihreäksi alueeksi. Tarkempi katsominen osoittaa kuitenkin, että Pekka Haaviston (vihr) ja Mai Kivelän (vas) lisäksi sieltä keräsi vahvan kannatuksen myös Halla-aho.

Mikä perussuomalaisten puheenjohtajasta sitten tekee niin suositun? HS kävi tutustumassa Halla-ahon kannattajiin eri puolilla Helsinkiä.


Jakomäessä bussipysäkillä istuva Katri Salasto kertoo äänestäneensä Halla-ahoa, koska Halla-aho on hänen mielestään hyvin viisas.

”Hän on hyvä mies, kyllähän sen gallupitkin jo kertovat”, Salasto sanoo. Hän arvostaa Halla-ahon rauhallista olemusta.

”Hän on viisas mies, kuin viilipytty, eikä koko ajan äänessä.”

Salaston ystävä Marjatta Heinonen ei äänestänyt Halla-ahoa, mutta nyökyttelee hyväksyvästi ystävänsä mielipiteille.

Molemmat nostavat vaalituloksesta esille hyvänä asiana myös sen, että moni nainen ja nuori nousi eduskuntaan.

”Se on erittäin hyvä asia, naiset johtoon”, ystävykset sanovat, ennen kuin astuvan bussin kyytiin.

Jakomäessä K-kauppaan suuntaava mies kysyy, haluammeko kuulla myös nuoren ihmisen mielipiteen. Ehdottomasti.

”Halla-aho on ollut eniten esillä somessa, siellä jengi kutsuu häntä mestariksi. Hän on kertonut parhaiten oman mielipiteensä ja esittänyt konkreettisia toimia”, kertoo Juhani Paananen.

Paananen ei äänestä Helsingissä, mutta jos kuuluisi, hän olisi todennäköisesti äänestänyt juuri Halla-ahoa.


Kaupasta ulos asteleva Arto Marin sanoo hänkin olevansa eri vaalipiiristä, mutta uskoo, että olisi hyvin voinut äänestää Halla-ahoa. Marin arvostaa tohtoriksi väitelleen Halla-ahon koulutusta.

”Halla-aho osaa perustella asiansa ja on rauhallinen. Hänessä on hyvää pääministeri­ainestakin”, Marin sanoo.

Viime viikon eduskuntavaalit olivat ehdottomasti jännittävimmät meidän elinaikanamme, sanovat Kivikossa asuvat Jukka Lassila ja Reijo Töyräs.

Lassila tai Töyräs eivät kumpikaan äänestäneet Halla-ahoa, mutta kertovat, että Kivikossa vaaleista keskusteltiin tällä kertaa aikaisempaa enemmän.

”Puhetta ja jälkipuintia on ollut aivan eri tavalla kuin ennen. En muista, koska viimeksi keskustelut olisivat kärjistyneet niin paljon kuin nyt vaalien alla”, Töyräs sanoo.


Suhtautuminen perussuomalaisiin on vuosien aikana muuttunut, arvioi Töyräs.

”Ennen ihmiset olivat ehkä vähän nolona, jos olivat äänestäneet perussuomalaisia. Nyt pubissa ei uskalla edes kertoa, jos ei äänestänyt Halla-ahoa.”

Lassila sanoo, että Itä-Helsingissä yhteiskunnan ongelmat näyttäytyvät eri tavalla kuin vaikkapa Kalliossa.

”Täällä asuu paljon esimerkiksi matalapalkkaisia ihmisiä ja maahanmuuttajia. Täällä näkee asiat lattiatasolta. Ihmiset ärsyyntyvät ja turhautuvat, kun ajattelevat esimerkiksi sitä, että saavat paljon vähemmän apua kuin tänne muualta saapuneet.”

Lassila ja Töyräs uskovat, että Halla-ahon suosio Itä-Helsingissä heijastaa juuri taustalla kyteviä ongelmia.


Kontulan ostoskeskukselle kävelyllään poikkeva Svetlana Jänis kertoo äänestäneensä Halla-ahoa ja arvostavansa häntä kovasti.

”Hän oli ainoa järkevä ehdokkaista. Hän haluaa oikeasti auttaa suomalaisia”, Jänis sanoo.

Jänis kertoo olevansa venäläinen, mutta asuneensa Suomessa 20 vuotta. Kontulaa Jänis pitää levottomana, eikä siksi uskalla iltaisin kävellä esimerkiksi ostoskeskuksen lähettyvillä.

Levottoman Kontulasta tekee Jäniksen mielestä muun muassa sen kansainvälisyys.

”Halla-aho ei ole rasistinen, mutta Suomi on pieni maa. Täällä pitäisi olla tiukemmat rajat siihen, ketä tänne päästetään”, Jänis sanoo. ”Halla-aho on juuri sitä, mitä Suomessa tällä hetkellä tarvitaan.”

Jänis kaivaa taskustaan puhelimen ja kutsuu paikalle parhaan ystävänsä Ismo Kurosen. Kuronen on Jäniksen mukaan vielä suurempi Halla-ahon kannattaja kuin hän.

Noin kymmenen minuutin päästä paikalle porhaltaa Kuronen, joka kertoo fanittaneensa Halla-ahoa jo pitkään.

”Halla-ahosta saa ainakin sellaisen kuvan, että hän olisi rehti kaveri. Muut ovat pelureita”, Kuronen sanoo.

Myös Kurosen mielestä Halla-ahon puheet ovat järkeviä ja hyvin perusteltuja.

”Monet äänestivät Itä-Helsingissä häntä siksi, että täällä asuu enemmän heikko-osaisia, jotka ovat saaneet tuntea nahoissaan aikaisemman politiikan”, Kuronen sanoo.

”Hän on turhaan parjattu ihminen.”


Entä se ”punavihreä Kallio? Melkein koko ikänsä siellä asunut 71-vuotias Liisa Lehto antoi hänkin äänensä perussuomalaisille – ja äänesti Halla-ahoa.

Lehto liittyi muutama vuosi sitten Helsingin perusnaisiin eli ”perussuomalaisesti ajattelevaan yhdistykseen”, kun alkoi tuntea turvattomuutta omalla asuinalueellaan.

Lehto kertoo, ettei uskalla kävellä iltapäivisin lainkaan Kurvissa eli Sörnäisten metroaseman tienoilla. Eikä varsinkaan pitää käsilaukkua esillä.

Lehto ei ole käynyt yli puoleentoista vuoteen myöskään Katri Valan puistossa, joka on hänelle rakas. Hän kertoo istuneensa muutama vuosi sitten keskellä päivää kyseisessä puistossa ja todistaneensa, kuinka hänen nenänsä edessä vaihdettiin rahakäärö huumeisiin.


Käytännössä Lehtoon ei ole kohdistunut Kalliossa mitään pahaa, eikä kukaan ei ole varastanut häneltä mitään. Silti hänelle tulee uhkaava tunne esimerkiksi ryhmissä liikkuvista ulkomaalais­taustaisista miehistä.

”Kantasuomalaiset eivät pelota yhtään sillä tavalla, vaikka olisivatkin laitapuolen kulkijoita.”

Halla-ahoa Lehto pitää viisaana.

”Jos hänen puhettaan ei ymmärrä, on idiootti. Hän puhuu maalaisjärjellä”, Lehto sanoo.

Aurinkoisena torstaiaamuna Kurvissa on rauhallista. Lehto uskaltautuu kiipeämään Katri Valan puistoon valokuvattavaksi. Puistossa on hiljaista, kaksi nuorta naista kerää puistoon heitettyjä roskia.

”Kiva, että pääsin käymään täällä. Mutta uskokaa vaan, jos olisimme tulleet iltapäivällä, täällä ei olisi tällaista.”
Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  5. 5

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  9. 9

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  10. 10

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää