Kaupunki

Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

Aleksi Salminen siirtyi Redin johtoon helmikuussa.

Mies puhuu mielenkiintoisia ja puhuu paljon.

Helsinkiläisen kauppakeskus Redin uusi johtaja Aleksi Salminen, 35, siirtyy sujuvasti ensikäynnistään Redissä – ei eksymisiä – Kalasataman kaupunginosan yhteisöön, joka on alkanut puolustaa omaa kauppakeskustaan.

Ihan yhtä sujuvasti hän erittelee värikkäitä kokemuksiaan farkkukauppiaana Lahdessa sekä työuransa oppivuosia Rauman Dressmanissa ja analysoi norjalaisten herruutta vaateketjujen omistajina.

Erityisen hellyttävä on tarina siitä, kuinka Salminen sanoi itsensä irti Dressmanilta 12 vuoden jälkeen ja itki vuolaasti. Oli aika lähteä ”kasvattajaseurasta”, mutta helppoa se ei ollut.

Salminen aloitti Redin johtajana helmikuun alussa muutama kuukausi sen jälkeen, kun edellinen kauppakeskusjohtaja oli irtisanottu huonosti sujuneen alun jälkeen.

Helmikuun jälkeen on ehtinyt tapahtua jo paljon.

Sanotaan nyt suoraan, että Redin uusi nokkamies ei ole ihan tavanomainen valinta kauppakeskusjohtajaksi.

”Lyhensin tukkaa ja partaa 20 senttiä ennen tänne tuloa. Entinen ilme oli katu-uskottava kivijalkakauppiaalle”, Salminen hymähtää.

Ilmeisesti Redin kanssa vaikeuksiin joutunut omistaja, rakennusliike SRV, aavisti, ettei uuden kauppakeskuksen negatiivista kierrettä katkaista ihan kaavamaisin keinoin. Salminen vaikuttaa sellaiselta ihmiseltä, joka katsoo luontevasti asioita laatikon ulkopuolelta.

”Olen tähän asti työskennellyt aina siellä pöydän toisella puolella, yrittäjän ja vuokralaisen asemassa.”

Luonneh­din­ta on toden­mu­kainen mutta melko vaa­ti­maton kuvaus hen­ki­löstä, joka on työs­kennel­lyt sekä Carlings-vaate­ketjun maa­johtajana että KappAhlin Suomen toimitus­johtajana.

Kapp­Ahlil­ta lähdet­tyään Salminen keskittyi omaan kivijalka­kauppaansa Lahdessa.

Salmisen farkkukauppa Mooster Denim on edelleen pystyssä Lahdessa, mutta avoinna vain viikonloppuisin. Se nauttii paikallista kulttimainetta Salmisen luovien tempausten ansiosta.

Aukioloaikojen vapautuessa pari vuotta sitten Mooster Denim oli auki läpi vuorokauden, kun muut lahtelaiset kaupat pidensivät päivää tunnilla parilla.

Salminen piti itsensä virkeänä juomalla paljon kahvia. Hän järjesti pitkin yötä teematunteja, jolloin muun muassa pelattiin korttia, keskusteltiin lahtelaisen urheilun tilasta tai kuunneltiin Dingon musiikkia.

”Dingo on muuten hyvä keino tyhjentää kauppa. Asiakkaat kyselivät, että koska se Dingo alkaa soida, tarttee lähteä”, murehtii nuoruutensa Dingoa kuunnellut mies.

Vuoden kuluttua ihmiset osasivat jo kysellä, onko taas syyskuussa maraton. Ja olihan se.

”Nyt tietenkin kysyt, että miten sujui myynti? Yhdessä vuorokaudessa kertyi hyvän viikon tulot eikä myyty tuotteita edes alennuksella.”

Rediä Salminen on nyt makustellut pari kuukautta. Hän pitää Redin arkkitehtuurista, sen kaarevista käytävistä ja pienistä aukioista.

Juoksenneltuaan päivät pitkät keskuksen sisällä hän osaa jo nopeasti päättää, mikä kulkureitti on nopein. Onko tuota kautta viisi metriä lyhyempi matka? Pitäisikö ottaa hissi vai kulkea liukuportaita pitkin?


Kun Redi tuli heti avauduttuaan tunnetuksi sokkeloisuudestaan, kauppakeskus haki yleisökilpailulla ratkaisuja suunnistamisen ja asioinnin helpottamiseksi. Nyt Ratkaise Redi -kisa on tulossa pilotointivaiheeseen, ja uusia opastusratkaisuja on luvassa jo toukokuussa.

Salminen sanoo, että kaikissa uusissa keskuksissa on opettelemista.

Redin liiketiloista on nyt vuokrattuna 88,5 prosenttia, joka on juuri alle maagisen 90 prosentin rajan. Uusia vuokraneuvotteluja on käynnissä.

Salmisen päivät täyttyvät tapaamisista lähinnä juuri Redin vuokralaisten kanssa.

”Voisin kuvitella, että minulla on uskottavuutta kivijalkakauppiastaustani vuoksi.”

Optimisti voisi arvioida, että kolhuja saaneen ostoskeskuksen imagossa on jo nähtävissä pieniä muutoksia.

Rediin houkuteltu urheilutarvikeliike XXL avasi ovensa huhtikuun alussa. Urheilujätin markkinointibudjetti on valtava, ja yhtäkkiä Redi on alkanut näkyä mediassa muutenkin kuin sokkeloisuutta ja huonoa menestystä ihmettelevissä uutisissa.


Toinen selkeä onnistuminen kauppakeskuksen uudelleenbrändäyksessä on Big Brother -talon saaminen Redin yhteyteen. Tieto tositelevisio-ohjelman uusimman kauden kuvauspaikasta ylitti uutiskynnyksen suurissa tiedotusvälineissä.

Seuraava iso tulija Rediin on lääkäriasemaketju Terveystalo, alansa jättejä sekin. Kauppakeskuksessa toivotaan, että suuret toimijat vetävät Rediin asiakasvirtoja, jotka kerran sisälle tultuaan käyttävät muitakin saman katon alla olevia palveluita. Ja tulevat toistekin.

Salminen ei suoraan vastaa kysymykseen, onko vuokrahinnoissa tingitty uusien vetonaulojen houkuttelemiseksi kauppakeskukseen.

Hän sanoo kuitenkin, että kaikki yrittäjät ovat nyt odottavalla kannalla. Asemaa kuluttajien silmissä haetaan nyt kiihkeästi, koska ensi lokakuussa Helsingin kauppakeskusten kilpailu kiristyy entisestään. Silloin muutaman kilometrin päähän Pasilaan avautuu uusi, YIT:n rakennuttama kauppakeskus Tripla.

Salminen sanoo näkevänsä Redin tulevaisuuden joka tapauksessa hyvänä. Kalasataman isot tornitalot ovat vasta rakenteilla. Meri kimmeltää ikkunoissa, puisto alkaa rakentua kesän korvalla, ja uuden raitiolinjan Kalasatamaan mahdollistava asemakaava hyväksytty.


Lupaava tapahtumayhteistyökin saa vauhtia, kun raskaan musiikin Tuska-festivaali ottaa Redin omakseen. Salminen tarkentaa, että neuvottelut Tuskan kanssa oli aloitettu jo ennen hänen tuloaan.

Tuskan pääsisäänkäynti tulee Rediin, jonne organisoidaan myös lipunmyynti, rannekkeidenvaihto, taidegalleria ja oheistuotteiden myynti. Ihmiset siis kulkevat Suvilahden festivaalialueelle kauppakeskuksen kautta.

Salminen sanoo, että kaikki alan toimijat ovat ymmärtäneet, että ala on murroksessa. Ihmiset eivät enää ole vain asiakkaita, vaan he miettivät tarkkaan, missä ja miten kuluttavat aikaansa.

Aikaansa miettii Salminenkin. Hän asuu perheineen Lahdessa ja ihastelee julkisen liikenteen sujuvuutta.

”Lahden rautatieasemalta tänne Rediin menee 58 minuuttia.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  3. 3

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  6. 6

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  10. 10

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää