”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella” – Suomi houkuttelee tutkijoita ja maksaa heidän koulutuksestaan miljoonia, muttei osaa pitää heistä kiinni

Suomessa valmistuneilta ulkomaisilta tohtoreilta puuttuu yleensä yhteydet yrityksiin. ”He ovat tulleet tänne katteettomien lupausten perusteella”, sanoo Tieteentekijöiden liiton Johanna Moisio. Yksi lähtöpasseja Suomesta pelänneistä on fyysikko Maja Vučkovac.

Serbialainen Maja Vučkovac tuli Suomeen väitelläkseen tohtoriksi Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksessa. Hän sai poikkeuksellisesti jäädä valmistuttuaan Espoon Otaniemeen pätkätöihin.

| Päivitetty

Suomalaiset korkeakoulut houkuttelevat aktiivisesti ulkomailta huippututkijoita väittelemään tohtoreiksi Suomessa. Se on osa opetusministeriön kanssa päätettyä kansainvälistymisen strategiaa.

Euroopan unionin ja Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolelta tuleville luvataan palkkaa, tutkimusrahoitusta ja huippuosaamista. Sitten heistä ei kuitenkaan osata pitää kiinni. Viime vuosina sadat tohtorintutkintonsa tehneet ulkomaiset tutkijat ovat lähteneet Suomesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat