Kaupunki

”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjä Anna Toppinen markkinoi Helsingin suuria asuntoja ikäihmisille sillä mahdollisuudella, että niihin mahtuu myös hoitaja.

Helsingin kantakaupungin asuntomarkkinoilla orastaa uudehko reunailmiö: yhä useampi näyttää haluavan varautua tulevaisuuden hoivatarpeisiinsa. Näin väittää kiinteistönvälittäjä Anna Toppinen, joka hyödyntää havaintoaan yritykselleen myytäväksi tulleiden isojen asuntojen välittämisessä.

”Täytyy tunnustaa, että olen käyttänyt tätä ilmiötä hyväksi markkinoinnissa”, hän sanoo.

Mistä on kysymys?

Toppinen havahtui uuteen mahdollisuuteen markkinoida Helsingin kantakaupungin isoja asuntoja, kun hänen asiakkaakseen taannoin tuli eläkkeelle jäänyt nainen. Nainen oli varakas, ja hän halusi ison asunnon Helsingistä – mutta ei vain sitä:

”Muistan sen hyvin, kun se oli ensimmäinen tällainen tapaus. Hän oli muuttamassa Espoosta Helsinkiin ja halusi ostaa Töölöstä asunnon, jonka omistajalla oli samassa talossa viereinen yksiö”, Toppinen kertoo.

”Minä en osta tätä asuntoa, ellen saa myös tuota yksiötä vierestä, hän sanoi. Hämmästyin ja rohkenin kysyä syytä. Minä en usko, että kukaan pitää meistä huolta, kun me tullaan vanhoiksi, hän sanoi.”

Ostajan ajatus oli hankkia viereinen yksiö hoitajalleen.

Mistään valtavasta ilmiöstä ei Toppisen kuvauksen perusteella kuitenkaan ainakaan vielä ole kyse.

Toppinen on toiminut Helsingin kantakaupungin alueella 25 vuoden ajan. Hän kertoo, että edellä kerrotun kaltaisia tapauksia on tullut viimeisten 10–15 vuoden aikana eteen useampia. Hänen mukaansa samankaltaiset tapaukset myös lisääntyvät koko ajan.

Toppinen puhuukin jo ”palvelijanhuoneen paluusta”.

Kantakaupungissa on isoja asuntoja, joissa saattaa olla erillisellä sisäänkäynnillä varustettu entinen palvelijanhuone, joka on vuokrattu tai jota on käytetty työhuoneena tai vaikkapa lääkärin vastaanottona.

Tai sitten asukas omistaa samasta taloyhtiöstä toisen, pienemmän huoneiston. Kun eläkepäivät ovat koittaneet, näihin on on Toppisen mukaan otettu hoitaja.

”Nyt on koittanut aika, jolloin palvelijanhuoneella on uusi elämä. Tätä tapahtuu vanhoissa kaupunginosissa, joissa on isoja asuntoja. Jos on hyvin hoidettu asunto-osakeyhtiö, jossa vastike on pieni, ja jos vielä nauttii kohtuullisen hyvää eläkettä, ikäihmiset voivat toimia näin sen sijaan, että myisivät asunnon ja maksaisivat sillä hoitolaitoksen kuluja”, Toppinen sanoo.

Laaksossa sijaitseva, Toppisella myynnissä oleva asunto on juuri tällainen: Huoneistossa on 144 neliötä, ja siitä on irrotettavissa kaksihuoneinen osa.

Huoneiston pyyntihinta on 787 000 euroa. ”Iso asunto ja pieni vastike”, Toppinen toteaa.

Hän arvelee, että viime aikojen uutiset vanhustenhuollon ongelmista ovat kiihdyttäneet ilmiön laajenemista.

Toiseksi ikäihmiset, joilla on puoliso, haluavat jäädä yksiin sen sijaan, että heidät erotettaisiin eri palvelutaloihin kenties jopa eri puolille kaupunkia.

”Yksi motiivi on, että halutaan elää yhdessä rakkaan kumppanin kanssa elämän loppuun. Toiseksi jutut siitä, mihin tilaan vanhustenhuolto on tullut, ovat vain kasvattaneet ikäihmisten keskuudessa pelkoa siitä, mihin he ovat joutumassa. Olen seurannut tätä kehitystä pitkään, ja tämä on ihan uusi trendi”, hän kertoo.


Melko yleinen on ollut ikäihmisten ratkaisu, että he ovat myyneet asuntonsa ja maksaneet saamallaan summalla asumisen palvelutaloissa. Monet kuitenkin haluavat jäädä kotiinsa asumaan. Jos asunto on joko kokonaan maksettu tai velkaa on vain vähän jäljellä, yksi mahdollisuus on ottaa loppuelämän ajaksi niin kutsuttu käänteinen asuntolaina.

”Kertyneen varallisuuden turvin palkataan hoitaja ja jäädään kotiin asumaan kuolemaan saakka. Ihmiset syövät ja elävät asuntonsa, lapsille ei aina jätetä perinnöksi mitään. Joskus lasten taholta voi tulla painetta, mutta kuten sanotaan: elävää ei voi periä”, Toppinen kuvaa.

Toppinen muistuttaa, ettei siitä ole loppujen lopuksi kuin muutama vuosikymmen, kun Helsingissä monilla ihmisillä oli palvelija. Nyt palvelija ei ehkä kokkaa tai hoida lapsia, vaan pikemmin siivoaa, hoitaa muita arkisia askareita ja hänellä on hoitoalan koulutus. Usein hän on kotoisin kauempaa.

”Eräässä tapauksessa vanhuksia hoiti filippiiniläinen, jolla oli hoitoalan koulutus. Hän lähetti palkastaan rahaa kotiin. Hän hoiti vanhuksia näiden kuolemaan saakka. He olivat onnellisia, kun saivat olla kotona.”

Toppinen tiedostaa, että viranomaisilla, poliittisilla päättäjillä tai esimerkiksi ammattiliitoilla saattaisi olla sanansa sanottavana ulkomaalaisten palkkaamisesta ja kohtelusta ja siitä, millainen heidän palkkatasonsa on. Se kysymys kuuluu kuitenkin toiseen tarinaan.

Kantakaupungissa toimivalla Toppisella on tätä nykyä oma kiinteistönvälitysyhtiö. Sitä ennen hän työskenteli kahdessa suuressa alan yrityksessä. Hän on seurannut asuntomarkkinoiden nousuja ja laskuja, ja yksi totuus on pysynyt samana koko ajan: kantakaupungissa asuntojen arvonnousu on vain jatkunut.

”Olen nähnyt hintamurroksen. On ollut paljon ylämäkeä ja alamäkeä. Kantakaupungissa asuntojen arvo on noussut 25 vuoden aikana sata prosenttia vähintään. Että se nousee näin paljon, sitä en olisi voinut ikinä arvata.”

Asuntojen arvonnousu on mahdollistanut ikäihmisten jäämisen kotiinsa työelämän jälkeen, joko hyvän eläkkeen, muiden sijoitusten tai vaikkapa käänteisen asuntolainan turvin. Suurin syy kantakaupungin asuntojen arvonnousuun on tietenkin kysyntä.

Esimerkiksi osa nuorista perheistä on vastoin eräitä ennakointeja halunnut jäädä Helsinginniemelle. Hän naurahtaa, kun puheeksi tulee niin kutsuttu Nurmijärvi-ilmiö, jolla tarkoitettiin juuri nuorten lapsiperheiden muuttoa Helsingin seudun lähikuntiin.

”Aiemmin kun lapsia tuli, lähdettiin Helsingin laitakaupungille, Espooseen, Vantaalle tai lähikaupunkeihin. Nyt lapsiperheet eivät lähde.”

Isot välittäjät: Hoitajailmiötä ei ole tullut vastaan

Kaksi Helsingin kantakaupungissa toimivaa kiinteistönvälittäjää, toinen Kiinteistömaailmasta ja toinen Huoneistokeskuksesta, kertovat, ettei heidän kohdalleen ole sattunut tapausta, jossa ison asunnon osa olisi irrotettu hoitajalle.

”Elinkaariajattelun asumisessa allekirjoitan. Olen törmännyt siihen, että jos huoneisto on mahdollista jakaa, pienempi osa laitetaan vuokralle, jolloin kustannukset pienenevät. Mutta tällaiseen tapaukseen [asunto hoitajalle] en ole törmännyt”, kiinteistönvälittäjä Antti Kainulainen Kiinteistömaailmasta sanoo.

Kainulainen on välittänyt asuntoja Helsingin kantakaupungissa, etenkin Kruununhaassa ja Katajanokalla, jossa on paljon myös isoja asuntoja.

”Kun vanhempien ihmisten kanssa olen keskustellut, asunnot laitetaan tuottavampaan toimintaan, esimerkiksi juuri niin, että osa huoneistosta annetaan vuokralle ja ostetaan terveydenhuoltopalvelut ja ateriapalvelut kotiin alan yrityksiltä. Sehän tuottaa, kun laitetaan asunnot pienemmiksi ja kustannukset pienenevät.”

Myöskään kiinteistönvälittäjä Tarja Marjosolalle Huoneistokeskuksesta ei ole tullut vastaan tapausta, jossa iso huoneisto olisi pilkottu hoitajaa silmällä pitäen tai että häntä varten olisi hankittu oma pikkuhuoneisto samasta asunto-osakeyhtiöstä.

”Tavallisempi malli ikäihmisillä on, että kun kunto alkaa heikentyä, myydään asunto ja siirrytään palvelutaloon. Näitä on useita tapauksia, eikä se ole rahakysymys vaan kuntokysymys”, Marjasalo sanoo.

Hän ei ole pitkään aikaan kuullut, että asuntokaupassa olisi puhuttu käänteisestä asuntolainasta.

”Enemmän ilmiönä pidän sitä, että eläkeiän kynnyksellä yksin asuvat naiset alkavat ystäväpiirissä keskustella, voitaisiinko ostaa yhteinen iso asunto, jossa olisi omat makuuhuoneet, kenties yhteinen keittiö mutta omat kylpyhuoneet ja omat sisäänkäynnit”, Marjosola sanoo.

”Tätä keskustelua muuntomahdollisuudesta käydään etenkin uudisrakennusten kohdalla. Mutta rakentajakunta ei ole lähtenyt siihen vielä oikein mukaan.”

Mahdollisuus irrottaa isosta asunnosta osa on tullut myös Marjosolan eteen: ”Vuosina 2012–13 koko talo Taka-Töölöstä tuli minulle myyntiin. Pariskunta, joka ei ollut eläkkeellä, teetti yhteen asuntoon täydellisen remontin.”

”Yksi huone tehtiin sellaiseksi, että se olisi mahdollista eristää omalla kylpyhuoneella. Tietysti voi ajatella, että jos hoitajaa tarvittaisiin”, Marjosalo miettii.

Ikääntyvien ihmisten, etenkin yksin asuvien, ratkaisu useimmiten on kuitenkin muuttaminen isosta asunnosta pienempään: ”Olin juuri katsomassa isoa asuntoa, joka on menossa myyntiin. Rouva on leskeytynyt. Hän haluaa lähemmäksi ystäviä, ja siivoamisen puolesta hänelle riittäisi pienempikin asunto.”

Toki kiinteistönvälittäjä Kainulainenkin on kohdannut tapauksia, joissa isosta asunnosta on irrotettavissa osa. Esimerkiksi Kruununhaassa on paljon asuntoja, joissa on kolmekin sisäänkäyntiä.

”Suuressa kuvassa en ole nähnyt tällaista hoitajailmiötä.”

Nuorten ihmisten ollessa asiakkaina Kainulainen on törmännyt siihen, että osa huoneistosta on annettu vuokralle: ”Asunto on ollut 80-neliöinen, nuoripari on lyönyt pienemmän osan vuokralle ja jättänyt itselleen käyttöön vain 50 neliötä”, Kainulainen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  2. 2

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  3. 3

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tämä kohtaus pitäisi näyttää jokaisessa elokuvakoulussa” – Game of Thrones -fanin innostuneesta heitosta tuli netti-ilmiö

  5. 5

   Kuka viritti Itävallan oikeisto­populistiselle varaliitto­kanslerille ansan ja miksi? HS:n suomentamalla videolla näkyy, miten ibizalaisella huvilalla käyty keskustelu eteni

  6. 6

   Helsingin kaupunginvaltuusto keskusteli Kaljakellunnan kieltämisestä: ”Pitääkö jonkun oikeasti päästä hengestään?”

  7. 7

   Multasormia vaanii yllättävä vaara: huolimaton mullan käsittely voi aiheuttaa keuhkokuumeen

  8. 8

   Marraskuussa 2001 Afganistanissa vangittu ”Amerikan taleban” John Walker Lindh pääsee torstaina vankilasta

  9. 9

   Espoo saattaa saada hallitusneuvotteluissa jättipotin: Pitkään unelmoitu kaupunkirata olisi kuin metro

  10. 10

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Australialais­agenttien testi sota­harjoituksessa ”muutti kaiken” – Reuters selvitti, miten epäilyt Huawein laitteiden tieto­turvasta alkujaan heräsivät

  3. 3

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaala­kuntoon törmättyään järeään kaapeli­suojaan Töölössä

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Pyöräliitto vaatii vaarallisen kaapelisuojan kieltämistä: Viikonlopun vakavaa onnettomuutta kuvataan ”viimeiseksi niitiksi”

  6. 6

   Halla-aho kommentoi Perus­suomalaisten nuorten mahdollista avustusten menetystä: Järjestössä on ihmisiä, jotka ovat väärässä puolueessa

  7. 7

   Juha Sipilä voi joutua vastentahtoisesti ottamaan valtionvarainministerin salkun – mutta ministeriksi saattaa nousta myös todellinen yllätysnimi päivänpolitiikan ulkopuolelta

   Tilaajille
  8. 8

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  9. 9

   Äiti kulki kaksivuotiaan lapsensa perässä Hoplopin leikkivälineissä Vantaalla ja järkyttyi: ”Likaa ei voinut olla huomaamatta”

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  8. 8

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  11. Näytä lisää